Voiko lehtikaalia syödä raakana?
Lehtikaalia siis voi syödä raakana, mutta millä tavoin? Suuri lehtikaalikeskustelu: The Great Kale Debate, on aina meneillään: Voiko lehtikaalia syödä raakana? Tuntuu siltä, että mihin suuntaan tahansa kääntyykin, joku väittää että lehtikaalia ei kannata syödä raakana ja joku jopa että ei voi syödä, joku taas ylistää lehtikaalin hyveitä, mutta mieluiten kypsennettynä. Lehtikaalisipsit ovat kauan jo olleet muodissa, ja reseptejä raakalehtikaalisalaateista on runsaasti. Mutta voiko lehtikaalia tosiaan syödä raakana? Tutustutaanpa tarkemmin tähän lehtivihreään ja selvitetään, onko se todella niin käsittämätön kuin miltä keskustelut vaikuttavat. Lue eteenpäin niin tiedät, mistä on kyse.
Lehtikaalia voi käyttää raakana
Lehtikaalia eri vaiheissaan voi käyttää ja kannattaa syödä raakana. Sen terveysvaikutukset ovat tietenkin parhaimmillaan kypsentämättömänä. Smoothiet, salaatit, pestot ja muhennokset ovat oivia raa’an lehtikaalin käyttötarkoituksia.
Lehtikaalin perhekunta Brassica oleracea
Lehtikaali kuuluu Brassica oleracea -perheeseen, johon kuuluvat myös esimerkiksi kaali, ruusukaali ja parsakaali.
Tämä kasvisperhe on tunnettu sitkeistä, kitkeristä lehdistään, monien mielestä niitä ei kannata syödä raakana. Ne ovat useimpien mielestä yleensä parempia kypsennettyinä kuin raakana syötynä. Ei siis ole yllätys, että monet pitävät lehtikaalia liian sitkeänä tuoreena syötäväksi. Mutta lehtikaalista saa vaikka mitä myös kypsentämättömänä.
Jos siis harkitset lehtikaalin lisäämistä ruokavalioosi, älä rajoita itseäsi vain kypsennettyihin ruokiin – raaka lehtikaali voi olla aivan yhtä herkullista (ja ravitsevampaa se tietysti on)! Varmista vain, että valitset lajikkeen tai kasvuvaiheen, joka sopii makunystyröihisi ja ruoanlaittotyyliisi tai sitten joka tapauksessa käsittelet lehtikaalin oikein.
Lehtikaalin lajikkeita on monta
Lehtikaali on kuitenkin ollut olemassa jo vuosisatoja, ja ihmiset ovat syöneet sitä sekä kypsennettynä että raakana yhtä kauan.
Tosiasia on, että lehtikaalia on monenlaista monessa kasvuvaiheessa, jokin vaiheista sopii paremmin raakana syömiseen kuin toinen. Muun muassa ihan pikkuisen babykaalin lehdet ovat paljon mureampia ja miedompia kuin täysikasvuiset, ja ne sopivat erinomaisesti salaatteihin. Lehtikaali on myös erittäin kiharana versiona ja se on toinen lajike, jota syödään usein raakana salaateissa tai lisukkeena.
Lue tästä Wikipediasta lisää lehtikaalista.
Mustakaali on lehtikaalin lajike
Mustakaali kuuluu lehtikaaleihin ja sen nimi on Nero di Toscana, lisäksi sitä nimitetään myös palmukaaliksi. Mustakaalia voi käyttää samaan tapaan ja se on yhtä terveellinen kuin tuo toinenkin, jota enemmän lehtikaalin nimikkeellä myydään.
Lehtikaali on superfood – puiseva ja sitkeä, vai onko?
Lehtikaali tuntuu kuivalta aivan kuin pahvi tai paperi ja sen säikeet vaikuttavat sitkeiltä ja puumaisilta jopa. Mutta ehkä tämä ihana kasvis onkin juuri sen vuoksi niin terveellinen ja varsinaista superfoodia! Oletko miettinyt sitä?
Jos syöt lehtikaalin raakana, tee näin
Hierrä lehtikaali suolalla ja sitruunalla tai limellä
Lehtikaali kannattaa hiertää joko käsissä tai sitten vaikka joidenkin astioiden välissä tai suuressa morttelissa, jotta mehu pääsee virtaamaan ja säikeet löystyvät.
Voit laittaa lehtikaaliin esimerkiksi lime- tai sitruunamehua tai omenaviinietikkaa sekä merisuolaa ja hiertää kaalinlehtiä niiden avulla, näin lehtikaalista tulee myös herkullisempaa ja se sopii hyvin salaatteihin. Lehtikaalin puisevuus on tiessään ja herkuttelu on mahdollista!
Silppua ja marinoi lehtikaali
Voit leikata tai silputa lehtikaalin niin pieneksi kuin mahdollista. Keinuvalla yrttiveitsellä se onnistuu mainiosti. Sen jälkeen laita lehtikaalisilppu marinoitumaan jääkaappiin muutamaksi tunniksi.
Marinadina voit käyttää esimerkiksi oliiviöljy- tai avocadoöljypohjaista kastiketta, jonka olet itse tehnyt sitruunamehusta, omenaviinietikasta tai balsamicosta. Mausteena voit käyttää muun muassa pippureita, valkosipulia, paparikaa, yrttejä ja suolaa.
Tee lehtikaali mössöksi tai pestoksi
Lehtikaalissa on ainesta pestoksi ja monenlaiseksi mössöksi ja muusiksi. Voit laittaa sitä raakana mössönä esimerkiksi perunamuusin joukkoon, tehdä siitä itsestään herkullista pestoa oliiviöljyn, sitruunan ja muiden ainesten kanssa.
Lehtikaalia kannattaa syödä tuoreena
Lehtikaalia nimenomaan kannattaa syödä tuoreena. Lehtikaalista kannattaa itse keksiä uusia reseptejä. Terveellisyys lehtikaalissa on varmasti paras asia ja niin ollen sitä kannattaa vaalia. Lehtikaalissa on runsaasti terveysominaisuuksia, sehän on superfoodia.
Johtopäätökset Lehtikaali raakana
Kun joku seuraavan kerran sanoo sinulle, että lehtikaali on liian kova syötäväksi raakana, älä usko häntä! Lehtikaalia todella voi syödä raakana ja sitä on myös eri lajikkeita, ja jotkut niistä ovat itse asiassa varsin maukkaita tuoreena syötynä. Kokeile siis lehtikaalia nimenomaan ilman kypsennystä – saatat yllättyä siitä, kuinka paljon pidät siitä!
Lehtikaali raakana FAQ
Miten käyttää lehtikaalia?
Miten pakastaa lehtikaali?
Onko lehtikaali terveellistä?
Löydät lisää Kasvit & Hyvinvointi -aiheisia artikkeleita Vegefrendit.fi etusivulta tai yläpalkin valikosta