hyvinvointi

Hyvinvointi – Hei Sinä, miten voit?

Hyvinvointi termiä käytetään nykyään paljon, mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa? Lyhyesti sanottuna hyvinvointi on mittari sille, kuinka hyvää tai huonoa ihmisen elämä on. Sitä voidaan arvioida monin eri tavoin, mutta yleensä siihen sisältyvät sellaiset tekijät kuin henkinen ja fyysinen terveys, ihmissuhteet, työn ja yksityiselämän tasapaino ja onnellisuuden taso.

Miten voit siis saavuttaa hyvinvoinnin omassa elämässäsi? Tarkastellaan joitakin hyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä ja katsotaan, mitä voit tehdä oman hyvinvointisi parantamiseksi.

Mitä on hyvinvointi?

Mitä hyvinvointi tarkoittaa? Merriam-Websterin sanakirjan mukaan hyvinvointi on “tila, jossa ollaan onnellisia, terveitä tai hyvinvoivia” Hyvinvointi on kuitenkin muutakin. Hyvinvointi on monimutkainen yhdistelmä fyysistä, mentaalista, henkistä ja emotionaalista terveyttä, jonka ansiosta voimme elää tuottavaa ja tyydyttävää elämää.

mitä on hyvinvointi?
Yhteenkuuluvaisuus luo hyvinvointia

Hyvinvointi määritelmä

Termiä hyvinvointi käytetään usein kuvaamaan hyvän terveyden, onnellisuuden tai vaurauden tilaa. Hyvinvointi on kuitenkin paljon muutakin kuin pelkkä onnellisuuden tunne. Siihen sisältyy fyysinen, henkinen ja emotionaalinen terveys sekä tunne elämän tarkoituksesta ja merkityksestä. Fyysisellä hyvinvoinnilla tarkoitetaan sairauksien puuttumista ja terveen ruumiinpainon ylläpitämistä. Psyykkinen hyvinvointi käsittää muun muassa positiivisen elämänkatsomuksen, itsetunnon ja sietokyvyn. Emotionaaliseen hyvinvointiin kuuluvat ilon, onnellisuuden ja tyytyväisyyden tunteet. Lopuksi, tarkoituksen tunne ja merkitykselliset yhteydet muihin ihmisiin ovat olennaisia hyvinvoinnin osatekijöitä. Kun kaikki nämä tekijät ovat läsnä, voidaan sanoa, että joku voi hyvin. Lue Wikipediasta Hyvinvoinnista.

hyvinvointi määritelmä
Eläimet tuovat hyvinvointia ja kommunikaatiota, jota ei voi mikään muu korvata

Hyvinvoinnin osa-alueet

On olemassa useita eri asioita, jotka voivat vaikuttaa ihmisen hyvinvointiin. Seuraavassa on joitakin yleisimpiä:

Mielenterveys – Mielenterveyden häiriöt, kuten masennus ja ahdistuneisuus, voivat vaikuttaa suuresti hyvinvointiin. Jos kamppailet mielenterveyden kanssa, on tärkeää hakea ammattiapua. On myös monia asioita, joita voit tehdä mielenterveyden parantamiseksi itse, kuten liikunta, rentoutumistekniikat ja ongelmista puhuminen ystävien tai perheen kanssa.

Fyysinen terveys – Kuten mielenterveydellä, myös fyysisellä terveydellä on suuri vaikutus hyvinvointiin. Fyysinen sairaus voi luonnollisesti vaikeuttaa elämää, mutta pienetkin asiat, kuten liian vähäinen liikunta tai epäterveellinen ruoka, voivat vaatia veronsa. Jos haluat parantaa fyysistä hyvinvointiasi, keskity terveelliseen ruokaan ja säännölliseen liikuntaan.

hyvinvoinnin osa alueet 1
Luonnon keskellä oleminen joka vuodenaikana tutkitusti vahvistaa hyvinvointia

Ihmissuhteet – Myös ihmissuhteidemme laatu vaikuttaa hyvinvointiimme. Vahvat suhteet perheeseen ja ystäviin voivat tarjota tukea vaikeina aikoina, kun taas kireät suhteet voivat aiheuttaa stressiä ja ahdistusta. Jos haluat parantaa ihmissuhteitasi, yritä tehdä vapaaehtoistyötä tai liittyä kerhoon tai ryhmään, jossa tapaat ihmisiä, joilla on samanlaisia kiinnostuksen kohteita.

Työ- ja yksityiselämän tasapaino – Hyvän työ- ja yksityiselämän tasapainon saavuttaminen on hyvinvoinnin kannalta olennaista. Liika työnteko voi johtaa työuupumukseen, kun taas liian vähäinen työnteko voi aiheuttaa tylsyyden tai tarkoituksettomuuden tunteita. Jotta työ- ja yksityiselämä olisi tasapainossa, varaa aikaa vapaa-ajan harrastuksille työn ulkopuolella ja yritä löytää työ, joka sopii elämänkastomukseesi ja -tyyliisi.

hyvinvoinnin osa-alueet tasapaino
Tasapaino työ- ja vapaa-ajan välillä, kuten muissakin asioissa, luo hyvinvointia

Terveys ja hyvinvointi

Terveys tietysti liittyy läheisesti hyvinvoinnin käsitteeseen. Terveen elämän pohja antaa mahdollisuuden myös muille osa-alueille, joihin ehkä ei itse olekaan niin helppo vaikuttaa. Kunhan pyrikii terveyttä kohti, on se jo paljon tehty. Terveyteen voi itse vaikuttaa ruokavaliolla, liikunnalla ja mielekkäiden asioiden tasapainolla elämässä. Terveyteen kuuluu fyysisen lisäksi tietysti psyykkinen terveys.

Liikunta auttaa hyvinvointia kohti

Liikunnan suhde terveyteen ja hyvinvointiin on selvä asia nykyään. Urheilemalla tai ainakin tavoitteellisesti liikkumalla säännöllisesti parannat oleellisesti omaa hyvinvointiasi.

Liikunta auttaa hyvinvointia kohti 1
Hyvinvoinnissa liikunnalla on tärkeä osuus

Ravinto on osa hyvinvointia

Kuten tiedetään ravinnolla on suuri osa terveydessä ja terveydellä hyvinvoinnissa. Kannattaakin suunnitella mitä suuhunsa laittaa. Voit tutustua kasvispainotteiseen ja vegaaniseen ruokavalioon täällä.

Marjoissa hedelmissä ja kasviksissa on paljon antioksidantteja, jotka vaikuttavat suotuisasti terveyteen. Lue antioksidanteista täältä.

ravinto on hyvinvointia
Terveellinen ravinto on oleellinen hyvinvoinnin rakentamisessa

Mitä on mielen hyvinvointi?

Psyykkisellä hyvinvoinnilla tarkoitetaan kognitiivista ja emotionaalista tilaamme – toisin sanoen sitä, miten ajattelemme ja tunnemme itseämme ja ympäröivää maailmaa. Jokainen kokee henkisen hyvinvointinsa ylä- ja alamäkiä elämänsä aikana, mutta voimme tehdä asioita suojellaksemme mielenterveyttämme ja ehkäistäksemme vakavampien ongelmien kehittymistä.

Stressi, paineet ja ahdistuneisuus asioiden tilasta heikentävät hyvinvointia. Esimerkiksi epävarmuus tulevaisuudesta, sairaus, taloudelliset vaikeudet, avun puute, ihmissuhdeongelmat, yksinäisyys, pettymykset, vaikuttamisen mahdollisuuksien heikentyminen, huoli selviytymisestä ja ajankohtaiset maailman asiat saattavat huonontaa hyvinvointia.

mitä on mielen hyvinvointi?
Mielen hyvinvointi voi myös näkyä

Psyykkisen hyvinvoinnin keskeisiä osatekijöitä ovat muun muassa itsetunto, optimismi, joustavuus ja sosiaaliset yhteydet. Keskittymällä näihin osa-alueisiin voimme parantaa henkistä hyvinvointiamme riippumatta siitä, mitä elämä heittää tiellemme. Myös ravinto ja liikunta vaikuttavat oleellisesti mielen hyvinvointiin.

Hengellinen hyvinvointi

Monille ihmisille hengellisyys tuo hyvinvoinnista suuren osan. Miljardit ihmiset maailmassa tietävät kuuluvansa johonkin suurempaan ja tietävät, että tämä mitä nähdään ei ole kaikki mitä on. Hengellisyys ihmisen elämässä tuo siihen merkitystä, jota ei saa mistään muualta.

hegellinen hyvinvointi
Hengellisyys on monille suuri osa hyvinvointia

Miten saavuttaa hyvinvointi?

Miten siis saavutamme hyvinvoinnin? Valitettavasti ei ole olemassa yhtä ainoaa vastausta, joka sopii kaikille. Se, mikä toimii yhdelle ihmiselle, ei välttämättä toimi toiselle. On kuitenkin olemassa joitakin yleisiä vinkkejä, jotka voivat auttaa parantamaan hyvinvointia.

miten saavuttaa hyvinvointi?
Ehkä matkanteko onkin tärkeämpää kuin saavuttaminen

Hyvinvoinnin saavuttamiseen on monia keinoja, mutta tehokkaimpia ovat liikunta, terveellinen ruoka, riittävä uni, merkityksellisten asioiden tekeminen elämässä ja ajan viettäminen läheisten kanssa. Tietenkin eri asiat toimivat eri ihmisillä, joten on tärkeää löytää se, mikä toimii itselle parhaiten. Joillekin usko, meditaatio ja hiljentyminen voivat olla avain hyvinvoinnin saavuttamiseen, kun taas toiset huomaavat, että päiväkirjaan kirjoittaminen tai ulkoilu auttaa heitä rentoutumaan ja tuntemaan olonsa onnellisemmaksi. Viime kädessä tavoitteena on löytää toimintoja ja tapoja, jotka saavat sinut voimaan hyvin sekä fyysisesti että henkisesti. Huolehtimalla itsestäsi ja tekemällä asioita, jotka tekevät sinut onnelliseksi, voit saavuttaa hyvinvoinnin tilan, joka parantaa yleistä elämänlaatuasi. Voidaan myös ajatella, että hyvinvointi ei ole mitään mitä saavutetaan, vaan se rakentuu osista, joita päivittäin vain vahvistetaan. Matkanteko on siis tärkeämpää kuin minkään saavuttaminen.

Hyvinvoinnin ratkaisevat tekijät

hyvinvoinnin ratkaisevat tekijät myötätunto
Myötätunto kuuluu oleellisesti ihmisen hyvinvointiin
 • Nuku riittävästi – Useimmat aikuiset tarvitsevat 7-8 tuntia unta yössä. Riittävä lepo auttaa parantamaan keskittymiskykyä ja mielialaa sekä vähentämään stressitasoa.
 • Noudata terveellistä ruokavaliota – Syö terveellisesti. Ravitsevien elintarvikkeiden syöminen auttaa kehoamme toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla. Muista sisällyttää ruokavalioosi runsaasti marjoja, hedelmiä, vihanneksia, pähkinöitä, siemeniä ja täysjyväviljaa.
 • Harrasta liikuntaa säännöllisesti – Liikunta vapauttaa endorfiineja, joilla on mielialaa kohottavia vaikutuksia. Kohtuullinen liikuntamäärä on avain mielenterveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämiseen.
 • Pidä taukoja – Kun olemme jatkuvasti täydessä vauhdissa, voimme nopeasti hukkua ja stressaantua. Varmista, että pidät taukoja päivän mittaan rentoutuaksesi ja virkistäytyäksesi. Jo muutama minuutti voi vaikuttaa asiaan.
 • Hiljenny ja opi tuntemaan itsesi – Hiljentymiseen on paljon keinoja. esimerkiksi luonnossa liikkuminen, asioiden tarkkailu, pelkkä oleminen hiljaa tuovat sisältöä.
 • Elämän merkitykselliseksi kokeminen – Jokaisen pitää löytää asiat, jotka tekevät omasta elämästä merkityksellisen itselle. Tämä on varmaan yksi suurimmista oivalluksista, jonka voimme tehdä parantaaksemme omaa elämäämme.
 • Liiku luonnossa – Luonto antaa paljon, ja se myös opettaa asioita, joita emme opi mistään muualta. Luonnossa kannattaakin liikkua aina kun se on mahdollista. Tee kävelylenkkejä metsässä, ui kesällä luonnon vesissä, pyöräile pitkiä matkoja luonnon helmassa ja tee melonta- ja patikointiretkiä johonkin kauas.
 • Hoida puutarhaa – Hoida vaikka vain pientäkin puutarhaa omalla ikkunalaudallasi – Muinainen kiinalainen sananlasku sanoo: Jos haluat olla päivän onnellinen, juo itsesi humalaan. Jos haluat olla vuoden onnellinen, mene naimisiin. Jos haluat olla koko elämän onnellinen, aloita puutarhanhoito.
 • Eläinystävä – Pidä huolta lemmikkieläimestäsi ja nauti sen seurasta tietoisesti. Eläimet antavat niin paljon. Ihmiset, joilla on lemmikkejä, voivat saada eläimeen yhteyden ja kommunikoinnin, jota lemmikitön ihminen ei ymmärrä. Tuota yhteyttä ei mikään muu voi korvata.
 • Kuulu johonkin – Yhteisen tekemisen ja olemisen kautta elämä on merkityksellisempää. Pyri kuulumaan johonkin yhteisöön.
 • Kuuntele muita – Se, että kuuntelet muita auttaa sinua oppimaan myös itsestäsi.
 • Vaali ihmissuhteita – Tunne myötätuntoa: sure surevien kanssa ja iloitse iloitsevien kanssa.
 • Tunne ja pidä omat rajasi – Omien rajojen tietäminen, niiden asettaminen ja niistä kiinni pitäminen on hyvin tärkeää. Älä anna muiden ihmisten määritellä millaista sinun elämäsi on tai miten sinun tulisi elää tai tehdä. Älä myöskään päästä sellaisia ihmisiä elämääsi, jotka eivät oman määritelmäsi mukaan siihen kuulu.
 • Yksinolo – Iloitse ja nauti yksinolosta. Vaali sitä tietoa, että pystyt olemaan yksin ja keskittymään asioihin, jotka ovat sinulle tärkeitä. Hyvin harva ihminen nykymaailmassa todella pystyy olemaan yksin.
 • Keskittyminen – Keskity asioihin, tekemiseen tai olemiseen ja nauti joka hetkestä. Älä anna toisten kyseenalaista tai häiritä omia päätöksiäsi ja tekemistäsi.
 • Rauha – Pidä rauhasi kaikin tavoin. Kun tiedät, mikä häiritsee rauhaasi, pyri poistamaan se vähitellen elämästäsi.
 • Tee vapaaehtoistyötä – Jos mahdollista ja suinkin jaksat, kannattaa tehdä vapaaehtoistyötä ja auttaa muita, niin saa myös itse.
 • Ja muista: Et voi estää surun lintuja lentämästä pääsi yli, mutta voit estää niitä pesimästä hiuksiisi.
hyvinvoinnin tekijöistä yksi on keskittyminen
Keskittyminen johonkin itselle merkitykselliseen on tärkeää hyvinvoinnin kannalta

Miten voit?

Mietitkö koskaan miten voit? Mietitkö mitä tuo kysymys tarkoittaa? Miten minä voin? Mistä asioista minun hyvinvointini koostuu, ja miten voin parantaa omaa hyvinvointiani?

miten voit?
Kysy itseltäsi miten voit, ja ala sitten tehdä toimenpiteitä parantaaksesi vointiasi

Kannattaa kirjoittaa ylös itselle tärkeimmät elämän asiat, jotka omassa, juuri sinun elämässäsi, tuovat hyvinvointia ja mahdollisesti onnellisuuttakin. Listaa kannattaa alkaa heti toteuttaa. Jo tänään voit tehdä yhden asian, joka parantaa hyvinvointiasi.

Lue Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivustolta suomalaisten hyvinvoinnista.

Johtopäätökset

Hyvinvointi on tärkeää onnellisen ja tuottavan elämän kannalta. Vaikka sen saavuttamiseen ei ole yhtä ainoaa kaavaa, on olemassa joitakin yleisiä ohjeita, jotka voivat auttaa sinua matkallasi hyvinvointiin. Nukkumalla riittävästi, syömällä terveellisesti, liikkumalla säännöllisesti ja pitämällä taukoja päivän mittaan, voit aloittaa hyvinvointia täynnä olevan elämän jo tänään!

Hyvinvointi on tärkeä huomata. Kyse on muustakin kuin fyysisestä terveydestä. Myös vahvat ihmissuhteet, hyvä työ- ja yksityiselämä tasapaino sekä psyykkinen että emotionaalinen hyvinvointi. Onneksi on asioita, joita me kaikki voimme tehdä parantaaksemme hyvinvointiamme riippumatta siitä, mistä lähtökohdasta lähdemme liikkeelle. Joten mitä sinä odotat? Aloita jo tänään toimet oman hyvinvointisi parantamiseksi!

Löydät lisää Kasvit & Hyvinvointi -aiheisia artikkeleita Vegefrendit.fi etusivulta tai yläpalkin valikosta

Similar Posts