Parsakaali

parsakaali
Parsakaali, Brassica oleracea var. italica eli Calabrese tai tunnetummin Broccoli, on herkullinen tummanvihreä nuppuinen vihannes. Jos etsit superruokaa, jota et voi jättää huomiotta, älä katso kauemmas kuin kotimaassa viljeltyyn parsakaaliin. Tämä ristikukkainen vihannes on täynnä ravintoaineita ja terveyshyötyjä, mikä tekee siitä loistavan lisän mihin tahansa ruokavalioon. Parsakaalissa on vähän kaloreita mutta paljon kuitua, mikä tekee siitä ihanteellisen ruoan laihdutukseen. Se on myös hyvä C-, K- ja A-vitamiinin sekä kivennäisaineiden, kuten kaliumin ja magnesiumin, lähde. Kokeile ja voit jatkossa sisällyttää tämän superruoan ruokavalioosi!

Mikä parsakaali on?

Parsakaali, Brassica oleracea var. italica eli Broccoli on tummanvihreä huipputerveellinen vihanneskasvi. Broccoli Calabrese on parsakaalityyppi, joka on kotoisin Italian Calabrian alueelta. Juuri siitä käytetään usein nimitystä “parsakaali”.

Mika parsakaali Broccoli on
Parsakaaleja kasvamassa

Parsakaalikasvit kasvavat noin metrin korkuisiksi, ja niillä on suuret, vihreät päät, joissa on paksut, vaaleat varret. Ne voivat näyttää oikeastaan pensailta. Kukinnot ovat tiiviisti pakkautuneet, ja niissä on mieto, pähkinäinen maku. Broccoli Calabrese on suosittu vihannes Italiassa, ja sitä käytetään usein salaateissa, pastaruoissa ja pizzoissa. Se on myös hyvä A- ja C-vitamiinin sekä kuitujen ja raudan lähde. Broccoli Calabresea saa tuoreena useimmista ruokakaupoista. Parsakaali kuuluu kaaliperheeseen Brassica, joka sisältää esim. kaalit: parsakaali, ruusukaali, valkokaali, savoijinkaali, kukkakaali ja kiinankaali. Lue Wikipediasta lisää parsakaalista.

Parsakaali historia

Harvalla vihanneksella on yhtä rikas historia kuin parsakaalilla. Tämä lehtivihreä kuuluu kaaliperheeseen, ja sen nimi tulee italialaisesta sanasta “brocco”, joka tarkoittaa “kukkakaalia” Parsakaalia on viljelty vuosisatojen ajan Välimeren maissa, ja italialaiset maahanmuuttajat toivat sen Yhdysvaltoihin 1900-luvun alussa. Nykyään parsakaali on yksi maan suosituimmista vihanneksista, ja se on monien kotitalouksien keittiöiden peruselintarvike. Parsakaalia voi syödä raakana tai kypsennettynä, mutta yleisimmin sitä tarjoillaan höyrytettynä tai keitettynä.

Parsakaali ja Italia

Parsakaalia on viljelty jo Antiikin Roomassa, se onkin kotoisin Etelä-Italiasta.

Parsakaali Italia Broccoli Italy
Italia on Broccolin maa

Parsakaalin nimi calabrese tulee Italian Calabrian maakunnan mukaan. Parsakaalin toinen nimi broccoli, tarkoittaa italian kielessä nuppuja. Italia on tunnettu herkullisesta keittiöstään, ja yksi maan suosituimmista ruoka-aineista onkin parsakaali. Tätä monipuolista vihannesta viljellään monilla eri alueilla Italiassa, ja sitä voidaan käyttää monenlaisissa eri resepteissä. Yksi yleisimmistä tavoista nauttia parsakaalia on pastaruoka. Vihannes kypsennetään usein valkosipulin ja oliiviöljyn kanssa, ja sitä voidaan tarjoilla myös erilaisten kastikkeiden kanssa. Parsakaalia voi käyttää myös keitoissa ja salaateissa, tai sitä voi yksinkertaisesti höyrystää tai keittää lisäkkeenä. Valmistustavasta riippumatta parsakaali on herkullinen ja terveellinen tapa nauttia Italian mauista.

Varrellinen parsakaali

Parsakaalissa on varsi, jonka usein näkee kaupassa olevissa parsakaaleissa katkaistun mahdollismman lyhyeksi. Varren voi myös syödä ja se on herkullista. Nuorissa parsakaaleissa varret ovat erityisen hyviä koska ne eivät ole vielä muuttuneet puumaisiksi tai puiseviksi, liian kuitupitoisiksi, vaan ne muistuttavat pikemminkin parsaa. Näitä nuoria parsakaaleja myös myydään nykyään erikseen, mutta ne maksavat melko paljon.

Varrellinen parsakaali
Nuoret varrelliset parsakaalit ovat huippuherkullisia ja koko parsakaalin voi syödä

Usein kysyttyjä kysymyksiä parsakaalista – FAQ

Parsakaalin keittoaika

Parsakaali valmistus

Parsakaalin keittoaika on 3-6 minuuttia. Älä keitä parsakaalia veteläksi, vaan jätä se sopivan napakaksi, niin säilyy myös väri parsakaalissa. Jos keität liikaa parsakaalia se hajoaa, väri muuttuu ja vitamiinit eivät ole ennallaan. Parsakaalin kypsymisprosessi kannattaa vielä pysäyttää huutelemalla se todella kylmässä vedessä heti keittämisen jälkeen, näin se ei kypsy enää kattilasta pois ottamisen jälkeenkään.

Onko parsakaali terveellistä?

Onko parsakaali terveellista

Parsakaali on erittäin terveellistä. Monissa yhteyksissä on viitattu parsakaalin olevan superfood eli mahdollisimman ravinnetiheää ja hyödyllistä ruokaa ihmisen terveydelle. Parsakaalissa on tuoreena runsaasti C-vitamiinia, kuitua, proteiinia, rautaa, B-vitamiinia, kalsiumia, fosforia, kaliumia, K-vitamiinia ja folaatteja. Parsakaali toimii kehossa antioksidanttina, joka ehkäisee tulehduksia ja monien sairauksien syntyä. Myös kuidun lähteenä parsakaali on merkittävä.

Löydät lisää Kasvit & Hyvinvointi -aiheisia artikkeleita Vegefrendit.fi etusivulta tai yläpalkin valikosta