Voiko lehtikaalia syödä raakana? Vegfrendit.fi

Voiko lehtikaalia syödä raakana?

Lehtikaalia siis voi syödä raakana, mutta millä tavoin? Suuri lehtikaalikeskustelu: The Great Kale Debate, on aina meneillään: Voiko lehtikaalia syödä raakana? Tuntuu siltä, että mihin suuntaan tahansa kääntyykin, joku väittää että lehtikaalia ei kannata syödä raakana ja joku jopa että ei voi syödä, joku taas ylistää lehtikaalin hyveitä, mutta mieluiten kypsennettynä. Lehtikaalisipsit ovat kauan jo olleet muodissa, ja reseptejä raakalehtikaalisalaateista on runsaasti. Mutta voiko lehtikaalia tosiaan syödä raakana? Tutustutaanpa tarkemmin tähän lehtivihreään ja selvitetään, onko se todella niin käsittämätön kuin miltä keskustelut vaikuttavat. Lue eteenpäin niin tiedät, mistä on kyse.

Lehtikaalia voi käyttää raakana

Lehtikaalia eri vaiheissaan voi käyttää ja kannattaa syödä raakana. Sen terveysvaikutukset ovat tietenkin parhaimmillaan kypsentämättömänä. Smoothiet, salaatit, pestot ja muhennokset ovat oivia raa’an lehtikaalin käyttötarkoituksia.

lehtikaalia voi käyttää raakana Vegefrendit
Lehtikaalista tehty smoothie on terveyspommi

Lehtikaalin perhekunta Brassica oleracea

Lehtikaali kuuluu Brassica oleracea -perheeseen, johon kuuluvat myös esimerkiksi kaali, ruusukaali ja parsakaali.

Tämä kasvisperhe on tunnettu sitkeistä, kitkeristä lehdistään, monien mielestä niitä ei kannata syödä raakana. Ne ovat useimpien mielestä yleensä parempia kypsennettyinä kuin raakana syötynä. Ei siis ole yllätys, että monet pitävät lehtikaalia liian sitkeänä tuoreena syötäväksi. Mutta lehtikaalista saa vaikka mitä myös kypsentämättömänä.

lehtikaalin perhekunta Vgefrendit.fi
Lehtikaalia ja muita tummanvihreitä kannattaa syödä raakana terveyssyistä

Jos siis harkitset lehtikaalin lisäämistä ruokavalioosi, älä rajoita itseäsi vain kypsennettyihin ruokiin – raaka lehtikaali voi olla aivan yhtä herkullista (ja ravitsevampaa se tietysti on)! Varmista vain, että valitset lajikkeen tai kasvuvaiheen, joka sopii makunystyröihisi ja ruoanlaittotyyliisi tai sitten joka tapauksessa käsittelet lehtikaalin oikein.

Lehtikaalin lajikkeita on monta

Lehtikaali on kuitenkin ollut olemassa jo vuosisatoja, ja ihmiset ovat syöneet sitä sekä kypsennettynä että raakana yhtä kauan.

Tosiasia on, että lehtikaalia on monenlaista monessa kasvuvaiheessa, jokin vaiheista sopii paremmin raakana syömiseen kuin toinen. Muun muassa ihan pikkuisen babykaalin lehdet ovat paljon mureampia ja miedompia kuin täysikasvuiset, ja ne sopivat erinomaisesti salaatteihin. Lehtikaali on myös erittäin kiharana versiona ja se on toinen lajike, jota syödään usein raakana salaateissa tai lisukkeena.

Lue tästä Wikipediasta lisää lehtikaalista.

Mustakaali on lehtikaalin lajike

Mustakaali kuuluu lehtikaaleihin ja sen nimi on Nero di Toscana, lisäksi sitä nimitetään myös palmukaaliksi. Mustakaalia voi käyttää samaan tapaan ja se on yhtä terveellinen kuin tuo toinenkin, jota enemmän lehtikaalin nimikkeellä myydään.

mustakaali on lehtikaali lajike Vegefrendit
Mustakaali kuuluu lehtikaaleihin

Lehtikaali on superfood – puiseva ja sitkeä, vai onko?

Lehtikaali tuntuu kuivalta aivan kuin pahvi tai paperi ja sen säikeet vaikuttavat sitkeiltä ja puumaisilta jopa. Mutta ehkä tämä ihana kasvis onkin juuri sen vuoksi niin terveellinen ja varsinaista superfoodia! Oletko miettinyt sitä?

Jos syöt lehtikaalin raakana, tee näin

Hierrä lehtikaali suolalla ja sitruunalla tai limellä

Lehtikaali kannattaa hiertää joko käsissä tai sitten vaikka joidenkin astioiden välissä tai suuressa morttelissa, jotta mehu pääsee virtaamaan ja säikeet löystyvät.

Lehtikaalia kannattaa pehmittää sitruunalla tai limetillä

Voit laittaa lehtikaaliin esimerkiksi lime- tai sitruunamehua tai omenaviinietikkaa sekä merisuolaa ja hiertää kaalinlehtiä niiden avulla, näin lehtikaalista tulee myös herkullisempaa ja se sopii hyvin salaatteihin. Lehtikaalin puisevuus on tiessään ja herkuttelu on mahdollista!

Silppua ja marinoi lehtikaali

Voit leikata tai silputa lehtikaalin niin pieneksi kuin mahdollista. Keinuvalla yrttiveitsellä se onnistuu mainiosti. Sen jälkeen laita lehtikaalisilppu marinoitumaan jääkaappiin muutamaksi tunniksi.

Silppua ja marinoi lehtikaali Vegefrendit
Vieläkin pienemmäksi voi silputa lehtikaalin salaattiin

Marinadina voit käyttää esimerkiksi oliiviöljy- tai avocadoöljypohjaista kastiketta, jonka olet itse tehnyt sitruunamehusta, omenaviinietikasta tai balsamicosta. Mausteena voit käyttää muun muassa pippureita, valkosipulia, paparikaa, yrttejä ja suolaa.

Tee lehtikaali mössöksi tai pestoksi

Lehtikaalissa on ainesta pestoksi ja monenlaiseksi mössöksi ja muusiksi. Voit laittaa sitä raakana mössönä esimerkiksi perunamuusin joukkoon, tehdä siitä itsestään herkullista pestoa oliiviöljyn, sitruunan ja muiden ainesten kanssa.

tee lehtikaali mössöksi tai pestoksi Vegefrendit
Lehtikaalista on ihanaksi pestoksi tai mössöksi vaikka perunamuusin joukkoon

Lehtikaalia kannattaa syödä tuoreena

Lehtikaalia nimenomaan kannattaa syödä tuoreena. Lehtikaalista kannattaa itse keksiä uusia reseptejä. Terveellisyys lehtikaalissa on varmasti paras asia ja niin ollen sitä kannattaa vaalia. Lehtikaalissa on runsaasti terveysominaisuuksia, sehän on superfoodia.

lehtikaalia kannattaa syödä tuoreena Vegefrendit
Tuoreena syöden lehtikaalista saa kaiken irti

Johtopäätökset Lehtikaali raakana

Kun joku seuraavan kerran sanoo sinulle, että lehtikaali on liian kova syötäväksi raakana, älä usko häntä! Lehtikaalia todella voi syödä raakana ja sitä on myös eri lajikkeita, ja jotkut niistä ovat itse asiassa varsin maukkaita tuoreena syötynä. Kokeile siis lehtikaalia nimenomaan ilman kypsennystä – saatat yllättyä siitä, kuinka paljon pidät siitä!

johtopäätökset lehtikaali raakana Vegefrendit
Lehtikaali on raakana hyvää kun sen osaa valmistaa

Lehtikaali raakana FAQ

Miten käyttää lehtikaalia?

Lehtikaalia voi käyttää sekä tuoreena että kypsennettynä. Raakana eli tuoreena se sopii hyvin smoothieen, pestoon ja salaatteihin. Siitä voi myös ethdä mössöä, jota lisää ruokien joukkoon, näin lehtikaalin terveysominaisuudet parhaiten käyttöön. Kypsennettynä lehtikaalia käytetään varmaan eniten. Se käy keittoihin, kastikkeisiin, patoihin, gratiineihin ja muihin uuniruokiin, taikinoihin lisukkeeksi ja siitä voi tehdä kasvispasteijoita tai -piirakoita. Lehtikaalin käyttöä kannattaa lisätä nimenomaan myös tuoreena.

Miten pakastaa lehtikaali?

Lehtikaalin voi pakastaa ja kannattaakin talven varalle pakastaa terveyttä. Lehtikaalin käsittely, pakastus: Lehtikaali huuhdotaan ja lehtiruotia ohennetaan vähän paksuimmasta kohdasta. Lehtikaalin lehtiä voi pakastaa ihan sellaisenaan, laita lehdet vain pakastuspusseihin ja pakastimeen jäätymään. Lehdet jäätyvät rapsakoiksi ja niitä on hyvä murennella jäisinä ruokiin, esimerkiksi smoothieen, patoihin, kiusauksiin ja kastikkeisiin.

Onko lehtikaali terveellistä?

Lehtikaali on erittäin terveellistä ja sitä kannattaa syödä myös raakana. Lehtikaali on hyvin ravinteikas kasvis, siinä on runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita ja kuitua, mutta vähän kaloreita. 100g lehtikaalia sisältää vain 38 kaloria ja 2 grammaa hiilihydraatteja. Se on erinomainen A-, C- ja K-vitamiinin lähde ja hyvä magnesiumin, kalsiumin ja raudan lähde. Lehtikaalia suositaan kasvisruokavaliossa erityisesti sen rauta-, kalsium- ja proteiinipitoisuutensa takia. Lehtikaali on ravintoarvoiltaan paras kaikista kaaleista.

Löydät lisää Kasvit & Hyvinvointi -aiheisia artikkeleita Vegefrendit.fi etusivulta tai yläpalkin valikosta

Samankaltaiset artikkelit