Kaali

Kaali – Aivojen ja sydämen todellinen terveysruoka – Nyt on kaaliruokien aika

Kaali eli vihanneskaali, valkokaali tai keräkaali on todellinen terveysruoka. Kaali (Brassica oleracea) on englanniksi cabbage. Se on yksi edullisimmista ja ekologisimmista paikallisista elintarvikkeista. Kaaleja on monia ja tämä artikkeli perehtyy yleisesti käsitteeseen kaali. Muissakin kaaleissa valinnanvaraa riittää – tutun perinteisen keräkaalin lisäksi tarjolla on loistavan värisiä kukkakaaleja, superterveellistä tummanvihreää lehtikaalia ja parsakaalia, mustakaalia, suippokaalia, savoijinkaalia, kiinankaalia ja ruusukaalia. Kukkakaalin ja valkokaalin satokausi kestää lokakuusta marraskuuhun, joten nyt on täydellinen aika valmistaa herkullisia kaaliruokia!

Mikä kaali on?

Kaali on lehtivihreä vihannes, joka kuuluu Brassica-heimoon, johon kuuluvat esimerkiksi myös parsakaali, lehtikaali ja ruusukaali. Kaalia pidetään usein arkipäiväisenä ja tylsänä vihanneksena, mutta siinä on itse asiassa voimakas ravitsemuksellinen vaikutus, ja sillä on pitkä historia perinteisessä lääketieteessä.

Kun valitset keräkaalia kannattaa ottaa tiivis, se on rapea. Kaalinpäät voivat vaihdella kooltaan, muodoltaan ja väriltään, mutta ne ovat yleensä pyöreitä tai soikeita ja väriltään vihreitä, valkoisia tai violetteja. Kaalin lehdet ovat paksut ja tiiviisti pakkautuneet, ja sisemmät lehdet ovat usein mureampia kuin ulommat lehdet. Kaalia voidaan syödä raakana tai keitettynä, ja sitä käytetään usein erilaisissa salaateissa, kaalisalaatissa, keitoissa ja pataruoissa. Kun ostat kaalia, etsi kokoluokkaansa nähden painavia päitä, joissa on rapeat, kirkkaanväriset lehdet. Vältä veltoja tai nuutuneita lehtiä. Kaali säilyy jääkaapissa jopa usean viikon ajan. Yleensä uudet kesän puolella myytävät kaalit ovat löyhempiä ja kevyempiä, ne eivät ole vielä niin painavia ja tiiviitä.

Kaalin terveysvaikutukset

Ravintoainepitoisuutensa lisäksi kaali sisältää myös yhdisteitä, joilla on osoitettu olevan tulehdusta ja syöpää ehkäiseviä ominaisuuksia. Vaikka näiden vaikutusten vahvistamiseksi tarvitaan lisää tutkimuksia, on näyttöä siitä, että kaalin syöminen voi auttaa vähentämään joidenkin kroonisten sairauksien riskiä. Kaali on herkullinen ja ravitseva lisä mihin tahansa ruokavalioon, syötiin sitä sitten raakana tai kypsennettynä.

Kaalin vitamiinit ja kivennäisaineet

Kaali on erinomainen C- ja K-vitamiinin sekä kuitujen ja muiden antioksidanttien lähde. Näillä kaikilla ravintoaineilla on tärkeä rooli yleisen terveyden ylläpitämisessä. C-vitamiini on välttämätön immuunijärjestelmän tukemisessa, kun taas K-vitamiini on välttämätön veren hyytymiselle ja luuston terveydelle. Kuitu auttaa pitämään ruoansulatusjärjestelmän säännöllisenä, ja antioksidantit auttavat suojaamaan soluja vaurioilta.

Aivoille ja sydämelle kuntoa kaalilla

Kaali ei ole vain herkullista, vaan se tekee myös hyvää aivoille! Tämä lehtivihreä vihannes sisältää runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita, muun muassa K-vitamiinia, joka on kognitiivisten toimintojen kannalta välttämätön. Kaali on myös hyvä antioksidanttien ja fytoravintoaineiden lähde, jotka voivat auttaa suojaamaan aivoja vapaiden radikaalien aiheuttamilta vaurioilta. Lisäksi tutkimukset ovat osoittaneet, että kaali voi auttaa parantamaan muistia ja vähentämään ikään liittyvän kognitiivisen heikkenemisen riskiä. Jos siis etsit tapaa lisätä aivokapasiteettiasi, lisää seuraavaan ateriaasi kaalia!

Kaalit auttavat aivoja toimimaan

Kaalit kuuluvat parhaimpien aivoruokien joukkoon. Kaalit pitävät verisuonet kunnossa. Ne alentavat kolesterolitasoa ja auttavat osaltaan muisti- ja sydänsairauksien torjunnassa. Kaalit ovat mahtava C-vitamiinin ja polyfenolien lähde. Kaaleissa on myös kivennäisaineita kuten kaliumia, kalsiumia, rautaa, mangaania ja seleeniä.

Vatsa kiittää kaalin syöjää

Kaaleissa on paljon kuitua, joten ne ovat erinomaisia myös suoliston hyvinvoinnille. Vatsalle erityisen hyvää on valkokaalista valmistettu hapankaali, jonka terveellisyys perustuu maitohappobakteereihin ja entsyymeihin. Vaikka kaali aiheuttaa ilmavaivoja, niin kaaliin voi tottua kun sitä syö usein, eikä se silloin enää aiheuta vatsanväänteitä.

Kaaliruokia on lukemattomia

Kaalit sopivat patoihin, gratiineihin, laatikoihin, risottoihin ja kastikkeisiin. Kaaleihin itseensä saa myös maistuvuutta erilaisilla kastikkeilla ja marinoinneilla. Kaalipikkelsi on helppo valmistaa ja se käy lisukkeeksi monenlaisiin pääruokiin, lisäksi se on hyvä mauste täytetyissä leivissä ja rullissa sekä hampurilaisissa ja kebabeissa.

Voit purkittaa kaalipikkelsin lasipurkkeihin, joissa se näyttää kauniilta

Kaalipikkelsi – Värikäs ja nopea herkkumaku tacoihin, kebabiin ja tortilloihin

  • 150 g violettia kukkakaalia
  • 150 g keltaista kukkakaalia
  • 150 g keräkaalia
  • 1 porkkana
  • 2 sipulia
  • 6 valkosipulin kynttä
  • 1 dl valkoviinietikkaa
  • 1 dl tavallista etikkaa
  • 3 dl vettä
  • 1 rkl sokeria
  • 1 rkl merisuolaa

Jos pidät väkevästä voit laittaa ripauksen kuivattua chilirouhetta

  1. Siivuta keräkaali ja porkkana ohuiksi siivuiksi. Erottele kukkakaaleista pieniä nuppuja.
  2. Siivuta sipuli renkaiksi.
  3. Siivuta valkosipulin kynnet.
  4. Laita kattilaan vesi, etikat, suola ja sokeri.
  5. Kuumenna miedolla lämmöllä niin että sokeri ja suola sulavat.
  6. Lisää kuuma liemi kaalien, porkkanan ja sipulien päälle suureen kulhoon ja mausta chilillä, jos haluat.
  7. Sekoittele ja kääntele aineksia reippaasti, jotta liemi levittyy kaikkialle pikkelsiin.
  8. Anna jäähtyä noin tunti, jonka jälkeen pikkelsiä voi jo syödä.
  9. Purkita pikkelsi lasipurkkeihin ja säilytä jääkaapissa.

Pikkelsiä voi nauttia heti jäähdyttyään, mutta parasta se on viilennettynä jääkaapissa yön yli seistyään. 

Kaalin viljely

Kaali on viileän sään viljelykasvi, joka istutetaan yleensä aikaisin keväällä. Siemenet kylvetään riveihin, ja taimet harvennetaan noin 30 sentin välein. Kaali vaatii tasaista kastelua, erityisesti päänmuodostusvaiheessa. Sadonkorjuun jälkeen kaali voidaan säilyttää viileässä ja pimeässä paikassa useita viikkoja. Oikealla hoidolla kaalikasvi voi tuottaa runsaasti tuoreita päitä syötäväksi tai ruoanlaittoon.

KAALI FAQ

Mitä kaalista?

Kaaliraaste herkullisella kastikkeella, kokeile esimerkiksi oliiviöljy-, hunaja-, valkosipuli- ja sitruunapohjaista kastiketta. Valmista risotto kaalista, riisistä, tomaatista, pavuista ja yrteistä. Tee hapankaalia ämpärillinen, siitä saat maitohappobakteereja ja ensyymejä pitkäksi aikaa. Leivo täyteläinen kaalipiirakka. Tee wokki rapeista kaalin suikaleista ja muista vihanneksista, tiputtele joukkoon vielä seitansuikaleita.

Mitä eri kaaleja on?

Kaaleja on seuraavat: Valkokaali. eli keräkaali, lehtikaali, mustakaali, kyssäkaali, punakaali, kukkakaali, ruusukaali, kurttukaali, paksoi, kiinankaali. romanesku, parsakaali.

Mitä maustetta kaaliin?

Kaaliin kannattaa laittaa erilaisia yrttejä kuten meiramia, oreganoa ja salviaa. Sipulit kuten ruoho- ja valkosipuli sopivat hyvin ja pippureista esim. cayennepippuri ja viherpippuri. Etikkaiset kastikkeet ja balsamico toimivat hyvin kaalin marinoimisessa.

Miksi kaali pierettää?

Kaalin ilmavaivoja aiheuttava ominaisuus on se, että siinä on hiilihydraatteja, joita keho ei pysty hyödyntämään kunnolla. Suolistobakteerit käynnnistävät hiilihydraattien käymisprosessin, saadakseen niistää ravinteita. Käyminen aiheuttaa kaasuja jotka tuntuvat ilmavaivoina, pieruina ja vatsakipuina. Mutta kaaliin tottuu kun sitä syö säännöllisesti. Vatsa ei enää reagoi niin voimakkaasti vaikka söisi kaalin raakana, kun siihen on totuttautunut.

Onko kaali terveellistä?

Kaali on erittäin terveellistä. Kaali sisältää valtavasti terveydelle tärkeitä ravintoaineita, jotka auttavat torjumaan sydän- ja verisuonitauteja, tehostamaan aivojen toimintaa ja muistia, vahvistamaan immuunipuolustusta, pienentämään tyypin 2 diabeteksen riskiä sekä pitämään suoliston kunnossa. 

Onko parsakaali kaali?

Parsakaali on kaali, yksi muunnos siitä. Parsakaalin lähisukulainen on kukkakaali, jota se hieman muistuttaakin.

Löydät lisää Kasvit & Hyvinvointi -aiheisia artikkeleita Vegefrendit.fi etusivulta tai yläpalkin valikoista

Samankaltaiset artikkelit