Ruusukaali brysselinkaali

Ruusukaali

Ruusukaali, Brassica oleracea var. gemmifera eli Brysselinkaali (eng.Brussels sprout) kuuluu siis kaaleihin ja muistuttaakin aivan pientä keräkaalia. On monia syitä rakastaa ruusukaalia. Ne ovat paitsi herkullisia, myös uskomattoman terveellisiä! Ruusukaali sisältää vähän kaloreita ja runsaasti kuitua sekä C- ja K-vitamiinia. Se voi auttaa ehkäisemään sydänsairauksia ja muita kroonisia sairauksia. Tässä blogikirjoituksessa keskustelemme ruusukaalin terveyshyödyistä, kerromme muutamia salaisia faktoja, joita et tiennyt ja annamme sinulle 8 erilaista reseptiä ruusukaalin valmistukseen. Kannattaa siis lukea eteenpäin ja löytää ruusukaalin erityisyys.

Mikä ruusukaali on?

Ruusukaali eli brysselinkaali, Brassica oleracea var. gemmifera on kaalin muunnos, joka on Belgiasta kotoisin. Ruusukaalit kuuluvat ristikukkaisiin vihanneksiin, joihin kuuluvat myös lehtikaali, kaali ja parsakaali. Nämä vihannekset tunnetaan ravintoarvostaan ja terveysvaikutuksistaan. Et tainnut tietää, että vaikka lehtikaalia aina mainostetaan proteiinipitoisena kasviksena, on ruusukaalissa enemmän kasviproteiinia. Se onkin monille vegaaniruokavaliota seuraavalle erinomainen kasviproteiinin lähde.

Ruusukaali on kooltaan noin 2–4 cm ja sen syötävät osat ovat päävarteen kiinnittyneitä poimuttuneita, avautumattomia lehtiä, jotka muodostavat noita pieniä keräsiä, pikkuruisia kaalinpäitä. Lue lisää ruusukaalista Wikipediasta.

ruusukaali mika se on
Ruusukaalin varsia, varsissa pieniä kaalin keräsiä

Ruusukaali voi kasvaa korkeaksi, jopa 150 cm korkeaksi ja sen varressa on kiinnittyneenä 30–80 pientä kerästä. Suomessa ruusukaalin satokausi lähiruokana on syyskuusta marraskuuhun. Ruusukaali kuuluu kaaliperheeseen Brassica, joka sisältää esim. kaalit: parsakaali, ruusukaali, valkokaali, savoijinkaali, kukkakaali ja kiinankaali.

Katso millainen on ruusukaalin mielenkiintoinen matka pellolta sinun lautasellesi:

https://www.youtube.com/watch?v=jjgJR-NL06k

Ruusukaali ravintosisältö

100g ruusukaalia sisältää:

  • Energia 41 kcal
  • Rasva 0,1 g
    • Tyydyttynyt 0,1 g
    • Kertatyydyttymätön 0,1 g
    • Monityydyttymätön 0,1 g
  • Hiilihydraatti 3,9 g
    • Sokeri 3,7 g
  • Proteiini 3,6 g
  • Suola 0,0 g
  • Kuitu 4,4 g

Ruusukaalin terveellisyys

Ruusukaali on hyvä A-, C- ja K -vitamiinin sekä kuitujen ja antioksidanttien lähde.

ruusukaali terveys
Ruusukaalissa on voimaa ja vitamiineja

Ruusukaalissa on esimerkiksi folaattia. Ruuskaaliin on yhdistetty monia terveyshyötyjä, kuten sydämen terveyden, aivotoiminnan ja ruoansulatuksen paraneminen. Ruusukaali on erinomainen vitamiinien ja kivennäisaineiden lähde, ja se tarjoaa monia terveyshyötyjä. Lisäksi ruusukaali sisältää peräti 3,6 g proteiinia per 100 grammaa, eli enemmän kuin lehtikaali. Sen avulla kasvisruokalija tai vegaani ruokavalion noudattaja voi hyvin täydentää päivittäistä proteiinin tarvetta.

Ruusukaali – terveysvaikutukset – Tässä 9 syytä lisätä ruusukaalia ruokavalioosi:

1. Ruusukaali edistää ruoansulatusta. Ruusukaalissa on runsaasti kuitua, joka auttaa pitämään ruoansulatusjärjestelmän toiminnassa. Kuitu auttaa myös ehkäisemään ummetusta ja muita ruoansulatushäiriöitä.

2. Ruusukaali edistää laihtumista. Ruusukaali sisältää vähän kaloreita mutta runsaasti ravintoaineita, joten se on erinomainen ruoka niille, jotka yrittävät laihtua tai ylläpitää terveellistä painoa.

Ruusukaali laihdutus
Ruusukaalissa on vähän kaloreita, se sopii hyvin laihduttajalle, mutta on hyvin maukas

3. Ruusukaali parantaa sydämen terveyttä. Ruusukaalin sisältämät kuidut, vitamiinit ja kivennäisaineet auttavat alentamaan kolesterolitasoja ja parantamaan verenkiertoa, mikä voi pienentää sydänsairauksien riskiä.

4. Ruusukaali saattaa suojata syövältä. Ruusukaali sisältää antioksidantteja, jotka auttavat neutraloimaan syöpää aiheuttavia aineita elimistössä. Nämä ravintoaineet auttavat myös vahvistamaan immuunijärjestelmää, jolloin elimistön on helpompi taistella syöpäsoluja vastaan.

5. Ruusukaali parantaa aivotoimintaa. Ruusukaali on hyvä koliinin lähde, joka on kognitiivisten toimintojen kannalta välttämätön ravintoaine. Koliini auttaa tukemaan muistia ja oppimista, joten ruusukaali on tärkeä ruoka-aine niin opiskelijoille kuin senioreillekin.

6. Ruusukaali parantaa ihon terveyttä. Ruusukaalin sisältämät vitamiinit ja kivennäisaineet voivat auttaa pitämään ihon nuorekkaan ja terveen näköisenä.

7. Ruusukaali lisää energiatasoa. Ruusukaalit ovat hyvä raudan lähde, joka on elimistön energiantuotannossa välttämätön kivennäisaine.

8. Ruusukaali edistää luuston terveyttä. Ruusukaalin ravintoaineet auttavat rakentamaan ja ylläpitämään vahvoja luita lisäämällä kalsiumin imeytymistä ja parantamalla luuntiheyttä.

9. Ruusukaali lievittää stressiä ja ahdistusta. Ruusukaalin sisältämä C-vitamiini auttaa vähentämään stressihormonien määrää elimistössä, mikä edistää rentoutumista ja vähentää ahdistuneisuutta.

Ruusukaalin käsittely

Kun valitset ruusukaalia, etsi kiinteitä ja tiiviitä, vihreitä, noin vihreä kuula -marmeladin kokoisia päitä.

ruusukaali kasittely
Valitse tiiviitä ja kirkkaanvärisiä vihreitä kuulia

Vältä keriä, jotka ovat kellastuneet tai joissa on ruskeita täpliä. Säilytä niitä jääkaapissa ilmatiiviissä astiassa enintään neljä päivää. Kun valmistat ruusukaaleja, poista keltaiset lehdet ja leikkaa varsi. Leikkaa ne puoliksi tai jätä ne kokonaisiksi mieltymyksesi mukaan. Tämän jälkeen ruusukaali on valmis ruuanlaittoon.

Ruusukaalin valmistaminen ruuaksi

Ruusukaaleja voi syödä raakana, keitettynä, paistettuna, grillattuna tai paahdettuna. Niitä voi lisätä salaatteihin, voileipiin, keittoihin ja lisukkeisiin.

Ruusukaali salaatti
Herkullinen ja täyttävä salaatti ruusukaalista

Voit höyrystää, muhennella, paahtaa tai grillata niitä. Lisää suolaa ja pippuria maun mukaan. Ruusukaalit voi lisätä myös muihin ruokiin, kuten pastaruokiin tai sekoitusruokiin. Ole luova ja kokeile eri tapoja valmistaa niitä!

Ruusukaalit voidaan höyryttää, mikä onkin ehkä kaikkein paras ja terveellisin tapa kypsentää niitä. Ruusukaalia kannattaa tarkkailla ettei höyrytä liikaa. Ruusukaalien kuuluu säilyä napakkana ja väri kirkkaana. Jos sen vihreä väri alkaa samentua, on jo höyrytetty liikaa. Ruusukaaleja voi myös keittää, mikä ei ole läheskään niin järkevää kuin höyrytys.

Itse syön ruusukaalia myös raakana salaattien joukossa. Avaan pienet kaalinpäät ja levittelen lehtiä salaatin joukkoon. Tätä kannattaa kokeilla. Herkullista ja rapeaa!

Brussels sprout ruusukaali
Avocado-sitruuna-ruusukaali-salaattia

Niille, jotka ovat rakastuneet näihin pieniin kaaleihin, ei ole paluuta takaisin! Jos etsit uusia tapoja nauttia ruusukaalista seuraavassa kappaleessa on muutamia vinkkejä.

Kokeile näitä tapoja ruusukaalin käyttöön keittiössäsi:

Jos haluat yksinkertaisen ja perinteisen lisäkkeen ruusukaalista

9
Paahdettuja ruusukaaleja juustolla

Paahda ruusukaalit uunissa ja lisää hieman oliiviöljyä ja suolaa. Voit lisätä myös muita mausteita maun mukaan, kuten valkosipulia tai parmesaanijuustoa.

Jos olet seikkailunhaluinen ruusukaalin kanssa

Laita ruusukaalit vuoan pohjalle ja sijoittele niiden päälle kerroksittain esimerkiksi seitansalamia, juustoa ja muita kasviksia kuten sipulia, paprikaa ja tomaatinsiivuja. Seitansalamin savuinen maku täydentää ruusukaalien makeutta ja kirpeyttä täydellisesti.

Jos haluat kevyemmän vaihtoehdon ruusukaalista

Kokeile höyrystää tai keittää ruusukaalia ja sekoita siihen sitruunamehua ja tuoreita yrttejä. Tähän reseptiin voi lisätä myös muita vihanneksia, kuten porkkanoita tai vihreitä papuja.

Jos etsit tukevaa pääruokaa ruusukaalista

Ruusukaali
Ruusukaalista saa myös hyvän pääruuan esimerkiksi pastan kanssa

Kokeile silputa ruusukaalit ja paista ne sipulin ja valkosipulin kanssa. Lisää joukkoon oliiveja ja pähkinöitä. Tarjoa tämä pastan tai riisin päällä, niin saat täyteläisen aterian, joka on täynnä makua.

Olitpa sitten ruusukaalifani tai vielä epävarma näiden pikku kaalien suhteen, kokeile jotakin näistä resepteistä! Ne saattavat tehdä sinusta elinikäisen ruusukaalin ystävän.

Usein kysyttyjä kysymyksiä ruusukaalista

Onko ruusukaali terveellistä?

Ruusukaali sisältää runsaasti kuitua, jopa eniten kaalien jokossa. Ruuskaalissa on C-,A- ja K- vitamiinia ja folaattia. Niihin on yhdistetty monia terveyshyötyjä, kuten sydämen terveyden, aivotoiminnan ja ruoansulatuksen paraneminen.

Miten ruusukaali valmistetaan?

Ruusukaalit voidaan höyryttää, mikä onkin ehkä kaikkein paras ja terveellisin tapa. Ruusukaalia kannattaa tarkkailla ettei höyrytä liikaa. Ruusukaalin kuuluu säilyä napakkana ja väri kirkkaana. Jos sen vihreä väri alkaa samentua, on jo höyrytetty liikaa. Ruusukaaleja voi myös keittää, mikä ei ole läheskään niin järkevää kuin höyrytys. Erilaisten ruokien joukkoon ruusukaali sopii myös hyvin, kokeile, patoihin, gratiineihin, vuokiin ja wokkeihin. Itse syön ruusukaalia myös raakana salaattien joukossa. Ruusukaalia voi myös grillata, paahtaa uunissa tai paistaa pannulla.

Miten maustaa ruusukaali?

Ruusukaali grillissa
Ruusukaaliin ei välttämättä tarvita kuin suolaa ja öljyä, tai voita

Ruusukaalin täyteläisen maun saa ulos niinkin yksinkertaisesti kuin suolalla ja voisulalla tai oliiviöljyllä. Jos haluat siihen lisämakua voit tehdä esimerkiksi marinointikastikkeen grillausta tai uunissa paahtamista varten oliiviöljystä, suolasta, valkosipulista ja viherpippurista. ruusukaaliin sopivat myös dippikastikkeet kermaviilistä ja vegaanisista kermoista tehtyinä, ja lisäksi se itsessään sopii paloiteltuna moniin kastikkeisiin antamaan “pippurista” makua.

Kauanko ruusukaalia keitetään?

Ruusukaalin keittoaika on noin 4-6 minuuttia. Kaalien pitää säilyä kirkkaina ja värin heleänä. Se ei saa samentua, jos se samenee on keitetty liikaa, esimerkiksi 10 minuuttia on yleensä jo liikaa. Ruusukaali kannattaa ensisijassa höyryttää, näin ravintoaineet säilyvät parhaiten. Ruusukaalia voi valmistaa myös muilla tavoin, esimerkiksi uunissa paahtamalla tai pannulla paistamalla.

Voiko ruusukaalin syödä raakana?

Ruusukaalit voidaan syödä raakana ja ne ovatkin erittäin herkullisia näin. Ruusukaali sopii joko lehdet eriteltyinä tai koko kaalin keränen paloiteltuna salaattien joukkoon. Kokeile lehtiä myös esimerkiksi täytettyihin patonkeihin ja tortilloihin.

Missä ruusukaali kasvaa?

Ruusukaali kasvaa kaikkialla Euroopassa ja muuallakin maailmassa. Ruusukaali viihtyy aurinkoisella kasvupaikalla syvämultaisessa maassa, joka saa olla myös savipitoista. Keväällä maa muokataan valmiiksi ruusukaalia varten.

Ruusukaalin viljely

ruusukaali viljely 1
Kaunis ruusukaali “puu” kotiviljelijän puutarhassa

Istuta taimet syvämultaiseen maahan 50–60 sentin etäisyydelle toisistaan, riviväli saa olla suunnilleen saman verran. Jos istutus on harva, kasvavat pikkuiset ruusukaalin kerät suuremmiksi.

Ruusukaalin satokausi

Ruusukaalin satokausi lähiruokana Suomessa on syyskuusta marraskuuhun. Satokauden ulkopuolella muina aikoina voi ostaa ulkomaista ruusukaalia.

Löydät lisää Kasvit & Hyvinvointi -aiheisia artikkeleita Vegefrendit.fi etusivulta tai yläpalkin valikosta

Samankaltaiset artikkelit