pinaatti superfood

Pinaatti

Tiedätkö pinaatista? Tämä lehtivihreä vihannes on ravitsemuksellinen voimanpesä, ja sitä voidaan käyttää monissa eri ruokalajeissa. Pinaatti on vähäkalorinen ja sisältää runsaasti kuitua, vitamiineja ja kivennäisaineita. Pinaatti sisältää 3 gr proteiinia per 100 grammaa. Ei ihme, että tämä vihannes on niin suosittu! Tässä blogikirjoituksessa keskustelemme pinaatin ravitsemuksellisista eduista ja tarjoamme muutamia reseptejä, joiden avulla voit sisällyttää sen ruokavalioosi.

Mikä pinaatti on?

Pinaatti eli ruokapinaatti (Spinacia oleracea) on vihreä lehtivihannes, joka on täynnä ravintoaineita, vitamiineja ja kivennäisaineita. Se on erinomainen A-, C- ja K-vitamiinin sekä raudan ja kalsiumin lähde. Pinaatilla on pitkä historia; sen uskotaan olevan peräisin Persiasta, ja se tuotiin Kiinaan seitsemännellä vuosisadalla. Nykyisin syömäämme pinaattia viljeltiin ensimmäisen kerran Ranskassa 1700-luvulla. Antiikin Kreikassa ja Roomassa pinaattia arvostettiin ravintoarvojensa vuoksi. Pinaatista tuli nopeasti suosittu vihannes, ja sitä alettiin pian viljellä kaikkialla Euroopassa. Nykyään pinaattia viljellään laajalti eri puolilla maailmaa, ja se on tärkeä osa monia ruokia. Pinaatti on yksi maailman suosituimmista vihanneksista, ja se on monien keittiöiden perusruoka-aines. Nautitpa sitä sitten kypsennettynä tai raakana, pinaatti on kiistatta ravitseva ja herkullinen vihannes. Sitä käytetään yleensä kypsennettynä lisäkkeenä, mutta sitä voi syödä myös raakana salaateissa, voileivissä ja vaikka smoothiessa. Sen lisäksi, että pinaatti on terveellistä ruokaa, se on myös vähäkalorinen ja vähärasvainen, mikä tekee siitä suositun valinnan niille, jotka yrittävät laihduttaa tai ylläpitää terveellistä painoa. Etsitpä sitten ravitsevaa lisuketta tai vähäkalorista tapaa tankata, pinaatti on loistava vaihtoehto.

Pinaatti ravintosisältö

Pinaatti on lehtivihreä vihannes, joka on täynnä ravintoaineita. Se on erinomainen A- ja C-vitamiinin sekä raudan ja folaatin lähde. Pinaatti sisältää myös antioksidantteja, jotka voivat auttaa suojaamaan kehoa sairauksilta. Lisäksi pinaatti on vähäkalorinen ja vähärasvainen, joten se on terveellinen lisä mihin tahansa ruokavalioon.

Pinaatin ravintoarvo vaihtelee kypsennystavan mukaan

Vaikka pinaatti on ravintorikas ruoka-aine, on tärkeää muistaa, että sen ravintosisältö ja -arvo voivat vaihdella sen valmistustavasta riippuen. Esimerkiksi keitetty pinaatti sisältää enemmän vitamiineja ja kivennäisaineita kuin raaka pinaatti. Lisäksi muiden ainesosien, kuten juuston tai pekonin, lisääminen vaikuttaa myös pinaatin ravintoainepitoisuuteen. Siksi on tärkeää miettiä, miten pinaatti valmistetaan, ennen kuin se sisällytetään ateriaan tai välipalaan.

Pinaatti terveysvaikutukset

Kippari-Kalle oli oikeilla jäljillä, kun hän söi pinaattia saadakseen voimaa. Tämä lehtivihreä ei ole vain erinomainen raudan lähde, vaan se sisältää myös A- ja C-vitamiinia, foolihappoa, magnesiumia ja kuitua. Pinaatin terveyshyödyt ovat lukuisat, joten se on hyvä lisä mihin tahansa ruokavalioon. Esimerkiksi pinaatin sisältämä rauta auttaa ehkäisemään anemiaa, kun taas folaatti auttaa vähentämään synnynnäisten epämuodostumien riskiä. Pinaatti on myös hyväksi näön terveydelle, luustolle ja ihon terveydelle. Lisäksi pinaatti on vähäkalorisena voi auttaa laihtumisessa. Kun siis seuraavan kerran etsit terveellistä ruokaa ruokavalioosi, muista sisällyttää pinaatti listallesi.

Pinaattia sisältäviä ruokalajeja

Pinaatti smoothie
Pinaatti sopii hyvin smoothien joukkoon limen kera

Pinaattia saa ruokakaupoista ympäri vuoden, mutta sen sesonki on erityisen hyvä maaliskuusta kesäkuuhun. Kun ostat pinaattia, etsi tummanvihreitä lehtiä, joissa ei ole ruskeita täpliä. Tuore pinaatti kannattaa säilyttää jääkaapissa muovipussissa. Se voi säilyä jopa kaksi viikkos kun sen säilyttää oikein. Myös pakastepinaatti on hyvä ja kätevä vaihtoehto – sulata ja valuta se ennen ruoanlaittoa. Nyt kun tiedät hieman enemmän tästä ravinteikkaasta kasviksesta, mitä aiot tehdä sen avulla? Tässä muutamia ideoita: haudutettua pinaattia, pinaatilla ja fetalla täytettyjä tacokuoria, kermaista pinaatti-artisokkadippiä. Nami! Kokeile niitä. Hyvää ruokahalua!

Pinaatti pizza

Pinaatti sopii hienosti pizzaan. Esimerkiksi perunan, kapriksen tai oliivien kanssa pinaatti on loistava pizzan täyte. Pinaatti käy myös sipulin, paahdetun punajuuren ja vaalean parsan kanssa kasvispizzaan. Lue lisää parhaista kasvispizzan täytteistä artikkelista Parhaat kasvispizza täytteet.

Johtopäätös pinaatin lisäämisen hyödyistä ruokavaliossasi

Jos etsit ravinteikasta lehtivihreää lisättäväksi ruokavalioosi, pinaatti on erinomainen vaihtoehto. Se on vähäkalorinen, mutta myös täynnä vitamiineja ja kivennäisaineita. Pinaatti on erinomainen A- ja K-vitamiinin sekä folaatin ja raudan lähde. Se sisältää myös antioksidantteja, jotka voivat auttaa suojaamaan soluvaurioilta. Lisäksi tutkimukset ovat osoittaneet, että pinaatti voi auttaa parantamaan kognitiivisia toimintoja ja pienentää ikääntymiseen liittyvien sairauksien, kuten Alzheimerin ja Parkinsonin taudin, riskiä. Jos siis etsit terveellistä tapaa tehostaa ruokavaliota, pinaatin lisääminen on hyvä vaihtoehto.

Usein kysyttyä pinaatista ja sen käytöstä

Miten pinaatin ravintosisältö vaihtelee sen kypsennystavan mukaan?

Pinaattia voi syödä raakana salaateissa tai kypsennettynä erilaisissa ruokalajeissa. Kypsennettäessä pinaatin ravintoarvo muuttuu. Esimerkiksi pinaatin keittäminen vedessä saa sen menettämään osan C-vitamiinipitoisuudestaan. Pinaatin keittäminen oliiviöljyssä auttaa kuitenkin säilyttämään sen C-vitamiinipitoisuuden. Lisäksi kypsennetyn pinaatin raudan imeytymisaste on suurempi kuin raa’an pinaatin. Tämä tarkoittaa, että keitetyn pinaatin syöminen voi lisätä raudan saantia. Kaiken kaikkiaan pinaatin ravintoarvo vaihtelee sen kypsennystavan mukaan. Pinaatti on kuitenkin terveellinen ruokavalinta riippumatta siitä, miten sen valmistat.

Kuinka kauan tuore pinaatti säilyy hyvänä jääkaapissa?

Tuore pinaatti on monipuolinen lehtivihreä, jota voi käyttää monenlaisissa ruokalajeissa. Tuore pinaatti on herkullinen ja terveellinen tapa lisätä aterioihin lisäravintoa, olipa kyseessä sitten salaatti, lisäkkeenä paistaminen tai pizzan täytteenä käyttäminen. Mutta kuinka kauan se säilyy tuoreena jääkaapissa? Tuore pinaatti säilyy jääkaapissa jopa kaksi viikkoa, kun sitä säilytetään oikein. Varmista ensin, että pinaatti pestään perusteellisesti, jotta kaikki lika ja roskat saadaan poistettua. Laita pinaatti sitten muovipussiin tai -astiaan ja säilytä sitä jääkaapin laatikossa. Muista käyttää pinaatti kahden viikon kuluessa, jotta se olisi parhaimmillaan. Sen jälkeen se on edelleen turvallista syödä, mutta se ei ehkä ole yhtä maukasta. Nauti siis tuoreesta pinaatista niin kauan kuin sitä riittää!

Onko pakastepinaatti hyvä vaihtoehto?

Pakastettu pinaatti on hyvä vaihtoehto tuoreelle pinaatille. Se on yhtä ravitsevaa kuin tuore pinaatti, mutta sen säilyvyysaika on pidempi. Pakastettu pinaatti myös pilaantuu harvemmin, joten voit luottaa siihen, että saat ruoastasi kaiken irti. Maultaan pakastepinaatti on yhtä hyvää kuin tuore pinaatti. Itse asiassa monet ihmiset sanovat pitävänsä pakastepinaatin mausta, koska se on pehmeämpää ja ei niin kitkerää. Pakastepinaatti on myös kätevämpää kuin tuore pinaatti. Sitä voidaan säilyttää pakastimessa kuukausia, joten sitä on aina saatavilla, kun sitä tarvitaan. Lisäksi pakastepinaatti on helppo valmistaa. Voit yksinkertaisesti keittää sitä, paistaa tai lisätä sitä suoraan suosikkiresepteihisi. Etsitpä sitten terveellistä vaihtoehtoa tuoreelle pinaatille tai kätevää tapaa saada vihanneksia, pakastepinaatti on loistava vaihtoehto.

Kuinka paljon pinaatissa on proteiinia?

Pinaatti on erinomainen kasviproteiinin lähde ja sillä voi monipuolistaa päivittäistä proteiiinin saantia. Se sisältää kasviproteiinia 2,1g / 100g

Löydät lisää Kasvit & Hyvinvointi -aiheisia artikkeleita Vegefrendit.fi etusivulta tai yläpalkin valikosta

Samankaltaiset artikkelit