mistä kalsiumia jos ei juo maitoa vegefrendit.fi

Mistä kalsiumia jos ei juo maitoa?

Vaikka sinulle on uskoteltu, että ainoa tapa saada kalsiumia on lehmänmaito, tämä ei voisi olla kauempana totuudesta. Asia on oikeastaan päinvastoin, sillä maito on heikko kalsiumin lähde kun verrataan kasvikuntaan. On olemassa huikean paljon enemmän kalsiumia sisältäviä kasvikunnan elintarvikkeita. Kerromme tässä artikkelissa mistä kalsiumia jos ei juo maitoa ja esittelemme todella yllättäviä vertailuja kasvisten kalsiumpitoisuuksista verrattuna maitoon. Lue eteenpäin niin tiedät mitä kasvikunnan edustajia kannattaa ottaa tarjoamaan sinulle kalsiumia.

kasvikunnan kalsiuminlähde
Kasvikunnan kalsiumia tarjolla

Kalsium terveys

Kalsium on ihmisen terveydelle välttämätön kivennäisaine. Se auttaa rakentamaan ja ylläpitämään vahvoja luita ja hampaita, ja sillä on merkitystä lihasten supistumisessa, hermojen toiminnassa ja veren hyytymisessä. Kalsiumia on monissa elintarvikkeissa, eniten pavuissa, siemenissä, pähkinöissä ja vihreissä lehtivihanneksissa, mutta muun muassa myös juureksissa on kalsiumia. Vähemmän kalsiumia on sitten taas meille vuosikymmeniä mainostetussa maidossa sekä tietyissä kaloissa.

Kalsium saantisuositus

Kalsiumin tarve: Ihminen tarvitsee päivässä aikuisena 800 mg kalsiumia. Lapset tarvitsevat 1 – 5 vuotiaana 600 mg kalsiumia, 6 – 9 vuotiaana 700 mg kalsiumia ja eniten kalsiumia tarvitsevat teini-ikäiset tai varhaisteini-ikäiset eli 10 – 17 vuotiaat tarvitsevat 900 mg päivässä kalsiumia.

Kalsiumin puutos

Kalsiumin puute voi johtaa luukatoon ja muihin terveysongelmiin. Riittävä kalsiumin saanti on erityisen tärkeää lapsille ja nuorille, koska heidän kehonsa kasvaa ja kehittyy edelleen. Aikuisille kalsium on tärkeää myös luuntiheyden ylläpitämiseksi ja osteoporoosin ehkäisemiseksi. Kalsiumpitoisten kasvikunnan elintarvikkeiden sisällyttäminen ruokavalioon on yksi parhaista tavoista varmistaa, että saat riittävästi tätä elimistöllesi tärkeää ainetta. Kalsiumin saantiin kannattaa kiinnittää huomiota kuten myös samalla D-vitamiinin saantiin. Ne kulkevat käsi kädessä, D-vitamiinia tarvitaan kalsiumin kanssa.

D-vitamiini ja kalsium

D-vitamiinin lisäys ruokavalioon on tarpeen kalsiumin imeytymisen kannalta, sillä D-vitamiini auttaa kalsiumia imeytymään ohutsuolessa. D vitamiinia muodostuu kesällä ihossa auringon vaikutuksesta, mutta talvella D-vitamiinin lisä voi kannattaa vitamiinilisän muodossa. Kasvissyöjänä D-vitamiinia ei välttämättä saa tarpeeksi ja niinpä siihen kannattaa kiinnittää huomiota. D vitamiinia saa kasvisruokavaliossa myös kasvijuomista ja -jogurteista, joihin on lisätty D-vitamiinia. D-vitamiinin puute voi johtaa luiden pehmenemiseen ja murtumisherkkyyteen.

Lue THL:n sivustolta D-vitamiinin lisäyksestä talvella ruokavalioon.

Kasvikunnassa on paljon enemmän kalsiumia kuin maidossa

Vaikka sinulle on ehkä uskoteltu, että ainoa tapa saada kalsiumia on lehmänmaito, tämä ei voisi olla kauempana totuudesta. Itse asiassa on olemassa huikean paljon enemmän kalsiumia sisältäviä kasvikunnan elintarvikkeita. Mikä hienointa ne sopivat kaikille, myös vegaaneille, vegetaristeille ja laktoosi-intoleranteille henkilöille.

Kasvikunnassa on paljon enemmän kalsiumia kuin maidossa
Seesaminsiemeniä on myös mustina ja ne ovat vielä terveellisempiä kuin ruskeat

Jos verrataan maidon kalsiumpitoisuutta oikeastaan melkein mihin tahansa siemeneen tai pähkinään niin maito jää toiseksi. Joukossa on vielä lisäksi sitten aivan huiput kuten:

Seesaminsiemenissä on mykistävä määrä kalsiumia, se saa maidon ja muut eläinkunnan tuotteet vapisemaan. Seesaminsiemen 960,2 mg / 100 grammaa kalsiumia!

Vertailun vuoksi esimerkiksi lehmänmaidossa (täysmaito) kalsiumia on vain 124 mg / 100 g.

Myös chiansiemen on aivan super, siinä on 623.6 mg kalsiumia / 100 g.

maito kalsiumpitoisuus Vegefrendit.fi
Maidossa on vähän kalsiumia verrattuna kasvikunnan pitoisuuksiin

Jos jatketaan vertailua niin huomataan miten ylivoimainen kasvikunta on kalsiumin suhteen. Kasvikunnan kalsiumlähteitä verrattaessa kaloihin on tulokset vastaavia kuin maidon suhteen. Esimerkiksi lohessa (tuoresuolattu) on kalsiumia 16 mg / 100 g ja paistetussa ahvenessa 120.6 mg / 100 g. Kananlihassa kalsiumia on 12.8 mg / 100g. Keitetyssä Kananmunassa kalsiumia on 57.0 mg / 100g.

kasvikunnassa kalsiumia enemmän kuin maidossa
Lehtikaalissakin on kaksinkertainen määrä kalsiumia maitoon nähden

Kalsiumin lähteet

Kasvikset ovat siis täydellinen kalsiumin lähde, ja lisäksi valinnanvaraa on äärettömästi. Monet eri kasvikset sisältävät hyvin runsaasti tätä tärkeää ravintoainetta. Seuraavassa on 27 yllättävää ja herkullista kalsiumin lähdettä kasvikunnasta.

27 kalsiumin lähdettä jotka yllättävät

 1. Seesaminsiemen 960.2 mg / 100 g
 2. Chia-siemen 623.6 mg / 100 g
 3. Tofu 350 mg / 100 g + monet muut soijavalmisteet hyviä kalsiumlähteitä
 4. Manteli 276 mg / 100 g
 5. Lehtikaali 240 mg / 100 g
 6. Pellavansiemen 234.3 mg / 100 g
 7. Kikherne 160 mg / 100 g
 8. Pinaatti 89 mg / 100 g
 9. Parsakaali 30 mg / 100 g
 10. Bok choy 
 11. Kiinankaali 
 12. Nauris
 13. Lanttu
 14. Appelsiini
 15. Mansikka
 16. Kiivi 
 17. Mustasilmäpapu
 18. Valkoinen papu
 19. Kidneypapu 
 20. Linssit 
 21. Kikherne 
 22. Tempeh
 23. Pellavansiemen
 24. Täydennetyt kasvimaidot: soijamaito, kauramaito, riisimaito 
 25. Täydennetyt viljat ja jyvät: kvinoa, kaura, amarantti 
 26. Täydennetty ravintohiiva  
 27. Lisäravinteet: kalsiumsitraatti, kalsiumkarbonaatti, kalsiumfosfaatti 

Seesaminsiemen kalsiumia 960,2 mg / 100g

Seesaminsiemenissä on mykistävä määrä kalsiumia, se saa maidon ja muut eläinkunnan tuotteet vapisemaan. Vertailuna esimerkiksi lehmänmaidossa (täysmaito) kalsiumia on vain 124 mg / 100 g.

Tahini – seesamtahna 680.0 mg / 100 g

Tahinissa on tietysti paljon kalsiumia onhan se valmistettu seesaminsiemenistä.

Halva – seesamsiemenvalmiste 672.3 mg / 100 g

Halva niin ikään on seesamista joten kalsiumlukemat paukkuu. 🙂

Chia-siemen 623.6 mg / 100 g

Chian siemen on monin tavoin superfoodia ja niin myös tässä vertailussa. Chian siemenet sisältävät runsaasti kalsiumia. 623.6 mg kalsiumia / 100 g.

chiansiemen kalsium vegefrendit.fi
Chiansiemenet ovat loistavan hyvä kalsiumin lähde

Tofu kalsiumia 350 mg / 100g.

Tofu on suosittu ruoka vegaani- ja kasvisruokavaliossa, koska se jäljittelee kypsennettynä lihan koostumusta. Tofu on myös erinomainen proteiinin ja useiden kivennäisaineiden, kuten juuri kalsiumin sekä raudan ja kuparin lähde. Tofun kalsium imeytyy melkein yhtä hyvin kuin eläinperäinen kalsium, siksi se on mahtava lisä vegaani ruokavalioon.

Tofu kalsiumia 350 mg / 100 g - Vegefrendit.fi
Tofu on erinomaisen hyvä kalsiumin lähde: 350 mg / 100 g

Manteli kalsiumia 276 mg / 100g.

Mantelit ovat suosittu puupähkinälaji, jota nautitaan usein välipalana. Tiesitkö, että ne ovat aivan mahtavia kalsiumin kannalta? Mantelit sisältävät runsaasti kalsiumia: 276 mg / 100 g. Mantelit ovat myös hyvä terveellisten rasvojen, E- ja B2-vitamiinien sekä magnesiumin lähde.

manteli kalsiumia Vegefrendit
Mantelissa ja kikherneessä on runsaasti kalsiumia

Lehtikaali kalsiumia 240 mg / 100 grammaa

Tunnet ehkä lehtikaalin terveysruokien trendinä, mutta tiesitkö, että se on aivan huippu mitä kalsiumiin tulee? Kalsiumia lehtikaalissa on 240 mg / 100g. Lehtikaali on myös hyvä A- ja C-vitamiinin, raudan ja kuitujen lähde.

Pellavansiemen kalsiumia 234.3 mg / 100 g

Pellavansiemenet ovat oiva kalsiumin lähde, sillä niissä on kalsiumia 234.3 mg / 100 grammaa.

Hampunsiemen

Hampunsiemenissä on paljon kalsiumia: 105,1 mg / 100g. Hampunsiemenet ovat todella hyvä kuidun ja proteiinin lähde ja lisäksi siinä on erittäin hyviä rasvoja ihmisen elimistölle.

Mangoldi

Mangoldi on myös kalsiumia sisältävä lehtivihreä, sillä 100 grammaa tarjoaa noin 88 mg kalsiumia. Mangoldi on myös hyvä A-, C- ja E-vitamiinin sekä magnesiumin ja kaliumin lähde.

mangoldi kalsium vegfrendit.fi
Myös mangoldista saa kalsiumia oikein hyvin

Parsakaali

Parsakaalissa on kalsiumia, mutta paljon vähemmän kuin lehtikaalissa. Kalsiumia vain 30 mg / 100 grammaa. Parsakaali on hyvä A- ja C-vitamiinin sekä kuitujen lähde.

Ruusukaali

Ruusukaali on myös kalsiumin lähde, kalsiumia siinä on 26 mg / 100 g.. Ruusukaali on myös hyvä C- ja K-vitamiinin sekä folaatin ja kuitujen lähde.

Valkoiset pavut

Valkoiset pavut ovat erinomainen proteiinin, kuitujen ja useiden kivennäisaineiden, kuten kalsiumin, lähde. Kalsiumia valkoisessa pavussa on 81, 7 mg sadassa grammassa. Valkoiset pavut ovat myös hyvä kaliumin ja magnesiumin lähde.

Valkoiset pavut kalsium vegefrendit.fi
Valkoisista pavuista voi valmistaa kalsiumpitoista pataa

Mistä kalsiumia Johtopäätökset

Kuten huomaat, kalsiumin saamiseen ilman maidon juomista on paljon vaihtoehtoja. Kasvisruoasta saatavan kalsiumin lähteitä on monia, ja ne kaikki voivat auttaa varmistamaan, että saat suositellun päivittäisen määrän tätä tärkeää ravintoainetta. Sisällyttämällä joitakin tai kaikkia näistä esitellyistä elintarvikkeista ruokavalioosi voit varmistaa, että saat riittävästi kalsiumia optimaalisen terveyden tukemiseksi. Suurimpia määriä kalsiumia kasvikunnan ruoka-aineista sisältävät seesaminsiemenet, chiansiemenet, soijapapu – tofu, mantelit ja lehtikaali.

Mitä tapahtuu jos ei juo maitoa?

mitä tapahtuu jos ei juo maitoa?

Jos ei juo maitoa, niin ei tapahdu mitään. Ihmiset ollaan peloteltu juomaan maitoa vaikka kasvikunnasta saa kalsiumia erittäin runsaasti ja kätevästi. Kalsiumia ja muitakin maidon sisältämiä terveydelle välttämättömiä ravinto-aineita saa kasvikunnan tuotteista. Esimerkiksi tofun ja muiden soijatuotteiden kalsium imeytyy elimistöön hyvin. Muita kasvikunnasta peräisin olevia hyviä kalsiumin lähteitä ovat seesaminsiemenet, chiansiemenet, pellavansiemenrouhe, lehtikaali, manteli, kikherne ja pavut. Kalsiumin imeytymisen kannalta D-vitamiini on tarpeellinen ja sitä kannattaa ottaa vitamiinilisän muodossa, jos muuten ei sitä saa.

Mistä saa paljon kalsiumia?

mistä saa paljon kalsiumia vegfrendit.fi

Paljon kalsiumia saa seesaminsiemenistä, tofusta, manteleista, chian siemenistä, lehtikaalista, pellavansiemenistä ja myös monista kasvisruokailijalle tarkoitetuista valmistuotteista kuten soijajogurtista. Maidossa ja kalassa kalsiumia ei ole erityisen runsaasti. Vertailun vuoksi maito sisältää kalsiumia 124 mg sadassa grammassa kun taas esimerkiksi tofussa kalsiumia on 350 mg sadassa grammassa. Juustoissa on runsaasti kalsiumia. Huippu kasvikunnassa on seesaminsiemen, jossa kalsiumia on 960.2 mg / 100 g.

Löydät lisää Kasvit & Hyvinvointi -aiheisia artikkeleita Vegefrendit.fi etusivulta tai yläpalkin valikosta

Samankaltaiset artikkelit