Karpalo – kaikki karpalosta

Karpalo

Suomessa kasvaa kaksi karpalolajia; iso karpalo ja pieni karpalo. Molemmat ovat luonnonvaraisia kasveja, jotka kasvavat Suomessa ja muualla Euroopan pohjoisosissa ja Pohjois-Amerikassa. Se on sukua mustikka- ja mustikkakasveille. Karpaloita kutsutaan usein “meidän marjoiksi”, koska ne ovat tärkeä osa suomalaista ruokakulttuuria. Tässä blogikirjoituksessa mietimme onko karpalo terveellistä, karpaloiden historiaa, ravintoarvoja ja kulinaarisia käyttötapoja!

Mikä karpalo on?

Karpalot ovat Vaccinium-sukuun kuuluva kasvilaji. Karpalokasveja on kahta päälajia, isokarpalo (Vaccinum oxycoccus) ja pikkukarpalo (Vaccinum microcarpum). Karpalot ovat pieniä, pyöreitä, punaisia marjoja, joilla on hapan maku. Ne kasvavat matalissa varvuissa viileissä, kosteissa ympäristöissä, kuten soilla ja rämeillä. Isokarpalon marjat ovat kooltaan 1-1,5 cm ja pikkukarpalon noin puolet siitä.

mika on karpalo
Karpalot kasvavat suolla

Karpalo kasvaa soilla maanmyötäisesti suikertaen. Karpalon lehdet ovat 5-15 mm kokoisia kiiltäviä vihreitä ja alta valkoisia. Karpalo kukkkii kesä-heinäkuussa. Hapan marja on tummanpunainen kypsänä ja marjojen koko on kooltaan 10-15mm. Karpalot ovat yleisiä koko Suomessa.

Karpalot ovat kypsiä ja niiden poiminta aika syys-lokakuun vaihteessa ja marjoja voi kerätä lumen tuloon asti, jopa hieman ravistellen suikeroita.. Karpalo säilyy erinomaisesti koska se sisältää sitruuna- ja bentsoehappoa. Karpaloa syövät ihmisen lisäksi esimerkiksi kurjet ja riekot.

Pikkukarpalo

Ison karpalon lisäksi Suomen soilla kasvaa myös pikkukarpalo. Yleensä karpalosta puhuttaessa puhutaan aina isosta karpalosta. Pikkukarpalo kasvaa pääasiassa Pohjois-Suomessa ja sen kasvupaikat ovat kuivempia kuin märemmät saraikko- ja sammalpinnat, joissa isokarpalo kasvaa. Pikkukarpalon nimikin sanoo että sen marjat ovat pieniä, vain puolukan kokoisia. Niitä ei monikaan ole kiinnostunut poimimaan ja marjan maku on hyvä.

Lue lisää karpalo Wikipedia.

Katso video miten karpaloa viljellään isosti

Karpalo poiminta

Karpalon satoa kerätään myöhään lumien tuloon asti. Marjat kyspsyvät syyskuun lopussa tai lokakuun alussa. Koska karpalo säilyy siinä olevan pektiinin ansiosta voi sitä kerätä keskellä talvea lumen alta tai keväällä kun lumet sulavat. Karpalo on yksi tärkeimmistä marjoistamme. Vuotuiset marjasadot voivat parhaimmillaan olla useita satoja kiloja hehtaarilta.

karpaloiden poimiminen
Karpaloita poimitaan Suomessa syksyisin

Yhteenveto Karpalo

Karpalot ovat ihania kipakoita marjoja, jotka ovat paitsi herkullisia, myös hyväksi sinulle! Karpalot sisältävät runsaasti antioksidantteja ja kuitua, ja niiden on osoitettu auttavan ehkäisemään esimerkiksi virtsatietulehduksia. Karpalot kasvavat mataen maata pitkin soilla ja rämeillä. Kannattaa poimia karpaloita talven varalle tai keväällä kun lumet sulavat. Nautitpa niitä tuoreena, kuivattuna, leivonnaisissa tai ruuissa, karpalot ovat maukasta ja ravitsevaa herkkua!

Mieti nyt vastasimmeko riittävän syvällisesti aiheeseen: Onko karpalo terveellistä?

Karpalo FAQ

Onko karpalo terveellistä?

karpalon terveellisyys

Karpalo on huippu terveellinen marja. Ne sisältävät antioksidantteja, jotka auttavat ehkäisemään monia sairauksia. Karpalo sisältää runsaasti C-vitamiinia, K-vitamiinia, E-vitamiinia ja A-vitamiinia. Lisäksi siinä on rautaa, flavonoideja ja muita fenolisia yhdisteitä, kuten tanniineja. Karpalon on todettu vähentävän aivohalvauksien ja keuhko -ja mahasyövän sekä sepelvaltimotaudin riskiä. Kuten puolukka on myös karpalo täynnä antibioottisia yhdisteitä, jotka auttavat virtsarakkotulehdukseen sekä maha- ja suolistovaivoihin. Karpalon siemenet sisältävät myös terveydelle tärkeitä omega 3- ja omega 6 -rasvahappoja.

Paljonko karpaloita päivässä?

paljonko karpaloita paivassa

Karpaloita voi syödä päivässä ihan reilusti ainakin pari kolme desilitraa. Terveysvaikutusten saamiseksi vähempikin riittää. Karpalot auttavat ehkäisemään monia sairauksia kuten tulehduksia ja sydän- ja verisuonisairauksia, ne lisäävät hyvän HDL-kolesterolin määrää ja parantavat näkökykyä. Karpalo on hyväksi virtsateille, se alentaa virtsan pH:ta ja siten auttaa heikentämään haitallisten bakteerien kasvuolosuhteita.

Mitä vitamiineja karpalo sisältää?

mitä vitamiineja karpalo sisältää

Karpalo sisältää esimerkiksi: C-vitamiinia, E-vitamiinia, A-vitamiinia ja karotenoideja, K-vitamiinia, B1-vitamiinia eli tiamiinia, B2-vitamiinia eli riboflaviinia, niasiinia, B6-vitamiinia eli pyridoksiinia ja foolihappoa. Lisäksi karpalossa on Omega 3 ja 6 -rasvahappoja. Varsin kattava on karpalo ravintoarvo ja sitä kannattaa poimia ilmaiseksi talteen talven varalle. Myös keskellä talvea ja keväällä sitä voi poimia heti kun lumet ovat sulaneet.

Paljonko maksaa karpalo?

Paljonko maksaa karpalo

Karpalo kilohinta 2022 kaupassa on noin 10 euroa / litra. Karpalo hinta vaihtelee tietysti sadon määrän mukaan vuosittain hieman, mutta karpalo on suhteellisen kallista. Karpalon poimiminen on hitaampaa kuin monien muiden marjojen, myös se mahdollisesti nostaa hintaa hieman.

Mikä on karpalon tieteellinen nimi?

mika on karpalon latinankielinen nimi

Karpalon, isokarpalon tieteellinen nimi on Vaccinum oxycoccus ja pikkukarpalo on Vaccinum microcarpum. Karpalot ovat Vaccinium-sukuun kuuluva kasvilaji ja niitä kasvaa Suomessa kahta päälajia. Molemmat lajit kasvavat melko yleisenä koko Suomessa, pikkukarpaloa on yleisempänä Pohjois-Suomessa hieman kuivemmalla suolla kuin isokarpaloa. Aivan pohjoisessa isokarpaloa ei ole ollenkaan.

Mikä on karpalo englanniksi?

Karpalo englanniksi

Karpalo on englanniksi cranberry. Englanninkielinen nimi tarkoittaa isokarpaloa, joka on yleisempi eteläisemmässä Suomessa. Karpaloa sanotaan myös kurjenmarjaksi. Karpalo sai nimen kurjenmarja “crane berry” nimen saksalaisten ja alankomaalaisten uudisasukkaiden toimesta. Karpalon kukka nimittäin muistuttaa kurjen päätä ja nokkaa.

Löydät lisää Kasvit & Hyvinvointi -aiheisia artikkeleita Vegefrendit.fi etusivulta tai yläpalkin valikosta