Mitä on Quorn?
Quorn on sieniproteiini, eli mykoproteiini, joka valmistetaan käymismenetelmällä. Quorn – nimi on tuotemerkki, ja se on tarkoitettu korvaamaan liha. Quorn ei sovi täysin vegaaniseen ruokavalioon, koska siinä on munanvalkuaista.
Koska quorn on kehitetty korvaamaan lihan, quornin maku ja koostumus muistuttavat broilerin lihaa tai sianlihaa. Quornia on fileinä, paloina ja rouheena ja myös esimerkiksi nugetteina ja makkaroina. Quorn -tuotteet löytyvät kauppojen pakastealtaista.
Lihankorvikkeita valmistamaan erikoistuneen Marlow Foods -nimisen yhtiön päätoimipiste sijaitsee Stokesleyssä Pohjois-Yorkshiressa. Quorn-tuotenimellä valmistettiin ensimmäiset tuotteet vuonna 1990.
Quorn määritelmä
Quorn on Fusarium venenatum -punahomeesta valmistetun lihankorvikkeeksi tarkoitetun sieniproteiinivalmisteen tuotemerkki. Quorn on käymismenetelmällä valmistettu mykoproteiini. Sillä voi osittain ruokavaliossa korvata lihan.
Quorn-sieniproteiinivalmiste on uusi ruoka-aines, joka löydettiin vuonna 1965 Britanniassa. Quornin kehittäjä on tohtori Gerald Solomon.
Quornissa käytetään munanvalkuaista sidosaineena, eikä se sen vuoksi sovi vegaaniseen ruokavalioon.
Quorn terveellisyys
Onko Quorn terveellistä? Quornin mykoproteiini on proteiini, joka voi olla osana terveellistä ruokavaliota. Guarn sisältää runsaasti proteiinia ja kuitua. Lihankorvikkeeksi se on yksi hyvä vaihtoehto.
Onko Quorn vegaani?
Quorn tuotteet eivät ole vegaanisia, paitsi yksi tuotteista eli nuggetit ovat vegaanisia ja kaikissa muissa Quorn tuotteissa on kananmunaa.
Miten quorn valmistetaan?
Quorn -tuotteet pitää aina kuumentaa ennen käyttöä. Quornia ei ole pakko sulattaa ennen pannulle laittamista, mutta kuumennus on välttämätön.
Quornia voit käyttää monin tavoin ruuanlaitossa kuten muitakin lihan korvaavia tuotteita. Se muistuttaa nyhtökauraa, härkistä ja jossain määrin myös tempeä ja tofua.
Quorn valmistus
Quornia voi paistaa öljyssä rapeaksi. Jos taas tavoitteena on pehmeä quorn, kannattaa antaa sen muhia keitossa tai kastikkeessa jonkin aikaa. Quorn sopii myös uuniruokiin, patoihin, kastikkeisiin, vuokaruokiin ja pasta- ja wokkiruokiin.
Quornin voi lisätä pannulle suoraan jäisenä, mutta se kannattaa yleensä sulattaa ja kuumentaa vasta sitten. Quarni maistuu hyvin miedolta, mutta mausteiden avulla siitä saa hyvinkin vahvaa tai väkevää, ja joka tapauksessa oman maun mukaista.
Katso tästä millainen on quornin valmistusprosessi:
Quorn maustaminen
Quorn maustaminen ei ole mitenkään vaikeaa. Riippuen reseptistä kannattaa käyttää samantapaisia mausteita kuin toivoo lopputuloksen olevan. Jos haluaa korvata kananlihaa käyttää kanalle tarkoittuja mausteita sekä currya, kurkumaa, pippureita ja chiliä. Jos haluaa korvata muuta lihaa mausteiksi sopivat esimerkiksi paprika, valkosipuli, sipuli, chili, pippurit, yrtit ja monet mausteseokset.
Quorn resepti
Quorn resepti: Tässä reseptissä yhdistyy Quorn eksoottisen keittiön aineksiin. Quorn kuutio resepti – Paista quorn kuutiot rasvassa joko öljyssä tai voissa, lisää sipulikuutiot, paprikakuutiot, valkosipulirouhetta, cayennepippuria, sitruunaa, kuivattua inkivääriä ja korianteria. Paista muutama minuutti kunnes quorni on kullanruskeaa ja sipuli ja paprika kuullottunutta. Lisää tomaattipyreeta 2 rkl ja 2 rkl limetin mehua (voit vaihtoehtoisesti laittaa appelsiini- tai omenamehua). Sekoita ja lisää kasvisfraichea 1 1/2 dl. Ripottele päälle joko tuoretta koraianterinlehteä tai persiljaa. Nauti riisin ja kuuman leivän kera.
Kaupassa myytävät Quorn -tuotteet
Kaupassa on saatavilla Quorn -kuutio, Quorn -filee, Quorn rouhe, Quorn pihvi, Quorn nuggetit, Quorn leike ja Quorn juhlarulla. Varmasti lisää Quorn tuotteita on tulossa kauppoihin lähivuosina.
Lue Quorn Wiki tästä.
Quorn sieniproteiini ongelmat
Quorn-sieniproteiini ongelmat on mietinnässä kun ajatellaan ravinnon imeytymistä. Lihan korvikkeeksi kehitetty Quorn sieniproteiinivalmiste ei ehkä sovi sienisokerin imeytymishäiriöstä kärsiville.
Quorn-sieniproteiini ongelmat: Lihan korvikkeeksi tarjottava Quorn-sieniproteiini ei välttämättä sovi sienisokerin imeytymishäiriöstä kärsiville. ”Emme suosittele Quornia henkilöille, joilla on trehaloosi-intoleranssi”, sanoo Virpi Ahonen Findus Finland Oy:stä.
Trehaloosi-intoleranssi, on vaiva, jossa trehaloosi eli sienisokeri ei pilkkoudu elimistössä. Se voi aiheuttaa esimerkiksi ilmavaivoja, ripulia, pahoinvointia ja oksentelua. Trehaloosi-intoleranssin oireet ja syntytapa ovat verrattavissa laktoosi-intoleranssiin, joka taas liittyy maitoon.
Trehaloosi-intoleranssin oireet ja syntytapa ovat samankaltaiset kuin maitoon liittyvässä laktoosi-intoleranssissa.
Quorn ravintosisältö
Quornissa on per. 100g
- Energiaa 372 kJ / 89 kcal.
- Rasvaa 1,4 g.
- Rasvaa, josta tyydyttyneitä rasvoja 0,4 g.
- Hiilihydraattia 1 g.
- Hiilihydraattia, josta sokereita 0,4 g.
- Proteiinia 14 g. – 28%
- Suolaa. 0,8 g.
Quorn proteiini
Quorn on erinomainen kasviproteiinin lähde, sillä siinä on proteiinia 14 grammaa sadassa grammassa. Guorn sopii hyvin silloin tällöin syötäväksi lihankorvikkeeksi ja tuomaan proteiinia aterialle.
Usein kysyttyä
Onko Quorn vegaaninen?
Quorn ei ole vegaaninen tuote, koska siinä on munanvalkuaista.
Onko Quorn terveellistä?
Quorn on terveellistä, jos ei sairasta trehaloosi-intoleranssia eli sienisokerin imeytymishäiriötä.
Miten maustaa Quorn?
Quorn voidaan maustaa monin tavoin, hyviä mausteita ovat esimerkiksi, soijakastike, valkosipuli, sipuli, erilaiset yrtit, pippurit ja paprika.
Lue lisää Quornista Wikipediasta:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Quorn
Löydät lisää Kasvit & Hyvinvointi -aiheisia artikkeleita Vegefrendit.fi etusivulta tai yläpalkin valikoista