mitä on seitan?

Mitä on seitan?

Seitan on vehnägluteenista valmistettu runsasproteiininen täysin vegaaninen lihankorvike ja lihaa muistuttava ruoka-aine. Seitan on tiivis, ruskea, sitkeähkö ja monimakuinen ruoka-aine riippuen mitä mausteita on käytetty. Itä- ja Kaakkois-Aasiassa seitania käytetään yleisesti ruuanlaitossa, Kiinassa seitania on tehty jo yli tuhat vuotta sitten.

Seitan määritelmä

Seitan on lihankorvike, joka on vehnän proteiinista eli vehnägluteenista valmistettu ravintoaine. Seitantuotteissa on usein proteiinia enemmän kuin lihassa. Seitan voi olla mureaa tai sitkeää, riipuen valmistustavasta ja käyttötarkoituksesta. Seitanilla voi korvata lihaa monissa resepteissä.

Seitanin valmistamiseksi vehnäjauho sekoitetaan veteen taikinaksi. Taikina vaivataan ja huuhdellaan tärkkelyksen poistamiseksi, jolloin jäljelle jää gluteeni. Kaupassa on valmiita gluteenijauhoja, joten tärkkelyksen poistoa ei tarvitse itse välttämättä tehdä. Vaivaamisen jälkeen gluteeni keitetään liemessä, kunnes siitä muodostuu kiinteä, pureskeltava massa. Keitetty seitan voidaan syödä sellaisenaan tai maustaa ja jatkokäsitellä edelleen sen mukaan mikä on tavoiteruoka.

seitan määritelmä
Seitan voi olla monennäköistä ja -makuista

Koska seitan sisältää runsaasti proteiinia ja on vähärasvaista, se on suosittu valinta vegaaneille ja kasvissyöjille, jotka etsivät runsasta ja proteiinipitoista lisäkettä ateriaan. Lisäksi siitä on helppo tehdä ruokaa, ja sitä voidaan käyttää monissa eri ruokalajeissa niin perinteisissä resepteissä kuin luovasti uudenlaisissakin.

Seitanin ravintosisältö

Seitan sisältää paljon proteiinia, mutta hyvin vähän hiilihydraatteja, sen vuoksi se on kasvissyöjien ja vegaanien suosiossa lihankorvaajana. Seitanissa on siis paljon proteiinia ja hyvin vähän rasvaa, ja käsittelemättömässä seitanissa ei ole juuri ollenkaan rasvaa, hiilihydraattien määrä on niin ikään erittäin vähäinen.

Seitan on hyvä kivennäisaineiden, kuten seleenin ja raudan, lähde. Seitsn onkin loistava vaihtoehto ihmisille, jotka eivät voi syödä soijaa, sillä monet muut suositut vegaaniruoat, kuten tofu ja tempeh, ovat soijapohjaisia.

Seitan: 100 grammassa kaloreita noin 112kcal – rasvaa 1,08 g. – proteiinia 22 g.

Seitan proteiini

Seitan on erinomainen kasviproteiinin lähde, sillä se sisältää esimerkiksi naudan ulkofileeseen verrattuna vähemmän kaloreita ja rasvaa, mutta lähes saman määrän proteiinia.

Katso video seitanista

Video kertoo tarkemmin: Mikä on seitan

Seitanin käyttö ja hyödyt

Seitan käyttötarkoituksia on paljon. Seitani on sekä lihankorvike että itsessään hyvin maustettuna mahtava lisä kasvisruokailijalle. Siitä voi tehdä niin monenlaista ruokaa, ja sitä voi myös jatkokäsitellä monella tavalla. Seitania voi pakastaa sekä taikinana että kypsänä.

seitan käyttö ja hyödyt
Seitanista on moneksi

15 Seitanin hyötyä

 1. Seitanilla on pitkät perinteet
 2. Seitanista löytyy vanhoja aasialaisia reseptejä paljon
 3. Seitan on hyvä lihankorvike
 4. Seitania voi käyttää jauhelihan korvikkeena
 5. Seitan on hyvä kanankorvike
 6. Seitan säilyy hyvin
 7. Seitania voi pakastaa sekä raakana taikinana että kypsänä
 8. Seitania on helppo tehdä itse
 9. Seitania voi käsitellä ja jatkokäsitellä monella tavalla
 10. Seitan sopii perinteisiin suomalaisiin ruokiin korvaaman lihan (joulukinkku, makaronilaatikko, lihapullat, jauhelihakastike, kaalikääryleet, poronkäristys, grillimakkara, lihamureke, pyttipannu)
 11. Seitan käy pikaruuasta, pizzat, kebabit ja hampurilaiset seitanilla ovat herkkua. Seitanista hampurilaisen täytteenä ja monista muista hyvistä kasvishampurilaisista löydät lisätietoa täältä.
 12. Seitania voi maustaa melkein miten tahansa, jolloin se on lähes mitä tahansa haluat
 13. Seitania voi vegaani tai vegetaristi grillata kesällä kun muut grillaavat lihaa
 14. Seitanista on kaupassa myynnissä makkaroita, kebablihaa, kinkkuja ja pihvejä
 15. Seitankinkku on joulun kunkku! Siitä tulee hyvälle mielelle!
15 seitanin hyotya
Kesällä seitania on kiva grillata vartaissa kun muut grillaavat lihaa

Seitan valmistus

Mitä on seitan teollisesti tai kaupallisesti valmistettuna? Seitan on monissa muodoissa myös teollisesti valmistettuna. Seitanista tehdään erilaisia makkaroita, leikkeleitä, kinkkua, suikaleita ja lastuja. Samoja voi myös jokainen tehdä kotonaan.

Täällä on seitan resepti kotona valmistamiseen.

Seitanin valmistaminen kotona

Valmistettaessa kotona seitania lihaa korvaavaksi ruuaksi, voidaan seitan maustaa täsmälleen kanan-, naudan- tai sianlihan makuiseksi, jolloin eroa lihaan ei juurikaan huomaa.

Seitanin valmistaminen itse
Seitania voi kuka tahansa tehdä itse

Seitanin valmistaminen kotona on helppoa ja ainesosia ei tarvita paljon.  Itse valmistettuun seitaniin tarvitset vehnägluteenijauhoa, jota yleensä myydään leivontaosastolla vaihtoehtoisten jauhojen kanssa samassa hyllyssä, ja sen lisäksi nestettä, kuten vettä ja myös keittämiseen tai uunissa paistamiseen kasvislientä ja lisäksi kaikenlaisia mausteita mistä pidät.

Monissa seitan -resepteissä on kuitenkin myös muita ainesosia kuten soijakastiketta sekä yrttejä ja mausteita, kuten valkosipuli- ja sipulijauhetta. Muita seitaniin sopivia mausteita ovat esim. savupaparikajauhe ja jeera, garam masala tai muut itämaiset mausteet. Mausteita kannattaa laittaa oman maun mukaan, mutta voisi sanoa, että enemmän on enemmän seitanin kohdalla.

seitan itsetehtynä seitanleikkeet
Seitanista voi tehdä mureita kuorrutettuja leikkeitä ja pihvejä

Useat seitanreseptit sisältävät myös kikherne- tai soijajauhoja gluteenijauhojen ohella. Seitan sopii hyvin paitsi korvaamaan lihaa, mutta tuomaan myös täyteläisyyttä sellaisiin kasvisruokiin jotka ovat muuten liian keveitä. Seitan on yllättävän lihaisaa ja sen rakennetta pystyy muokkaamaan tehdessä. Seitan sopii siis myös lihansyöjälle.

seitab seitan vegefrendit
Seitain purilaisessa on hyvä korvaaja lihalle

Seitanin valmistaminen gluteenijauhoista ja mausteista on helppoa. Valmistuksessa käytetään lisänä lientä ja vettä. Seitanin voi tehdä keittämällä tai sitten sen voi kokonaan paistaa uunissa kuten paistin. Uunissa padassa tai liedellä kattilassa keittämisen jälkeen seitanin voi paistaa vielä tai grillata tulella, jotta siihen saa makua ja rapeutta lisää. Seitanin valmistustavat ovat lukemattomat.

seitanmakkara valmistaminen itse
Seitanista voi jatkojalostaa itse vaikka grillimakkaroita

Uunikypsennyksen tai keittämisen jälkeen voi tehdä myös grillauksen uunissa tai suoraan valmistaa ruuan reseptin mukaan kuten pihvit, pyörykät, kebabin tai hampurilaisen paistamalla jauhettua, siivutettua tai kuutioitua seitania mausteiden ja yrttien kera. Tapoja on monenlaisia.

Seitan Vegefrendit
Seitania voi siivuttaa tai paloitella moniin ruokiin proteiininlähteeksi

Seitan sopii jokaiselle korvaamaan lihan, myös lihansyöjälle. Resepti lyhykäisyydessään on seuraavanlainen: Gluteenijauhoja, mahdollisesti kikhernejauhoja, vettä, kasvislientä ja lisäksi mausteita. Ainesosat vaivataan kuten taikina ja kypsennetään uunissa tai kattilassa kasvisliemessä. Sen jälkeen sitä voi edelleen muokata kuten haluaa.

Seitan ohje – Näin teet seitania itse

Ainekset

näin teet seitania itse
Seitaniin saadaan aikaiseksi sopiva lihamainen sitko
seitan valmistaminen itse
Seitan voi vaikuttaa myös kanankorvikkeelta riippuen valmistuksesta ja mausteista
näin teet seitania
Valmis seitanliha näyttää ja maistuu erittäin lihalta

Seitan maustaminen

Seitan kannattaa maustaa reilulla kädellä, koska se itsessään ei maistu juuri miltään.

seitanin maustaminen
Seitania maustaessa kannattaa hulauttaa mausteita reilulla kädellä

Seitan mausteita

 • soijakastike
 • valkosipuli (jauheena tai tuoreena)
 • sipuli (jauheena tai tuoreena)
 • paprika
 • savupaparikajauhe
 • jeera eli juustokumina
 • curry, garam masala, tikka masala, vindaloo ja muut itämaiset maustesekoitukset
 • kurkuma
 • inkivääri
 • oregano
 • timjami
 • salvia
 • rosmariini
 • meirami
 • mustapippuri
 • chili
 • viherpippuri
 • sinappi
 • basilika
seitan mausteita
Seitan sopii intialaisiinkin resepteihin: Seitan vindaloo, tikka masala ja garam masala. Jes!

Seitan – kaupasta? Helposti herkuttelemaan!

Seitania on melko hyvin saatavilla nykyään suuremmissa ruokakaupoissa. Seitania löytyy kaupoista yleensä kasvisruokahyllystä muiden kasvipohjaisten lihankorvaajien kuten tofun ja härkiksen läheltä valmisruokahyllystä. Seitania myydään viipaleina, kuutioina ja suikaleina, mutta lisäksi siitä on valmistettu monenlaisia pitkälle prosessoituja lihankorvikkeita tuotteina kuten seitanmakkaroita, salameja, vegaanisia wursteja, kebabia ja esimerkiksi joulukinkun korvaaja, seitankinkku. Lue lisää vegaanisesta salamista ja siihen liittyvistä resepteistä täältä.

Herkullinen seitanista valmistettu pitakebab.
Santun Seitanlastuista tehty kebab on herkullinen vegaanimättö

Seitanmakkarat ja seitanwurstit ovat nykyään suosittuja ja niitä voi käyttää leivän päällä, grillattuna tai vaikka pizzoissa. Seitanista valmistettua seitanwurstia sisältävää pizzaa ei erota välttämättä ollenkaan lihaisasta pepperoni- tai salamipizzasta. Lihan korvaamisessa pizzoissa ja kebabeissa seitan on ehdottomasti ykköstuotteita.

Seitankinkku on joulun kunkku. Lue lisää kasvissyöjän joulusta täältä.

seitan vegefrendit
Jouluseitanin tai seitankinkun voi ostaa tai tehdä itse

Kasvispizza seitanista

Seitania, oli se sitten itse tehtyä tai kaupasta ostettua voi käyttää näppärästi kasvispizzoihin antamaan kasviproteiinia. Paista pannulla ohuita seitan siivuja sipulin ja mausteiden kera, niin että seitan ruskistuu hieman. Lisää sitä sitten kasvispizzan täytteeksi herkullisten vihannesten tai sienien kera. Lue lisää parhaimmista kasvispizzojen täytteistä artikkelista Parhaat kasvispizza täytteet.

Seitanin kanssa kasvispizzaan sopivat hyvin sienet, sekä suomalaiset metsäsienet että herkkusienet, eri sipulit, perunaviipaleet, yrtit kuten salvia ja timjami, paprika, parsa, oliivit ja turkinpippurit.

Suomalaiset seitan -valmistajat

 • Santun seitan
 • SF-Vegefood
 • Vegem
 • Vöner
suomalaiset seitan valmistajat
Santun Seitanin vegaaninen salami Vegvursti Original

Mihin ruokiin seitania voi käyttää ja miten?

Seitan taipuu moneen. Siitä voi jatkojalostaa, eli kokata pihvejä, vartaita, erilaisia makkaroita kuten vegaanista salamia, sitä voi käyttää hampurilaisissa, pizzoissa, kebabeissa. Seitania voi käyttää perinteisissä suomalaisissa ja muun maalaisissa perinneruuissa lihan korvikkeena.

mihin ruokiin seitania voi käyttää?
Seitan loistaa monissa pastaruuissa

Esimerkiksi kaalikääryleet, makaronilaatikko ja joulukinkku onnistuvat seitanista. Seitanista voi tehdä pastaruokia, kiusauksia, laatikko- ja vuokaruokia, kastikkeita, gratiineja ja risottoja. Seitan siis käy melkein mihin tahansa.

Seitan on uskomattoman monikäyttöinen, ja sitä voidaan siis käyttää monissa eri ruokalajeissa. Seuraavassa on muutamia seitanruoka ideoita, joilla pääset alkuun.

Seitan reseptit

 • Tacot, burritot, enchiladat – Käytä sitä lihan korvikkeena tacoissa, burritoissa tai enchiladoissa. Lisää vain mausteita ja paista se!
 • Seitanpizza
 • Seitanhampurilainen
 • Seitanmureke
 • Keitot ja muhennokset – Lisää sitä keittoihin tai muhennoksiin saadaksesi lisää proteiinia ja makua.
 • Uunipaisti vihannespedillä – Tee suolaista ja yrtein maustettua uunipaistia yhdistämällä se suosikkivihanneksiisi.
 • Pasta- ja pataruuat: kana- sika, nautakorvike – Käytä sitä kanan-, sian- tai naudanlihan vaihtoehtona resepteissä, kuten pataruoissa tai pastaruoissa.
 • Seitankanaa vindaloo
 • Seitan Beef Bourguignon
 • Makeat ja mausteiset seitansiivet
 • BBQ Seitan Sliders
 • Philly Cheesesteak Seitan Sandwichit
 • Sieni- ja seitan-stroganoff
 • Kikhernecurry seitanin kanssa
 • Seitanpiirakka
 • Seitankukkakaaligratiini
 • Makaronilaatikko
 • Seitan chili sin carne voipavuilla ja mustapavuilla
 • Seesami-inkivääri Seitanuunipata
 • Miso-kuorrutettu munakoiso seitanin kanssa
 • Kananuudelikeitto seitanilla
 • Perunat Au Gratin Seitansage
 • Vegaaninen Caesar-salaatti seitanpekoni -paloilla
 • Seitanwok
seitan wokki
Isolle jengille tehty seitanwokki kruunaa hyvät bileet

Seitan johtopäätös

Kuten huomaatte, seitanilla kokkaamiseen on loputtomasti mahdollisuuksia! Kun seuraavan kerran etsit runsasproteiinista ja täyteläistä ateriaa, kokeile tätä monipuolista vegaanista lihankorviketta. Seitan on vehnägluteenista valmistettu runsasproteiininen täysin vegaaninen lihankorvike ja lihaa muistuttava herkullinen ruoka-aine, jonka voi valmistaa itse. Seitan on tiivis, ruskea, sitkeähkö ja monimakuinen. Itä- ja Kaakkois-Aasiassa seitania käytetään yleisesti ruuanlaitossa ja Kiinassa seitania on tehty jo yli tuhat vuotta sitten. Tervetuloa seitanin maailmaan. Hyvää ruokahalua!

Lue lisää seitanista Wikipediasta

Seitan FAQ

Onko Seitan gluteeniton?

onko seitan gluteeniton?

Seitan ei ole gluteeniton, joten se ei sovi keliaakikoille tai gluteeniherkkyydestä kärsiville. Seitan valmistetaan vehnägluteenijauhoista ja niin ollen sisältävät gluteenia. Seitanin voi korvata esimerkiksi soijapavusta, härkäpavusta, kikherneestä, mungpavusta tai kvinoasta tehdyillä ruoka-aineilla.

Onko Vöner seitania?

onko voner seitania

Vöner on seitania, koska se on tehty vehnäproteiinista kuten seitan. Se on niin ikään täysin vegaaninen ja korvaa lihan, mutta Vöner on kuitenkin tuotemerkki eikä varsinainen käsitteeksi muodostunut ruoka-aine kuten seitan.

Mistä voi ostaa seitania?

mistä voi ostaa seitania?

Seitania voi ostaa lähdes kaikista päivittäistavarakaupoista, supermarketeista ja myös joistain pienistä ruokakaupoista nykyään. Seitan on kaupan kylmähyllyssä, siellä missä muutkin vegaaniset valmisruuat ovat. Seitanista on useita suomalaisia tuotemerkkejä, tunnetuimpia niistä ovat Santun seitan, Vöner, Vegem ja SF Vegefood.

Voiko seitania pakastaa?

voiko seitania pakastaa

Seitania voi myös pakastaa. Voit pakastaa seitanin joko taikinana tai valmiina kypsytettyinä paloina. Seitan säilyy pakkasessa hienosti, sen rakenne ja maku säilyvät ja sitä voi esimerkiksi helposti siivuttaa lastuiksi hieman kohmeisena. Seitania kannattaa tehdä suurempi määrä kerralla ja pakastaa sopivina annoksina.

Löydät lisää Kasvit & Hyvinvointi -aiheisia artikkeleita Vegefrendit.fi etusivulta tai yläpalkin valikoista

Samankaltaiset artikkelit