Mitä on tofu?
Tofu on soijajuusto, joka valmistetaan juoksettamalla soijapavuista tehdystä soijamaidosta. Tofu sisältää runsaasti proteiinia, siitä saa paljon kalsiumia, rautaa ja sinkkiä.
Tofu on kasviproteiini, joka on suosittu erityisesti kasvissyöjien ja vegaanien keskuudessa. Sitä käytetään lihankorvikkeena monissa ruokalajeissa.
Tofu määritelmä
Tofu on kotoisin Kiinasta ja sitä tehtiin jo ennen ajanlaskun alkua. Aasiassa tofu on tärkeä kasviproteiinin lähde ruokavaliossa. Mistä tofu tehdään?
Mikä on tofu?
Mistä tofu valmistetaan? Tofu eli soijapapujuusto, soijajuusto valmistetaan siis soijapavusta. Ensin valmistetaan soijamaito, joka juoksetetaan niin, että ylimääräinen neste puristetaan tai valutetaan pois.
Soijamaitoa voi käyttää esivalmistettuna soijamaitona tai yleisemmin jauhamalla, keittämällä ja puristamalla soijapavuista tuoretta soijamaitoa. Tofun valmistaminen muistuttaa siis juuston valmistusta.
Tofuja on erilaisia ja käyttö riippuu tofusta. Kiinteää tofua, joka toimii enemmän lihan korvaajana käytetään monissa ruuissa lihan, kalan, tai kanan tapaan. Pehmeää tofua voi käyttää mm. jälkiruuissa kuten esimerkiksi kakuissa.
Tofua ei yleensä syödä sellaisenaan, vaan se maustetaan, koska itsessään se on melko mautonta. Tofun maku on laimea ja mieto. Tofu imee itseensä hyvin makuja muualta, kuten kastikkeista, liemistä ja marinadeista.
Tofu terveellisyys
Tofu on terveellistä. Se sisältää runsaasti kalsiumia, kasviproteiinia, sinkkiä ja rautaa. Soijapapu, josta tofu tehdään, sisältää myös terveellisiä monityydyttymättömiä rasvahappoja. Soijapavun proteiini on erinomaista ihmiselle, sillä siinä on kaikkia tarvittuja aminohappoja ja siksi vegaanit käyttävät laajalti soijaa vastaamaan proteiinitarpeesta. Lue päivittäisestä proteiinintarpeesta täältä.
Miten tofua voi käyttää?
Tofua käytetään lukuisiin ruokalajeihin, sekä suolaisiin että makeisiin.
Tofu sopii grillaamiseen, paistamiseen ja hauduttamiseen, sitä voi myös laittaa leivän päälle, hampurilaisen väliin tai leivän päälle. Tofua voi syödä keitoissa, padoissa, pastan kera ja wok-ruokien ainesosana. Tofusta voi valmistaa pihvejä ja murekkeita sekä maistuvia pyöryköitä.
Tofu sopii tietysti etnisten ruokien valmistamiseen, aasialaiset ruuat ovat omiaan tofulle, mutta myös esimerkiksi meksikolaisiin ruokiin tofu sopii hyvin, esimerkiksi tacot, tortillat ja burritot ovat oivia tofuruokia.
Pehmeämpi tofu sopii jälkiruokiin, leivonnaisiin ja smoothieihin.
Valmiin tofun käsittely
Jos paistat tofua, niin muista, että ennen paistamista tofu pitää kuivattaa. Tofun kuivaaminen on tärkeä osa tofun käsittelyä. Kuivaamalla tofusta saa paistaessa herkullisen rapeaa ja myös marinadi imeytyy tofuun paljon tehokkaammin.
Tofun käsittelystä on monelaisia mielipiteitä ja ohjeita, mutta seuraavassa on ohje paistettua tofua varten. Ohjeella saat rapeaa, maukasta tofua.
Tofun käsittelyn ABC:
- Valuta neste pois tofupaketista
- Laita tofu kuivumaan. Kuivaaminen voi tapahtua talouspaperin tai pyyhkeen välissä, ja edellä mainittu vieläkin tehokkaammin painon alla.
- Siivuta, kuutioi tai revi tofu, riippuen ruokalajista.
- Laita tofu kuumalle pannulle, mutta älä mausta vielä. Kuumenna kuiva pannu ja sekoittele tofun paloja tai siivuja niin kauan että pintaan tulee rapeutta ja väriä. Paistaminen kuivalla ja kuumalla pannulla poistaa lisää vielä nestettä tofusta ja niin sen pinta on rapea ja makujen suhteen vastaanottavainen. Marinadit ja kastikkeet kannattaa lisätä vasta tämän vaiheen jälkeen.
- Maustamisen aika. Mausta tai marinoi tofu. Voit maustaa tofun suoraan pannulla, tai vasta paistamisen jälkeen siirtää tofut marinoitumaan kastikkeeseen tai mausteliemeen. Jos haluat tofujen säilyvän rapeana, mausta kuivilla mausteilla.
Jos perehdyt tofuun vielä syvemmälti, ja ihastut, voit tehdä tofua myös itse kotona alusta asti.
Tofun valmistus kotona
Kotitekoinen tofu on taloudellista ja herkullista. Voit tehdä tofun alusta asti itse kotona. Tofun valmistaminen vie aikaa, mutta maksaa vaivan.
Soijamaidon valmistus?
- 300 – 400 g kuivattuja soijapapuja.
- Liota kuivattuja soijapapuja noin 8 tuntia, yön yli on hyvä aika liottaa.
- Huuhtele pavut hyvin.
- Jauha pavut lisäämällä noin 3-5 dl vettä tehosekoittimeen papujen kanssa. Näin ne jauhautuvat tasaiseksi tahnaksi.
- Kiehuta 2/3 litraa – 1 litra vettä kattilassa. Lisää paputahna kattilaan.
- Anna kiehua 15 – 20 minuuttia miedolla lämmöllä, kuitenkin niin että seos kiehuu. Sekoita seosta säännöllisesti papujen huonosti sulavien entsyymien poistamiseksi.
- Poista vaahto seoksesta.
- Siivilöi harsokankaan läpi.
- Puserra soijamaito massasta erikseen.
- Harsokankaaseen jäänyt massa, jota kutsutaan okaraksi kannattaa säilyttää ja käyttää esimerkiksi kasvispihvien tai pyöryköiden tekemiseen.
Tofun valmistus soijamaidosta
Ainekset
- 1 litra tuoretta soijamaitoa
- 6-8 rkl sitruunamehua, joka on laimennettu vedellä 1-2-dl. Tämä on soijamadon juoksutin.
Käytä kuumaa vastatehtyä soijamaitoa.
Tee näin:
- Kaada soijamaito kattilaan ja lisää hieman juoksutinta samalla sekoittaen maitoa.
- Lisää taas saman verran juoksutinta kaikkialle ja laita kansi päälle.
- Odota muutama minuutti, kunnes tofu alkaa syntyä.
- Kaada taas lisää juoksutinta seokseen sinne missä tofumassa ei ole vielä syntynyt.
- Odota jälleen hetki ja huomaat, että tofumassa ja hera ovat eronneet.
- Ala kaataa seosta harson läpi. Puserra samalla massasta heraa pois.
- Mausta tofu suolalla ja vaikka sitruunamehulla, chilillä, juustokuminalla, mustapippurilla, soijakastikkeella, yrteillä tai seesaminsiemenillä.
- Laita tofu harsoon käärittynä painon alle noin 15 -30 minuutiksi riippuen kuinka tiivistä tofua haluat. Mitä tiiviimpää sen pidempi aika. Voit taittaa tofun kun se on puristunut ja sitten laittaa sen puristumaan painon alle uudelleen noin 20-30 min.
- Voit syödä tofun heti tai vaihtoehtoisesti laittaa sen ilmatiiviiseen astiaan. Suositeltavaa on vaihtaa vesi päivittäin. Tofu säilyy yleensä muutaman päivän tiiviissä rasiassa nesteessä.
Tofu ravintosisältö
100 g TOFUA SISÄLTÄÄ | |
ENERGIA | 680 Kcl |
RASVAA | 9,4 g josta tyydyttynyttä 1,4 g |
HIILIHYDRAATTEJA | 1,6 g, josta sokeria 0,0 g |
RAVINTOKUITU | 20,8 g |
PROTEIINI | 18 g |
KALSIUM | 350 mg |
RAUTAA | 5,4 mg |
SINKKIÄ | 0,8 mg |
Tofu proteiini
Tofussa on proteiinia 18 g / 100 grammaa. Tofu on hyvä kasviproteiinin lähde.
Tofu rauta
Tofussa on rautaa 5,4 mg / 100g. Ihminen tarvitsee rautaa 9-15 mg päivässä, riippuen sukupuolesta ja iästä. Miehet tarvitsevat 9 mg ja naiset 15 mg.
Paras tofu resepti
Rapea herkkutofusuikale
Käsittele tofu kuivaamalla se hyvin esim 20 minuuttia. Leikkaa, suikaloi tai viipaloi tofu. Paista kuumalla kuivalla pannulla. Mausta valkosipulilla, lorauksella soijakastiketta ja savupaprikaa. Lisää rapea tofu esimerkiksi herkullisen salaatin lisukkeeksi, perunoiden kera tai vaikka dipattaviksi sormisyötäviksi illanistujaisiin.
Tofua voi myös leivittää ja friteerata ja syödä kuten nuggetteja dippikastikkeen kera.
Tofu säilyvyys – tofu parasta ennen
Tofu säilyvyys jääkaapissa 40 – 60 päivää avaamattomana. Tarkista pakkauksesta viimeinen käyttöpäivä.
Tofu säilyvyys avattuna: Jääakaapissa avattuna tofu säilyy 3-5 päivää.
FAQ Tofu – Usein kysytyt kysymykset
Voiko tofua syödä raakana?
Onko tofu terveellistä?
Voiko tofua syödä liikaa?
Mistä tofu on tehty?
Lue lisää Wikipediasta mitä on tofu
Löydät lisää Kasvit & Hyvinvointi -aiheisia artikkeleita Vegefrendit.fi etusivulta tai yläpalkin valikoista