Mikä on lihankorvike?
Lihankorvike on tarkoitettu korvaamaan lihaa ruuissa. Melkein mitä tahansa liharuokaa voi nykyään tehdä kasvipohjaisella vaihtoehdolla korvattuna. Erityisesti vegaanit ja kasvissyöjät käyttävät lihankorvikkeita. Vegeversioita on kaupassa nykyään runsaasti.
Lihankorvike voi yhtä hyvin olla kotitekoista ruokaa kuin kaupasta ostettua ruokaakin. Useat kaupassa lihankorvikkeina myytävät elintarvikkeet ovat prosessoitua ravintoa, niin kutsuttuja valmisruokia, mutta ei läheskään kaikki, myös vähemmän prosessoituja löytyy kaupasta.
Kotona pystyy valmistamaan lihankorvikkeita aivan kuten liharuokaakin. Myös kasviksia, pähkinöitä, papuja, viljatuotteita, sieniä, siemeniä voi valmistaa kotona lihankorvikkeeksi kuten mitä tahansa ruokaa. Vegaanisia ruokia on paljon, jotka maistuvat myös lihansyöjille, eivätkä he välttämättä edes huomaa syövänsä lihatonta ruokaa.
Lihankorvike määritelmä
Lihankorvike on lihaa muistuttavaa ravintoa, yksinkertaisesti lihaa korvaamaan tarkoitettua ruokaa. Lihankorvikkeet voivat olla kotona valmistettua, kokattua tai teollisesti tuotettua lihaa jäljittelemään tarkoitettua ravintoa. Ne voivat olla rakenteensa ja/tai makunsa puolesta lihaa korvaavia.
Lihankorvikkeen tarkoitus on usein lihan proteiinin korvaaminen kasviksista saatavalla proteiinilla. Kehon päivittäinen poteiinintarve pitää tyydyttää myös kasvissyöjänä ja lihankorvikkeet ovat hyvä vaihtoehto siihen. Muita lihan korvaamisen tarkoituksia voivat olla esimerkiksi terveyden edistäminen, sairauden ehkäiseminen tai terveydentilan parantaminen, makutekijät, eläinten hyvinvointi ja oikeudet tai ilmastosyyt.
Elintarviketeollisuus kehittää jatkuvasti uusia vastuullisia vaihtoehtoja lihan korvaamiseen, koska tietoisuus tehokasvatettujen eläinten olosuhteista ja ilmaston tilasta saa ihmiset siirtymään kasvipitoisempaan suuntaan ravinnon suhteen. Lihankorvikkeiden ja niitä valmistavien yritysten tulevaisuus näyttääkin valoisalta.
Lihankorvike ravintosisältö
Lihankorvikkeilla on tietysti erilaisia ravintosisältöjä, mutta esimerkiksi voidaan ottaa seitan, Quorn, Härkis ja Nyhtökaura.
- Seitan
- Härkis
- Quorn Proteiini 13,7 grammaa.
- Nyhtökaura
Seitan on alunperin kiinalainen keksintö. Itsetehdyssä seitanissa voi olla rasvaa 0 prosenttia, mutta kaupallisissa seitaneissa rasvaa yleensä on jonkin verran. Proteiinia siinä on 20-30 grammaa, mutta voi olla enemmänkin.
Lihankorvike proteiini
Proteiinipitoisuus on yleensä todella hyvä lihankorvikkeissa. Ohessa lihan korvikkeet, tuotteet proteiinipitoisuuksineen /100g:
- Soijasuikaleet – kuivatuote 70 grammaa
- Soijarouhe 53 – 73 grammaa
- Hummus 21 grammaa
- Härkis: 17 grammaa
- Nyhtökaura: 28-30 grammaa
- Oumph 17 grammaa
- Quorn 13,7 grammaa
- Seitan 20-30 grammaa
- Tempeh 13-24 grammaa
- Tofu 12 – 18 grammaa.
Soijasuikale ja -rouhe ovat aivan mielettömiä kasviproteiinin lähteitä ja lihankorvikkeina ylivoimaisia.
Lihankorvike käyttö ja hyödyt
Jokaisella on oma syynsä korvata liha. Riippuen syystä, jonka vuoksi lihan haluaa korvata, ovat lihan korvaamisen mahdollisuudet ruokavaliossa rajattomat. Jos haluaa korvata lihan eettisistä syistä, mutta pitää lihan mausta ja rakenteesta, on esimerkiksi seitan mahdollista tehdä alusta loppuun kotona rakenteeltaan lihamaiseksi ja maustamalla se täsmälleen kuten liha paitsi voimakkaammin.
Monet kasvissyöjät kaipaavat jauhelihaa ja siihen onkin varsin monia ratkaisuja kuten soijarouhe joka on hyvä jauhelihan korvike. Vegaaninen jauhelihakastike, resepti sivulla soijarouhe bolognese.
Lihan makua rakennetta korvaamaan voidaan käyttää sieniä, koska sienten maku ja rakenne on hyvin usein lihamainen.
Jos taas lihan korvaamisen syy on terveys tai laihdutus, voi lihan korvata esimerkiksi parsakaalilla, pavuilla, hampputuotteilla, myös pähkinät, siemenet, viljatuotteet ja herneet ovat hyvä vaihtoehto, myös kananmunien ja maitotuotteiden avulla pystyy osin korvaamaan lihan.
Kaupassa myytävät tofu, seitan, kaura-, soija- ja härkäpapuvalmisteet ovat helppoja ja nyt jo melko tunnettuja esimerkkejä lihankorvikkeista, esimerkiksi Härkis, Nyhtökaura, Mifu, Quorn ja Oumph. Kaikista löytyy lisäksi vielä vaihtoehtoja, joissa tuote on viety pidemmälle, eli heti syötäväksi valmisruuaksi kuten pihveiksi, makkaroiksi ja annosruuiksi asti.
Seitanista ja soijasta on saatavilla esimerkiksi makkaroita, kaura- ja härkäpapuvalmistetta on käytetty valmiisiin hampurilaispihveihin tai pyöryköihin ja tofuja löytyy monenlaisissa marinadeissa.
Lihankorvike, itse tehty
Lihankorvikkeeksi aiottua ruoka-ainesta voi aivan hyvin tehdä itse kotona. Esimerkiksi seitan valmistuu kätevästi kotíkeittiössä. Seitanin rakenne ja maku saadaan muistuttamaan lihaa hyvällä maustamisella ja oikealla työstämisellä.
Lihankorviketta voi ajatella vähän laajemmin kun sitä tekee itse. Esimerkiksi monenlaiset kasvispihvit, -pyörykät, -murekkeet ja -rullat käyvät lihankorvikkeesta kun niihin laittaa esimerkiksi palkokasveja, palkokasvirouhetta, siemeniä ja pähkinöitä. Tofua ja tempeä voi tehdä itse.
Mitä lihankorvikkeita on?
Lihankorvikkeissa löytyy, tuotemerkkejä emme luettele tässä listassa, mutta listaamme lihankorvikkeita joita voi valmistaa myös itse.
- Hamppupihvit
- Hummusmunakoiso – täytetty
- Hummuksella täytetyt papupihvit
- Kikhernepihvit ja -pullat
- Lehtikaali-parsakaali-papupihvit
- Papupihvit – kaikista eri pavuista
- Parsakaali-kvinoapihvit
- Pähkinä-kasvispihvit
- Papupyörykät
- Punajuuri-siemenpihvit
- Seitan
- Seitanpihvit ja -pyörykät
- Seitanmureke
- Siemenpihvit
- Soijarouhepihvit, -pyörykät ja -mureke
- Tempeh
- Tofu
- Tofupihvit
- Vegekinkku – joulukinkku
- Vegemakkara
Makkaran korvike
Seitanmakkarat ja soijamakkarat ovat lihamakkaran sijaan hyviä vaihtoehtoja.
Otathan huomioon, että voit myös itse valmistaa vegaanista makkaraa esimerkiksi tehosekoittimessa. Voit tehdä makkaran seitanista, tofusta, soijarouheesta, herneproteiinista ja lisäksi tarvitset jauhoja, rasvaa, sipulia ja mausteita.
Lihankorvike kaupasta
Tuotteiden valikoima on nykyään jo kattava lihaa korvaamaan ja koko ajan suunnitellaan lisää vaihtoehtoja. Voit nykyään valita melkein minkä tahansa pika- tai roskaruuan tai perinteisen kotiruuan ja siitä on saatavana myös kasvisversio. Esimerkiksi lihapiirakasta on vihannespiirakka versio Vihis ja graham-kasvispiirakka.
Lihankorvike valmistajia Suomessa:
- Santun seitan
- Valio
- Hoviruoka
- Raisio Beanit
- Fazer
- Juustoportti
- Pouttu Meeat
- Vöner
- Vegem
- TofuMoon
- Gary Renegade
- Saarioinen
- Kokkikartano
- Atria
- Apetit
- Moilas
Miksi liha pitää korvata?
Lihankorvike – miksi? Miksi liha pitää korvata? Miksi ei syö vain tavalliseen tapaan kasviksia, jos on kasvissyöjä?
Neljä hyvää syytä miksi lihankorvike on tarpeellinen:
- Kasvisruokailijan ja vegaanin täytyy pitää huolta päivittäisestä proteiinin tarpeestaan. Lue artikkeli Proteiinin tarve.
- Lihankorvike on tarpeellinen, koska liha on monien mielestä herkullista. Kyseessä siis maku ja suutuntuma, rakenne. Jos pitää lihasta, eikä halua luopua siitä – lihan mausta, tunnusta, grillaamisesta, rasvasta, suolasta, roskaruuasta, pikaruuasta. On myös kasvisroskaruokaa, kasvishampurilaisia, pizzoja ja makkaroita ja niitä on mukava syödä.
- Sosiaaliset syyt – Kun muut grillaavat makkaraa tai syövät pihvejä ei ole kiva olla ulkopuolinen. Soija- ja seitanmakkarat, tofu, tempeh ja seitanpihvit ovat hyviä grilliin kesällä.
- Eettiset syyt – eläinoikeudet ja ilmastosyyt. On parempi mieli syödä ruokaa.
- Terveydelliset syyt
- Lihankorvikkeiden avulla voit täydentää päivän aminohappotarvetta. Lue kaikki aminohapoista -artikkeli
Mikä on paras kanan korvike?
Kanankorviketta voidaan valmistaa myös itse kotona, esimerkiksi seitanista saa hyvin kanamaista rakenteellisesti muotoilemalla se oikein ja maustamalla se kuten kana.
Monet pitävät nyhtökauraa parhaana kanan korvikkeena. Nyhtökaura muistuttaa ulkonäöltään kanan filesuikaleita ja on herkullista oikein maustettuna. Se on sopivan vaaleaa ja sen rakenne muistuttaa kanaa. Muitakin tuotteita löytyy kanan korvikkeiksi kuten härkistä, soija- tai seitansuikaleita.
Mikä on ilmastoystävällinen lihankorvike?
Vege jauhelihakastike ohje
Lihankorvike FAQ
Makkaran korvike
Mitä lihan tilalle?
Onko lihankorvikkeet terveellisiä?
Parhaat kasviproteiinit
Onko nyhtökaura terveellistä?
Onko Härkis vegaani?
Onko jauheliha prosessoitua lihaa?
Härkis terveellisyys
Löydät lisää Kasvit & Hyvinvointi -aiheisia artikkeleita Vegefrendit.fi etusivulta tai yläpalkin valikoista