Kvinoa
Kvinoa on kasvi, joka on peräisin Etelä-Amerikan Andeilta. Se on pseudovilja, eli sitä käytetään ruoanlaitossa viljan tavoin, mutta se ei ole varsinainen vilja. Etelä-Amerikan asukkaat ovat syöneet kvinoaa vuosisatojen ajan, ja vasta äskettäin siitä on tullut suosittu Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Se sisältää runsaasti proteiinia ja kuitua, ja siinä on kaikki yhdeksän välttämätöntä aminohappoa. Kvinoa on myös gluteenitonta, joten se on hyvä valinta gluteeniyliherkkyydestä kärsiville. Jos haluat tietää kvinoan terveysvaikutuksista ja saada ateriavinkkejä sekä muutamia hyvin erikoisia faktoja kvinoasta, kannattaa lukea artikkeli kokonaan.
LUE MYÖS: Kvinoa, Hampunsiemen, Idätys
Mikä kvinoa on?
Kvinoa Chenopodium quinoa (lausutaan “keen-wah”) englanniksi Quinoa. on se pieni, pyöreä siemen, joka on viime vuosina kasvattanut suosiotaan. Ja hyvästä syystä! Kvinoa on erinomainen proteiinin ja kuitujen lähde, ja se on luonnostaan gluteeniton.
Se sisältää myös useita vitamiineja ja kivennäisaineita, joten se on todella ravinteikasta ruokaa. Ehkä parasta kaikesta on se, että kvinoa maistuu herkullisen pähkinäiseltä, mikä tekee siitä monipuolisen ja herkullisen lisän mihin tahansa ateriaan.
Etelä-Amerikan Andien alueelta kotoisin oleva kvinoa on kestävä viljelykasvi, joka voi kasvaa erilaisissa ilmastoissa. Vaikka kvinoa yhdistetään yleisimmin Peruun, Boliviaan ja Chileen, sitä kasvaa myös Ecuadorissa, Argentiinassa ja Kolumbiassa. Kvinoa kuuluu karviaiskasvien heimoon, ja se on nopeasti kasvava yksivuotinen kasvi, joka voi kasvaa jopa neljä metriä korkeaksi. Lehdet ovat leveät ja lusikanmuotoiset, ja kukat ovat pienet ja keltaiset. Kvinoa korjataan sen siementen vuoksi, jotka ovat pieniä, pyöreitä ja väriltään kermanvalkoisia. Kvinoan siemenet on valtavissa rypäsmäisissä röyhyissä. Kvinoa kasvaa aurinkoisella ja kuivalla paikalla.
Katso miten kvinoasta valmistetaan täydellistä
Kvinoa Suomessa
Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus (MTT) julkisti vuonna 2013, että MTT on 15 vuoden jalostuksella pystynyt tuottamaan vihdoin kvinoalajikkeen, joka kestää myös Suomen pohjoista ilmastoa. Nykyään kotimaista kvinoaa saa tavallisista ruokakaupoista. Kannattaakin suosia kotimaista kvinoan tuotantoa.
- Kvinoan lehtiä voidaan syödä lehtivihanneksen tapaan
- Kvinoa sisältää kaikkia ihmisen tarvitsemia välttämättömiä aminohappoja oikeassa suhteessa, mikä on harvinaista kasvikunnan tuotteissa
- Kvinoan tunnetuimpia sukulaisia ovat punajuuri, pinaatti ja jauhosavikka
- Kvinoa on itse asiassa siemen, ei vilja, ja kvinoa on luonnostaan gluteenitonta.
- Kvinoa oli inkoille pyhää, ja se tunnettiin “kaikkien viljojen äitinä”
- Kvinoa sisältää runsaasti kuitua ja sen glykeeminen indeksi on alhainen, joten se on hyvä valinta diabeetikoille
- Kvinoa on hyvä vitamiinien ja kivennäisaineiden, kuten raudan, kalsiumin, magnesiumin ja kaliumin, lähde
Yhteenveto
Kvinoa (Chenopodium quinoa) on monipuolinen kasvi, jota voidaan käyttää monissa eri ruokalajeissa aamiaismuroista suolaisiin sekoitusruokiin. Kypsennettynä kvinoa on rakenteeltaan kevyttä ja kuohkeaa ja maultaan pähkinäistä. Kvinoa valmistetaan huuhtelemalla jyvä ja keittämällä tai pikemminkin hauduttamalla sitä vedessä tai liemessä noin 15 minuuttia.Kvinoan terveellisyys on kiistaton. Kvinoa on ravitseva siemen, jolla on monenlaisia terveyshyötyjä. Kvinoa sisältää runsaasti proteiinia ja kuitua, ja se on myös hyvä kivennäisaineiden, kuten magnesiumin, kaliumin ja sinkin lähde. Tutustu myös muihin siemeniin.
Kvinoa FAQ
Onko kvinoa terveellistä?
Onko kvinoa pakko huuhdella?
Paljonko painaa 1 dl kvinoaa?
Voiko kvinoalle olla allerginen?
Kauanko kvinoa säilyy?
Voiko vauvalle antaa kvinoaa?
Kuinka paljon kvinoa sisältää proteiinia?
Onko kvinoa sukua punajuurelle
Löydät lisää Kasvit & Hyvinvointi -aiheisia artikkeleita Vegefrendit.fi etusivulta tai yläpalkin valikosta