Antioksidantit ravinnossa suojaavat terveyttäsi Vegefrendit

Antioksidantit ravinnossa

Tiedätkö todella miksi antioksidantit ravinnossa ovat niin tärkeitä terveydellesi? Tässä artikkelissa käsittelemme lukuisia syitä, miksi antioksidantit ovat tärkeitä ihmisen terveydelle ja hyvinvoinnille. Jatka lukemista saadaksesi lisätietoja!

Mikä on antioksidantti?

Monet ravintoaineet, kuten tietyt vitamiinit ja kivennäisaineet, toimivat elimistössä antioksidantteina. Nämä aineet suojaavat elimistöä happiradikaalien aiheuttamilta vaurioilta, joita kutsutaan hapetusstressiksi. Ruoasta saatavat luonnolliset antioksidantit ovat yleensä tehokkaampia kuin lisäravinteet tämäntyyppisten vaurioiden torjunnassa.

mitä ovat antioksidantit ja miksi antioksidantit ravinnossa ovat niin tärkeitä
Antioksidanttipitoinen smoothie marja-aroniasta, omenasta ja päärynästä

Antioksidantit ovat siis aineita, jotka suojaavat soluja vapaiksi radikaaleiksi kutsuttujen epävakaiden molekyylien aiheuttamilta vaurioilta. Vapaita radikaaleja syntyy, kun elimistö hajottaa ruokaa tai altistuu tupakansavulle ja säteilylle. Vapaat radikaalit voivat vahingoittaa solun DNA:ta, jolloin solu ei toimi kunnolla tai kuolee. Antioksidantit toimivat neutralisoimalla vapaita radikaaleja ja estävät siten niitä aiheuttamasta vahinkoa soluille.

Kun vapaat radikaalit vahingoittavat soluja, niin samalla ne mahdollisesti edistävät esimerkiksi sydän- ja verisuonitautien ja syövän kehittymistä. Antioksidantteja runsaasti sisältäviä elintarvikkeita ovat muun muassa marjat, monet vihreät vihannekset, raaka tumma suklaa, pavut, artisokat ja vihreä tee.

Elintarvikkeista löytyy erilaisia antioksidantteja, kuten C- ja E-vitamiinit, beetakaroteeni ja lykopeeni. Antioksidantteja on saatavilla myös ravintolisänä. Joidenkin tutkimusten mukaan antioksidanttilisien käyttö voi ehkäistä tai viivästyttää tiettyjen kroonisten sairauksien, kuten sydänsairauksien ja syövän, puhkeamista. On kuitenkin tärkeää huomata, että tarvitaan lisää tutkimusta sen selvittämiseksi, ovatko antioksidanttilisät todella tehokkaita terveyden edistämisessä. Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että antioksidanttivalmisteiden käyttö ei ole yhtä hyödyllistä kuin näiden ravintoaineiden saaminen terveellisestä ruokavaliosta. Tämä johtuu siitä, että elintarvikkeet voivat sisältää tuhansia erilaisia antioksidantteja, jotka toimivat yhdessä, mikä on tehokkaampaa kuin mikään yksittäinen lisäravinne.

Mitkä ruoka aineet voivat toimia antioksidantteina?

Marjat, kasvikset ja hedelmät ovat parhaita antioksidantteja, samoin hyvät rasvat kuten esimerkiksi hampusta, oliivista ja kaloista saatavat öljyt.

mitkä ruoka-aineet voivat toimia antioksidantteina
Saksanpähkinöissä, paprikassa ja viinirypäleissä on antioksidatiivisia ominaisuuksia

Luontaiset antioksidantit ravinnossa

 1. Marjat – Parhaimpia marja-aronia ja mustikka, muita hyviä ovat tyrni, karpalo, lakka, vadelma, ruusunmarja ja puolukka sekä juolukka, kirsikka, mansikka ja mustaherukka.
 2. Värivihannekset – Erinomaisia ovat esimerkiksi paprika,kurpitsa, punakaali ja tomaatti.
 3. Vihreät vihannekset kuten: lehtikaali, parsakaali, lehtimangoldi ja pinaatti
 4. Juurekset – Palsternakka on hyvä folaatin lähde. Porkkana on hyvä karotenoidi-antioksidantin lähde. Punajuuresta saa betaiinia ja antosyaania. Sipulit sisältävät myös runsaasti antioksidantteja.
 5. Hedelmät – Hyviä antioksidanttien lähteitä ovat päärynä, sitruuna, appelsiini, banaani, greippi, viinirypäle, papaija, omena ja luumu.
 6. Pähkinät – Pähkinöitä antioksidanttien lähteeksi ovat esimerkiksi hasselpähkinä, pistaasipähkinä, manteli ja saksanpähkinä.
 7. SiemenetHampunsiemen, chiansiemen, tattari, hirssi, auringonkukansiemen, kurpitsansiemen ja pellavansiemen.
 8. Viljat – Täysjyvävenyä, täysjyväruis, täysjyväkaura, täysjyväohra
 9. PalkokasvitHärkäpapu, vihreä papu, herne, linssit, soijapapu
 10. Maustekasvit – Inkivääri, kurkuma, kumina
 11. Yrtit – Persilja, sitruunamelissa, salvia, rosmariini, timjami, oregano, basilika, minttu
 12. Nautintoaineet ja juomat – Kahvi, raakakaakao, vihreä tee, punaviini
 13. Öljyt – Hamppuöljy, kurpitsansiemenöljy, kalanmaksaöljy, avocadoöljy, kookosöljy, rapsiöljy, vehnänalkioöljy, oliiviöljy. Varmista, että kasviöljyt ovat kylmäpuristusmenetelmällä tuotettuja.

Antioksidantit suojaavat sydämen terveyttä

Vapaat radikaalit voivat vahingoittaa soluja ja mahdollisesti edistää sydän- ja verisuonitautien ja syövän kehittymistä. Sydämen terveyttä parantamaan kannattaa lisätä antioksidantteja ruokavalioon. Antioksidantteja runsaasti sisältäviä elintarvikkeita ovat muun muassa marjat, monet vihannekset ja hedelmät, siemenet, tumma suklaa, pavut, artisokat ja vihreä tee. Nauti herkullisia sydänterveellisiä ruokia. Muista, että neuvottele aina lääkärisi kanssa ennen kuin teet muutoksia ruokavalioosi tai elämäntapoihisi.

antioksidantit suojaavat sydämen terveyttä
Kasvikunnan tuotteet vaikuttavat suotuisasti sydänterveyteen

Antioksidantit parantavat muistia

Iän myötä on normaalia, että muistimme heikkenee hieman. Voimme kuitenkin tehdä asioita, jotka auttavat meitä pitämään mielemme terävänä. Yksi näistä asioista on varmistaa, että saamme riittävästi antioksidantteja. Antioksidantit ovat aineita, jotka auttavat suojaamaan soluja vapaiden radikaalien aiheuttamilta vaurioilta. Vapaat radikaalit ovat epävakaita molekyylejä, jotka voivat kerääntyä elimistöön ja johtaa tulehdukseen. Tulehdus on yhdistetty moniin terveysongelmiin, kuten muistin menetykseen. Saamalla riittävästi antioksidantteja voimme siis vähentää tulehdusta ja parantaa muistia. Antioksidantteja sisältäviä elintarvikkeita on runsaasti, joten tarvitsemiemme ravintoaineiden saaminen on helppoa. Antioksidanttien hyviä lähteitä ovat esimerkiksi hedelmät, vihannekset, pähkinät ja siemenet. Kun siis seuraavan kerran etsit keinoa parantaa muistia, tartu antioksidanttipitoisiin ruokiin.

Antioksidantit ovat tehokkaita hedelmällisyysongelmien hoidossa

Jos kamppailet hedelmällisyysongelmien kanssa, sinun kannattaa harkita antioksidanttien lisäämistä ruokavalioosi. Vaikka vielä ei tiedetä tarkalleen, miten antioksidantit parantavat hedelmällisyyttä, on todisteita siitä, että ne voivat auttaa vähentämällä tulehdusta ja parantamalla munasolujen laatua. Yksi parhaista antioksidanttien lähteistä on tummat lehtivihannekset, joten muista sisällyttää aterioihisi runsaasti pinaattia, lehtikaalia ja mangoldia. Myös marjoissa on paljon antioksidantteja, joten yritä syödä kourallinen marjoja joka päivä. Voit saada antioksidantteja myös sellaisista elintarvikkeista kuin tumma suklaa, vihreä tee ja punaviini. Jos siis haluat parantaa hedelmällisyyttäsi, lisää ruokavalioosi enemmän antioksidanttipitoisia ruokia. Granaattiomena sisältää monta eri antioksidanttia, jotka ovat erityisen hyödyllisiä hedelmällisyyttä ajatellen. Mieskunnostaan huolehtiville miehille granaattiomenan nauttiminen on kannattavaa, sillä se saattaa auttaa erektiohäiriöissä ja suojata eturauhassyövältä.

granaattiomenoissa on antioksidantteja
Granaattiomenoissa on hyödyllisiä antioksidantteja useampaa lajia

Antioksidantit suojaavat solujen vanhenemiselta

Ennenaikainen vanheneminen. Me kaikki haluamme välttää sitä, mutta mitä se oikeastaan on? Ennenaikainen ikääntyminen on prosessi, jossa solut rappeutuvat nopeammin kuin niiden pitäisi, ja se voi johtua monista syistä: altistumisesta UV-säteilylle, saasteista, tupakoinnista ja jopa stressistä. Yksi ennenaikaisen ikääntymisen tärkeimmistä tekijöistä on kuitenkin oksidatiivinen stressi. Oksidatiivinen stressi syntyy, kun vapaiden radikaalien tuotanto ja elimistön kyky korjata niiden aiheuttamia vaurioita ovat epätasapainossa. Vapaat radikaalit ovat epävakaita molekyylejä, jotka vaurioittavat soluja, ja ajan mittaan nämä vauriot kasautuvat, mikä johtaa juonteiden, ryppyjen ja muiden ikääntymisen merkkien syntymiseen. Antioksidantit ovat aineita, jotka auttavat neutraloimaan vapaita radikaaleja ja estävät niitä aiheuttamasta soluvaurioita. Lisäämällä antioksidantteja ruokavalioosi voit auttaa suojaamaan solujasi hapetusstressiltä ja ennenaikaiselta vanhenemiselta. Antioksidantteja on monenlaisia, mutta yleisimpiä ovat C- ja E-vitamiinit, beetakaroteeni ja lykopeeni. Antioksidantit voivat pidentää elinikääsi ja pitää sinut nuorekkaan näköisenä. Jos siis haluat pitää solusi terveinä ja ehkäistä ennenaikaista ikääntymistä, varmista, että käytät runsaasti antioksidantteja!

Antioksidantit voivat auttaa suojautumaan syöpää vastaan

Antioksidantit ovat molekyylejä, jotka voivat estää muiden molekyylien hapettumisen. Hapettuminen on kemiallinen reaktio, joka voi tuottaa vapaita radikaaleja, jotka ovat haitallisia sivutuotteita, jotka voivat vahingoittaa soluja ja vaikuttaa syövän kehittymiseen. Antioksidantit voivat neutraloida vapaita radikaaleja ja voivat auttaa suojaamaan soluja vaurioilta. Joidenkin tutkimusten mukaan antioksidantit voivat auttaa vähentämään syöpäriskiä. Antioksidanteilla on kuitenkin monia muitakin mahdollisia terveyshyötyjä, joten runsaasti antioksidantteja sisältävien elintarvikkeiden kuten marjojen, hedelmien ja vihannesten syömistä pidetään yleisesti terveellisenä valintana.

Antioksidantit vahvistavat luita ja hampaita

Antioksidantit ovat tärkeitä ravintoaineita, jotka auttavat pitämään luumme ja hampaamme vahvoina. Ne toimivat haitallisten myrkkyjen keräämiseksi elimistöstä ja neutralisoimiseksi. Tämä auttaa estämään soluvaurioita ja vähentämään tulehduksia. Lisäksi antioksidantit edistävät kollageenin tuotantoa, joka on välttämätöntä luiden ja hampaiden terveydelle. Antioksidantteja saadaan monista eri elintarvikkeista, kuten hedelmistä ja vihanneksista, mutta monet ihmiset käyttävät myös ravintolisiä varmistaakseen, että he saavat niitä riittävästi. Jos harkitset antioksidanttilisän ottamista, keskustele ensin lääkärisi kanssa varmistaaksesi, että se sopii sinulle.

antioksidantit vahvistavat luita ja hampaita
Antioksidantit hymyilyttävät

Antioksidanttien tiedetään auttavan virtsatieinfektioiden torjunnassa

Virtsatietulehdukset ovat yleinen ja kivulias vaiva erityisesti naisille. Tiesitkö, että tietyt elintarvikkeet ja lisäravinteet voivat auttaa torjumaan näitä infektioita? Yksi ryhmä ravintoaineita, joiden on osoitettu olevan tehokkaita virtsatietulehduksia vastaan, ovat antioksidantit. Antioksidantit toimivat haitallisten myrkkyjen ja vapaiden radikaalien, jotka voivat vahingoittaa soluja, haalistajana. Jotkut tutkimukset ovat osoittaneet, että antioksidantit voivat vähentää virtsatietulehduksen riskiä ja lievittää oireita. Jos siis etsit luonnollista tapaa tehostaa virtsatietulehduksen torjuntaa, harkitse antioksidanttipitoisten elintarvikkeiden lisäämistä ruokavalioosi. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi marjat, raaka tumma suklaa ja vihreä tee.

Antioksidantit auttavat pitämään silmät terveinä

Antioksidantit ovat avainasemassa näön turvaamisessa. Ikääntyessämme meidän ei tarvitse huolehtia vain ryppyistä, vaan myös näkömme voi alkaa heikentyä. Tässä kohtaa antioksidantit tulevat kuvaan mukaan. Antioksidantteja on monissa elintarvikkeissa, kuten hedelmissä ja vihanneksissa, ja ne auttavat suojaamaan soluja vaurioilta. Ne tekevät tämän puhdistamalla haitallisia molekyylejä, joita kutsutaan vapaiksi radikaaleiksi. Nämä vapaat radikaalit voivat aiheuttaa hapetusstressiä, joka vahingoittaa soluja ja johtaa tulehdukseen. hapetusstressi on yhdistetty useisiin silmäsairauksiin, kuten makuladegeneraatioon ja kaihiin. Syömällä runsaasti antioksidantteja sisältävää ruokavaliota voit auttaa suojelemaan näköäsi ja pitämään silmäsi terveinä ikääntyessäsi.

antioksidantit auttavat sitämään silmät terveinä
Hyvä näkökyky seuraa antioksidanttien nauttimista

Antioksidantit vahvistavat immuunijärjestelmää

Antioksidantit ovat tärkeitä paitsi hyvän terveyden ylläpitämisen myös immuunijärjestelmän vahvistamisen kannalta. Nämä ravintoaineet poistavat haitallisia myrkkyjä ja sivutuotteita, jotka voivat vahingoittaa soluja ja johtaa tulehduksiin. Ne auttavat myös neutraloimaan vapaita radikaaleja, jotka ovat epävakaita atomeja, jotka voivat aiheuttaa hapetusstressiä. Tämä stressi voi johtaa soluvaurioihin, ja se on yhdistetty moniin kroonisiin sairauksiin. Lisäämällä ruokavalioosi antioksidanttipitoisia elintarvikkeita voit vähentää näiden sairauksien riskiä ja pitää immuunijärjestelmäsi vahvana. Marjojen, tumman suklaan ja vihreiden lehtivihannesten kaltaiset elintarvikkeet ovat kaikki erinomaisia antioksidanttien lähteitä. Kun seuraavan kerran haluat kohentaa terveyttäsi, ota kourallinen mustikoita suklaapatukan sijaan. Kehosi kiittää sinua!

20 vinkkiä siitä miten lisätä antioksidantteja ruokavalioon

Syö runsaasti hedelmiä ja vihanneksia

Antioksidantteja saa parhaiten kokonaisista elintarvikkeista, joten syö päivittäin runsaasti hedelmiä ja vihanneksia. Yritä sisällyttää ruokavalioosi erilaisia värejä, jotta saat mahdollisimman paljon antioksidantteja.

Syö tummia lehtivihreitä

Tummat lehtivihannekset ovat parhaita antioksidanttien lähteitä, joten muista sisällyttää ruokavalioosi runsaasti. Pinaatti, lehtikaali ja mangoldi sisältävät runsaasti antioksidantteja, samoin parsakaali ja ruusukaali.

syö tummia lehtivihreitä
Lehtikaali on hyvä antioksidanttien lähde, samoin myös tomaatti ja valkosipuli

Juo vihreää teetä

Vihreä tee on loistava antioksidanttien lähde, erityisesti teen lehdissä olevat katekiinit. Katekiinit poistavat haitallisia myrkkyjä ja sivutuotteita, jotka voivat vahingoittaa soluja ja aiheuttaa tulehduksia.

Syö marjoja

Marjat ovat antioksidanttipitoisimpia elintarvikkeita, joten yritä nauttia niitä muutama annos joka päivä. Mustikat, tyrnit, marja-aroniat, puolukat, karpalot, vadelmat, mansikat ja karhunvatukat ovat kaikki erinomaisia vaihtoehtoja, mutta myös muut marjat, kuten pihlajanmarjat ja mustaherukat, valko- ja punaherukat, ovat hyviä antioksidanttien lähteitä.

Syö raakakaakaota

Voit lisätä esimerkiksi smoothien joukkoon ruokalusikallisen raakakaakaojauhetta. Myös kaakaonibsejä voi napostella välipalana. Raakakaakaossa on huippulukemat antisoksidantteja ja kivennäisaineita. Raakakaakao kuuluu maailman terveellisimpiin ruoka-aineisiin.

Syö raakakaakaota
Raakakaakao kuuluu maailman terveellisimpiin ruoka-aineisiin

Syö tummaa raakasuklaata

Tumma raakasuklaa on paitsi herkullista myös runsaasti antioksidantteja sisältävää. Mitä korkeampi raakakaakaopitoisuus, sitä enemmän antioksidantteja se sisältää.

Juo punaviiniä

Punaviini on toinen hyvä antioksidanttien lähde, erityisesti rypäleiden kuorista löytyvät polyfenolit. Polyfenolit karkottavat haitallisia myrkkyjä ja sivutuotteita, jotka voivat vahingoittaa soluja ja johtaa tulehduksiin. Juo siis lasillinen silloin tällöin.

Vältä jalostettuja elintarvikkeita

Jalostetut elintarvikkeet sisältävät usein epäterveellisiä lisäaineita, jotka voivat vahingoittaa soluja ja aiheuttaa tulehduksia. Jos siis haluat syödä terveellisesti, vältä prosessoituja elintarvikkeita mahdollisimman paljon ja valitse sen sijaan kokonaisia, luonnollisia elintarvikkeita.

Sisällytä ruokavalioosi pähkinöitä ja siemeniä

Pähkinät ja siemenet sisältävät runsaasti terveellisiä rasvoja ja kivennäisaineita sekä antioksidantteja. Saksanpähkinät, mantelit, parapähkinät ja hasselpähkinät ovat kaikki hyviä antioksidanttien lähteitä, samoin kuin auringonkukansiemenet, kurpitsansiemenet ja pellavansiemenet .

Kokeile marja- hedelmä- tai vihannessmoothieta päivittäin

Hyvä tapa lisätä ruokavalioon lisää marjoja, hedelmiä ja vihanneksia on juoda tuoreista tai pakastetuista marjoista, hedelmistä ja vihanneksista valmistettuja smoothieita . Lisää kourallinen pinaattia tai lehtikaalia tehdäksesi smoothiesta erityisen antioksidanttipitoisen.

juo marja-hedelmä tai vihannessmoothie päivittäin
Pinaattia ja limettiä sisältävä päivittäinen smoothieannos

Käytä oliiviöljyä voin tai margariinin sijasta ruoanlaitossa

Oliiviöljy on terveellistä kertatyydyttymätöntä rasvaa, joka sisältää runsaasti antioksidantteja. Sillä on anti-inflammatorisia ominaisuuksia, jotka voivat auttaa suojaamaan soluja vaurioilta .

Ota monivitamiinilisää, joka sisältää antioksidantteja

Jos et saa riittävästi antioksidantteja ruokavaliostasi, harkitse monivitamiinilisän ottamista. Tämä auttaa varmistamaan, että saat tarvitsemasi ravintoaineet.

Käytä ruoanlaitossa antioksidanttipitoisia mausteita

Antioksidanttipitoiset yrtit ja mausteet, kuten kurkuma ja inkivääri, tuovat ruokiin makua ja sisältävät myös voimakkaita antioksidantteja. Kumina ja kaneli ovat myös hyviä antioksidanttien lähteitä.

Tee salaattikastike antioksidanttipitoisia ainesosia käyttäen

Balsamietikasta, oliiviöljystä, sitruunamehusta ja valkosipulista valmistetut salaattikastikkeet ovat täynnä antioksidantteja. Kokeile erilaisia yhdistelmiä löytääksesi itsellesi mieluisimmat.

Lisää terveellisten rasvojen saantia

Terveelliset rasvat, kuten omega 3 rasvahapot ovat välttämättömiä hyvän terveyden kannalta, ja ne voivat auttaa suojaamaan soluja vaurioilta. Tämän vuoksi on tärkeää sisällyttää ruokavalioon runsaasti terveellisiä rasvoja, joko rasvaisista kaloista, siemenistä tai pähkinöistä tai käyttämällä ruoanlaitossa öljyjä, kuten oliiviöljyä.

lisää terveellisiä rasvoja ruokavalioon
Kotimainen kylmämenetelmällä valmistettu hamppuöljy on terveellistä

Sisällytä ruokavalioosi antioksidanttipitoisia superfoodeja

On monia muita elintarvikkeita, jotka sisältävät luonnostaan runsaasti antioksidantteja. Kokeile lisätä ruokavalioosi goji-marjoja, acai-marjoja, merilevää, raakakaakaota ja muita superfoodeja lisätäksesi antioksidanttien saantia.

Ota omega-3-valmisteita, joilla on antioksidanttivaikutuksia

Jos haluat lisätä antioksidanttien saantia entisestään, harkitse omega-3-lisäravinteiden käyttöä. Ne sisältävät antioksidantteja, jotka auttavat suojaamaan soluja hapettumisvaurioilta.

Kokeile detox-puhdistusta, joka sisältää runsaasti antioksidantteja

Jos sinusta tuntuu, että kehosi on täynnä myrkkyjä ja tarvitset uuden alun, harkitse detox-puhdistusta. Tämä auttaa huuhtelemaan myrkyt pois ja antaa samalla antioksidanttitasoillesi lisäpotkua.

Kuten näet, voit lisätä antioksidanttien määrää ruokavaliossasi monin tavoin. Valitsitpa sitten tuoreita marjoja, hedelmiä ja vihanneksia, terveellisiä rasvoja tai antioksidanttipitoisia mausteita. Lue lisää antioksidanteista Wikipediasta.

Yhteenveto antioksidanteista

Toivomme, että tämän blogikirjoituksen lukemisen jälkeen ymmärrät paremmin, miksi antioksidantit ravinnossa ovat niin tärkeitä terveydellesi. Jos etsit elintarvikkeita, jotka sisältävät runsaasti antioksidantteja, hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi tumma suklaa, marjat, lehtivihannekset ja pähkinät. Jos sinulla on kysyttävää antioksidanteista tai muista ihmisen terveyteen ja ravitsemukseen liittyvistä asioista, löytyy verkosta paljon tutkimustietoa antioksidanteista ja terveydestä.

Löydät lisää Kasvit & Hyvinvointi -aiheisia artikkeleita Vegefrendit.fi etusivulta tai yläpalkin valikoista

Samankaltaiset artikkelit