Jauhelihan korvike – Opas jauhelihan korvaamiseen vegejauhelihalla
Saako vegejauhelihasta herkullista ruokaa? Arki ja jauheliha, miten ratkaista tämä ongelma vegaanina, vegetaristina tai yleisesti lihan vähentäjänä? Lue tämä opas, niin löydät keinot jauhelihan korvaamiseen arkiruuassasi…
Vegejauheliha lyhyesti
Mitä on vegejauheliha? Vegejauheliha on jauhelihaa muistuttava ja imitoiva tuote, valmisruoka tai itse valmistettu jauhelihan korvikkeeksi aiottu ruoka-aine. Sitä käytetään jauhelihan asemesta monenlaisissa ruuissa.
Jauhelihan parhaimmat ja kätevät puolet on saatu luotua myös moniin kasvis jauheliha vaihtoehtoihin: Nopeus, helppous ja hyvä maku.
Monien lempiruoka on jauheliha, tai jokin mikä sisältää jauhelihaa. Perheenäiti ja kiireinen uraihminen tekevät kasvisjauhelihasta yhtänopeasti ruokaa kuin jauhelihasta, ellei jopa nopeammin. Jauhelihan korvaaminen on helppoa, kätevää ja nopeaa.
Ainakin arjessa makaronilaatikko, jauheliharisotto tai -pata, jauhelihakastike / spagetti bolognese, jauhelihakeitto, lihaperunasoselaatikko, lihapullat tai jauhelihapihvit, jauhelihapizza tai helppo jauhelihamureke pelastavat monen päivän. Toisaalta hauskoihin juhliin kuten texmex juhliin saa jauhelihankorvikkeista hyviä täytteitä tortilloihin, fajitaksiin, burritoihin ja tacoihin. Lue lisää Texmexista täältä.
Moni miettiikin: Mitä jauhelihan tilalle?
Jauhelihalle on kaupoissa tarjolla runsaasti korvaavia kasvisravinto-vaihtoehtoja. Lihankorvike vaihtoehdoissa löytyy soijasta, mustapavusta, härkäpavusta, kaurasta, maitotuotteista, ja vehnästä.
Kaikki ovat koostumukseltaan erittäin proteiinipitoisia ja niiden toimintaperiaate on se, että ne muistuttavat jauhelihaa ja ne kuuluu maustaa hyvin ja käsitellä oikein.
Jauhelihassa viehättää ainakin se, että se on helppo ja nopea tapa valmistaa ruokaa. Markkinoilla on lukuisia loistavia vegaanisia korvikkeita jauhelihalle. Pirkka Vegejauhis, Meeat Muu Jauhis, Valion Jauhis Mifu, Härkäpapurouhe, Revitty tofu, soijarouhe jne.
Jauhelihan korvikkeista saa erittäin erehdyttävästi jauhelihaa muistuttavia ruokalajeja aikaiseksi kun niitä osaa käyttää oikein. Monille ei tarvitse tehdä mitään ennen käyttöä muuta kuin vain maustaa reilusti.
Jauhelihan korvaaminen soijarouheella
Paras jauhelihan korvike
Ehdottomasti paras jauhelihan korvike mielestäni on tumma soijarouhe. Sen kun paistaa sipulin, voin tai vegaanisen voin tai margariinin kanssa lisäten reilusti mausteita, siitä tulee aivan kuin jauhelihaa. Siitä sitten eteenpäin sitä voi lisätä ruokiin jauhelihan tapaan tai tehdä esimerkiksi jauhelihakastikkeen. Jauheliha 400 g vastaa 2 dl soijarouhetta, joten soijarouhepussista saa monta ruokaa. Lue lisää jauhelihan ja soijarouheen määrästä täältä.
Katso video miten kukkakaali saadaan muistuttamaan jauhelihaa
Jauhelihan korvike itse tehty
Voit aivan hyvin valmistaa jauhelihan korvikkeen itse. Esimerkiksi itse tehdystä seitanista voit tehdä jauhelihaa muistuttavaa. Tofusta samaten. Sienistä ja monista pavuista ja siemenistä saat myös tehosekoittimessa tehtyä jauhelihaa muistuttavaa, ja sitten vain paistamaan.
Seitanista voi tehdä myös jauhelihaa muistuttavaa. Täällä on paras seitan ohje itse tehdyn seitanin valmistamiseen kotona.
Kasvijauheliha käyttö ja hyödyt
- Nopea paistaminen riittää raa’alle jauhikselle
- Kuivat rouheet laitetaan ruokaan sellaisenaan tai paistetaan öljyssä ja mausteissa tai tiiviissä kasvisliemessä
- Helppo tehdä ruokaa
- Toimii kuin jauheliha, sillä onnistuu niin makaronilaatikko kuin pihvitkin
- Vegaaninen jauheliha toimii myös kanan korvikkeena ruuissa
- Ekologinen
- Ilmastoystävällinen
- Monia suomalaisia vaihtoehtoja
- Näyttää ihan jauhelihalta
- Hyvin ja ajatuksella maustettuna ei erota jauhelihasta
- Maistuu ihan kaikille, lihansyöjille ja lapsille myös
- Hyvä arkiruoka perheelle ja kiireiselle ihmiselle
- Monia terveellisiä vaihtoehtoja
- Monet sisältävät reilusti proteiinia
- Vähän rasvaa
- Kasvisjauhelihaa voi tehdä myös itse
- Vegejauheliha on monimuotoista ja siinä voi olla erilaisia proteiinin lähteitä
Vegejauhis Ravintosisältö – kolme eri vaihtoehtoa
MUU JAUHIS ravintosisältö (Meeat)
NEXT LEVEL VEGEJAUHIS ravintosisältö (Lidl)
VEGEJAUHIS ravintosisältö (Pirkka)
Vegaani ja lihankorvike -jauheliha
Muistatko miltä maistuu mummon lihapullat ja muusi? Vegaanikin haluaa syödä joskus perinteisiä mummolassa jo lapsena tarjoiltuja rakkaita muistoja herättäviä ruokia. Sen vuoksi vegaani jauheliha on mahtava keksintö ja helpotus myös reseptien löytymiseen, perinteiden säilyttämiseen ja helppouteen.
Lihankorvikkeet, kaupoissa myytävät tuotteet, muistuttavat erehdyttävästi jauhelihaa ja ovat erittäin helposti käsiteltäviä.
Niissä on monia hyviä ominaisuuksia kuten esimerkiksi se, että yleensä ne sisältävät vähemmän rasvaa kuin jauheliha (sika-nauta 16 – 20 g, nauta 7 – 17 g). Niin ne sopivat hyvin myös painonhallintaan ja laihduttajalle.
Hiilihydraatteja monissa tuotteissa on melko runsaasti joten niiden määrää kannattaa tarkkailla jos haluaa painoaan laskea.
Tuotteita on monia, mutta Jauhis on tuote, joka eniten muistuttaa raakaa jauhelihaa. Se onkin monin tavoin hyvä lihankorvike. Jauhiksia on monilla eri valmistajilla monin koostumuksin toteutettuna. Tuotteen voit paistaa ja maustaa kuten jauhelihan ja käyttää sitä ruuissa joihin normaalisti laittoi jauhelihaa.
Lisäksi on tuotteita, jotka ovat erinäköisiä, mutta niitä voidaan niin ikään käyttää jauhelihan asemesta ruuissa, näitä ovat esimerkiksi härkäpapurouhe ja Härkis, soijarouhe ja kaurajauhis.
Tutustu kaikkiin lihankorviketuotteisiin ja lihankorvike-valmisruokiin.
Mitä on Jauhis?
Jauhis on jauhelihaa muistuttava ruoka-aine ja toimii samalla lailla kuin jauheliha. Jauhikset ovat raakaa jauhelihaa myös ulkonäöltään muistuttavia ja niitä käytetään samoin eli paistetaan pannulla tai tehdään vegepullat, pihvit ja murekkeet.
Vege jauheliha eli jauhis tehdään eri raaka-aineista, härkäpapu-, soija-, vehnä- ja herneproteiinista sekä ei-vegaanisena maitoproteiinista (Mifu).
Jauhista voi käyttää padoissa, risotoissa, kastikkeissa, kiusauksissa, pizzoissa, hampurilaisissa ja pihveissä sekä pyöryköissä ja murekkeissa. Jauhis maistuu kaikille, myös lihansyöjille ja lapsille.
Vegejauhis – valmistuotteet:
- Pirkka Vegejauhis
- Lidl Next Level Vegejauhis
- Meeat Muu Jauhis
15 herkullista ruokaa myös kasvisjauhelihasta
- Makaronilaatikko
- Spaghetti bolognese – jauhelihakastike
- Peruna-kasvis-vegejauhelihakiusaus
- Intialainen curry pinaatilla ja vegejauhelihalla
- Kukkakaali-kasvisgratiini vegaanisella jauhelihalla
- Vegepyörykät ja perunamuusi
- Thaimaalainen Larb gai – jauhelihasalaatti salaatinlehdessä
- Grillatut vegejauhispihvit ja raikas salaatti
- Kaalikääryleet valkokaalista tai lehtikaalista ja vegejauhelihasta
- Kaalipata useasta kaalista, kuten parsakaali, kukkakaali ja ruusukaali ja vegejauhiksesta
- Meksikonpata vegejauhiksesta ja kikherneestä tai kvinoasta
- Chili sin carne vegjauhiksesta ja pavuista
- Vegejauhelihakeitto porkkanalla ja muilla juureksilla
- Piirakat ja täytetyt pasteijat
- Kasvisjauheliha-perunasoselaatikko
Kasvispizza vegejauhelihasta
Vegejauhelihaa, oli se sitten itse tehtyä tai soijarouheesta tehtyä, tai kaupasta ostettua jauhelihan korviketta voi loistavasti käyttää kasvispizzoihin. Paista pannulla kasvisjauhelihaa tai itse itse tehtyä jauhelihan korviketta sipulin ja mausteiden kera, niin että jauhelihan korvike ruskistuu hieman. Lisää sitä sitten kasvispizzan täytteeksi herkullisten vihannesten kera. Lue lisää parhaimmista kasvispizzojen täytteistä artikkelista Parhaat kasvispizza täytteet.
Kuinka paljon 100 g kutakin kasvipohjaista jauhelihatuotetta sisältää rasvaa ja proteiinia?
- Soijarouhe – rasvaa 0,8 g – proteiinia 52 g
- Härkäpapurouhe – rasvaa 1, 0 g – proteiinia 33 g
- Elovena Kaurajauhis rasvaa 4,3 g – proteiinia 20 g
- Meeat Muu jauhis – rasvaa 11,5 g – proteiinia 14,1 g
- Pirkka Vegejauhis rasvaa 14,0 g – proteiinia 15 g
- Next Level vegejauhis – rasvaa 14,5 g – proteiinia 17,9 g
- Mifu Jauhis original – rasvaa 7,0 g – proteiinia 24 g (HUOM! Ei vegaaninen)
Vegejauheliha valmistus – Miten kasvisjauheliha valmistetaan?
Jauhelihan ulkonäköä muistuttavat tuotteet kuten Pirkan Vegejauhis ja Lidlin Next Level Vegejauhis paistetaan pannulla kuten jauheliha. Niitä voi myös hauduttaa, paahtaa uunissa ja laitta vuokiin ja patoihin kypsymään. Yleisin tapa kuitenkin on paistaa se.
Erityisen hyviä yhdistelmiä ovat Kasvisjauhis – Spagetti bolognese, Mifu – makaronilaatikko, Härkäpapurouhe – Meksikon pata, Muu Jauhis mureke -pyörykät ja -pihvit.
Näin valmistat kasvisjauhista – pannu kuumaksi:
- Avaa rasia (esim. Meeat Muu jauhis, Pirkka Vegejauhis, Next Level Vegejauhis)
- Pilko sipuli pieneksi kuutioksi
- Laita pannu kuumenemaan tilkalla öljyä tai muuta rasvaa kuten voita (jos syöt maitotuotteita)
- Lisää jauhis ja sipuli
- Mausta runsaalla kädellä, pippureita, paprikaa, valkosipulia, chiliä, grillimaustetta, suolaa, jauhelihamaustetta, mitä oletkin jauhelihan kanssa käyttänyt.
- Käytä ruokaresepteissä kuten lihaa
Näin valmistat kuivaa kasviproteiinirouhetta jauhelihan sijaan – lisää kasvisliemi tai paista kuivana öljyssä:
- Avaa pussi ja
A) laita oikea reseptissä tarvittava määrä kasvisliemeen likoamaan härkäpapurouhetta, soijarouhetta, herneproteiinirouhetta, kaurajauhista tms. Katso pussin kyljestä ohje miten tuotetta liotetaan.
tai
B) esimerkiksi soijarouhetta voi alkaa paistaa jo kuivana, sitä ei välttämättä tarvitse liottaa, näin siihen tulee enemmän makua jo varsinaisesta paistoliemestä, rasvasta ja mausteista kun se imee kuivana ne itseensä. - Lisää lihan tavoin käytettäväksi ruuissa
Näin teet ruokaa kasviproteiinipitoisesta valmistuotteesta jauhelihan sijaan – heitä joukkoon:
Valmisruuat, joita myös käytetään jauhelihan korvikkeena joissakin tietyissä ruuissa: Härkis, Nyhtökaura, Vöner, Santun seitan kebablastu jne.
- Avaa paketti (Härkis, Nyhtökaura, Vöner)
- Kuumenna pannu ja ruskista
- Lisää ruokiin
Monet valmistuotteet voidaan ruskistaa pannulla, mutta jotkin niistä eivät välttämättä ruskistu kunnolla, ja niihin voi lisätä jotain kastiketta jos haluaa että ne näyttävät ruskistuneelta.
Miten vegejauheliha maustetaan?
Jos haluaa mahdollisimman jauhelihan makuista kannattaa muistaa käyttää samoja mausteita kuin jauhelihankin kanssa, tosin vain suurempia määriä yleensä.
Eri sipuleita ja pippureita kannattaa laittaa enemmän kuin perinteisesti jauhelihaan on lisännyt. Jauhelihamauste ja grillimauste ovat hyvä keksintö myös kasvisjauhelihan maustamiseen.
Voit maustaa vegaanijauhelihan laittamalla paljon mustapippuria, valkosipuli ja chiliä, jos tykkäät tulisemmasta ja mausteisemmasta. Jos taas pidat miedoista mauista voit laittaa pelkästään jauhelihamaustetta ja vaikka jotain mietoa yrttiä.
[wpzoom_rcb_post id=”1071″]
Menu, joka sisältää kaikkia terveellisiä kasvikunnan tuotteita lautasmallin mukaan
Suomalainen kasvisruoka menu
Alkuruoka:
Kevyt sienikeitto yrteillä ja ripauksella vegejauhista, täysjyväleipää oliiviöljyllä ja merisuolalla
Pääruoka:
Napakat nuoret härkäpavun palot valkosipulilla maustetulla kasvilevitteellä ja kasvisjauhiksesta tehdyt täytetyt kesäkurpitsat tai munakoisot sekä tuoresalaattia
TAI
Tillillä maustettuja uusia perunoita ja kasvispihvejä jauhiksesta tai siemenistä ja pavuista sekä raastetuista kotimaisista luomu juureksista (porkkana, selleri, sipuli, piparjuuri, punajuuri)
Raikasta tuoresalaattia kauden vihanneksista auringonkukansiemenillä ja oliiviöljyllä ryyditettynä
Jälkiruoka:
Tyrnimarja sorbetti vegaanisella kinuskikastikkeella
tai
Mustikkapiirakka vaniljajäätelöllä
Jauhelihan korvike FAQ
Mitä on Vegejauhis?
Miten korvata jauheliha?
Paljonko soijaa vastaa 400 grammaa jauhelihaa?
Mitä tehdä Muu Jauhiksesta?
Millä korvata jauheliha makaronilaatikossa?
Mikä on nistipata?
Text: Delimedia Finland delimedia.fi
Löydät lisää Kasvit & Hyvinvointi -aiheisia artikkeleita Vegefrendit.fi etusivulta tai yläpalkin valikoista