Mitä on vegaaninen kanakastike?
Lyhyesti sanottuna huippuherkullinen vegaaninen kanakastike on kasvipohjainen kastike, joka valmistetaan jostain valitsemastasi kanan lihan korvikkeesta ja liemestä, joka maustetaan täydelliseksi.
Vegaanisen kastikkeen voit maustaa kasviksilla, suolalla, kurkumalla, currylla, pippureilla, yrteillä ja sekamausteilla. Lisänä saattaa piillä vielä hedelmää. Mutta tämä kuvaus ei tee sille oikeutta, sinun on kokattava ja maistettava sitä itse, jotta todella ymmärrät vegaanisen kanakastikkeen taikuuden.
Miten vegaaninen kanakastike valmistetaan?
Tässä on helppo ja nopea resepti, jota voit noudattaa saadaksesi kanan makuisen vegaanisen kastikkeen. Vege kana vaihtoehtoja on runsaasti kaupoissa, voit valita omasi, minä valitsin tähän kanakastikkeeseen oman suosikkini, joka on soijasuikaleet. Se ei varsinaisesti ole mikään valmistuote, tai eines, vaan sen maun taiomme me itse. Siksi se on varsin ihana kasvisruoka ja hyvä proteiininlähde.
Soijasuikale vegaanisen kanakastikkeen kana
Soijasuikaleet ovat suosikkituotteeni lihan korvikkeiden joukossa. Soijasuikaleita myydään kuivatavarana raaka-ainehyllyssä. Samassa missä on myös muita vegaaniseen ruuanlaittoon soveltuvia rouheita, suikaleita ja jyviä. Soijasuikale kuivatuotehyllyssä, 500 g pussi maksaa noin 3€.
Kanaton kastike maistuu silti kanalta kun sen maustaa oikein.
Soijasuikaleet ovat siitä upea tuote, että ne saadaan maistumaan ja maustumaan minkälaiseksi ikinä haluaa kun kuivat soijasuikaleet imevät niin hyvin muiden ainesten makuja, niin niistä saadaan oivia lihankorvikkeita. Lisäksi ne on myös helppo valmistaa ruuaksi.
Soijasuikaleissa on tuota niin tuki tärkeää proteiinia mielettömät 70 grammaa per 100 g. Proteiinipitoisuutensa vuoksi soija ja siitä tehdyt tuotteet ovatkin niin mahtavaa kasvisruokaa.
Soijasuikaleet valmistus
Paras soijasuikale resepti: Soijasuikaleita ei kannata suoraan liottaa vedessä, sillä niin niistä saa vetisen makuisen kanan- ja lihankorvikkeen. Soijasuikaleet kannattaa laittaa suoraan pannulle rasvan ja mausteiden kanssa. Näin ne imevät niistä makua heti ja ovat kaikkea sitä mitä toivotkin. Kun soijasuikaleet ja soijarouhe imevät muualta makua, niiden kannattaa jo kuivana antaa imeä makuja itseensä. Tietysti nestettä täytyy laittaa ja sekin mieluiten kasvislientä, ei siis vettä. Rasvassa ja mausteissa paistamisen jälkeen aika pian pitää lisätä kasvislientä, jotta soijasuikaleet eivät pala tai ruskistu liikaa. Pidä siis kasvisliemi tai kuutio ja vesi jo valmiina kun aloitat paistamisen.
Lue täältä lisää soijarouheen määrästä suhteessa jauhelihaan ja myös kananjauhelihaan sekä vinkkejä käyttöön. Sama suhde toimii myös soijasuikaleiden kanssa, ovathan nekin tavallaan soijarouhetta, mutta vain suurempia rakenteeltaan.
Vegaaninen kastike riisille
Tämä soijasuikaleresepti on paras vegaaninen kastike riisille, ja mikä parasta se on itse tehty, koska sen maku tulee valmistustavasta ja runsaasta maustamisesta. Unohda valmiit kalliit ja pikkuiset einesboxit ja tee soijasuikaleista kanaton kastike.
Vegaaninen currykastike
Tämä soijasuikaleista tehty kanakastike on samalla myös vegaaninen currykastike, kunhan muistat laittaa tarpeeksi currya. Voit tehdä currymausteen myös itse, mutta kaupassa on hyviä currymaustesekoituksia valmiina esimerkiksi etnisissä kaupoissa ja Meiran curry on hyvää ja tuoretta tavallisen marketin curryista. Curryssa tärkeintä on sen tuoreus ja voimakkuus.
Kurkuma on ehdoton curryssa, ja se antaakin curry ruokiin sen ihanan herkullisen keltaisuuden. Muita mausteaineksia curryssa ovat korianteri, sarviapila, juustokumina ja mustapippuri. Curryssa voi olla myös cayennepippuria ja fenkolia.
Lisäksi muita currymausteiden aineksia ovat: kardemumma, kaneli, muskottipähkinä, basilika, sinapinsiemen, muskottikukka, unikonsiemen, seesaminsiemen, sahrami ja inkivääri. Currymauste on siis käsitteenä monenlainen mausteseos.
Kanakastike maustaminen
Tämä kastike ja sen kana on luotu makuyhdistelmistä. Esimerkiksi rasvaa, kasviksia (sipuli, paprika), kasvislientä, hedelmän mehua, mausteita ja soijakastiketta on käytetty tässä reseptissä kanankorvikkeen luomiseksi ja aidon kanan imitoimiseksi.
Kana vaikutelma saadaan juuri niin, että ajatellaan soijasuikaleita kanasuikaleina ja maustetaan juuri sen mukaan. Kastiketta kannattaa tarjoilla riisin ja raikkaiden kasvisten kera. Tämä kastike on Tulinen vegaaninen kanaton kastike paprikan suloudella ja se todellakin muistuttaa ihan täydellisesti kanaa.
Hyviä mausteita kanalle – kanankorvikkeelle
- Curry
- Kurkuma
- Soijakastike
- Hedelmät kuten appelsiini, ananas, mango, omena, lime ja sitruuna
- Pippurit
- Yrtit
- Grillimauste, broilerimauste, kanamauste
- Kasvikset kuten paprika, sipuli, valkosipuli, porkkana, tomaatti, maissi
- Sinappi
- Hunaja
- Ketsuppi, tomaattipyre, paseerattu tomaatti sekä tomaattimurska
- Valmiit intialaiset ja muut aasialaiset ja etnisten keittiöiden kastikkeet ja maustesekoitukset
Vegaaninen kanakastike
Vegaaninen kanakastike on yhtä herkullinen kuin perinteinen kanakastike. Se on vaan paljon mukavampi syödä, syystä että siinä ei ole kananlihaa.
Puhun teille kastikkeesta, joka on niin herkullista, niin täynnä makua, että se saattaa muuttaa elämänne ja ajatuksenne vegeruuasta. Vegaaninen kanakastike muodostuu kanakastikkeeksi hyvällä kanankorvikkeella ja runsaalla, oikella maustamisella.
Ainekset
Ainesosat
Työvaiheet
Työvaiheet
-
Siivuta paprika ja sipuli
-
Kuumenna pannu ja lisää rasvaa
Kuumenna pannu ja lisää sitten voita, vegevoita tai vegaanista muuta rasvaa tai öljyä.
-
Laita soijasuikaleet, paprika ja sipuli pannulle
-
Lisää osa mausteista, esim broilerimausteesta, suolasta, valkosipulista ja currysta
-
Kuullota sipuleita, paprikoita ja soijasuikaleita
Kuullota sipuleita ja soijasuikaleita kunnes ne ovat hieman pehmenneet ja imeneet rasvaa sekä mausteita.
-
Lisää kasvislientä - vettä
Laita joukkoon vettä 3 dl ja puolikas tai kokonainen kasvisliemikuutio. Lisäile vettä kasvisliemikuuitoineen tai kasvislientä sitä mukaa kuin soijasuikaleet imevät sitä. Rasvassa ja mausteissa paistamisen jälkeen aika pian pitää lisätä kasvislientä, jotta soijasuikaleet eivät pala tai ruskistu liikaa. Pidä siis kasvisliemi tai liemikuutio + vesi jo valmiina kun aloitat paistamisen.
-
Anna hautua kannen alla
Anna hautua kannen alla, lisää mausteita kuten soijakastike, curry, kurkuma, jalapenorouhe, valkosipuli, grillimauste. Jos et pidä tulisesta jätä jalapenorouhe pois.
-
Tarkistele makua
Lisää loput mausteet. Mausta kastiketta oman maun mukaan niin että tarkistelet aina välillä makua.
-
Anna hautua edelleen noin 10-15 min
Anna hautua kannen alla edelleen miedolla lämmöllä.
-
Purista appelsiiin mehua
Purista appelsiinin mehua 1/2 dl. Lisää mehu kastikkeeseen.
-
Lisää kasvis fraichea jos haluat
Jos pidät pehmeämmän makuisesta kastikkeesta, lisää lopuksi vielä kasvisfraichea ja anna olla pari minuuttia kunnes kastike on kauttaaltaan kuumaa. Kasvisfraichea tai kaurakermaa ei ole välttämätöntä laittaa, sillä kastike toimii ilmankin loistavasti.
-
Tarjoile kastike riisin ja raikkaiden kasvisten kera!