Porkkana – Tutustutaan porkkanaan

Mitä hyvää porkkanasta eli porkkana terveys ja maistuvuus
Porkkana eli aitoporkkana on tuttu ja värikäs juures, joka on jokaisen keittiössä joskus. Porkkana kuuluu sarjakukkaiskasveihin ja sen syötävä juuri on yleensä oranssi väriltään. Myös monet eläimet kuten jänikset pitävät porkkanasta. Monet miettivätkin että mitä hyvää porkkanasta?
Useimmat ihmiset tietävät, että porkkanat ovat hyväksi näkökyvylle, mutta porkkanoiden syömisellä on monia muitakin etuja. Porkkanat ovat hyvä A-vitamiinin lähde, joka on tärkeä terveen ihon ja hiusten ylläpitämisessä. Ne sisältävät myös antioksidantteja, jotka voivat auttaa suojaamaan kehoa sairauksilta. Porkkanat ovat monipuolinen vihannes, jota voi käyttää sekä suolaisissa että makeissa ruokalajeissa. Niitä voi keittää, paistaa tai syödä raakana. Kun seuraavan kerran käyt ruokakaupassa, muista siis poimia porkkanoita. Tässä artikkelissa kerromme muutamia outoja faktoja tutusta porkkanastamme, lue ja hämmästy.

LUE MYÖS: Porkkana, Punajuuri, Perunat

Mikä on porkkana?

Porkkana eli aitoporkkana, Daucus carota, englanniksi Carrot on juures, joka on kaikille tuttu. Sitä viljellään ympäri maapalloa ja käytetään lukuisissa ruuissa. Se on sarjakukkaiskasvi jonka juuri on kauppatavaraa. Myös porkkanan naatit voidaan syödä.

porkkanat
Porkkanat sisältävät runsaasti beetakaroteenia, joka on hyväksi muun muassa näkökyvylle

Sen syötävä pääjuuri on väriltään yleensä oranssi ja siinä on ohut kuori. Porkkana sisältää runsaasti A-vitamiinin esiastetta beta-karoteenia, joka antaakin sille tunnusomaisen oranssin värin. Porkkana on perunan jälkeen Suomen suosituin juures. Sitä syödään yhdeksän kiloa henkeä kohti vuodessa.

Katso video miten porkkanan kantaosista kasvatetaan uusia porkkanoita

Porkkana – 9 kummallista faktaa porkkanasta

Porkkana on mielenkiintoinen juures, josta monikaan ei tiedä muuta kuin sen ulkonäön, joka sekään ei aina ole samanlainen. Ohessa erikoisia faktoja porkkanan elämästä ja olemuksesta.

keltainen porkkana
Porkkanoita on nykyäänkin erivärisiä
  1. Porkkanat olivat alun perin violetteja tai valkoisia. Nykyisin tuntemamme oranssi porkkana kehitettiin Alankomaissa 1600-luvulla.
  2. Porkkanat ovat hyvä beetakaroteenin lähde, jota elimistö muuttaa A-vitamiiniksi. Tämä vitamiini on tärkeä näkökyvylle, immuniteetille ja lisääntymiselle.
  3. Keskimääräinen porkkana painaa noin 120 grammaa (4 unssia). Maailman suurin porkkana painoi kuitenkin peräti 18 kiloa!
  4. Porkkanat korjataan yleensä kesäkuun ja lokakuun välisenä aikana.
  5. Porkkanan siemenestä kasvaa täysikasvuinen porkkanakasvi noin 3 kuukauden kuluessa 
  6. Vauvaporkkanat eivät oikeasti ole vauvaporkkanoita! Ne ovat vain tavallisia porkkanoita, jotka on leikattu ja kuorittu pienemmiksi muistuttamaan mukamas baby-porkkanoita.  
  7. “Porkkanannaatit” ovat itse asiassa syötäviä – vaikka monet pitävätkin niitä kitkerinä. Niistä voi tehdä pestoa tai lisätä niitä salaatteihin. 
  8. Luonnonvaraiset porkkanat ovat hyvin erilaisia kuin nykyään syömämme kesytetyt porkkanat. Niillä on paljon tuoksuvampi kukka, ja niiden juuret ovat ohuet ja karvaiset 
  9. Mitä tulee Bugs Bunnyn lempiruokaan, hän ei ole yksin – lähes kolmannes maailman väestöstä syö porkkanaa päivittäin!
porkkana bugs bunny
Bugs Bunny nauttii Daucus carotaa

Yhteenveto

Porkkana on kaunis, värikäs ja herkullinen kasvis ja lisäksi vielä terveysvaikutuksiltaan erinomainen. Tässä artikkelissa käytiin läpi mitä hyvää porkkanasta saa niin terveydelle kuin makuhermoillekkin.

Porkkanoiden terveysvaikutukset ovat tunnettuja, ja on monia hyviä syitä, miksi kaikkien pitäisi syödä niitä. Porkkanat ovat erinomainen vitamiinien ja kivennäisaineiden lähde, mukaan lukien beetakaroteeni, joka muuttuu elimistössä A-vitamiiniksi. A-vitamiini on välttämätön hyvän näkökyvyn, terveen ihon ja vahvan immuunijärjestelmän kannalta. Porkkanat sisältävät myös kuitua ja muita ravintoaineita, jotka voivat auttaa suojaamaan sydänsairauksilta ja syövältä. Lisäksi porkkanat ovat vähäkalorisia ja vähärasvaisia, joten ne ovat ihanteellinen ruoka laihdutukseen tai painon ylläpitoon. Kun siis seuraavan kerran etsit terveellistä välipalaa, tartu porkkanaan!

Lue lisää porkkana wikipedia

Porkkana FAQ

Montako porkkanaa saa syödä päivässä?

kuinka monta porkkanaa päivässä

Kannattaa kysyä pikemminkin montako porkkanaa pitää tai kannattaa syödä päivässä. Nimittäin suomalaiset syövät noin yhdeksän kiloa per asukas porkkanoita eli kaksi porkkanaa viikossa, kun optimaalisen terveyden kannalta kannattaisi syödä kaksi porkkanaa päivässä.

Onko porkkana terveellistä?

onko porkkanat terveellisia

Porkkana on terveellistä. Porkkanoissa ei myöskään ole paljon kaloreita, joten ne sopivat hyvin painonhallintaan. Niissä on paljon kuitua ja beetakaroteenia. Lisäksi niissä on runsaasti C vitamiinia, magnesiumia ja kaliumia. Porkkanat sisältävät myös luteiinia, antioksidanttia, joka edistää silmien terveyttä.

Saako porkkanaa syödä joka päivä?

voiko porkkanaa syödä joka päivä

Porkkanaa saa syödä joka ikinen päivä, ja mieluummin vielä useamman kappaleen. Niitä voi käyttää monipuolisesti ruuissa sekä lisänä että pääosassa. Salaatteihin ne tuovat terveyttä ja sen lisäksi myös kauneutta kirkkaalla värillään. Porkkanat ovat myös hyviä välipaloja ja dipattavia. Porkkanat ovat terveysvaikutuksiltaan hyviä. Niissä on paljon kuituja ja vitamiineja. Ne suojaavat monilta sairauksilta ja auttavat esimerkiksi pitämään hyvää näkökykyä yllä sekä vahvistavat ihon kuntoa.

Löydät lisää Kasvit & Hyvinvointi -aiheisia artikkeleita Vegefrendit.fi etusivulta tai yläpalkin valikosta