Punajuuri Beta vulgaris

Punajuuri

Punajuuri, perinteinen, kaunis juureksemme punajuuri sopii hyvin talviseen aikaan, sekä väsymyksen torjuntaan että energian boostaukseen. Mutta millainen kasvi on puhtia antava punajuuri? Punajuuri on kasvi, joka on sukua mangoldille ja pinaatille. Se kasvaa pääasiassa lauhkeissa ilmastoissa. Punajuurta on käytetty vuosisatojen ajan elintarvikkeena ja lääkkeenä. Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että punajuurella on monia terveyshyötyjä. Tässä blogikirjoituksessa keskustelemme punajuuren terveyshyödyistä ja siitä, miten voit lisätä sitä ruokavalioosi. Esittelemme myös 11 voittamatonta punajuuren terveyshyötyä. Torju väsymyksesi punajuurella: Saat parempaa keskittymis- ja suorituskykyä pimeään aikaan!

LUE MYÖS: Porkkana, Punajuuri, Perunat

Mikä punajuuri on?

Punajuuri, Beta vulgaris, punajuuri englanniksi Beetroot,on kasvilaji, jonka mukula kehittyy maan alla. Punajuuri on juurikasvi, juures, joka kuuluu Chenopodiaceae-heimoon, tähän kuuluvat myös pinaatti, mangoldi ja kvinoa.

mikä kasvi punajuuri on
Punajuuressa on suuria mukuloita joita syödään, mutta myös varsi on syötävä

Tätä kasvia, joka tunnetaan myös nimellä punajuurikas, ruokajuurikas, puutarhajuurikas tai on käytetty lääketieteellisesti vuosisatojen ajan. Nykyään tiede tukee sen terveyshyötyjä.

Katso video punajuuren käsittelystä, valmistelusta ja kokkaamisesta

Punajuuri historia

Punajuurta on nautittu vuosisatojen ajan eri puolilla maailmaa, ja se on olennainen ainesosa monissa perinteisissä ruokalajeissa. Punajuuren uskotaan olevan peräisin Välimeren alueelta. Ensimmäiset maininnat paksujuurisesta juurikkaasta ovat 1500-luvulta, mutta juurikkaat olivat aluksi väriltään vaaleita tai keltaisia, kun punajuurinen muoto jalostettiin vasta 1600-luvulla. 1700-luvulle tultaessa punajuurta alettiin viljellä laajalti Euroopassa, ja siitä tuli pian suosittu talvivihannes myös Suomessa. Nykyään punajuurta nautitaan kaikkialla maailmassa, ja sitä käytetään salaateista keittoihin. Nautitpa punajuurta sitten marinoituna, paahdettuna tai yksinkertaisesti keitettynä, on kiistatonta, että punajuuri on monipuolinen ja maukas vihannes, joka ansaitsee paikkansa jokaisessa keittiössä.

Punajuuri ulkonäkö

Punajuuren syötävä mukula on muodoltaan pyöreä ja toisesta päästään hieman suippeneva, väriltään mukula on yleensä tummanpunainen tai violetti. Punajuuren lehdet ovat vihreä-violetteja ja ne ovat myös syötäviä.

punajuuri väri ja muoto
Puhdistettuja punajuuria

Punajuuren keittäminen. Punajuurta keitetään niin kauan kunnes se on sisältä reunoiltaan pehmeä, tai pehmeä kokonaan ei kuitenkaan veteläksi Punajuurien koosta riippuen keittoaika on 10-20 min.

Etikkapunajuuri terveellisyys

Moni miettii sitä, onko etikkapunajuuret terveellisiä. Onko niissä enää mitään ravintoaineita jäljellä?

säilykepunajuuri terveys
Säilykepunajuurien valmistusta

Kaikkia terveysvaikutuksia ei varmaan ole jäljellä suuren käsittelymäärän jälkeen, jotka ovat ensin keittäminen ja sen jälkeen lisäksi etikka-sokeriliemessä marinoiminen. Punajuuri kannattaa syödä raakana, jos haluaa täydellisesti sen terveysvaikutukset saada, mutta myös keitetty punajuuri on terveellinen.

Etikkapunajuuria on tarjolla monenlaisia, on lohko punajuuri, siivutettu punajuuri, suikale punajuuri, kuutio punajuuri ja kokonainen etikkapunajuuri. Etikkapunajuuret sopivat hyvin esimerkiksi joulupöytään rosollin osana tai ihan muuten vain.

Mitä tehdä etikkapunajuurista?

Etikkapunajuurista voi tehdä vaikka mitä. Katso seuraavat reseptivinkit etikkapunajuurien käyttöön.

Punajuurisalaatti etikkapunajuurista: – Laita suikalepunajuuria, sipulikuutioita, suolakurkkua, kermaviiliä tai creme fraichea tai vegaanista vastaavaa. Aivan loistava lisä illallispöytään tai lounaalle.

Etikkapunajuurileivät: Siivuta punajuuret aivan ohueksi. Paahda ruisleipäsiivut uunissa tai leivänpaahtimessa. Voitele leivät tuorejuustolla. Asettele punajuurisiivut tiiviisti ruisleipien päälle. Laita koristeeksi ja mauksi nokare tuorejuustoa punajuurien päälle ja persiljasilppua.

Papupata etikkapunajuurella: Lisää papupataan aivan pieneksi kuutioitua etikkapunajuurta juuri ennen tarjoilua.

Punajuuri aurajuustovuoka etikkapunajuurista: Asettele isoon vuokaan etikkapunajuuri siivut ja paistettu sipuli. Tee aurajuusto kastike creme fraichesta ja aurajuustosta. Sekoita kastikkeeseeen omenamehua, etikkapunajuurien lientä ja kuivattua timjamia. Käytä uunissa (200 asteisessa) sen verran että pintaan muodostuu kullanruskeita läikkiä. Pasitoaika noin 10-15 minuuttia.

Raaka punajuuri

Raaka punajuuri on hyvää ja terveellistä. Raakaa punajuurta voi käyttää esimerkiksi raastettuna tai smoothien joukossa. Tosin Ruokavirasto ei sitä suosittele vatsavaivojen takia, mutta siitä saatava hyöty saattaa olla kuitenkin suurempi kuin mahdollisuus vatsavaivaan. Urheilijat käyttävät raakaa punajuurta lisäämään hapenottokykyä ja verenkierron tehostumista.

Onko punajuuri terveellistä? Kyllä, punajuuri on erittäin terveellistä. Lue lisää punajuuren terveellisyydestä täältä.

Punajuuren kasvatus

Punajuuri viihtyyy hyvin Suomessa ja on suhteellisen vaatimaton kasvatusolosuhteita ajatellen.

punajuuren kasvattaminen
Punajuuria kasvamassa

Punajuuret kylvetään toukokuussa, mutta jos haluat punajuuria vain talven varalle, voit kylvää ne vasta kesäkuun puolessa välissä. Siemenet kylvetään noin 3 cm syvyyteen taimivälin ollessa noin 6-15 cm. Jos taimiväli on suuri, myös punajuuren mukuloilla on mahdollisuus kasvaa suureksi. Ensimmäiset punajuuret voi kerätä jo heinäkuussa, ja antaa kasvin kasvattaa jäljelle jääviä. Näin ne saavat enemmän tilaa ja voimaa kasvaa suuremmiksi. Varastoon aiottu punajuuri saa kasvaa pitkälle syksyyn. Syyskuussa voi poimia varastopunajuuret, mutta myöhemminkin se on mahdollista sillä punajuuri sietää jonkin verran kylmyyttä.

Punajuuri FAQ

Voiko punajuurta syödä joka päivä?

Punajuurta voi syödä joka päivä. Terveen ihmisen kannattaa syödä punajuurta säännöllisesti. Punajuuri takaa keholle rautaa, kaliumia, B-vitamiinia ja magnesiumia. Folaattia on punajuuressa runsaasti ja raa’assa punajuuressa erityisen paljon. Folaatti on tärkeä muodostettaessa punasoluja, jotka kuljettavat elimistössä happea. Folaatin puutos aiheuttaa uneliaisuutta, väsymystä ja ärtyisyyttä ja lopulta mahdollisesti myös anemian. Punajuuri sisältää toki paljon myös muuta hyvää keholle. Siinä on B- A- ja C- vitamiinia, aminohappoja, kuituja, mineraaleja, kuten kalsiumia, magnesiumia ja rautaa. 

Voiko punajuurta syödä raakana?

Punajuurta voi syödä raakana kunhan varmistaa asian itse. Olen itse hyvä esimerkki punajuuren raakana syömisestä, syön punajuurta raakana eikä koskaan ole tullut mitään oireita. Jos sinulla on jokin sairaus tai yliherkkyys, niin asia kannattaa varmistaa omalta lääkäriltäsi. Ruokavirasto ei suosittele sivuillaan punajuuren raakana syömistä, mutta eräänkin punajuuresta tehdyn ilmiannon tutkimuksen tuloksena punajuurista ei löydetty syypäätä ihmisten oireisiin. Urheilijat ja tavoitteellisesti kuntoilevat käyttävät punajuurta raakana mm. lihaksiston hapensaannin tehostamiseen. Raa’asta punajuuresta voi tehdä esimerkiksi mehua, smoothieta ja raastetta.

Mihin punajuuri auttaa?

Punajuuret ovat erittäin terveellisiä, ne lisäävät suorituskykyä, esimerkiksi urheilussa.  Punajuuri parantaa sekä henkistä että fyysistä suorituskykyä ja kestävyyttä, ja on mitä mainioin kehon virkistäjä. Nämä ominaisuudet perustuvat sen keuhkojen kapasiteettia lisäävään ja verenkiertoa tehostavaan vaikutukseen. Aivojen suorituskykyyn punajuurella on suotuisat vaikutukset juuri verenkiertoa parantavista ominaisuuksista johtuen, lisäksi punajuuren sisältämän nitraatin on katsottu vaikuttavan kognitiivisiin kykyihin. Lisäksi punajuuri auttaa maksaa poistamaan elimistöstä haitallisia ja myrkyllisiä aineita. Punajuurta kuivataan myös jauheeksi, jota käytetään lisäravinteena ja luonnonlääkkeenä.

Mitä vitamiineja punajuuri sisältää?

Punajuuri sisältää C-, E-, A- ja B-tyhmän vitamiineja. Folaattia punajuuressa on runsaasti ja se auttaa aineenvaihdunnassa ja punasolujen uudistumisessa. Lisäksi punajuuressa paljon kivennäisaineita kuten magnesiumia, rautaa, kuparia, sinkkiä, kaliumia, kalsiumia ja natriumia. Punajuuressa on myös betaiinia, joka on antioksidantti. Betaiini auttaa soluja sopeutumaan monenlaisiin haastaviin tilanteisiin, se suojaa soluja stressiltä, kuten kuivumiselta ja lämpötilanvaihteluilta. Lisäksi se auttaa maksaa poistamaan elimistöstä haitallisia ja myrkyllisiä aineita. 

Paljonko punajuurta päivässä?

Todennäköisesti punajuuren syöntisuositus on kiinni henkilön koosta, mutta nyrkkisääntönä voisi sanoa että yksi pikkuinen punajuuri on todennäköisesti ihan ok. Punajuuri tutkitusti auttaa alentamaan verenpainetta, puhdistaa maksaa, sekä avustaa aivojen ja lihasten hapensaannissa. Punajuurella on myös energiaa lisäävä vaikutus. Punajuuri sisältää rautaa, magnesiumia, kaliumia, kuparia, kalsiumia, natriumia ja sinkkiä. Punajuuressa on A-, E-, C- ja B-ryhmän vitamiineja.

Onko Punajuuressa nitraattia?

Punajuuressa on nitraattia runsaasti ja sen vuoksi se onkin hyvä sekä urheilijalle että aivoja keskittyneesti käyttävälle. Punajuuri parantaa sekä henkistä että fyysistä suorituskykyä ja kestävyyttä, ja on mitä mainioin kehon virkistäjä. Nämä ominaisuudet perustuvat sen keuhkojen kapasiteettia lisäävään ja verenkiertoa tehostavaan vaikutukseen. Nitraatit laajentavat verisuonia ja vaikuttavat sekä lihaksistoon että aivoihin. Aivojen suorituskykyyn punajuurella on suotuisat vaikutukset juuri verenkiertoa parantavista ominaisuuksista johtuen, lisäksi nitraatin on katsottu vaikuttavan voimistavasti kognitiivisiin kykyihin.

Mitä tehdä punajuuresta?

Punajuuresta voi tehdä laajasti monlaisia ruokia salaateista patoihin, uuniruuista leivonnaisiin ja mehuihin. Parhaimpia punajuuresta tehtyjä ruokia ovat mm. punajuurihummus, uunijuurekset, punajuurikakku, punajuuripihvit tai -pyörykät, punajuurikeitto, punajuurilasagne, punajuuripyre, etikkapunajuuret, punajuuri-homejuustopiirakka ja punajuurimehu. Punajuuret sopivat myös makeisiin ruokiin kuten esimerkiksi jäätelöön, jälkiruokiin ja kakkuihin. Punajuuresta voi tehdä myös gourmet -ruokia kuten paahdettuja balsamico-punajuuria, punajuuri-raakasuklaakakkua, vuohenjuusto-punajuuripiiraita.

Punajuuri kakka

Olet ehkä huomannut että kakka ja pissa voivat olla melko punaisia punajuuren syönnin jälkeen. Mistään vaarallisesta ei ole kyse, vaan punajuuri on konkreettisesti värjännyt ulosteen punaiseksi tai tummanpunaiseksi. Myös mustikka ja jotkin muut voimakkaan väriset ruoka-aineet voivat aiheuttaa kyseisen värjäytymisen.

Löydät lisää Kasvit & Hyvinvointi -aiheisia artikkeleita Vegefrendit.fi etusivulta tai yläpalkin valikosta

Samankaltaiset artikkelit