Punajuuri
Punajuuri, perinteinen, kaunis juureksemme punajuuri sopii hyvin talviseen aikaan, sekä väsymyksen torjuntaan että energian boostaukseen. Mutta millainen kasvi on puhtia antava punajuuri? Punajuuri on kasvi, joka on sukua mangoldille ja pinaatille. Se kasvaa pääasiassa lauhkeissa ilmastoissa. Punajuurta on käytetty vuosisatojen ajan elintarvikkeena ja lääkkeenä. Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että punajuurella on monia terveyshyötyjä. Tässä blogikirjoituksessa keskustelemme punajuuren terveyshyödyistä ja siitä, miten voit lisätä sitä ruokavalioosi. Esittelemme myös 11 voittamatonta punajuuren terveyshyötyä. Torju väsymyksesi punajuurella: Saat parempaa keskittymis- ja suorituskykyä pimeään aikaan!
Mikä punajuuri on?
Punajuuri, Beta vulgaris, punajuuri englanniksi Beetroot,on kasvilaji, jonka mukula kehittyy maan alla. Punajuuri on juurikasvi, juures, joka kuuluu Chenopodiaceae-heimoon, tähän kuuluvat myös pinaatti, mangoldi ja kvinoa.
Tätä kasvia, joka tunnetaan myös nimellä punajuurikas, ruokajuurikas, puutarhajuurikas tai on käytetty lääketieteellisesti vuosisatojen ajan. Nykyään tiede tukee sen terveyshyötyjä.
Katso video punajuuren käsittelystä, valmistelusta ja kokkaamisesta
Punajuuri historia
Punajuurta on nautittu vuosisatojen ajan eri puolilla maailmaa, ja se on olennainen ainesosa monissa perinteisissä ruokalajeissa. Punajuuren uskotaan olevan peräisin Välimeren alueelta. Ensimmäiset maininnat paksujuurisesta juurikkaasta ovat 1500-luvulta, mutta juurikkaat olivat aluksi väriltään vaaleita tai keltaisia, kun punajuurinen muoto jalostettiin vasta 1600-luvulla. 1700-luvulle tultaessa punajuurta alettiin viljellä laajalti Euroopassa, ja siitä tuli pian suosittu talvivihannes myös Suomessa. Nykyään punajuurta nautitaan kaikkialla maailmassa, ja sitä käytetään salaateista keittoihin. Nautitpa punajuurta sitten marinoituna, paahdettuna tai yksinkertaisesti keitettynä, on kiistatonta, että punajuuri on monipuolinen ja maukas vihannes, joka ansaitsee paikkansa jokaisessa keittiössä.
Punajuuri ulkonäkö
Punajuuren syötävä mukula on muodoltaan pyöreä ja toisesta päästään hieman suippeneva, väriltään mukula on yleensä tummanpunainen tai violetti. Punajuuren lehdet ovat vihreä-violetteja ja ne ovat myös syötäviä.
Punajuuren keittäminen. Punajuurta keitetään niin kauan kunnes se on sisältä reunoiltaan pehmeä, tai pehmeä kokonaan ei kuitenkaan veteläksi Punajuurien koosta riippuen keittoaika on 10-20 min.
Etikkapunajuuri terveellisyys
Moni miettii sitä, onko etikkapunajuuret terveellisiä. Onko niissä enää mitään ravintoaineita jäljellä?
Kaikkia terveysvaikutuksia ei varmaan ole jäljellä suuren käsittelymäärän jälkeen, jotka ovat ensin keittäminen ja sen jälkeen lisäksi etikka-sokeriliemessä marinoiminen. Punajuuri kannattaa syödä raakana, jos haluaa täydellisesti sen terveysvaikutukset saada, mutta myös keitetty punajuuri on terveellinen.
Etikkapunajuuria on tarjolla monenlaisia, on lohko punajuuri, siivutettu punajuuri, suikale punajuuri, kuutio punajuuri ja kokonainen etikkapunajuuri. Etikkapunajuuret sopivat hyvin esimerkiksi joulupöytään rosollin osana tai ihan muuten vain.
Mitä tehdä etikkapunajuurista?
Etikkapunajuurista voi tehdä vaikka mitä. Katso seuraavat reseptivinkit etikkapunajuurien käyttöön.
Punajuurisalaatti etikkapunajuurista: – Laita suikalepunajuuria, sipulikuutioita, suolakurkkua, kermaviiliä tai creme fraichea tai vegaanista vastaavaa. Aivan loistava lisä illallispöytään tai lounaalle.
Etikkapunajuurileivät: Siivuta punajuuret aivan ohueksi. Paahda ruisleipäsiivut uunissa tai leivänpaahtimessa. Voitele leivät tuorejuustolla. Asettele punajuurisiivut tiiviisti ruisleipien päälle. Laita koristeeksi ja mauksi nokare tuorejuustoa punajuurien päälle ja persiljasilppua.
Papupata etikkapunajuurella: Lisää papupataan aivan pieneksi kuutioitua etikkapunajuurta juuri ennen tarjoilua.
Punajuuri aurajuustovuoka etikkapunajuurista: Asettele isoon vuokaan etikkapunajuuri siivut ja paistettu sipuli. Tee aurajuusto kastike creme fraichesta ja aurajuustosta. Sekoita kastikkeeseeen omenamehua, etikkapunajuurien lientä ja kuivattua timjamia. Käytä uunissa (200 asteisessa) sen verran että pintaan muodostuu kullanruskeita läikkiä. Pasitoaika noin 10-15 minuuttia.
Raaka punajuuri
Raaka punajuuri on hyvää ja terveellistä. Raakaa punajuurta voi käyttää esimerkiksi raastettuna tai smoothien joukossa. Tosin Ruokavirasto ei sitä suosittele vatsavaivojen takia, mutta siitä saatava hyöty saattaa olla kuitenkin suurempi kuin mahdollisuus vatsavaivaan. Urheilijat käyttävät raakaa punajuurta lisäämään hapenottokykyä ja verenkierron tehostumista.
Onko punajuuri terveellistä? Kyllä, punajuuri on erittäin terveellistä. Lue lisää punajuuren terveellisyydestä täältä.
Punajuuren kasvatus
Punajuuri viihtyyy hyvin Suomessa ja on suhteellisen vaatimaton kasvatusolosuhteita ajatellen.
Punajuuret kylvetään toukokuussa, mutta jos haluat punajuuria vain talven varalle, voit kylvää ne vasta kesäkuun puolessa välissä. Siemenet kylvetään noin 3 cm syvyyteen taimivälin ollessa noin 6-15 cm. Jos taimiväli on suuri, myös punajuuren mukuloilla on mahdollisuus kasvaa suureksi. Ensimmäiset punajuuret voi kerätä jo heinäkuussa, ja antaa kasvin kasvattaa jäljelle jääviä. Näin ne saavat enemmän tilaa ja voimaa kasvaa suuremmiksi. Varastoon aiottu punajuuri saa kasvaa pitkälle syksyyn. Syyskuussa voi poimia varastopunajuuret, mutta myöhemminkin se on mahdollista sillä punajuuri sietää jonkin verran kylmyyttä.
Punajuuri FAQ
Voiko punajuurta syödä joka päivä?
Voiko punajuurta syödä raakana?
Mihin punajuuri auttaa?
Mitä vitamiineja punajuuri sisältää?
Paljonko punajuurta päivässä?
Onko Punajuuressa nitraattia?
Mitä tehdä punajuuresta?
Punajuuri kakka
Löydät lisää Kasvit & Hyvinvointi -aiheisia artikkeleita Vegefrendit.fi etusivulta tai yläpalkin valikosta