Vegaaninen kana – onko vegekana totta vai tarua?
Vegaaninen kanankorvike eli vegekana mietityttää monia, sillä ovathan kanaruuat herkullisia. Mutta onko hyvä kanan korvike vielä vain unelmaa? Kanan korvaamiseen on vegaaniseen ruokavalioon tarjolla monia valmistuotteita. Lue lisää niin tiedät miten ja millä tuotteilla saat aidon kanan makuisen korvikkeen ateriaasi.
Kanan korvike lyhyesti
Kanankorvike on kanan lihan korvaamiseen tarkoitettu tuote, valmiste, eines tai itse tehty kanaa muistuttava aine ruuassa. Kaupassa myytävissä valmistuotteissa on yleensä kasviproteiinin lähteet hyvin edustettuina.
Lihankorvike on tarkoitettu korvaamaan lihan ruuissa niinpä on kanan korvike tarkoitettu korvaamaan kanan lihan. Melkein mitä tahansa liharuokaa voi nykyään tehdä kasvipohjaisella vaihtoehdolla korvattuna.
Erityisesti vegaanit ja kasvissyöjät käyttävät lihankorvikkeita. Vegeversioita on kaupassa nykyään runsaasti. Kanan korvikkeet ovatkin vegaanille hyvä, helppo ja nopea kasviproteiinin lähde.
Lue: Kasviproteiinin lähteet – Kasviproteiinia saa kasvikunnan edustajista eritoten palkokasveista, viljasta ja vihanneksista. Eniten kasviproteiinia on soijassa, paljon on myös muissa palkokasveissa. Palkokasvit ja viljat ovatkin pääasiallisina proteiininlähteinä kanankorvikkeiden ainesosissa.
Vain paistaminen ja ruoka on valmis, niin ne monet kanan korvikkeet toimivat. Niin kuin jauhelihan korvaaminen on kanan korvaaminenkin resepteissä pitkälti kiinni luovuudesta ja isosti maustamisesta.
Kanankorvike tai vege kana luetaan termin – Lihankorvike alle, se kuuluu siis samoihin tuotteisiin, ruoka-aineisiin ja valmisteisiin kuin lihankorvikkeetkin.
Kanan korvike käyttö ja hyödyt
- Eettinen vaihtoehto kanaruokiin
- Valmistuote helppo ja nopea valmistaa
- Pannulla paistaminen ja maustaminen tekevät niistä kanaruuan vastikkeen
- Saa lähikaupoista
- Monia vaihtoehtoja
- Mausteilla raaka-aineyhdistelmillä ruuasta aivan kanan makuista
- Lapset ja paatuneet lihansyöjätkin pitävät
- Sopii arkeen perheenisälle ja -äidille, uraihmiselle, urheilijalle ja laihduttajalle
- Hyvä vaihtoehto proteenin lähteeksi vegaanille
- Voi käyttää monissa ruuissa ja resepteissä korvaamaan sekä lihaa että kanaa, kastikkeissa, pata- ja laatikkoruuissa, wokeissa, pitsoissa ja kebabeissa. Lue parhaista kasvispizza täytteistä täältä.
- Joitakin voidaan myös grillata
- Antaa ruokaisuutta ja täyttävyyttä ruokiin
- Tekevät kylläiseksi
- Maistuvat kuten kana
Mikä on paras kanan korvike?
Miten tapahtuu kanan korvaaminen vegaani ruuissa? Vegaaninen kanan korvike löytyy yleensä eri ruokiin paitsi valmiiden tuotteiden, myös mausteiden avulla. Soijarouhe ja soijasuikaleet ovat erinomainen kanan jauhelihan ja kanansuikaleiden korvike. Lue lisää kananjauhelihan määrän suhteesta soijarouheeseen täältä.
Kanan korvike tuotteet on pyritty valmistamaan myös rakenteeltaan muistuttamaan kanan lihaa. Niihin on yritetty saada sitkoa ja muutenkin niiden rakenne, suutuntuma vaikuttaa kanamaiselta. Värin puolesta ne monet sopivat muistuttamaan ulkonäöltään kanaruokaa.
Parhaan kanan korvikkeen voit itse valita muun muassa seuraavista kanan korvaamiseen tarkoitetuista valmistuotteista:
- Soijasuikaleet – kuivatuote raaka-ainehyllyssä
- Soijarouhe – kuivatuote raaka-ainehyllyssä
- Quorn
- Oumph
- Härkis
- Vegem
- Nyhtökaura
- Vöner
- Santun Seitan kebablastut
- The Vegetarian Butcher
- Soijalastut
- Vegenuggetit
- Tofu
- Tofusuikaleet
- Tempe
- Kuivat soijasuikaleet
Kaupalliset valmistuotteet kanan korvikkeeksi:
Quorn
Quorn-tuotteet ovat kaupassa pakastealtaassa, kuten myös toinen kanan korvikkeena käytetty vegaanituote, Oumph!, joka on ruotsalaisten vastine kanan tilalle.
Quorn on sieniproteiinista, eli mykoproteiinista valmistettu käymismenetelmällä ja sen maku ja koostumus muistuttavat broilerin tai sian lihaa. Quornia on fileinä, paloina ja rouheena ja lisäksi esimerkiksi nugetteina ja makkaroina.
Quorn ei ole täysin vegaaninen, mutta sitä voi syödä, jos syö myös kananmunia, sillä siinä on munanvalkuaista. Tuotteet pitää aina kuumentaa ennen käyttöä. Quornia ei ole pakko sulattaa ennen pannulle laittamista, mutta kuumennus on välttämätön.
Quornista voi valmistaa herkullisia kanaruokia, tai niitä joita kanaruokina on totuttu pitämään, muun muassa kanacurrya ja muita intialaisia kanaherkkuja, kanakeittoa / quornkeittoa ja kananuggetteja eli quorn-nuggetteja.
Quornia voi laittaa monipuolisesti kastikkeisiin, patoihin, kiusauksiin ja laatikkoruokiin, mutta se sopii myös pizzaan ja täytettyihin leipiin sekä patonkeihin.
Santun Seitan
Santun seitanin kebablastuja kannattaa kokeilla kanakebabiin ja korvaamaan kana pizzassa, täytetyissä leivissä ja kastikkeissa. Tuotteet ovat kotimaisia ja niiden pääraaka-aine on vehnägluteeni, joten proteiinia on runsaasti.
Lue Santun seitanin sivuilta Vegekebabista ja muista tuotteista:
Vegem
Suomalainen Vegem -tuoteperhe on perehtynyt vegaanisiin valmistuotteisiin. Esimerkiksi Vegem Vegesiipi on soijaton, ja valmistettu seitanista eli vehnägluteenista ja kikherneestä. Vegesiivet muistuttavat erehdyttävästi kanansiipiä ja ovat hyvin proteiinipitoisia ja kananlihan kaltaisia.
Lue lisää Vegemin sivuilta nerokkaista siipituotteista
Härkis
Härkis tai muut härkäpaputuotteet voivat korvata myös kanaa lihan ohella ruuissa.
Härkis on nopeaa ja maukasta, sitä on saatavilla eri makuvaihtoehtoina.
Härkäpavusta on myös kuivattua suikaletta ja rouhetta, niitäkin voi käyttää kanan ja lihan tavoin. Ne pitää turvottaa tai liottaa ennen käyttöä. Maustekastikkeet ja mausteet vaikuttavat eniten lopputulokseen.
Nyhtökaura
Nyhtökaura on valmistettu nimensä mukaisesti kauraproteiinista, mutta myös herne- ja härkäpapuproteiinista sekä kauraleseestä ja -jauhoista, lisänä rypsi- ja rapsiöljyä.
Nyhtökaura on suomalainen keksintö. Se sopii kanan ja lihan tapaan käytettäväksi tai soijarouheen tilalle monissa resepteissä. Tuote paistetaan pannulla tai lisätään ruuan joukkoon pataan, vuokaan tai kastikkeeseen.
Sitä voi lisätä sellaisenaan ruokiin ilman pannulla paistamista.
Oumph!
Oumph! tuotteet ovat ruotsalaisia kanan korviketuotteita. Ne on valmistettu soijapavuista. Oumphia! on esimerkiksi paloina ja suikaleina ja pihveinä. Tällä hetkellä ei ole saatavissa Suomesta.
Vöner
Myös Vöner on kanan tapainen tuote, jota voi käyttää ja syödä kuten kanaa. Se on kotimainen ja valmistettu vehnäproteiinista . Vöner käy myös esimerkiksi kebabiin, jota sen nimikin muistuttaa. Se korvaa hyvin eri lihoja sekä kanan.
Oikeilla mausteilla Vöneristä saa herkullista ja se muistuttaa erehdyttävästi lihaa tai kanaa. Esimerkiksi kanakebabin muodossa Vöner on erittäin toimiva kanan korvike sellaisenaan lisättynä tai paistettuna pannulla.
The Vegetarian Butcher
Alankomaalaisella The Vegetarian Butcher -merkillä (Unilever) on useita kanan korvikkeeksi hyvin sopivia tuotteita. The Vegetarian Butcher tuotteet tehdään soijasta. Tuotteet eivät ole täysin vegaanisia, ne saattavat sisältää kananmunaa ja maitoa.
Tofu – viipaloituna tai valmiina suikaleina
Tofua on saatavilla monilta merkeiltä, kuten kauppojen omilta merkeiltä sekä pelkästään tofuun keskittyneiltä yrityksiltä. Esimerkiksi Jalotofu on kotimainen tofumerkki.
Soija -lastut tai suikaleet
Soijalastuja ja -suikaleita on kuivana liotettavana vaihtoehtona ja myös valmiina tuotteena kuten Oumph! merkiltä.
Kuivia soijalastuja maustamalla saadaan valmistettua kanaa muistuttavia ruokia. Soijarouhe käy kanan jauhelihan korvikkeeksi.
Katso täältä mahtava resepti Vegaaninen kanakastike.
Seitan -lastut tai suikaleet (kuivat)
Kanan korvikkeita voi käyttää melkein missä tahansa ruuassa
Kaupallisia kanan- ja lihan korvikkeita voi lisätä luovasti melkein mihin tahansa ruokaan. Monissa etnisissä keittiöissä käytetään kanaa ja se voidaan korvata kaupallisilla kanan tai lihan korvikkeilla.
Maku tietysti ratkaisee ja maku saadaan maustamalla reilusti samantapaisilla mausteilla kuin kanaruuissa yleensä riippuen reseptistä eli vege broilerin maustaminen on helppoa.
Intialaisen keittiön ruokareseptit ovat herkullisia ja loistavia juuri kanan vastikeruokiin. Myös esimerkiksi meksikolaisiin burritoihin ja tacoihin kannattaa käyttää valmistuotteita ja aidon maun saa oikeilla meksikolaisilla mausteilla.
Perinteisissä suomalaisissa ruuissa kanan korvikkeita voi käyttää ikään kuin lihaa tai kanaa.
Mitä voi syödä kanan kanssa, voi myös syödä kanan korvikkeen kanssa muun muassa:
Riisi on erinomainen lisäke kanalle niin myös kanan korvikkeelle. Myös muut lisukkeet kuten kvinoa, couscous, hirssi, pavut, kikherne ja linssit maistuvat hyvin kanankorvikkeen kanssa.
Perunaa kannattaa käyttää lisukkeena niin kuin Suomessa on tapana. Eri muodoissaan peruna sopii mainiosti, muusina, viipaleina, uunissa lohkoperunoina tai ranskalaisina.
Juurekset kuten porkkana, punajuuri ja peruna ovat oivia esimerkiksi uunijuureksina kanankorvikkeen kanssa. Tee lohkoja pannulle ja mausta suolalla ja yrteillä ja laita uuniin. Voit sivellä lohkoja öljyllä, mutta sekään ei ole välttämätöntä.
Kaaleista saa hyviä lisukkeita kanan ohessa syötäväksi, parsakaali, lehtikaali, kukkakaali, valkokaali ja ruusukaali sopivat hyvin sekä raakana salaateissa, että raasteissa, mutta myös kypsennettyinä kuten wokeissa, padoissa ja pataruuissa.
Pasta kanan korvikkeesta, broileripasta ilman broileria, mikä sen herkullisempaa kun mausteet ovat kohdillaan. Ripaus tuoreita yrttejä niin kanankorvikepastassa on piste iin päällä.
Salaattien lisukkeena tai salaatin joukossa kanankorvikkeet toimivat mainiosti. Erilaisten pitsojen ja piirakoiden päällä korvikkeet käyvät muiden aineiden ohella sellaisenaan tai esipaistettuna.
Vegaaninen kanakastike sopii melkein kaikki ylläolevien lisukkeiden kanssa.
Miten kanan korvike maustetaan?
Kanankorvike kannattaa myös maustaa kuten kanaruoka. Siinä tärkeintä on mielikuva: Millaiselta maistuu kananliha? Mitä halutaan saavuttaa, halutaanko tropiikin tunnelma vai perinteinen suomalainen kanaruoka?
Maku voidaan saada täysin muistuttamaan kanan makua käytettäessä oikeanlaisia mausteita.
Millä kana sitten yleensä maustetaan? Siihen käytetään hyvin usein sekä suolaista, että makeaa maustetta. Hunaja on hyvä mauste kanan kanssa, samoin erilaisten hedelmien mehut.
Soijakastike antaa suolaisuutta. Curry luo itämaisen vaikutelman kuten juustokumina tai kardemumma. Kookoksella päästään trooppisille saarille asti.
Monista etnisistä kaupoista saa hyviä maustesekoituksia valmistettaessa kanaruokia ja ne sopivat myös korvikekanan maustamiseen.
15 parasta maustetta kanan korvikkeelle:
- Hedelmät kuten ananas, sitruuna, appelsiini, mango, persikka
- Hedelmämehut
- Kookosöljy ja -maito
- Hunaja
- Curry – erilaiset currysekoitukset
- Kurkuma
- Juustokumina eli jeera
- Paprika
- Cayennepippuri
- Chili
- Valkosipuli
- Intialaiset maustesekoitukset kuten Tandoori Masala, Tikka Masala, Garam Masala
- Cajun mausteet
- Musta- ja rosepippuri
- Savupaprika
- Timjami, salvia ja oregano
- Tuoreet kasvikset
- Kastikkeet ja hyytelöt marjoista esimerkiksi; karpalo, puolukka, tyrni ja aronia.
Johtopäätökset
Kananlihan korvikkeet ovat kanan korvaamiseen tarkoitettuja tuotteita, valmisteita, eineksiä, raaka-aineita tai itse tehtyjä kanaa muistuttavia ruoka-aineita. Niistä tehdään kanaruokia tai niihin verrattavia ruokia.
Kaupassa myytävissä valmistuotteissa on usein kasviproteiinin lähteet hyvin edustettuina. Vegaanille ne ovat osa proteiinin saantia kasvissyöjän lautasmallissa.
Kanan korvikkeista on helppoa ja nopeaa tehdä ruokaa. Ne sopivat kanan tapaan moniin resepteihin ja niistä pitävät monet vaikka vegaanisista ruuista ei muuten välittäisikään.
Usein kysyttyjä kysymyksiä
Onko lihankorvikkeet terveellisiä?
Kanan korvike vegaani?
Miten korvata kananmuna?
Mitä on vegekana?
Mitä on aminohapot ja saako kasviperäisistä tuotteista niitä?
Löydät lisää Kasvit & Hyvinvointi -aiheisia artikkeleita Vegefrendit.fi etusivulta tai yläpalkin valikoista