Viherkaali lehtikaali

Lehtikaali eli viherkaali

Lehtikaali on vihreä lehtivihannes, joka kuuluu kaaliperheeseen. Se on yksi maapallon ravinteikkaimmista elintarvikkeista, ja se on vähäkalorinen. Lehtikaali on hyvä lisä mihin tahansa ruokavalioon, ja sitä voi syödä raakana tai kypsennettynä. Ravintoainepitoisuutensa vuoksi lehtikaalia on viime vuosina kutsuttu superfoodiksi. Tässä blogikirjoituksessa keskustelemme lehtikaalin ravintoarvosta, siitä, miten sitä voi syödä, ja muutamista resepteistä, joita voit kokeilla!

Mikä lehtikaali on?

Lehtikaali (Brassica oleracea var. sabellica) on kaalilaji, joka on väriltään tummanvihreä ja jonka lehdet ovat röyhelöiset. Lehtikaali on jämäkkä ja sen varsi voi kasvaa jopa metrin mittaiseksi.

Eri kaalilajit

Lehtikaali kuuluu kaaliperheeseen Brassica, joka sisältää esim. kaalit: parsakaali, ruusukaali, valkokaali, savoijinkaali, kukkakaali, kiinankaali ja myös yllättäen nauris kuuluu kaaliperheeseen. Lue lisää lehtikaalista Wikipediasta.

Katso alta miten lehtikaalista kokataan taidolla

Lehtikaalin ravintosisältö

100g lehtikaalia sisältää:

  • Energia 38,3 kcal
  • Rasva 0,8 g
    • Tyydyttynyt 0,1 g
    • Kertatyydyttymätön 0,0 g
    • Monityydyttymätön 0,5 g
  • Hiilihydraatti 1,8 g
    • Sokeri 1,6 g
  • Proteiini 2,7 g
  • Suola 0,0 g
  • Kuitu 6,7 g

Lehtikaali – ravintoarvo

Lehtikaali on erittäin terveellinen, myös superfoodiksi, superruuaksi sanottu kaalilaji. Lehtikaali ravintoarvot -todettakoon: Lehtikaali on terveysarvoltaan erinomainen.

Lehtikaali terveys
Lehtikaali parantaa aivojen toimintaa

Lehtikaalin ravintoarvot ovat erittäin hyvät

Lehtikaali on hyvin ravinteikas ruoka-aine, siinä on runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita ja kuitua, mutta vähän kaloreita. 100g lehtikaalia sisältää vain 38 kaloria ja 2 grammaa hiilihydraatteja. Se on erinomainen A-, C- ja K-vitamiinin lähde ja hyvä magnesiumin, kalsiumin ja raudan lähde. Lehtikaalia suositaan kasvisruokavaliossa erityisesti sen rauta-, kalsium- ja proteiinipitoisuutensa takia. Lehtikaalin ravintoarvot loistavat monissa tilastoissa.

Lehtikaali sisältää myös runsaasti antioksidantteja ja fytoravintoaineita, joika on yhdistetty erilaisiin terveysvaikutuksiin. Näitä ovat muun muassa tulehduksen väheneminen, sydämen terveyden paraneminen, syöpäriskin pieneneminen ja kognitiivisten toimintojen paraneminen. Lehtikaalia voi syödä raakana tai kypsennettynä. Sitä voi lisätä salaatteihin, keittoihin, muhennoksiin tai paistettuna lisäkkeenä. Sen avulla voit myös täydentää päivittäistä proteiinin tarvettasi, sillä se 100g lehtikaalia sisältää 2,7 g proteiinia. Lehtikaali on myös erittäin hyvä ruuansulatuksen edistäjä.

  • Lehtikaali on mahtava A-, C- ja K-vitamiinin, magnesiumin, kalsiumin ja raudan lähde.
  • Lehtikaalissa on proteiinia 2,7 g sadassa grammassa
  • Lehtikaali vähentää tulehduksia
  • Lehtikaali parantaa sydänterveyttä
  • Lehtikaali on erinomaista aivojen toiminnalle, se auttaa parantamaan kognitiivisia toimintoja

Lehtikaali proteiini

Lehtikaalissa on proteiinia 2,7 g / 100 g. Vihannekseksi tuo on hyvä määrä proteiinia, joten senkin takia lehtikaali on hyvä lisä ruokavalioon.

Lehtikaali terveys

Mitä lehtikaalin sisällyttäminen ruokavalioon voi tuoda mukanaan?

Lehtikaali sisältää runsaasti lehtivihreää, joka on täynnä ravintoaineita.

  • Se on hyvä A-, C- ja K-vitamiinin sekä mangaanin, kuparin ja kalsiumin lähde. Nämä ravintoaineet ovat tärkeitä luuston terveyden ja kognitiivisten toimintojen ylläpitämisen kannalta.
  • Lehtikaali sisältää myös runsaasti kuitua ja antioksidantteja, jotka voivat auttaa vahvistamaan immuunijärjestelmääsi ja suojaamaan kroonisilta sairauksilta.
  • lehtikaalin sisällyttäminen ruokavalioosi voi myös auttaa parantamaan ruoansulatusta, alentamaan kolesterolitasoja ja vähentämään tulehduksia.

Jos etsit ravinnerikasta ruokaa, joka voi auttaa parantamaan yleistä terveydentilaasi, lehtikaali voi on loistava vaihtoehto. Jos kuitenkin etsit lääketieteellistä apua niin käänny lääkärin puoleen.

Lehtikaali kasvatus

Lehtikaalia voidaan kasvattaa monenlaisessa ilmastossa, mutta se viihtyy parhaiten viileässä säässä.

Lehtikaali viljely
Lehtikaali viihtyy Suomessa hyvin

Suomessa lehtikaali istutetaan tyypillisesti loppukeväällä ja korjataan loppukesällä tai alkusyksystä. Kasvit aloitetaan taimista, jotka sitten istutetaan kasvupaikkaan. Lehtikaali vaatii suhteellisen vähän hoitoa, ja sen voi korjata yksinkertaisesti leikkaamalla lehdet varresta. Kasvit tuottavat uusia lehtiä koko kasvukauden ajan, joten lehtikaalia voidaan korjata useita kertoja useiden kuukausien aikana, viimeisimmät sadot voidaan kerätä alkutalvesta lumen alta. Koska lehtikaali on poikkeuksellisen ravinteikas vihannes, se on arvokas viljelykasvi sekä kaupallisille viljelijöille että kotipuutarhureille.

Lehtikaali käyttö

Lehtikaalin käyttö on vielä suhteellisen vähäistä, vaikka se onkin lisääntynyt viime vuosina.

Lehtikaali valmistus
Lehtikaalin kanssa sopii limetti pehmentämään lehtikaalin rapeutta ja chili antaa loistavasti väkevyyttä ruokaan

Lehtikaali reseptit ovat kysymysmerkkeinä ihmisille, sillä monikaan ei tiedä mitä ihmettä lehtikaalista tekisi. Lehtikaali on erikoinen sen vuoksi, että se tuntuu hyvin kuivalta ja pahvimaiselta. Moni ajattelee siitä, että se on puisevaa syötävää eikä yhtään tiedä mitä tai miten lehtikaalia valmistaisi. Lehtikaalista voi kuitenkin tehdä monenlaista hyvää. Lisäksi lehtikaali on hyvä kasviproteiinin lähde ja erinomainen lisä proteiiniksi vegaani ruokalioon.

Voiko lehtikaalin varret syödä? lehtikaalin varret voi syödä ja kannattaakin. Niitä voi hangata ja marinoida sitruunalla jotta ne saa pehmenemään. Myös hauduttaminen pehmentää niitä tietysti. Lue eteenpäin ohjeita niin tiedät.

Voiko kellastunutta lehtikaalia syödä? Lehtikaali kellastuu joskus nopeasti jääkaapissa. Mutta voiko sitä syödä vielä silloin? Kyllä voi, mutta älä syö täysin keltaisia osia. Nypi pois keltaisimmat osat ja syö jäljellä olevat vihreät. Jos lehtikaali on jo muutenkin huonossa kunnossa ei sitä tietenkään voi enää syödä. Parasta olisi aina syödä kasvikset mahdollisimman nopeasti.

Lehtikaali – resepti

Lehtikaali on saanut Suomessa viime vuosina suosiota ja sitä on opittu käyttämään jo enemmän kuin aiemmin. Lehtikaali voidaan valmistaa syötäväksi monella eri tavalla, ja jokainen niistä tuo esiin erilaisia makuja ja ravintoaineita. Ohessa vinkkejä lehtikaalin valmistukseen ja lehtikaali reseptit hakusanalla löytymiseen netistä.

Lehtikaali öljyllä ja suolalla marinoituna

Yksi yksinkertaisimmista tavoista valmistaa lehtikaali syötäväksi hieromalla siihen hieman oliiviöljyä ja maustaa merisuolalla ja jättää marinoitumaan. Tämä auttaa pehmentämään sitkeitä lehtiä ja tuo esiin niiden luonnollisen maun.

Tee lehtikaalista salaattia

Lehtikaali käyttö
Lehtikaalista saa mainioita salaatteja sekoittamalla sekä kirpeitä että makeita makuja sen kanssa

Toinen suosittu tapa valmistaa lehtikaalia on leikata se ohuiksi suikaleiksi ja sekoittaa se vinegretteen tai muuhun kastikkeeseen. Lehtikaalisalaatti on hyvä tapa saada kasviksia, ja kastike auttaa kumoamaan lehtikaalin kitkeryyttä. Näin voi nauttia sen terveellisenä raakana välipalana.

Haudutettu lehtikaali

Haudutettu lehtikaali sopii erinomaisesti pastaruokien ja riisikulhojen lisukkeeksi. Voit valmistaa sen yksinkertaisesti kuullottamalla hienonnettua lehtikaalia oliiviöljyssä valkosipulin kanssa keskilämmöllä, kunnes se on pehmennyt hieman. Mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan.

Lisää lehtikaalia muhennoksiin

Lehtikaalia voi myös lisätä keittoihin ja muhennoksiin, jolloin se saa lisää ravintoaineita.

Syö lehtikaalia raakana

lehtikaali raaka
Lehtikaalia voi hyvin syödä raakana esimerkiksi salaateissa

Ne, jotka haluavat syödä lehtikaalista raakana, mutta eivät pidä sen mausta, voivat sekoittaa sen smoothieen tai mehustaa sen. Voit korvata myös salaatinlehdet lehtikaalilla salaateissa ja leivänpäällisenä.

Lehtikaali rapeaksi uunissa

Jos etsit todella ainutlaatuista tapaa valmistaa lehtikaalia, voit kokeilla sen paahtamista uunissa. Tämä tuo esiin makean, pähkinäisen maun, joka on yksinkertaisesti herkullinen.

Lehtikaali reseptit

Lehtikaalia voidaan lisätä luovasti reseptiin kuin reseptiin. Alla keräsimme muutaman suosikin.

Lehtikaalisipsit

Kaalisipsit ovat terveellinen vaihtoehto perinteisille perunalastuille.

Lehtikaali käyttö
Lehtikaalisipsit valmistuvat nopeasti uunissa

Ne ovat rapeita ja täynnä makua. Kun haluat tehdä lehtikaalisipsejä, poista lehtikaalin lehdistä varsi ja revi ne suupalan kokoisiksi paloiksi. Aseta palat leivinpaperilevylle ja pirskota päälle oliiviöljyä. Mausta suolalla ja pippurilla ja paista 400 asteessa noin 10 minuuttia tai kunnes ne ovat rapeita

Lehtikaalismoothie

Smoothie lehtikaalista
Lehtikaalista saa huipputerveellisen smoothien

Aloita päiväsi ravinteikkaalla vihreällä smoothieella, joka on valmistettu lehtikaalista, banaaneista, mantelimaidosta ja chiasiemenistä. Yhdistä kaikki ainekset tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi.

Lehtikaalisalaatti

Lehtikaali salaatti
Salaatti lehtikaalista ja kuivatuista karpaloista sekä kikherneistä ja vuohenjuustosta

Hiero hieman sitruunamehua hienonnettuihin lehtikaalin lehtiin ja lisää päälle avokadokuutioita, kirsikkatomaatteja ja murennettua vuohenjuustoa. Tarjoile balsamietikkakastikkeen kanssa. Muita salaatinlisukkeita ovat esimerkiksi kikherneet, kuivatut karpalot ja paprika.

Kasvispitsa lehtikaalista

Lehtikaalipizza
Lehtikaali sopii hyvin pizzaan

Tee kasvispitsa itse mieluisalla tavalla ja lisää siihen lisukkeeksi tuoretta lehtikaalia ja mausta oman maun mukaan.

Lehtikaali- ja papukeitto

Lehtikaalikeitto pavuilla
Tässä keitossa on lehtikaalia, valkoisia papuja, porkkanaa ja ruohosipulia

Tämä runsas lehtikaalikeitto sisältää runsaasti proteiinia ja kuituja. Hauduta hienonnettua lehtikaalia, valkoisia papuja, tomaattikuutioita, valkosipulia ja sipulia kasvisliemessä, kunnes ne ovat pehmeitä.

Lehtikaalipesto

Lehtikaalipesto on herkullinen lisuke. Huuhdele lehtikaali ja leikkaa paksut lehtiruodit pois. Paahda auringonkukansiemenet kuivalla pannulla hetken. Laita kuoritut valkosipulinkynnet, parmesaanijuusto, lehtikaali ja auringonkukan siemenet tehosekoittimiseen ja tee tasainen massa. Mausta mustapippurilla ja suolalla ennen tarjoilua.

Kuten huomaat, lehtikaalia voi sisällyttää ruokavalioon monin eri tavoin.

Yhteenveto lehtikaalista

Kaikkien kaalien lisääminen ruokavalioon on hyvä idea. Lehtikaalia kannattaa lisätä erityisesti sen sisältämän lehtivihreän takia. Se ei kuitenkaan ole lehtikaalin ainoa hyvä ominaisuus vaan sen avulla pystyt lisäämään ruokaisuuden tuntua melkein mihin tahansa ruokaan. Testaa lehtikaalia paistettuna, haudutettuna, raakana tai vaikka paahdettuna niin löydät sen rikkaan makumaailman. Vaikka hyvä maku ja helpot valmistustavat ovat tärkeitä, niin silti sen voimakkaan ravitsemukselliset ja terveyteen positiivisesti vaikuttavat ominaisuudet etsivät vertaisiaan kasvimaailmassa. Joten yritä jo tänään korvata jossain tutussa reseptissäsi oleva raaka-aine lehtikaalilla ja aloita makumatka 👋

Usein kysytyt kysymykset lehtikaalista

Voiko lehtikaalin syödä raakana?

Lehtikaalin voi syödä helposti raakana. Niin smoothiessa kuin salaateissakin. Pehmentääksesi sen puumaista rakennetta voit hiertää lehtikaalia käsiesi välissä ensin lisättyäsi siihen suolaa ja jotain happoa esimerkiksi etikkaa tai sitruunamehua. Lehtikaali pehmenee nopeasti ja sen on helppo lisätä salaatin joukkoon.

Kestääkö lehtikaali pakkasta?

Lehtikaali kestää pientä pakkasta ja voit kerätä satoa vielä ensilumienkin alta.

Pitääkö lehtikaali ryöpätä?

Lehtikaalia ei tarvitse ryöpätä käyttääkseen sitä ravinnoksi, mutta jos kärsit jostain sairauksista niin noudata lääkärisi ohjeita.

Onko lehtikaalissa rautaa?

Lehtikaalissa on rautaa. 100g lehtikaalia sisältää 1,5mg rautaa.

Löydät lisää Kasvit & Hyvinvointi -aiheisia artikkeleita Vegefrendit.fi etusivulta tai yläpalkin valikosta

Samankaltaiset artikkelit