Seitan ohje: Itse tehty paras seitan resepti

Herkulliset paistetut seitanpalat
Seitan ohje Itse tehty paras seitan resepti pinit
Itse tehty seitan on hyvä proteiinipitoinen ruoka, joka muuntuu moneksi. Voit tehdä seitankinkun, seitanpaistin, seitanmakkaraa, seitansiivuja ja -suikaleita, seitanpihvejä ja paljon ruokia kuten pizzaa, kebabia, hampurilaisia, vuoka- ja laatikkoruokia, patoja ja kastikkeita seitanista. Seitan on paitsi itsessään hyvä lihankorvike, mutta myös materiaali jatkokäsittelyä varten, mitä sitten oletkin suunnitellut valmistaa. Tästä löydät parhaan seitan ohjeen ja vielä enemmän, jopa useampia. Lue eteenpäin niin osaat tehdä itse arvokasta seitania.

Seitan on proteiinipitoinen lihankorvike

Seitan sopii jokaiselle korvaamaan lihan, myös lihansyöjälle. Seitan on lihankorvike, joka on vehnän proteiinista eli vehnägluteenista valmistettu ravintoaine. Seitantuotteissa on usein proteiinia enemmän kuin lihassa. Seitan voi olla mureaa tai sitkeää, riipuen valmistustavasta ja käyttötarkoituksesta. Seitanilla voi korvata lihaa monissa resepteissä.

Lue lisää seitanista täältä.

seitan ohje vegefrendit
Seitan muistuttaa lihaa täydellisesti

Seitanin valmistamiseksi vehnäjauho sekoitetaan veteen taikinaksi. Taikina vaivataan ja huuhdellaan tärkkelyksen poistamiseksi, jolloin jäljelle jää gluteeni. Kaupassa on valmiita gluteenijauhoja, joten tärkkelyksen poistoa ei tarvitse itse tehdä. Vaivaamisen jälkeen gluteeni keitetään liemessä, kunnes siitä muodostuu kiinteä, pureskeltava massa.

Mihin seitania? – Seitan sopii ruokaan kuin ruokaan

Seitan sopii kastikkeisiin, hampurilaispihveiksi, murekkeisiin, patoihin, kasvispizzaan (lisää kasvispizzoista täällä), vuoka- ja laatikkoruokiin, kiusauksiin ja pastaruokiin, vain muutamia mainitakseni. Seitan sopii hyvin paitsi korvaamaan lihaa, mutta tuomaan myös täyteläisyyttä sellaisiin kasvisruokiin jotka ovat muuten liian keveitä. Seitan on yllättävän lihaisaa ja sen rakennetta pystyy muokkaamaan tehdessä. Seitan sopii siis täydellisesti myös lihansyöjälle.

Seitan sopii esimerkiksi parhaiden kasvishampurilaisten täytteeksi. Lue lisää kasvishampurilaisista ja niiden täytteistä täältä.

seitan makkara vegefrendit
Itse tehdystä seitanista voit jatkojalostaa makkaroita

Voit tehdä seitanista jouluksi vegaanisen kinkun tai makkaraa kesällä grillattavaksi. Jos haluat vain varmistaa proteiinin tarpeen tyydyttymisen voit lisäillä seitania mihin tahansa ruokiin, koska itsessään se ei maistu juuri miltään ja sen voi maustaa mieleisekseen ja reseptin mukaan.

Itse tehty seitan

Seitanin valmistaminen kotona on helppoa ja ainesosia ei tarvita paljon.  Itse valmistettuun seitaniin tarvitset vehnägluteenijauhoa, jota yleensä myydään leivontaosastolla vaihtoehtoisten jauhojen kanssa samassa hyllyssä, ja sen lisäksi nestettä, kuten vettä ja myös keittämiseen tai uunissa paistamiseen kasvislientä ja lisäksi kaikenlaisia mausteita mistä pidät.

itse tehty seitan sopii moniin ruokiin
Seitan sopii monenlaisiin ruokiin

Monissa seitan -resepteissä on kuitenkin myös muita ainesosia kuten soijakastiketta sekä yrttejä ja mausteita, kuten valkosipuli- ja sipulijauhetta. Muita seitaniin sopivia mausteita ovat esim. savupaparikajauhe, chili, cayennepippuri ja jeera, garam masala tai muut itämaiset mausteet.

Voit maustaa seitnain myös täysin sen makuisesksi mitä lihaa olet ajatellut sen korvata tai mihin reseptiin se tulee. Jos teet makkaraa mausteeksi sopivat erilaiset sipulit kuten valkosipuli, sipuli ja ruohosipuli, muita ihan hyviä mausteita ovat paprika, mustapippuri, chili, savuaromi, timjami, salvia ja esim sinihomejuusto- tai juustojauhe. Myös ravintohiivaa kannattaa vegaanina kokeilla seitanissa.

Mausteita kannattaa laittaa oman maun mukaan, mutta voisi sanoa, että enemmän on enemmän seitanin kohdalla.

Seitan jauhot

Useat seitanreseptit sisältävät myös kikherne- eli gram-jauhoa tai soijajauhoja gluteenijauhojen ohella. Seitanin valmistaminen gluteenijauhoista ja mausteista on helppoa. Valmistuksessa käytetään lisänä lientä ja vettä.

Seitanin valmistaminen

Valmistettaessa kotona seitania lihaa korvaavaksi ruuaksi, voidaan seitan maustaa täsmälleen kanan-, naudan- tai sianlihan makuiseksi, jolloin eroa lihaan ei juurikaan huomaa.

Seitanin voi tehdä höyryttämällä + paistamalla (kuten ohjeessa) keittämällä tai sitten sen voi kokonaan paistaa uunissa kuten paistin. Uunissa padassa tai liedellä kattilassa keittämisen jälkeen seitanin voi paistaa vielä tai grillata tulella, jotta siihen saa makua ja rapeutta lisää. Seitanin valmistustavat ovat lukemattomat.

seitan pihvit vegefrendit
Seitan pihvejä voi grillata parilalla tai suoraan grillissä

Uunikypsennyksen tai keittämisen jälkeen voi tehdä myös grillauksen uunissa tai suoraan valmistaa ruuan reseptin mukaan kuten pihvit, pyörykät, kebabin tai hampurilaisen paistamalla jauhettua, siivutettua tai kuutioitua seitania mausteiden ja yrttien kera. Tapoja on monenlaisia.

Seitan maustaminen

Seitan kannattaa maustaa reilulla kädellä, koska se itsessään ei maistu juuri miltään.

Seitan mausteita

 • soijakastike
 • kasvisliemi
 • valkosipuli (jauheena tai tuoreena)
 • sipuli (jauheena tai tuoreena)
 • paprika
 • savupaparikajauhe
 • jeera eli juustokumina
 • curry, garam masala, tikka masala, vindaloo ja muut itämaiset maustesekoitukset
 • grillimauste
 • broilerimauste
 • kurkuma
 • inkivääri
 • korianteri
 • kirveli
 • sitruunaruoho
 • oregano
 • timjami
 • salvia
 • rosmariini
 • meirami
 • mustapippuri
 • chili
 • viherpippuri
 • sinappi
 • basilika
 • tomaatti
 • eri kasvikset
 • Maustekastikkeet, itämaiset kuten hoisin kastike, thai-chilikastikkeet, tikka- ja curry- kastikkeet, eri soijakastikkeet, BBQ kastikkeet, grillauskastikkeet, marinointikastikkeet, jambalayakastikkeet ym. valmiit maustekastikkeet

Seitan resepti

Resepti lyhykäisyydessään on seuraavanlainen: Gluteenijauhoja, mahdollisesti kikhernejauhoja, vettä, kasvislientä ja lisäksi mausteita. Ainesosat vaivataan kuten taikina ja kypsennetään uunissa tai kattilassa kasvisliemessä ja mausteissa. Sen jälkeen sitä voi edelleen muokata kuten haluaa.

vegekinkku joulukinkku seitankinkku vegefrendit
Kokeile ensi jouluna itse tehtyä seitankinkkua

Seitan – Näin teet seitania itse

Voit tehdä seitanin joko uunissa, kattilassa tai höyrytysritilässä. Ja sen jälkeen paistaa, paahtaa, grillata tai muulla tavoin jatkokäsitellä. Tässä ohjeessa seitanista tehdään “lihanpaloja”, jotka höyrytetään ja sitten paistetaan. Itse pidän eniten höyrytetystä seitanista, joka on höyrytyksen jälkeen paistettu herkulliseksi.

Höyryttäessä seitania vain hetken eli noin 10 minuuttia, säilyy sen mehukkuus sitten kun se paistetaan hetken kuluttua paistinpannulla. Seitanilla on tapana tulla liian kumimaiseksi tai kuivaksi, mutta höyryttäen ensin hetken ja sitten paistaen siitä tulee lihamaisen mehukas ja herkullinen. Unohtamatta äärimmäisen maukkaita itse tehtyjä maustekastikkeita.

Seitan ohje: Itse tehty paras seitan resepti

Ihana mehukas seitan, joka on höyrytetty ja sen jälkeen pasitettu rapean "lihaisaksi" ja herkulliseksi.

Seitan ohje Itse tehty paras seitan resepti
Esivalmistelut 12 mins Valmistaminen 20 mins Kokonaisaika 32 minuuttia Vaikeustaso: Keskivaikea Annos: 4 Kausi: Available

Ainekset

Keitinliemi tai höyrytysliemi

Paistaminen

Seitan maustekastike I

Työvaiheet

 1. Sekoita seitantaikinan ainekset eli jauhot ja muut kulhossa
 2. Sekoita taikinaa edelleen
 3. Vaivaa seitantaikinaa pöydällä niin että lihamainen koostumus alkaa muodostua.
 4. Muotoile seitanista sellaisia paloja kuin haluat. Hieman epämääräiset muistuttavat eniten lihanpaloja.
 5. Höyrytä seitania kattilassa höyrytysritilällä 10-15 min
 6. Paista seitanpalat paistinpannulla rasvassa. Voit laittaa esimerkiksi grillimausteen heti.
 7. Tee maustekastike ja lisää se paistamisen loppuvaiheessa. Anna hautua vielä hetken.
 8. Voit tarjoilla seitanin esimerkiksi vartaissa riisin ja kasvisten kera. Valele runsaasti vielä kastiketta seitaniin ja laita loppu kastike tarjolle kulhoon.
Keywords: Seitan, itse tehty seitan, seitan resepti, seitan ohje, seitanresepti, seitan omatekoinen, kotitekoinen seitan, kotona tehty seitan, seitan liha, seitan kana