parhaat kasvispizza täytteet

Parhaat kasvispizza täytteet

Tehtävä: Kaikkia huoneessa olevia tyydyttävä kasvispizza, vegepizza, onko se edes mahdollinen? Sen valmistaminen voi tuntua tehtävältä: Impossible. On vegaaneja, jotka kaipaavat juustoa, ei-vegaaneja, jotka suhtautuvat epäilevästi kasvipohjaisiin täytteisiin, ja sitten on nirsoilijoita, jotka haluavat vain jotain tuttua. Onko mahdollista tehdä kasvispitsa, joka saa kaikki huoneessa olevat tyytyväisiksi? Me olemme täällä sanoaksemme kyllä – on mahdollista tehdä herkullinen vegepitsa. Mutta millainen on paras vegaanipizza? Näin se onnistuu. Vegaanisen pizzan täytteet ovat aivan huikeita lue eteenpäin niin yllätyt..

parhaat kasvispizza täytteet
Hyvä kasvispizza maistuu kaikille Vegefrendeille

Paras kasvispizza

Kasvispizza koostuu vegaanisista aineksista kuten vihanneksista, juureksista, hedelmistä, yrteistä ja joissain pizzoissa juustosta, jos et syö juustoa, niin laita juuston tilalle ravintohiivaa tai vegaanisia juustovalmisteita. Englanniksi kasvispizza on nimeltään vegetable pizza, vegetarian pizza, vegan pizza tai veggie pizza. Italiaksi ja ranskaksi kasvispizza on pizza vegetale.

Katso video todellisesta pizzan paistamismeiningistä Roomassa

Väistykää, lihan ystävät! Nämä 15 vegaanista pizzaa Italiasta saavat teidät unohtamaan kinkun ja jauhelihan. Klassisesta Margheritasta ainutlaatuisempiin pizzan täytevaihtoehtoihin, nämä pitsat tyydyttävät varmasti nälkäisimmänkin ruokahalun.

paras kasvispitsa
Parhaassa kasvispizzassa voi jokainen pala maistua erilaiselta

Millainen on hyvä kasvispitsa? Aivan kuten perinteinenkin, se alkaa herkullisesta pizzapohjasta eli taikina pitää valmistaa ensin. Tee takina itse, siihen sinulla menee vain noin 15 minuuttia. Sekoita ainekset kulhossa, tarvitset 2 dl vettä, 4 dl vehnäjauhoja sekä oliiviöljyä ja suolaa ja lisäksi pussin kuivahiivaa.

Monissa pizzoissa on mozzarellajuustoa ja muutakin juustoa, juuston sijaan vegaanit luottavat kasvipohjaisiin juustoihin tai ravintohiivaan saadakseen juustoisen maun. Mitä tulee täytteisiin, taivas on rajana! Auringossa kuivatuista tomaateista ja sienistä latva-artisokkiin ja lehtikaaliin – kasvispizzan luomiseen on loputtomasti mahdollisuuksia. 1 2

Lue yleistietoa pizzasta Wikipediasta

Vegaani pizza täytteet – Mitä pizzan päälle kasvispizzaan?

Vegaani pizza täytteet asiana on rajaton tutkimuskenttä. Herkullisen vegaanipizzan avain on täytteissä. Toisin kuin perinteiset pizzat, joiden maku perustuu maitotuotteisiin, lihaan ja kalaan, vegaanipizzojen on saatava makunsa muista lähteistä. Parhaat vege pizza täytteet on mielessä monilla, ja tässä on muutamia suosikkipäällisiä herkullisiin kasvispizzoihin:

mita pizzan paalle kasvispizzaan
Parhaimpiin kasvispizzan täytteisiin kuuluvat tomaatti, oliivi sekä yrtit

Paahdetut kasvikset: Paahtaminen – kasvisten paahtamista voi lämpimästi suositella ennen niiden lisäämistä pizzaan. Se auttaa niitä tehostamaan makuansa ja estää olemasta liian rapeita suhteessa muihin aineksiin. Suosittelemme erityisesti juuresten paahtamista melko korkeassa lämpötilassa muutaman minuutin ajan tai paistamaan pannulla joitain kasvispitoisista täytteistä etukäteen. Suosikkejamme paahdetuista kasviksista pizzalle ovat munakoiso, kesäkurpitsa, sienet ja paprika. Myös punajuurta, palsternakkaa ja perunaa kannattaa paahtaa pizzan päälle ja maustaakin toki etukäteen. juureksista lanttu ja punajuuri ovat niinikään hyviä paahdettuja pitsatäytteitä. Juuresten kohdalla tippa hunajaa tai muu makeus voi olla hyvä lisä. Älä unohda suolaa. Kasvikset imevät aika paljon suolaa ja tarvitsevat sitä maistuakseen itseltään vielä paistamisen jälkeenkin. Tarkkaile kasviksia, ne eivät saa kypsyä aivan kypsiksi asti.

parhaat kasvispizza täytteet
Paahda hieman juureksia ja kasviksia pizzan päälle etukäteen maun varmistamiseksi

Tuoreet yrtit: Tuoreet yrtit ovat aina loistava tapa lisätä makua mihin tahansa ruokaan, eivätkä pizzat ole poikkeus. käytämme mielellämme tuoretta basilikaa, oreganoa, timjamia, rucolaa ja persiljaa vegaanipizzoissamme. Ne eivät ainoastaan maistu hyvältä, vaan ne saavat pizzasi myös näyttämään erityisen haluttavalta. Vegaaniset pizzat perustuvat usein juuri yrttien luomaan voimakkaaseen makuun sekä ulkonäköön.

tuoreet yrtit pizzan päällä
Pizzassa hyviä ovat esimerkiksi basilika, oregano, rucola, timjami ja salvia myös tuoreena

Mausteinen kastike: Jos haluat, että kasvispizzassasi on hieman potkua, kokeile lisätä mausteista kastiketta täyteluetteloosi. rakastamme käyttää tulisia kastikkeita, kuten Srirachaa tai harissaa, mutta voit käyttää mitä tahansa, mistä pidät eniten. Varoitan vain – pieni määrä riittää pitkälle!

BBQ-kastike: Toinen hyvä tapa lisätä makua vegaanipizzaan on käyttää BBQ-kastiketta perinteisen punaisen kastikkeen sijaan. rakastamme tätä yhdistelmää, koska se tuo pizzaan hieman makeutta ja savuisuutta, joka sopii hyvin yhteen kasvispäällysteiden kanssa.

lihankorvikkeet pizzassa
Kasvispitsoihin sopivat erilaiset lihankorvikkeet kuten vegaaninen salami

Vegaaninen “liha”: Jos haluat vegaanipizzastasi erityisen täyteläisen ja proteiinipitoisen, kokeile lisätä vegaanisia liha-päällisiä, kuten vegaanisia lihankorvikkeita, vegaanista salamia, murennettua tofua, tempeä tai muuta kasvipohjaista lihankorviketta. Nämä täytteet tyydyttävät mielestämme jopa innokkaimmat lihansyöjät. Voit valmistaa lihankorviketta itse, ohje seitanin valmistamiseen on täällä. Päivittäinen proteiinintarvekin kannattaa ottaa huomioon kasvispitoista ruokavaliota noudattessa. Lue vegaani- ja kasvisruokavaliosta lisää täällä ja kasviproteiinin lähteistä löytyy tietoa täällä. Jos käytät kasvisjauhista, paista se ensin mausteiden ja sipulin kera paistinpannulla ja myös esimerkiksi härkiksen voi hieman paistaa mausteissa ennen sen lisäämistä pizzaan. Lue ohjeita vegaanisen salamin käyttöön täältä.

Texmex pizzatäytteet: Lue lisää texmex tyylisistä aineksista, joita voit käyttää myös pizzoihin täältä. Monet texmex keittiön ainekset ovat hyviä pizzoissa ja voithan suoraan tehdä texmex pizzan, aineksina siihen voit laittaa esimerkiksi mustapapuja, maissia, nachoja, juustoa, salsaa ja päälle viimeiseksi guacamolea.

Artikkelissa Kasvishampurilainen – Parhaat vegeburgerin täytteet on myös hyviä kasvispizzaan sopivia täytteitä ja päinvaistoin. Kannattaa käyttää mielikuvitusta sekä pizzan että hampurilaisen täytössä.

parhaat kasvispitsa täytteet
Parsakaali on loistavaa vegepitsassa

Vegepizza täytteet – Parhaat

pahaat pitsatäytteet kasvispizzaan avocado
Avocado ja lehtivihreät vihannekset laitetaan lopuksi pizzan päälle

Italialainen kasvispizza

Italiassa on kaksi pääasiallista vegaanipizzatyyppiä – napolilainen ja roomalaistyylinen pizza.

Italian kasvispizzat
Kisu hamuaa roomalaistyylistä pizzaa

Napolilaistyyliset pizzat ovat peräisin Napolista, ja niille on ominaista paksumpi pohja ja reunat sekä yksinkertaiset täytteet. Taikina valmistetaan vehnäjauhoista, vedestä, suolasta ja hiivasta, ja se paistetaan puu-uunissa korkeassa lämpötilassa. Myös oliiviöljyä tarvitaan pitsaan. Uunista otettu pizza päällystetään perinteisesti tomaattikastikkeella ja tuoreella mozzarella-juustolla. Tiedät itse kuinka paksusta pohjasta pidät. Jos haluat perinteisen napolilaistyylisen paksumman pohjan, on se Pizza Alta. Jos taas preferoit ohutta ja rapeaa on pitsapohja Pizza Bassa, joka on roomalaistyylinen. Muista että pizzapohja turpoaa jonkin verran paistettaessa.

Roomalaisissa pizzoissa on ohut kuori, mutta ne ovat kooltaan suurempia kuin Napolin pizzat. Roomalainen pitsapohja on siis Pizza Bassa. Roomalaistyyliset pizzat päällystetään usein oliiviöljyllä tai voilla tomaattikastikkeen sijasta.

Vaikka molempia italialaisia pizzatyyppejä voidaan valmistaa ilman juustoa tai lihaa, roomalaistyylisiä pizzoja pidetään yleensä vegaaneille helppokäyttöisempinä, koska ne eivät perinteisesti perustu aina liha-ainesosiin maun luomisessa.

parhaat kasvispizzat italia
Roomalaiset pizzat ovat iiiisooooja!

16 parasta vegaanista pizzaa Italiasta

Tässä on 16 parasta kasvispizzaa Italiasta, joista varmasti jokainen löytää mieleisensä.

1.Margherita: Klassinen Margherita-pizza valmistetaan tomaattikastikkeesta, mozzarellajuustosta ja tuoreista basilikanlehdistä. Jos haluat tehdä siitä vegaanisen, korvaa mozzarella yksinkertaisesti kasvipohjaisella juustolla tai ravintohiivalla. Laita 2 rkl – 3 rkl ravintohiivaa korvataksesi juustonmakua.

2.Funghi: Tässä pizzassa on valkoinen kastikepohja, jossa on sieniä ja valkosipulia. Se on yksinkertainen mutta ah niin herkullinen! Lisää tähänkin pizzaan muutama rkl ravintohiivahiutaleita juustomaisen maun aikaansaamiseksi.

sienipizza italia
Monet suomalaiset metsäsienet sopivat pizzaan

3. Quattro Stagioni: Kuten nimestä voi päätellä, tämä pizza on päällystetty neljällä eri mausteella: oliiveilla, sienillä, artisokilla ja kinkulla. Jos haluat tehdä siitä vegaanisen, jätä yksinkertaisesti kinkku pois tai korvaa se kasvipohjaisella proteiinilla, kuten seitanlihalla, tofulla tai tempehillä.

4.Capricciosa: Tämä pizza on täynnä kaikenlaisia herkkuja, kuten sieniä, kinkkua, oliiveja ja artisokkia. Jätä kinkku pois tai korvaa se vegaanisella proteiinilla, jotta siitä tulee kasvissyöjälle mahdollinen.

5.Quattro Formaggi: Tämä pizza valmistetaan perinteisesti neljästä eri juustosta: mozzarellasta, gorgonzolasta, fontinasta ja parmesaanista. Voit tehdä siitä vegaaniystävällisen yksinkertaisesti korvaamalla juustot niiden erilaisilla kasvipohjaisilla vastineilla tai ravintohiivahiutaleilla. Laita muutama rkl ravintohiivaa pitsan päälle.

6.Fiorentina: Tämä pizza on nimetty Firenzen kaupungin mukaan Italiassa, ja se valmistetaan perinteisesti munakoisosta, pinaatista ja sipulista. Loistava täyte saa pisteen iin päälle vegaanijuustolla tai lisää ravintohiivaa.

pinaatti pizza
Pinaattipizza on herkkua

7.Napoli: Napolin kaupungin mukaan nimetty pizza valmistetaan yleensä anjoviksista, oliiveista, kapriksista ja tomaateista. Kasvisversiossa anjovikset voidaan helposti jättää pois ilman, että maku kärsii kaikkien muiden mukana olevien vahvojen ainesosien ansiosta. Nyt lähiaikoina on tulossa vegaanisia kalankorvikkeita ja nähdään josko niissä olisi korvike anjovikselle.

8. Patate e Rosmarino: Tässä ainutlaatuisessa pizzassa yhdistyvät kaksi epätodennäköistä mutta herkullista ainesosaa: perunat ja rosmariini! Rosmariini antaa pizzalle kauniin aromin, kun taas perunat lisäävät kermaisuutta ja tekstuurikontrastia.     

peruna rosmariini pizza
Perunapizzassa rosmariini taikoo erityisen maun

9.Zucchini e Cipolla Pizza: Tässä pizzassa on tuoreita kesäkurpitsaviipaleita ja sipulia herkullisen tomaattikastikkeen päällä.

10.Zucca Pizza: Toinen ainutlaatuinen pitsa, jossa on viipaloituja paahdettuja kurpitsaviipaleita kermaisen ricottajuuston päällä.

11.Pizza al Pesto: Tämä herkullinen piirakka on päällystetty pestokastikkeella perinteisen tomaattikastikkeen sijaan.

12.Rucolapizza: Jos etsit jotain todella erilaista, niin tämä maukkaalla rucolalla päällystetty pizza on ehdottomasti sinua varten!

13.Caprese-pizza: Yksi kaikille teille tomaatin ystäville siellä! Tämä pizza on päällystetty tuoreilla tomaattiviipaleilla sekä kermaisella mozzarella-juustolla. Korvaa se vegaanisella juustolla joka muistuttaa mozzarellaa.

14.Melanzane-pizza: Toinen suosikki, jossa on ohueksi viipaloitua munakoisoa, joka on kypsennetty täydelliseksi.

munakoiso eggplant pizza
Munakoiso on lihaisaa pizzassa

15.Tartufo Pizza: Tässä ylellisessä pizzassa on ohuita tryffeliviipaleita.

16. Pizza Bolognese à la Soy– Soijabolognese pizza

Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä meilä on pizzojen pizza, jota ei olekaan tehty jauhelihasta vaan soijarouheesta. Tämä on aivan oikean bolognese pizzan makuinen. Paista soijarouhe sipulin, valkosipulin kera mausteissa ja rasvassa, ja lisää se pizzan päälle. Ripottele vielä tuoreita basilikan lehtiä, niin bolognese pizzasi on täydellinen.

soija bolognese pizza vegefrendit
Lisää tuoreita basilikan lehtiä niin soijabolognese pizzasi on täydellinen

Pikkupizza – Pizzetta

Tee kasvisversioita pikkupizzoista tai toiselta nimeltään pizzetoista. Pikkupitsat ovat käteviä ottaa mukaan ja tarjottavinakin ne ovat sikäli sopivia, koska jokaiselle ruokailijalle on oma pieni pitsansa. Pizzetta voi olla monenlaisen mallinen, voit tehdä pyreitä, soikeita, neliskulmaisia tai suorakaiteen muotoisia, mutta kolmion mallisetkin ovat hienoja.

pikkupizza pikku pizza pizzetta vegefrendit
Jokaiselle oma pizza kun tekee pikku pizzoja, pizzettoja

Ole luova pizzan täytteiden kanssa

Kannattaa laitaa mielikuvitus liitämään kun tekee pizzaa. Marjat ja hedelmät käyvät pizzoihin, lisäksi monet villikasvit ja villiyrtit ovat loistavan makuisia pizzojen täytteitä. Maitohorsma, vuohenputki, voikukka ja jauhosavikka esimerkiksi ovat maukkaita pitsantäytteitä.

mansikka pizza
Kokeile myös jotain erikoisempaa…mansikkaa pizzaan kesällä

Vegepizza on paras pizza

Ollaan jo varmaan huomattu, että vegepizza todellakin on paras mitä on. Vai kuinka? Kuka tarvitsee lihatäytteitä pizzaan? Ei kukaan.

Paras pizzatäyte

Jokaisella on oma suosikkinsa pizzan täytteiden joukossa, mutta on selvää että paras pizzatäyte on vegaaninen. Pizza päälliset ovat moninaiset myös kasvissyöjälle. Tärkeintä kasvisten käytössä pizzatäytteinä on niiden monipuolinen työstäminen. Se, miten jokin on valmistettu, vaikuttaa erittäin voimakkaasti makuun, tuntuun ja rakenteeseen. Esimerkiksi grillaus tai paahtaminen tuovat monille kasviksille aivan uuden ulottuvuuden. Kannattaa siis kokeilla erilaisia työstötapoja.

Hapattaminen ja marinoiminen ovat myös suositeltavia pizzatäytteiden valmistustapoja. Mikä onkaan parempaa kuin hapankaali tai muu fermentoitu kasvis pizzan päällä. Se tuo oman kipakan lisänsä pizzaan. Marinoidut ja myös aurinkokuivatut vihannekset ovat omiaan lisäämään pizzan erityisyyttä.

Suosituimmat pizzatäytteet

Hyvä pizzatäyte on aina tietysti makuaisa, mutta silti jotain viitteitä on suosituimmuudesta. Pizzoissa suosituimmat täytteet ovat:

 • Maukas juusto kuten Gorgonzola tai Aura, parmesaani tai pecorino tai mozzarella. Italialaisissa pizzoissa käytetään hyvin usein mozzarellaa. Tai vegaaninen juusto.
 • Sienet kuten kanttarelli, suppilovahvero, tatit, mustatorvisieni ja herkkusieni
 • Valkosipuli
 • Punasipuli tai keltasipuli
 • Pinjansiemenet
 • Tomaatti
 • Paahdetut tai grillatut kasvikset
 • Oliivit
 • Kaprikset
 • Paprika
 • Parsa
 • Turkinpippuri
 • Aurinkokuivattu tomaatti
 • Lihankorvikkeet kuten soijarouhe, vegesalami ja nyhtökaura
 • Tofu
 • Monet maustekastikkeet kuten marinointikastikkeet, chilikastikkeet, pesto ja harissa

Paras vegaaninen juusto pizzaan

Mikä sitten on vegaanille paras juusto pizzan päälle? Mikä maistuisi pizzassa, niin etteivät muut ainekset peitä täysin juustomaista makua. Yksi pizzan maukkaaksi tekevistä aineista on juuri hyvin valittu juusto ja myös vegaanisilla juustoilla on merkitystä. Nehän ovat monet melko mauttomia, mutta mikä sitten kävisi pizzaan parhaiten?

Parhaita vegaanisia juustoja pizzaan ovat:

Valsoia Gustosino vegaani juusto- Italia

Sheese kreikkalaistyylinen vegejuusto – Iso-Britannia

Violife Greek White kreikkalaistyylinen juustovaihtoehto – Kreikka

Sheese Cheddar juusto vegaani – Iso-Britannia

Violife smoked flavour vegejuusto – Kreikka

Violife Emmental flavour – Kreikka

ILO Cashew Valkohome juustovaihtoehto – Suomi

ILO Vegaanin Mozzis on kasvipohjainen vaihtoehto mozzarellajuustolle – Suomi

Mihin harissaa käytetään?

Harissa, väkevä Tunisian herkku. Harissa on väkevä, melkein tulinen chilitahna, jota voi käyttää monipuolisesti. Harissa on pöytämauste mutta myös ruuanvalmistuksessa käytetty. Harissaa voi käyttää esimerkiksi kasvisten marinoimiseen, paahtamiseen tai grillaamiseen, sitä voi tipautella pizzan päälle sellaisenaan tai sitten sivellä joitain pizzan päälle tulevia kasviksia harissalla. Harissaa käytetään tunisialaisessa keittiössä paljon, se on siis hyvin tärkeä raaka-aine tunisialaisissa resepteissä. Myös Algeriassa ja Marokossa käytetään harissaa.

Harissa on chilistä valmistettu ja sen mausteina on valkosipuli, kumina, roomankumina eli juustokumina eli jeera, korianteri ja oliiviöljy. Joskus harissassa on chilin lisäksi tomaattia.

Pizza takassa – takkaruokaa

Voit valmistaa pizzan myös avotulella tai takassa. Lue lisää ruuan valmistamisesta takkatulessa ja kotitakan hiilillä.

pizza takassa
Paista pizzaa takassa, myös avotakka on hyvä pizzauuni

Pizzaperjantai on käsite ja pizzansyönti päivä

Pizzaperjantai on jo muodostunut käsitteeksi. Se on Grandiosa pakastepizzamainokseen liittyvä slogan ja laulu. Ensimmäinen Pizzaperjantai –mainosbiisi tuli Suomessa ilmoille 2006. Pizzaperjantai vakiintui yleiskieliseksi termiksi kaikkien käyttöön. Suomessa ostetaan ja tehdään eniten pizzoja juuri perjantaisin. Kun teet ppizzaperjantaiksi pizzaa, tee se kasvisversiona ja nauti!

Yhteenveto Parhaat kasvispizza täytteet

Johtopäätös: Joten siinä se on: 15 herkullista kasvispizzaa Italiasta ja vähän muualtakin, ne varmasti kutkuttavat makuhermojasi. Löysit varmaan muitakin hyviä vinkkejä kasvispizzan täytteeksi. Etsitpä sitten jotain klassista tai jotain uutta ja jännittävää, tässä artikkelissa on varmasti jokaiselle jotakin. Joten mitä sinä odotat? Laita uuni päälle ja aloita ruoanlaitto! 15 minuuttia ja pizzasi on jo melkein valmis. Mitä ajattelit kokeilla ensimmäisenä? Itse taidan tehdä Pinaatti-oliivi-parsakaali-sipuli-paahdettu-perunapizzan. Buon appetito!

Löydät lisää Kasvit & Hyvinvointi -aiheisia artikkeleita Vegefrendit.fi etusivulta tai yläpalkin valikosta

Samankaltaiset artikkelit