Mikä on lihankorvike?

Mikä on lihankorvike?

Lihankorvike on tarkoitettu korvaamaan lihaa ruuissa. Melkein mitä tahansa liharuokaa voi nykyään tehdä kasvipohjaisella vaihtoehdolla korvattuna. Erityisesti vegaanit ja kasvissyöjät käyttävät lihankorvikkeita. Vegeversioita on kaupassa nykyään runsaasti.

Lihankorvike voi yhtä hyvin olla kotitekoista ruokaa kuin kaupasta ostettua ruokaakin. Useat kaupassa lihankorvikkeina myytävät elintarvikkeet ovat prosessoitua ravintoa, niin kutsuttuja valmisruokia, mutta ei läheskään kaikki, myös vähemmän prosessoituja löytyy kaupasta.

mikä lihankorvike on?
Lihankorvike näyttäytyy monissa muodoissa

Kotona pystyy valmistamaan lihankorvikkeita aivan kuten liharuokaakin. Myös kasviksia, pähkinöitä, papuja, viljatuotteita, sieniä, siemeniä voi valmistaa kotona lihankorvikkeeksi kuten mitä tahansa ruokaa. Vegaanisia ruokia on paljon, jotka maistuvat myös lihansyöjille, eivätkä he välttämättä edes huomaa syövänsä lihatonta ruokaa.

Lihankorvike määritelmä

Lihankorvike on lihaa muistuttavaa ravintoa, yksinkertaisesti lihaa korvaamaan tarkoitettua ruokaa. Lihankorvikkeet voivat olla kotona valmistettua, kokattua tai teollisesti tuotettua lihaa jäljittelemään tarkoitettua ravintoa. Ne voivat olla rakenteensa ja/tai makunsa puolesta lihaa korvaavia.

lihankorvike määritelmä
Lihan korvaajia riittää kasvikunnassa

Lihankorvikkeen tarkoitus on usein lihan proteiinin korvaaminen kasviksista saatavalla proteiinilla. Kehon päivittäinen poteiinintarve pitää tyydyttää myös kasvissyöjänä ja lihankorvikkeet ovat hyvä vaihtoehto siihen. Muita lihan korvaamisen tarkoituksia voivat olla esimerkiksi terveyden edistäminen, sairauden ehkäiseminen tai terveydentilan parantaminen, makutekijät, eläinten hyvinvointi ja oikeudet tai ilmastosyyt.

lihankorvike määritelmä
Eettiset syyt ja terveys ovat monille syitä ryhtyä vegaaniksi

Elintarviketeollisuus kehittää jatkuvasti uusia vastuullisia vaihtoehtoja lihan korvaamiseen, koska tietoisuus tehokasvatettujen eläinten olosuhteista ja ilmaston tilasta saa ihmiset siirtymään kasvipitoisempaan suuntaan ravinnon suhteen. Lihankorvikkeiden ja niitä valmistavien yritysten tulevaisuus näyttääkin valoisalta.

Mikä on lihankorvike?

Lihankorvike ravintosisältö

Lihankorvikkeilla on tietysti erilaisia ravintosisältöjä, mutta esimerkiksi voidaan ottaa seitan, Quorn, Härkis ja Nyhtökaura.

  • Seitan
  • Härkis
  • Quorn Proteiini 13,7 grammaa.
  • Nyhtökaura

Seitan on alunperin kiinalainen keksintö. Itsetehdyssä seitanissa voi olla rasvaa 0 prosenttia, mutta kaupallisissa seitaneissa rasvaa yleensä on jonkin verran. Proteiinia siinä on 20-30 grammaa, mutta voi olla enemmänkin.

Lihankorvike proteiini

Proteiinipitoisuus on yleensä todella hyvä lihankorvikkeissa. Ohessa lihan korvikkeet, tuotteet proteiinipitoisuuksineen /100g:

  • Soijasuikaleet – kuivatuote 70 grammaa
  • Soijarouhe 53 – 73 grammaa
  • Hummus 21 grammaa
  • Härkis: 17 grammaa
  • Nyhtökaura: 28-30 grammaa
  • Oumph 17 grammaa
  • Quorn 13,7 grammaa
  • Seitan 20-30 grammaa
  • Tempeh 13-24 grammaa
  • Tofu 12 – 18 grammaa.

Soijasuikale ja -rouhe ovat aivan mielettömiä kasviproteiinin lähteitä ja lihankorvikkeina ylivoimaisia.

Lihankorvike käyttö ja hyödyt

Jokaisella on oma syynsä korvata liha. Riippuen syystä, jonka vuoksi lihan haluaa korvata, ovat lihan korvaamisen mahdollisuudet ruokavaliossa rajattomat. Jos haluaa korvata lihan eettisistä syistä, mutta pitää lihan mausta ja rakenteesta, on esimerkiksi seitan mahdollista tehdä alusta loppuun kotona rakenteeltaan lihamaiseksi ja maustamalla se täsmälleen kuten liha paitsi voimakkaammin.

lihan korvike käyttö ja hyödyt
Mausteita kannattaa laittaa runsaasti ja voimakkaita

Monet kasvissyöjät kaipaavat jauhelihaa ja siihen onkin varsin monia ratkaisuja kuten soijarouhe joka on hyvä jauhelihan korvike. Vegaaninen jauhelihakastike, resepti sivulla soijarouhe bolognese.

Soijarouheen suhteesta jauhelihaan kerrotaan täällä lisää, ja se kuinka paljon soijarouhetta vastaa mitäkin määrää jauhelihaa.

Lihan makua rakennetta korvaamaan voidaan käyttää sieniä, koska sienten maku ja rakenne on hyvin usein lihamainen. 

Sienet toimivat hyvin lihan korvikkeena

Jos taas lihan korvaamisen syy on terveys tai laihdutus, voi lihan korvata esimerkiksi parsakaalilla, pavuilla, hampputuotteilla, myös pähkinät, siemenet, viljatuotteet ja herneet ovat hyvä vaihtoehto, myös kananmunien ja maitotuotteiden avulla pystyy osin korvaamaan lihan.   

Kaupassa myytävät tofu, seitan, kaura-, soija- ja härkäpapuvalmisteet ovat helppoja ja nyt jo melko tunnettuja esimerkkejä lihankorvikkeista, esimerkiksi Härkis, Nyhtökaura, Mifu, Quorn ja Oumph. Kaikista löytyy lisäksi vielä vaihtoehtoja, joissa tuote on viety pidemmälle, eli heti syötäväksi valmisruuaksi kuten pihveiksi, makkaroiksi ja annosruuiksi asti.

Seitanista ja soijasta on saatavilla esimerkiksi makkaroita, kaura- ja härkäpapuvalmistetta on käytetty valmiisiin hampurilaispihveihin tai pyöryköihin ja tofuja löytyy monenlaisissa marinadeissa.

Lihankorvike, itse tehty

Lihankorvikkeeksi aiottua ruoka-ainesta voi aivan hyvin tehdä itse kotona. Esimerkiksi seitan valmistuu kätevästi kotíkeittiössä. Seitanin rakenne ja maku saadaan muistuttamaan lihaa hyvällä maustamisella ja oikealla työstämisellä.

itse tehty lihankorvike
Lihankorvikkeita voi myös tehdä itse

Lihankorviketta voi ajatella vähän laajemmin kun sitä tekee itse. Esimerkiksi monenlaiset kasvispihvit, -pyörykät, -murekkeet ja -rullat käyvät lihankorvikkeesta kun niihin laittaa esimerkiksi palkokasveja, palkokasvirouhetta, siemeniä ja pähkinöitä. Tofua ja tempeä voi tehdä itse.

itse tehty lihankorvike
Itse tehdyt pihvit proteiinipitoisine aineksineen voidaan mieltää lihankorvikkeeksi

Mitä lihankorvikkeita on?

Lihankorvikkeissa löytyy, tuotemerkkejä emme luettele tässä listassa, mutta listaamme lihankorvikkeita joita voi valmistaa myös itse.

  • Hamppupihvit
  • Hummusmunakoiso – täytetty
  • Hummuksella täytetyt papupihvit
  • Kikhernepihvit ja -pullat
  • Lehtikaali-parsakaali-papupihvit
  • Papupihvit – kaikista eri pavuista
  • Parsakaali-kvinoapihvit
  • Pähkinä-kasvispihvit
  • Papupyörykät
  • Punajuuri-siemenpihvit
  • Seitan
  • Seitanpihvit ja -pyörykät
  • Seitanmureke
  • Siemenpihvit
  • Soijarouhepihvit, -pyörykät ja -mureke
  • Tempeh
  • Tofu
  • Tofupihvit
  • Vegekinkku – joulukinkku
  • Vegemakkara

Makkaran korvike

Seitanmakkarat ja soijamakkarat ovat lihamakkaran sijaan hyviä vaihtoehtoja.

makkara atria
Kasvismakkara voi olla myös vihreä

Otathan huomioon, että voit myös itse valmistaa vegaanista makkaraa esimerkiksi tehosekoittimessa. Voit tehdä makkaran seitanista, tofusta, soijarouheesta, herneproteiinista ja lisäksi tarvitset jauhoja, rasvaa, sipulia ja mausteita.

makkaran korvike vegaani
Vegaanisia makkaroita on monenlaisia

Lihankorvike kaupasta

Tuotteiden valikoima on nykyään jo kattava lihaa korvaamaan ja koko ajan suunnitellaan lisää vaihtoehtoja. Voit nykyään valita melkein minkä tahansa pika- tai roskaruuan tai perinteisen kotiruuan ja siitä on saatavana myös kasvisversio. Esimerkiksi lihapiirakasta on vihannespiirakka versio Vihis ja graham-kasvispiirakka.

Lihankorvike valmistajia Suomessa:

  • Santun seitan
  • Valio
  • Hoviruoka
  • Raisio Beanit
  • Fazer
  • Juustoportti
  • Pouttu Meeat
  • Vöner
  • Vegem
  • TofuMoon
  • Gary Renegade
  • Saarioinen
  • Kokkikartano
  • Atria
  • Apetit
  • Moilas

Miksi liha pitää korvata?

Lihankorvike – miksi? Miksi liha pitää korvata? Miksi ei syö vain tavalliseen tapaan kasviksia, jos on kasvissyöjä?

miksi liha pitää korvata?
Kasvispizza proteiinilisällä on hyvä itse tehty lihankorvike roskaruoka. Nams!

Neljä hyvää syytä miksi lihankorvike on tarpeellinen:

  • Kasvisruokailijan ja vegaanin täytyy pitää huolta päivittäisestä proteiinin tarpeestaan. Lue artikkeli Proteiinin tarve.
  • Lihankorvike on tarpeellinen, koska liha on monien mielestä herkullista. Kyseessä siis maku ja suutuntuma, rakenne.  Jos pitää lihasta, eikä halua luopua siitä – lihan mausta, tunnusta, grillaamisesta, rasvasta, suolasta, roskaruuasta, pikaruuasta. On myös kasvisroskaruokaa, kasvishampurilaisia, pizzoja ja makkaroita ja niitä on mukava syödä.    
  • Sosiaaliset syyt – Kun muut grillaavat makkaraa tai syövät pihvejä ei ole kiva olla ulkopuolinen. Soija- ja seitanmakkarat, tofu, tempeh ja seitanpihvit ovat hyviä grilliin kesällä.
  • Eettiset syyt – eläinoikeudet ja ilmastosyyt. On parempi mieli syödä ruokaa.
  • Terveydelliset syyt
  • Lihankorvikkeiden avulla voit täydentää päivän aminohappotarvetta. Lue kaikki aminohapoista -artikkeli

Mikä on paras kanan korvike?

Kanankorviketta voidaan valmistaa myös itse kotona, esimerkiksi seitanista saa hyvin kanamaista rakenteellisesti muotoilemalla se oikein ja maustamalla se kuten kana.

mikä on paras kanankorvike?
Seitan on hyvä kanankorvike oikein tehtynä

Monet pitävät nyhtökauraa parhaana kanan korvikkeena. Nyhtökaura muistuttaa ulkonäöltään kanan filesuikaleita ja on herkullista oikein maustettuna. Se on sopivan vaaleaa ja sen rakenne muistuttaa kanaa. Muitakin tuotteita löytyy kanan korvikkeiksi kuten härkistä, soija- tai seitansuikaleita.

Mikä on ilmastoystävällinen lihankorvike?

Vege jauhelihakastike ohje

Lihankorvike FAQ

Makkaran korvike

Seitanmakkarat ja soijamakkarat ovat lihamakkaran sijaan hyviä vaihtoehtoja. Kaupoissa on tarjolla runsaasti makkaran korvikkeita. Otathan huomioon, että voit myös itse valmistaa terveellisempää vegaanista makkaraa esimerkiksi tehosekoittimessa. Voit tehdä makkaran seitanista, tofusta, soijarouheesta tai herneproteiinista ja lisäksi tarvitset jauhoja, rasvaa, sipulia ja mausteita sekä makkarankuorta tai vastaavaa.

Mitä lihan tilalle?

Lihan tilalle voi itse valmistaa palkokasveista, siemenistä ja pähkinöistä korvaavia ruoka-aineita, joita käyttää ruuanlaitossa. Esimerkiksi seitania ja tofua voi aivan hyvin tehdä itse. Lisäksi monet pavuista, siemenistä, juureksista ja muista kasviksista tehdyt ainesosat korvaavat lihaa resepteissä. Sienet ovat luontaisia lihankorvikkeita. Ne maistuvat, ovat rakenteeltaan ja ulkomuodoltaan hyvin lihamaisia. Kasvissyöjänä pitää proteiinia saada palkokasveista, siemenistä ja pähkinöistä. Pelkistä kasviksista ei juurikaan saa proteiinia.

Onko lihankorvikkeet terveellisiä?

Kasvikunnan edustajista valmistetut lihankorvikkeet ovat terveellisiä varsinkin kun ne on valmistettu itse. Jos taas lihankorvikkeet ovat ultraprosessoituja kaupallisia lihankorvikkeita, niin niitä ei kannata jatkuvasti syödä. Kasvipohjaiset lihankorvikkeet ovat kuitenkin terveellisempiä kuin vastaavat prosessoidut punaisesta lihasta tehdyt tuotteet ravitsemustieteilijöiden mukaan. Päivittäinen ruoka kannattaakin yleensä valmistaa itse, jotta tietää mitä syö. Jotkin lihankorvikkeet ovat erittäin terveellisiä ja toiset taas eivät. Teollisissa tuotteissa rasvan ja suolan määrä sekä prosessoinnin määrä ja tapa ratkaisevat monissa valmisteissa. Tuotteista kannattaakin lukea tuoteseloste. Jos lihankorvikkeen tekee itse kotona, kokkaa alusta asti niin tietää mitä syö ja varmistaa terveellisyyden. Pitkälle prosessoidut valmisruuat eivät muutenkaan todennäköisesti ole kovin terveellisiä, mutta vaihtoehtoja valmisruuissa on runsaasti.

Parhaat kasviproteiinit

Parhaimipia kasviproteiineja ovat palkokasvit, siemenet ja pähkinät sekä viljat. Esimerkiksi soija auttaa kasvissyöjän pitkälle sillä se on hyvä proteiinin lähde terveellisen ruokavalion ylläpitämiseksi. Myös muut pavut ovat hyvä proteiinipitoisuudeltaan, mutta soija on yliveto. Hampussa on kotimaisista viljelykasveista erittäin hyvin proteiinia.

Onko nyhtökaura terveellistä?

Nyhtökaura on pääaineksiltaan suhteellisen terveellistä. Kaura, härkäpapu ja herneproteiini ovat terveellisiä, mutta teollisista valmistusprosesseista ei tiedetä tarpeeksi. Lihankorvikkeita voi ostaa kaupasta mutta niitä voi tehdä myös itse samoista tai samantapaisista aineksista kuin kaupassa myytävätkin on tehty.

Onko Härkis vegaani?

Härkis on vegaani tuote, täysin kasvipohjainen härkäpavusta valmistettu tuote ja lihankorvikkeeksi tarkoitettu. Härkäpapu on Suomessa viljeltävä kasvi ja on hienoa että siitä on alettu valmistaa vegaanisia tuotteita. Kuivana myytävä härkäpapurouhe on myös hyvä tuote kasvissyöjälle.

Onko jauheliha prosessoitua lihaa?

Jauheliha ei ole prosessoitua lihaa. Prosessoidulla lihalla tarkoitetaan lihatuotteita, makkaroita, leikkeleitä ja eineksissä olevaa lihaa. Ne on prosessoitu teollisesti ja myös savustamalla esimerkiksi. Niissä voi olla runsaasti suolaa, lisäaineita ja säilöntäaineita.

Härkis terveellisyys

Härkis terveellisyys mietityttää, samoin nyhtökauran ja muiden pitkälle prosessoitujen kasviproteiinituotteiden ja lihankorvikkeiden terveellisyys. Varmasti ei voi tietää, jos valmistusprosessia ei täysin tunneta. Joka tapauksessa itse tehty lihankorvike tai kasvisruoka on aina terveellisempää kuin prosessoidut elintarvikkeet. Härkis ja nyhtökaura ovat kuitenkin joskus hyviä vaihtoehtoja korvaamaan lihaa jos ei esimerkiksi ehdi tehdä itse ruokaa.

Löydät lisää Kasvit & Hyvinvointi -aiheisia artikkeleita Vegefrendit.fi etusivulta tai yläpalkin valikoista

Samankaltaiset artikkelit