Nyhtökaura kasviproteiinituote - lihankorvike

Mitä on nyhtökaura?

Mikä nyhtökaura on? Mitä tarkoittaa nyhtökaura? Onko se pellolta nyhdettyä hukkakauraa? Ei ole. Se on valmista ruokaa ja kasviproteiinia, hyvin proteiinirikasta syötävää, joka vietiin käsistä heti kun se tuli markkinoille. Se on lihankorvike ja voitti Vuoden Suomalaisen Elintarvikkeen tittelin vuonna 2017.

Nyhtökaura lyhyesti

Nyhtökaura on kasviproteiinista tehty valmisruoka, jota valmistaa Gold & Green Foods. Nyhtökaura on valmistettu nimensä mukaisesti kauraproteiinista, mutta myös herne- ja härkäpapuproteiinista sekä kauraleseestä ja -jauhoista, lisänä rypsi- ja rapsiöljyä.

Nyhtökaura on suomalainen keksintö.

Nyhtökaura ei sisällä soijaa eikä vehnägluteenia. Se on erittäin hyvä kasviproteiinin lähde sillä proteiinia on siinä runsaat 30 prosenttia. Rasvaa siinä on noin viisi prosenttia ja hiilihydraatteja 10 prosenttia.

Nyhtökauraa saa ostaa melkein mistä tahansa ruokakaupasta jo nykyään. Kaupassa se sijaitsee eineshyllyssä muiden kasviperäisten valmisruokien ja vegaanituotteiden kanssa.

Nyhtökaurasta on helppo valmistaa ruokaa. Se sopii jauhelihan tapaan tai soijarouheen tilalle käyettäväksi monissa resepteissä. Tuote paistetaan pannulla tai lisätään ruuan joukkoon pataan, vuokaan tai kastikkeeseen.

Nyhtökauran parhaita puolia on se, että se toimii lihankorvikkeena ja proteiinin antajana ruokavaliossa.

Nyhtis imee itseensä makua, ja se kannattaakin maustaa hyvin, koska itsessään (Nude) se on hyvin mauton.

Englanniksi nyhtökaura on Pulled Oats.

Katso lisätietoa ja Curryn ohje Nyhtökaurasta, (englanniksi Pulled Oats).

Nyhtökaura käyttö ja hyödyt

  • Sen kanssa on helppoa laittaa ruokaa
  • Sopii kiireiselle ihmiselle ja ruuanlaittajalle
  • Hyvä tapa siirtyä liharuuasta kasvisruokailuun
  • Kätevä tapa saada proteiinia ruokavalioon
  • Suomalainen innovaatio ja tuote
  • Hyvä jauhelihan ja yleisesti lihan tapaan käytettävä ruoka-aine
  • Lihankorvike, jonka maustamalla saa erittäin lihamaisen vaikutelman
  • Ilmastoystävällinen
  • Monipuolisesti ekologinen vaihtoehto
  • Maistuva, hyvänmakuinen ja pitää nälän poissa kauan
  • Kolme hyvää makuvaihtoehtoa.
  • Ei itsessään sisällä gluteenia ollenkaan (0,1%)
  • Melko edullinen vaihtoehto

Gold & Green Foods

Maija Itkonen on nyhtökauran alullepanija keksijä, hän sai idean kauran hyödyntämisestä kasvipohjaisen proteiinin tuottamisessa vuonna 2014.

Itkonen ja elintarviketieteilijä Reetta Kivelä, jolla oli kokemusta kauran beetaglukaanin tutkimuksesta ja prosessoinnista perustivat 2015 yrityksen Gold & Green Foods.

Gold & Green Foods alkoi valmistaa nyhtökauraa kuluttajille vuonna 2016. Yrityksen liiketoiminta siirtyi 2010-luvun lopulla Pauligille jonka jälkeen se siirtyi Valiolle 2022.

Valio ei kuitenkaan ostanut varsinaista nyhtökauratehdasta, joka kärsi tuotantovaikeuksista, vaan oli kiinnostunut ainoastaan Gold & Green tuotemerkistä. Tällä hetkellä 2022 nyhtökauran tuotannon jatkuminen on epävarmaa.

Valio tuo todennäköisesti markkinoille uusia Gold & Greenin kasvipohjaisia tuotteita

Mitä Nyhtökaura -tuotteita on?

Kaupoissa on kolme erilaista Nyhtökaura -tuotetta.

Nyhtökaura Nude

Nyhtökaura Nude on maustamaton ja sopii monin eri tavoin maustettuna monenlaisiin ruokiin. Nyhtökaura Nude, ainesosat: Vesi, kaura 20 % (kauralese, täysjyväkaurajauho, kauraproteiini), herneproteiini 20 %, härkäpapuproteiini 11 %, kasviöljyt (rypsi, rapsi).

Nyhtökaura Mexico

Nyhtökaura Mexico -tuote sisältää valmiin maustetahnan, jonka avulla ruokaan saa herkullisen maustepinnan. Paistotahnan käyttö on helppoa: sekoita vain tahna Nyhtökauraan ja paista rapeaksi. Lisää Nyhtökaura meksikolaiseen ruokaasi, kuten tacoihin tai burritoihin.

Nyhtökaura Mexico, Mausteinen vegaaninen kypsä kaura-herne-härkäpapuproteiinivalmiste, ainesosat: :

Vesi, kaura 18 % (kauralese, täysjyväkaurajauho, kauraproteiini, kaurauute), herneproteiini 18 %, härkäpapuproteiini 10 %, tomaatti (jauhe, pyree), valkoviinietikka, kasviöljyt (rypsi, rapsi), suola, limetäysmehutiiviste, hiivauute, persilja, basilika, savupaprikajauhe, paprikajauhe.

Maustekastike: Rypsiöljy, siirappi, juustokumina, paprikajauhe, suola, limetäysmehutiiviste, savupaprikajauhe, cayennepippuri, kaneli.

Nyhtökaura Tomaatti

Nyhtökaura Tomaatti on maustettu tomaatilla, savupaprikalla ja persiljalla.

Nyhtökaura Tomaatti, ainesosat: Vesi, kaura 18 % (kauralese, täysjyväkaurajauho, kauraproteiini, kaurauute), herneproteiini 18 %, härkäpapuproteiini 10 %, tomaatti 6 % (jauhe, pyree), valkoviinietikka, kasviöljyt (rypsi, rapsi), suola, limetäysmehutiiviste, hiivauute, persilja, basilika, savupaprikajauhe, paprikajauhe.

Nyhtökaura aasialaisittain

Nyhtökaura ravintosisältö

Sata grammaa sisältää

Energiaa 813 kJ/194 kcal

  • Rasvaa 5,3 g
  • josta tyydyttyneitä 0,7 g
  • Hiilihydraatteja 6,6 g
  • josta sokereita 1,2 g
  • Ravintokuitua 6,6 g
  • Proteiinia 27 g
  • Suolaa 0,52 g
  • Rautaa 4,3 mg (31 %*)
  • Kaliumia 390 mg (20 %*)
    *Päivittäisen saannin vertailuarvosta

Nyhtökaurassa olevat hiilihydraatit ovat pääasiassa peräisin kauraleseestä.

Nyhtökaura proteiini

Nyhtökaurassa on paljon proteiinia. Sadassa grammassa huikeat 28–31,4 grammaa. 

Nyhtökaura gluteeniton?

Nyhtökauran raaka-aineet itsessään ovat gluteenittomia, mutta koska myllyissä on kauraa käsiteltäessä mahdollisesti käsitelty vehnää ruista tai ohraa samoissa tiloissa, niin se ei ole täysin gluteeniton. Nyhtökaurassa on gluteenia 0,1 %, kertoo valmistaja sivustollaan.

Jos keliaakikko sietää hieman gluteenia, niin nyhtökauraa voi silti todennäköisesti syödä, koska gluteenin määrä on melko pieni nyhtökaurassa.

Miten nyhtökaurasta tehdään ruokaa?

Nyhtökaura sopii mihin tahansa reseptiin korvaamaan lihan, kanan tai kalan. Se sopii monipuolisesti perinneruokiin vegaaniseksi vaihtoehdoksi, mutta myös mitä mielikuvituksellisimpiin uusiin ruokalajeihin.

Tuote sopii sekä perinteisiin suomalaisiin ruokiin korvaamaan lihan ja myös italialaisiin, meksikolaisiin ja Aasian keittiön resepteihin.

Nyhtökauraa ei tarvitse käsitellä millään tavalla ennen ruuanlaittoa, mutta sen voi vaikka marinoida tai maustaa etukäteen jos haluaa. Sen voi paistaa tai kuumentaa uunissa, tai lisätä suoraan ruokien joukkoon.

Nyhtökaurapaketti avataan ja siis vain paistetaan pannulla. Sen kanssa sopivat erilaiset sipulit, kuten valkosipuli, keltasipuli ja punasipuli. Mausteiksi käyvät chili, muut pippurit, yrtit ja myös valmiit maustekastikkeet.

Tuotteen voi ruskistaa tai sitten sen voi kääntää nopeasti pannulla ja jättää vaaleammaksi jos haluaa. Kun nyhtökauran on paistanut, voi sen tämän jälkeen syödä sellaisenaan salaatin, riisin, pastan tai perunan kanssa tai sitten siitä voi edelleen tehdä esimerkiksi kastiketta tai vaikka kebabin tai hampurilaisen.

Nyhtökauraa voi myös suoraan lisätä ilman paistoa ruuan joukkoon, kiusauksiin, pata- ja laatikkoruokiin, kastikkeisiin ja keittioihin.

9 parasta vinkkiä nyhtökauran käyttöön:

  1. Käytä jauhelihan tapaan makaronilaatikossa, spagetti bolognese – eli jauhelihakastikkeessa, meksikon padassa, lasagnessa ja perunasoselaatikossa.
  2. Korvaa pizzan täytteenä ollut kana, makkara tai kala.
  3. Käytä kebabin ja täytetyn leivän välissä vihannesten kera.
  4. Sovella aasialasiin resepteihin nuudelien kanssa.
  5. Käytä meksikolaisissa ruuissa. Se on meksikolaisten pikkupurtavien kera erinomainen lisä, mausta erittäin tulisesti ja laita tacoihin, burritoihin ja tortilloihin täytteeksi, tai voit tehdä nachojen kanssa guacamolea, salsaa ja tulista nyhtistä.
  6. Tee nyhtökaurasta pihvejä. Voit pyöritellä pihvit pelkästä nyhtökaurasta, tai sitten tehdä vihannes-nyhtispihvit. Silppua nyhtistä pienemmäksi ja sekoita se esimerkiksi pieneksi raastetun porkkanan, perunan ja sellerin tai lähes minkä tahansa pieneksi murskatun tai silputun kasviksen kera taikinaksi, lisää sipulia, mausteita ja ruskista pannulla. Sujauta vaikka hampurilaisen väliin.
  7. Tee suurelle joukolle wok-ruokia esimerkiksi ulkona grillin päällä, lisää nyhtistä, riisiä, mausteita ja lisäksi mitä tahansa vihanneksia ja juureksia maun mukaan.
  8. Kokeile nyhtökauraa leivän päällä.
  9. Lisäile kasviskeittojen ruokaisuutta kasvattamaan.

Nyhtökaura – resepti

Nyhtökaurasta löytyy jo paljon reseptejä netistä. Parhaat reseptit perustuvat yleensä nyhtökauran maustamiseen ja erilaisiin hyviin ruoka-aineiden yhdistelmiin.

Lihan asemesta käytettävä nyhtis on hyvin monipuolinen raaka-aine ja ruokien ainesosa. Kannattaa kokeilla sitä ruokiin, jotka yleensä tehdään jauhelihasta tai kanasta. Proteiinipitoisena se loistaa kasvisruuissa kuten wokeissa, risotoissa ja padoissa.

Kymmenessä minuutissa valmistuu spaghetti bolognaise, kotoisammin jauihelihakastike spagetilla, myös makaronilaatikko syntyy suhteellisen vähällä vaivalla ja vaikkapa meksikon pata on hyvin nopea valmistaa, onhan valmiina jo Nyhtökaura Mexico, siihen vain joukkoon riisi ja kasvikset sekä pavut.

Ohessa hieman työläämpi gourmet ateria nyhtökaurasta, herkullinen juustoinen lasagne.

Suussasulava Nyhtökauralasagne juustolla

Ohje perustuu mahdollisimman herkulliseen ajatukseen lasagnesta ja siinä käytetään maitotuotetta, juustoa ja jos et käytä maitotuotteita, voit korvata juuston tuotteella, jota normaalisti käytät juuston asemesta esim vegaanijuustolla.

Ainesosat:

  • 1 paketti Nyhtökauraa (tomaatti)
  • Lasagne -pastalevyjä
  • 3 keskikokoista / pienehköä sipulia
  • 1 purkki tomaattimurskaa (Luomu)
  • 1/2 dl vettä
  • 10 kpl Tuoreita kirsikkatomaatteja
  • 1 kesäkurpitsa
  • 1 tuore basilikanippu
  • 4 valkosipulin kynttä
  • 150 g Pecorino tai Parmesaani – juustoa
  • 200 g Emmentaljuustoa (täysrasvaista perinteistä juustoa, ei kevytversiota)
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 8 dl Maitoa
  • 2-4 rkl vehnäjauhoa
  • Noin 2 tl suolaa
  • 1 rkl kuivattua oreganoa
  • Chiliä
  • Mustapippuria

Suuri vuoka tai kaksi keskikokoista.

  • Siivuta kesäkurpitsa, paprika ja tomaatit melko ohuiksi siivuksi.
  • Pilko sipuli kuutioiksi.
  • Kuullota kesäkurpitsasiivuja hetki, ja siirrä ne syrjään.
  • Sen jälkeen ruskista Nyhtökauraa pilkottujen sipulikuutioiden kera pannulla.
  • Tee tomaattikastike. Kaada tomaattimurska kattilaan, lisää siihen vähän vettä, oliiviöljy, oreganoa, muut mausteet ja vähän suolaa. Laita puolet basilikanipusta tomaattikastikkeen joukkoon.
  • Lisää nyhtökaura ja sipulit tomaattikastikkeen joukkoon ja anna hautua kannen alla muutaman minuutin pienellä lämmöllä.
  • Tee juustokastike. Raasta emmentaljuusto. Tee vehnäjauhosta ja maidosta suurus eri astiassa, ota noin 1 dl maitoa ja sekoita siihen nopeasti vehnäjauhot.
  • Laita 7 dl maitoa kattilaan ja tiputtele siihen vähitellen emmentaljuustoraaste sulamaan. Ole varovainen ettei maito pala pohjaan.
  • Ota suuri kulmikas vuoka, mielellään suorakaiteen muotoinen. Ala latoa vuorotellen kerroksittain aineksia. Aloita ohuehkolla tomaattikastikekerroksella. Sen jälkeen lasagnelevyjä reunasta reunaan. Lisää levyjen päälle kesäkurpitsa- ja tomaattisiivuja sekä tuoretta basilikaa. Sitten taas lasganelevykerros, ja sen jälkeen juustokastiketta ja sen jälkeen taas levykerros jonka päälle tomaatin ja kurpitsan siivuja, basilikaa ja niiden päälle tomaattikastiketta. Jatka mielesi mukaan vaihdellen kerrostamista jos vuoka on korkea.
  • Kun vuoka on viittä vaille täynnä jätä viimeiseksi kerrokseksi lasagnelevykerros, jonka päällä on vain vähän juustokastiketta. Raasta tähän kruunuksi pecorino- tai parmesanjuusto.
  • Nauti raikkaan salaatin kera hyvässä seurassa.

Lue lisää Nyhtökaurasta Wikipediasta.

Usein kysytyt kysymykset

Mistä saa nyhtökauraa?

Nyhtökauraa saa ruokakaupoista laajasti. Sitä on myös monissa pienissä lähikaupoissa.

Voiko nyhtökauraa syödä raakana?

Nyhtökauraa voi syödä raakana, eli sitä voi syödä sellaisenaan eikä kypsentämistä vaadita, mutta parhaimmillaan se on kuumana ja maustettuna.

Mitä nyhtökauran kanssa?

Nyhtökauran kanssa sopivat monenlaiset kasvikset ja vihannekset, ja myös esimerkiksi peruna, riisi ja pasta. Sitä voi lisätä kaikkiin ruokiin, johon perinteisesti on laitettu lihaa.

Millä korvata nyhtökaura?

Nyhtökauran voi korvata seitanlastuilla, härkiksellä tai soijarouheella esimerkiksi.

Onko nyhtökaurassa gluteenia?

Nyhtökaurassa ei ole gluteenia, mutta ne on prosessoitu myllyissä joissa on käsitelty muita viljatuotteita, niin nyhtökauran gluteenipitoisuudeksi ilmoitetaan sen vuoksi 0,1 %.

Kauanko nyhtökaura säilyy?

Nyhtökaura säilyy jääkaapissa 25 päivää, joten sen säilyvyys on paljon parempi kuin eläinperäisten tuotteiden.

Nyhtökaura hinta

Nyhtökauran hinta on varsin kohtuullinen. 240 gramman rasia maksaa noin 3,95€.

Löydät lisää Kasvit & Hyvinvointi -aiheisia artikkeleita Vegefrendit.fi etusivulta tai yläpalkin valikoista

Samankaltaiset artikkelit