Romanesco

Romanesco
Oletko koskaan nähnyt vihannesta, joka näyttää siltä kuin se kuuluisi toiselle planeetalle? Ei, emme puhu niistä oudoista mutanttikurkuista, joita maalaisten myyntikojuissa torilla näkyy aika ajoin. Me puhumme tuonpuoleisen näköisestä romanescosta. Tämä fraktaalikaali on hyvin kaunis ja läheltä katsottuna ihmeellinen. Jos et ole vielä päässyt nauttimaan romanescosta, kannattaa pyrkiä herkuttelemaan ja lukea lisää!

Mikä Romanesco on?

Romanesco Brassica oleracea Romanesco on Italiasta kotoisin oleva kaalilaji. Se tunnetaan myös nimellä Romanesco parsakaali, roomalainen kukkakaali tai broccolo Romanesco. Tällä ristikukkaisella vihanneksella on kaunis fraktaalimainen muoto ja herkullisen pähkinäinen maku. Romanesco on ihmeellisen näköinen spiraalimaisesti muotoutunut harvinaisen kaunis kaali.

mikä romanesco on?
Kaunis fraktaali kaali romanesco

Romanesco on Italiasta kotoisin oleva kaalilaji. Se tunnetaan myös nimellä Romanesco parsakaali, roomalainen kukkakaali tai broccolo Romanesco. Tällä ristikukkaisella vihanneksella on kaunis murtolohkon muoto ja herkullinen pähkinäinen maku.

Kaalilajit

Eri kaalilajit ovat lukuisa perhe vihanneksia. Romanesco on sukua parsakaalille ja kukkakaalille ja kuuluu ristikukkaisiin vihanneksiin.

Romanesco kaali terveysvaikutukset

Romaneskon terveysvaikutuksiin kuuluu sen kyky vahvistaa immuunijärjestelmää, parantaa ruoansulatusta, suojella sydän- ja verisuoniterveyttä ja lisätä kognitiivisia toimintoja. Lisäksi romenesco sisältää runsaasti monia tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten C-vitamiinia, K-vitamiinia, folaattia, kaliumia ja koliinia. Tämä ristikukkainen vihannes on myös hyvä antioksidanttien lähde, joka voi auttaa suojaamaan soluvaurioilta ja vähentämään syöpäriskiä.

romanesco terveys vaikutukset
Romasecolla on terveysvaikutuksia kuten muillakin ristikukkaisilla

Kuten kaikki ristikukkaiset vihannekset, romanesco on täynnä vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja. Tämä kaalilaji sisältää erityisen paljon A-, C- ja K-vitamiinia. Se sisältää myös kuitua, folaattia ja mangaania

Romaneskon terveyshyötyjä siis ovat muun muassa ruoansulatuksen paraneminen, tulehdusten väheneminen, immuniteetin vahvistuminen ja syövän ehkäisy. Korkean antioksidanttipitoisuutensa ansiosta romanesko sopii myös erinomaisesti terveen ihon ja näkökyvyn ylläpitämiseen.

Romanesco -kaali resepti

romanesco resepti murusalaatti
Tee ihana täyteläinen romanesco-murusalaatti
 1. Paahdettu Romanesco – Tämä yksinkertainen paahdettu romanesco-resepti sopii täydellisesti arkipäivän illalliselle. Romanescoa paahdetaan valkosipulin ja oliiviöljyn kanssa ja tarjoillaan parmesaanin kera.
 2. Valkosipuliparmesaanilla paahdettu Romanesco – Jos rakastat valkosipulia ja parmesaania, rakastat tätä ruokalajia! Tämä romanesco-parsakaali paahdetaan uunissa valkosipulin ja parmesaanin kanssa, kunnes se on mukavan rapeaa.
 3. Oliiviöljyssä ja balsamiviinietikassa paahdettu Romanesco – Tämä balsamicolla paahdettu romanesco on yksinkertainen mutta maukas lisuke, joka sopii mihin tahansa tilaisuuteen. Balsamietikka tuo vihannekselle ripauksen kipakkuutta.
 4. Romanesco-murusalaatti – Raasta romaesco muruksi ja tee ihana täyteläinen salaatti tomaatin, kesäsipulin ja muiden kasvisten kanssa.
 5. Helppo grillattu Romanesco – Tämä helppo grillattu romanesco-resepti sopii täydellisesti kesän grillijuhliin! Sivele romanesco yksinkertaisesti oliiviöljyllä ja grillaa, kunnes se on pehmeää ja hieman hiiltynyt.
 6. Kermainen polenta grillatun Romanescon kanssa – Tämä kermainen polenta on täydellinen pari grillatuille vihanneksille! Polenta kypsennetään kasvikerman ja parmesaanin tai vegejuuston kanssa, ja sen päälle laitetaan grillattua romanescoa.
 7. Rapeaksi paistettua Romanescoa – Jos etsit rapeaa, rapeaa lisuketta, etsi tätä rapeaksi paistettua romanescoa! Romanesco paistetaan ensin jauho-muna-maitoseoksessa ja paistetaan sitten kullanruskeaksi.
 8. Yksinkertaiset vegaaniset kastikkeet paahdetulle romanescolle
 9. Pestopastaa grillattujen romanescojen kanssa – Tämä pestopastaruoka on täynnä makua! Pestokastike valmistetaan basilikasta, parmesaanijuustosta, pinjansiemenistä ja valkosipulista, ja se sekoitetaan sitten grillatun romanescon ja pastan kanssa.
 10. Mausteisia sieniä ja vihreitä vihanneksia grillattujen romanescojen päällä – Tämä mausteinen sieniä ja vihreitä vihanneksia sisältävä ruokalaji sopii loistavaksi lisäkkeeksi tai pääruoaksi! Sienet kypsennetään mausteisessa tomaattikastikkeessa ja tarjoillaan grillatun romanescon päällä.
 11. Kesäkurpitsa-romanescopasta Alfredo
 12. Salaatti romanescokaalista, saksanpähkinöistä ja kevyesti paahdetuista valkoisesta parsasta ja paprikasta.
 13. Kuorrutettu romanesco gratiini.
romanesco resepti
Kokeile gratinoida romanescoa uunissa. Romanescon maku on pehmeän runsas

Romanesco kukkakaali käyttö

Romanesco kukkakaali käyttö – Romanesco-kaali voidaan kypsentää monella eri tavalla. Tätä monipuolista vihannesta voi höyryttää, paahtaa, muhennella tai käyttää raakana salaateissa. Romaneskoa keitettäessä on parasta pitää asiat yksinkertaisina ja aika mahdollisimman lyhyenä, jotta kaalin herkkä maku pääsee esiin.

Yksi suosikeistamme on paahtaa romanesco uunissa. Romansecoon pirskotetaan oliiviöljyä ja ripotellaan merisuolaa. Paahtaminen tuo esiin kaalin luonnollisen makeuden ja tekee siitä vain pikkuisen pehmeää.

Jos olet herkkuhipiä, voit myös kokeilla romanescon yhdistämistä muihin kauden aineksiin, kuten paahdettuihin perunoihin, grillattuihin juustoihin tai vuustoihin, sekä rapeisiin pähkinäisiin levänpaloihin. Riippumatta siitä, miten päätät nauttia sen, toivomme, että käytät aikaa tutustuaksesi tähän outoon ja ihmeelliseen vihannekseen!

Romanesco johtopäätökset

Toivottavasti nautit romanesco-kaalin monista ihmeellisyyksistä! Tämä ainutlaatuisen muotoinen ristikukkainen vihannes ei ole vain kaunista katsottavaa, vaan myös täynnä vitamiineja, kivennäisaineita, antioksidantteja ja terveyshyötyjä. Kun seuraavan kerran käyt viljelijöiden suoramyynnissä, torilla tai paikallisessa ruokakaupassa, poimi romanescoa (tai kaksi!) ja ryhdy luovaksi keittiössä!

Löydät lisää Kasvit & Hyvinvointi -aiheisia artikkeleita Vegefrendit.fi etusivulta tai yläpalkin valikosta