Savoijinkaali

Savoijinkaali
Savoijinkaali eli kurttukaali on lehtivihannes, joka kuuluu Brassica-kasvien heimoon. Tähän perheeseen kuuluvat myös parsakaali, lehtikaali ja ruusukaali. Savoijinkaali on kaalityyppi, jolle on ominaista sen ryppyiset lehdet. Savoijinkaali esiintyy yleisimmin eurooppalaisessa keittiössä, mutta se on kasvattamassa suosiotaan myös Yhdysvalloissa. Tutustutaanpa tarkemmin tähän mielenkiintoiseen vihannekseen, jonka lisääminen ruokavalioosi voi tuoda sinulle monia terveyshyötyjä.

Mikä on savoijinkaali eli kurttukaali?

Savoijinkaali, Brassica oleracea var. sabauda, eli kurttukaali on lehtivihannes, joka kuuluu Brassica-kasvien heimoon. Savoijinkaali on englanniksi Savoy cabbage. Tähän perheeseen kuuluvat myös parsakaali, lehtikaali ja ruusukaali. Savoijinkaali on yleisimmin esillä eurooppalaisessa keittiössä, mutta se on yleistymässä myös Yhdysvalloissa. Savoijinkaalin lehdet ovat ryppyisiä ja miedomman makuisia kuin muiden kaalilajien.

Savoijinkaali on saanut nimensä Ranskassa sijaitsevan Savoijin alueen mukaan, josta sen uskotaan olevan peräisin. Savoijinkaali on erinomainen C- ja K-vitamiinin sekä ravintokuitujen lähde.

Savoijinkaali on kaalilajike, jolle on ominaista sen syvänvihreät lehdet. Lehdet ovat syvästi röyhelöityjä, ja niiden rakenne on herkkä, lähes silkkinen. Savoijinkaali on myös yksi makeamman makuisista kaaleista, ja sen maku on miedompi kuin sen serkun, tavallisen valkokaalin. Kypsennettäessä savoijinkaali voi saada kauniin syvän violetin sävyn. Ruokakulttuurin lisäksi savoijinkaalia on käytetty vuosisatojen ajan myös lääkinnällisesti. Kasvin lehdillä uskotaan olevan myrkkyjä poistavia ja ruoansulatusta edistäviä ominaisuuksia. Savoijinkaali on erinomainen vitamiinien ja kivennäisaineiden lähde, joten se on terveellinen lisä mihin tahansa ruokavalioon.

Lue savoijinkaalista lisätietoa Wikipediasta

Savoijinkaalin ravintoarvo

Savoijinkaali on erinomainen K- ja C-vitamiinin sekä ravintokuitujen lähde. Yksi kupillinen savoijinkaalia (noin 100 grammaa) sisältää seuraavia ravintoaineita:

K-vitamiinia: 80 % päivittäisestä arvosta

C-vitamiinia: 70 % päivittäisestä ravintoarvosta

Ravintokuitua: 10 % päivittäisestä ravintokuidun määrästä

Folaattia: 8 % päivittäisestä ravintoarvosta

Mangaani: 7 % päivittäisestä ravintoarvosta

Kalium: 6 %

Savoijinkaali terveysvaikutukset ja terveyshyödyt

Savoijinkaalin terveyshyötyihin kuuluu sen kyky lisätä kognitiivisia toimintoja, parantaa ruoansulatusta, vähentää tulehduksia, suojata syntymävirheiltä, parantaa näön terveyttä ja vahvistaa luustoa.

Lisäksi savoijinkaali voi auttaa laihtumaan, koska se sisältää vähän kaloreita ja runsaasti kuitua. Kuitu auttaa pitämään olon kylläisenä syömisen jälkeen ja voi auttaa vähentämään kalorien kokonaismäärää. Tutkimukset ovat osoittaneet, että runsaasti kuituja sisältävää ruokavaliota noudattavat ihmiset ovat harvemmin ylipainoisia tai lihavia kuin vähän kuituja sisältävää ruokavaliota noudattavat

Savoijinkaali on myös hyvä A- ja C-vitamiinin sekä kuitujen lähde. Lisäksi se sisältää yhdisteitä, jotka voivat tarjota joitakin terveyshyötyjä, kuten syöpää ehkäiseviä ominaisuuksia. Kaiken kaikkiaan savoijinkaali on terveellinen lisä mihin tahansa ruokavalioon.

Savoijinkaali käyttö

Savoijinkaalin maku on miedompi kuin muiden kaalilajien, ja sen lehdet ovat mureat ja hieman makeammat. Yksi suosittu tapa käyttää savoijinkaalia on silputa se ja lisätä sitä salaatteihin. Sitä voidaan käyttää myös kääreenä täytteille, kuten seitanille, tofulle, juustolle ja muille kasviksille. Lisäksi savoijinkaalia voidaan keittää, paistaa, paahtaa ja tarjoilla lisäkkeenä.

Sitä voidaan käyttää monenlaisissa ruokalajeissa, kuten keitoissa, muhennoksissa, gratiiniessa, pataruuissa ja salaateissa.

Savoijinkaalin valinta

Kun valitset savoijinkaalia, etsi päät, jotka ovat kokoonsa nähden painavia ja joissa on raikkaat, vihreät lehdet. Vältä savoijinkaalia, jonka lehdet ovat kellastuneet tai kuihtuneet.

Savoijinkaali säilytys

Kun säilytät savoijinkaalia, laita se jääkaapin laatikkoon, jossa se säilyy tuoreena monesti yli viikon ajan.

Savoijinkaalin käsittely ja kypsennys

Kun valmistat savoijinkaalia, muista, että sitä ei tarvitse kypsentää pitkään, mitä lyhyemmin sen parempi, sillä niin sen ravintoaineet säilyvät. Itse asiassa savoijinkaalin ylikypsentäminen voi johtaa maun ja rakenteen häviämiseen. Tästä syystä savoijinkaali kannattaa keittämisen sijaan höyryttää tai paistaa sekoittaen. Savoijinkaalia valmistettaessa on tärkeää muistaa, että kaalin lehdet ovat hyvin herkkiä ja kypsyvät nopeasti. Tästä syystä ne kannattaa lisätä ruokiin kypsennyksen loppupuolella.

Salaattien, kääreiden tai lisukkeiden kaltaisissa ruokalajeissa käytettynä savoijinkaali on terveellinen ja maukas vaihtoehto. Myös smoothieihin savoijinkaalia voi lisätä, hedelmien ja marjojen kanssa.

Katso tästä kaalikääryleiden valmistusta Savoijinkaalista italialaisittain!

Savoijinkaali resepti

11 savoijinkaalista valmistettavaa ruokaa:

 1. Kermainen peruna- ja savoijinkaalikeitto
 2. Savoijinkaali-kasvispannu
 3. Paahdettua lohta ja haudutettua savoijinkaalia
 4. Mausteisia savoijinkaalikääryleitä
 5. Rapeaa riisiä ja marinoitua kaalia
 6. Runsas kasvis-chili
 7. Quinoa-täytteisiä kaalinlehtiä
 8. Punajuuri-carpaccio savoijinkaali-rucolapeston kanssa
 9. Grillattu savoijinkaalileipä juustokurrutteella
 10. Tomaatti-kaalikeiton
 11. Savoijinkaalipizza

Sitä voidaan syödä raakana tai keitettynä, ja sitä käytetään usein sekoitetuissa paistoksissa, keitoissa ja muhennoksissa. Kun seuraavan kerran käyt ruokakaupassa, muista ostaa savoijinkaalia – saatat yllättyä sen monista käyttötarkoituksista!

Savoijinkaali yhteenveto

Savoijinkaali on viileässä ilmastossa viljeltävä kaalilaji. Sen väri on tummanvihreä ja rakenne ryppyinen. Savoijinkaali on hyvä C- ja K-vitamiinin lähde, ja se sisältää myös kuitua ja kivennäisaineita. Savoijinkaalin merkittävin hyöty on sen kyky edistää suoliston terveyttä. Savoijinkaalin sisältämä kuitu auttaa pitämään ruoansulatuselimistön kunnossa, ja vitamiinit ja kivennäisaineet tukevat immuunijärjestelmää. Lisäksi savoijinkaali on vähäkalorinen ja vähärasvainen, joten se on terveellinen lisä mihin tahansa ruokavalioon.

Savoijinkaalin lehdet ovat mureat ja maultaan miedommat kuin muiden kaalityyppien, joten ne sopivat erinomaisesti salaatteihin ja paistoksiin. Savoijinkaalista voidaan valmistaa myös keittoa, salaattia ja jopa pizzan täytteitä. Jos haluat yksinkertaisen savoijinkaalin reseptin, kokeile lehtien paistamista valkosipulin ja oliiviöljyn kanssa. Jos haluat seikkailunhaluisemman ruokalajin, kokeile käyttää savoijinkaalia salaatin sijasta seuraavassa wrapissa tai voileivässä. Savoijinkaali on monipuolinen raaka-aine, jota voi käyttää monissa eri resepteissä. Ole siis luova ja kokeile tätä herkullista lehtivihannesta. Nappaa terveellinen savoijinkaali keittiöösi.

Savoijinkaali FAQ

Löydät lisää Kasvit & Hyvinvointi -aiheisia artikkeleita Vegefrendit.fi etusivulta tai yläpalkin valikosta