Synteettinen liha mitä se on kun keinotekoinen kasvatus

Mitä on keinoliha

Keinoliha on synteettistä lihaa, joka kasvatetaan eläimen kantasoluista bioreaktorissa. Keinoliha vastaa tarpeeseen korvata lihaa.  

Tällä hetkellä keinolihan tuotanto on vielä alkutekijöissään. Kuluttajille yleisemmin keinoliha tulee myyntiin muutaman vuosikymmenen kuluessa.

Keinolihan esitteli professori Mark Post vuonna 2013. Nykyään Post työskentelee yrityksessä jonka tavoitteena on tuoda kuluttajamarkkinoille keinoliha, josta on eläinperäiset ainesosat poistettu kokonaan.

Keinoliha määritelmä

Keinoliha on laboratoriossa eläimen kantasoluista viljelty liha. Keinolihaa kasvatetaan bioreaktorissa, johon syötetään ravintoliuosta, joka sisältää myös kasvutekijöitä ja happea.

Keinolihan nimityksiä:

 • tekoliha
 • in vitro -liha
 • synteettinen liha
 • tankkiliha
 • laboratorioliha
 • soluliha
 • keinotekoinen liha
 • Lab-grown meat
 • Cultured meat
Mitä on keinoliha?

Miten keinoliha tehdään?

Laboratorioliha tuotetaan lehmän kantasolusta laboratoriossa.

Solut eristetään, sen jälkeen solujen annetaan lisääntyä, jolloin niitä myös ruokitaan ja lopuksi ne niputetaan ryhmiin. Ryhmät muodostavat lihaskudospaloja. Rasva ja liha tehdään keinolihaan erikseen. Juuri rasva antaa makua lihalle.

Keinolihan valmistaminen on hidasta

Tällä hetkellä vielä keinolihan valmistus vie liian kauan aikaa ollakseen ratkaisu esimerkiksi maailman ruokapulaan. Yhden jauhelihapihvin valmistus laboratoriossa voi viedä kuukauden, yleensä aika on 2-8 viikkoa.

Keinotekoinen liha – miksi?

Mihin keinolihaa tarvitaan? Ihminen tarvitsee proteiinia. Proteiini ja sen saanti on siis yhtenä keskustelun kohteena. Maailmassa on liikaa ihmisiä. Kaikille ei riitä ravintoa, jos kasvutahti jatkuu samanlaisena.

Laboratoriossa kasvatettu liha vastaa vain osittain globaaleihin ruuantuotantoon liittyviin ongelmiin.

Keinoliha vegefrendit
Keinolihaa

Tulevaisuudessa ruuan tuotantoon ei tarvita eläinten tehokasvatusta. Eläimiä ei tarvitse tappaa ihmisen ruuantuotantoa varten ja varsinkin kun proteiinia pystytään korvaamaan myös muilla lihankorvikkeilla ja vegekana -tuotteilla

Keinolihan ilmastovaikutukset

Kun keinolihaa pystyttään tuottamaan järkevästi ja taloudellisesti, on sen vaikutukset ilmastoon merkittävät. Maa-alan käyttö ja kasvihuonepäästöt vähenevät huomattavasti verrattuna normaalin lihan tuottamiseen ravinnoksi.

Karjatalouden metaanipäästöt ovat nykyisellään ongelmana. Metaanipäästöt syntyvät karjan ruuansulatuksessa ja lannankäsittelyssä. Keinolihan tuotanossa ei näitä tule. Keinolihan tuotannossa kasvihuonekaasupäästöjä syntyy energian käytöstä sekä solujen ravinneliuoksen raaka-ainetuotannossa. Keinolihan tuottaminen voi vähentää myös vesistöjen kuormitusta, karjankasvatuksesta johtuvaa rehevöitymisvaikutusta, Hanna Tuomisto Helsingin yliopistosta sanoo. (Hanna Tuomisto tulevaisuuden kestävien ruokajärjestelmien professori, Helsingin yliopisto ja Luonnonvarakeskus.)

Nykyään myynnissä keinolihaa?

Missä on keinolihaa myynnissä? Tällä hetkellä Suomessa ei ole vielä keinolihaa myynnissä kuluttajille. Yhdysvalloissa on odotettavissa vuonna 2023 kuluttajille keinolihaa myyntiin.

Singaporelainen yhtiö Eat Just, jonka tytäryhtiö GOOD Meat on saanut viranomaisluvan tuottaa ja myydä soluviljeltyä lihaa Singaporessa. Eat Just sai äskettäin myös luvan myydä soluviljelmillä valmistettuja kananrintafileitä. Tämä on tiettävästi tällä hetkellä ainoa yritys, joka myy keinolihaa kuluttajille.

keinotekoinen kananliha cultured chicken meat Vegefrendit
Kananlihaa laboratoriosta

Markkinoille voidaan odottaa useita keinolihasta tuotettuja valmisteita tulevaisuudessa. Tutkijat työskentelvät aiheen parissa kaikkialla maailmassa.

Keinoliha cultured meat Lab crown meat Vegefrendit
Naudan keinolihaa myydään Singaporessa

Keinolihan ongelmat

 • Ajattelutapa – Ihmisten ajattelutapa ja suhtautuminen keinolihaan voi olla vielä negatiivinen. Keinolihan ajatellaan olevan liian keinotekoista syötäväksi. Toisaalta tulevaisuudessa ajattelu kuitenkin todennäköisesti muuttuu koska markkinoille saatetaan muutakin ruokaa, jota ihmiset pitävät keinotekoisena. Myös kasveja ja proteiinia yleensäkin tuotetaan jatkossa laboratoriossa.
 • Tuotantonopeus – Keinolihaa voidaan tuottaa vielä nykyään hyvin hitaasti. Vuonna 2022 keinolihan tuotanto kestää kahdesta kahdeksaan viikkoa laboratoriossa.
 • Hinta – Keinolihan tuotantohinta on vielä liian korkea ollakseen kannattavaa. Hinta ratkaisee paljon. Muutaman vuoden kuluessa on mahdollista nähdä mihin kehitys johtaa.

Usein kysyttyä

Onko keinoliha ruokaa?

Keinoliha on ruokaa, ihmisravintoa, mutta se on tuotettu synteettisesti laboratorio-olosuhteissa. Keinolihan eli tekolihan ajatukseen voi tottua tulevaisuudessa kun sitä alkaa olla myynnissä kaupoissa kuluttajille.

Mistä voi ostaa keinolihaa?

Tällä hetkellä Suomen kaupoista ei voi ostaa keinolihaa, eikä juuri muualtakaan maailmassa. USA:ssa keinoliha tulee myyntiin todennäköisesti vuonna 2023.

Keinolihan hinta

Keinoliha on kallista tuottaa. Keinolihan hinta on tällä hetkellä noin 80 dollaria kilolta, mutta tulevaisuudessa keinolihaa voidaan tuottaa niin, että hinta on kilpailukykyinen tavallisen lihan kanssa.

Onko keinolihassa aminohappoja?

Keinoliha sisältää periaatteessa samat aminohapot kuin perinteisellä tavalla tuotette liha. Lue lisää aminohapoista.

Lähteitä:

Löydät lisää Kasvit & Hyvinvointi -aiheisia artikkeleita Vegefrendit.fi etusivulta tai yläpalkin valikoista

Samankaltaiset artikkelit