Valkokaali – mitä valkokaalista?
Valkokaali on suosittu kerääkaalien ryhmään kuuluva kaali. Se sisältää vain vähän kaloreita ja runsaasti kuitua ja on hyvä C- ja K-vitamiinin sekä kivennäisaineiden, kuten kaliumin ja mangaanin, lähde. Tässä blogikirjoituksessa käsittelemme valkokaalin ravitsemuksellisia hyötyjä sekä reseptejä, joita voit tehdä siitä!
LUE MYÖS: Parsakaali, Ruusukaali, Lehtikaali, Kukkakaali, Valkokaali, Kiinankaali, Savoijinkaali, Punakaali, Romanesco, Kaalit
Mikä valkokaali on?
Valkokaali kuuluu keräkaaleihin, joihin kuuluvat myös toiset ruokapöytään jalostetut keräksi kasvavat kaalit punakaali ja suippokaali. Näiden ryhmä on titeelliseltä nimeltään Brassica oleracea var. capitata. Valkokaali itse on Brassica oleracea var. capitata f. alba. Koko keräkaalien ryhmä tunnetaan ravintorikkaudestaan ja siitä että sen käytöllä on positiivisia vaikutuksia terveyteen. Valkokaali, ristikukkainen vihannes, on hyvä C- ja K-vitamiinin sekä kuitujen ja antioksidanttien lähde. Valkokaalin on osoitettu lisäävän vastustuskykyä, parantavan ruoansulatusta ja vähentävän tulehduksia. Lisäksi tätä monikäyttöistä vihannesta voi käyttää monissa eri resepteissä. Eri kaalilajit kuuluvat samaan kaaliperheeseen ja kaikki ovat erittäin terveellisiä.
Valkokaali on kaikkein tutuin kaalilaji suomalaisessa perinteisessä keittiössä, se on samalla myös suosituin kaalikasvimme. Kaaleja on eri satokausille, ne jaetaan varhais-, kesä-, syys- ja talvikaaleihin. Varhaiskaalia päästään maistelemaan jo touko-kesäkuun vaihteessa. Varhaiskaali on usein kuohkeaa ja löyhästi kasvanutta, sen kerä on siis ilmavampi eikä läheskään niin tiivis kuin syys tai talvikaalissa.
Valkokaali – Historia
Valkokaali, kerälkaali on Suomessa rakas elintarvike. Siitä tehdyt ruuat ovat niin suomalaisia ettei juuri mikään.
Kaalin edeltäjä on ollut villikaali, joka kasvaa kaikkialla Euroopassa meren rannoilla. Jo antiikin aikana kaaleja arvostettiin raviontokasveina. Suomeen kaali päätyi 1500-luvulla. Tuolloin luostarit olivat paikkoja, joissa kaalia viljeltiin. 1600-luvun lopulla se oli melko tunnettu ja yleinen jo tavallisten perheiden ruokalistalla. Olihan sitä helpoo viljellä Suomessakin. Kaalin viljely ja käsittely oli naisten tehtävä, eikä miehet oikeastaan saaneet edes puuttua siihen.
Ovatko kaikki kuulleet että keräkaalilla torjuttiin keripukkia? No, nyt olette! 🙂 Keripukkihan on C-vitamiinin puutoksesta johtuva tauti, joka oli melko yleinen muinoin. Keripukki sai aikaan esimerkiksi hampaiden putoamisen.
Valkokaali käsittely
Valkokaali säilyy yleisesti ottaen hyvin pitkään, sen vuoksi siitä on muodostunutkin niin tärkeä vihannes. Sen säilyvyys on useita viikkoja, myös jääkaapissa. Se säilyy parhaiten kylmässä, +2 – +5 asteen lämpötilassa. Ole tarkkana ettet säilytä kaalia runsaasti etyleeniä tuottavien kasvisten vieressä, sillä se ei pidä siitä. Näitä runsaasti etyleeniä tuottavia kasviksia ovat esimerkiksi omena, tomaatti, päärynä, banaani, mango, papaija, luumu, aprikoosi, avokado, nektariini, passionhedelmä ja persikka.
Muita kaaleja, jotka sopivat myös samoihin ruokiin ovat esimerkiksi parsakaali, ruusukaali, kukkakaali, punakaali, lehtikaali ja kyssäkaali.
Valkokaalia voi leikata paloiksi, siivuttaa, raastaa ja syödä lehtiä ihan kokonaisinakin. Yleisimmin ruuissa keräkaali on leikattu nimenomaan ohuiksi siivuiksi.
Valkokaali terveys – terveyshyödyt, miten parantaa terveyttä valkokaalilla?
Valkokaali terveys: Kaali sisältä kuitua runsaasti ja se on erityisen hyväksi vatsalle. Lisäksi valkokaali sisältää A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia, paljon C-vitamiinia, B-ryhmän vitamiineja kuten folaattia sekä E- ja K-vitamiineja. Kaiken huipuksi kaalissa on monia eri kivennäisaineita, kuten kaliumia, rautaa, kalsiumia, seleeniä ja mangaania. Valkokaalihan on mieletön terveyspallero, ja lisäksi vielä erittäin edullinen!
Kaali on terveellisimmillään raakana syötynä, joten kannattaa laittaa raastimet ja monitoimikoneet laulamaan. Myös dippaamiseen kaali on oikein oiva vaihtoehto muiden kasvisten muassa.
Kaalin terveysvaikutukset
Kaali on ravinteikas vihannes, kaalin terveysvaikutukset ovat lukuisat. Seuraavassa on muutamia tapoja, joilla valkokaali voi parantaa terveyttäsi:
1. Kaali on erinomainen vitamiinien ja kivennäisaineiden lähde. Siinä on erityisen paljon C-vitamiinia, joka on välttämätöntä immuunijärjestelmän toiminnalle.
2. Kaali on myös hyvä kuitulähde, joka edistää ruoansulatuskanavan terveyttä.
3. Kaalin sisältämät antioksidantit voivat auttaa suojaamaan joiltakin kroonisilta sairauksilta, kuten sydänsairauksilta ja syövältä.
4. Kaali on vähäkalorinen ja vähärasvainen, joten se on terveellinen valinta painonhallintaan.
5. Valkokaali sisältää myös rikkipitoisia yhdisteitä, joilla on antibakteerisia ja tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia. Nämä yhdisteet voivat auttaa parantamaan ihon terveyttä ja vähentämään tietyntyyppisten infektioiden riskiä.
6.Valkokaali sisältää myös proteiinia 1,2g / 100g, joten se on myös kasviproteiinin lähde, jolla voit monipuolistaa proteiininlähteistäsi.
Valkokaali – perinneruoka
Valkokaali eli kaali on varsinainen suomalainen perinneruoka. Kaikki tietävät sen. Valmista jonain päivänä perinteistä suomalaista ruokaa ja kokeile esimerkiksi kaalikääryleitä puolukkahillolla, kaalilaatikkoa, kaalipataa tai kaalikeittoa.
Seitsemän herkullista resepti-ideaa valkokaalille:
1. Kuullotettu valkokaali
Kuullottaminen on nopea ja helppo tapa valmistaa kaali. Lisää vain ohuiksi viipaloitu valkokaali kuumalle pannulle, jossa on oliiviöljyä tai voita. Mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan. Kypsennä 5-7 minuuttia välillä sekoittaen, kunnes kaali on pehmeää. Tarjoile suosikkiproteiinisi kanssa tai lisäkkeenä.
2. Paahdettu keräkaali
Paahtaminen tuo esiin kaalin luonnollisen makeuden. Leikkaa kaali ohuiksi siivuiksi ja sekoita oliiviöljyn ja haluamiesi mausteiden kanssa. Levitä viipaleet leivinpaperille ja paahda 175 asteessa 20-25 minuuttia. Nauti sellaisenaan tai lisää päälle juustoraastetta tai loraus jogurttia.
3. Valkokaalisalaatti
Tämä virkistävä salaatti sopii kesäisiin grillijuhliin ja piknikille. Yhdistä suuressa kulhossa silputtu valkokaali, raastettu porkkana, kuutioitu punasipuli, hienonnettu tuore persilja ja omenakuutiot. Sekoita erillisessä kulhossa majoneesi, etikka, sokeri, suola, pippuri ja sellerin siemenet. Kaada kastike salaatin ainesten päälle ja sekoita, kunnes se on tasaisesti sekoittunut. Peitä ja laita jääkaappiin vähintään tunniksi ennen tarjoilua, jotta maut sulautuvat yhteen. Tarjoile jäähdytettynä tai huoneenlämpöisenä.
4. Valkokaalikeitto
Tämä täyteläinen keitto on täyttävä ateria sellaisenaan tai sitä voi tarjoilla alkuruokana tai ensimmäisenä ruokalajina. Kuullota hienonnettua sipulia oliiviöljyssä suuressa kattilassa kunnes se on pehmennyt. Sekoita joukkoon hienonnettu valkosipuli ja anna olla vielä minuutti. Lisää silputtu valkokaali ja kasvisliemi. Mausta suolalla, pippurilla ja timjamilla. Kiehauta keitto, vähennä lämpöä ja hauduta 15 minuuttia, kunnes kaali on pehmeää. Soseuta keitto halutessasi sauvasekoittimella. Kauho keitto kulhoihin ja tarjoile kuorrutetun leivän kanssa – keittoon dippausta varten, tai nauti sellaisenaan! Kaalikeitto suippokaalista ja esimerkiksi savoijinkaalista yhdessä onnistuu aivan samalla lailla.
5. Valkokaali-wokki
Tämä nopea ja helppo wokki on erinomainen tapa käyttää tähteeksi jäänyttä keitettyä riisiä. Lisää vain viipaloitu valkokaali kuumaan wokkipannuun tai suureen paistinpannuun ja lisää hieman kasviöljyä. Sekoita joukkoon keitetty riisi ja haluamasi mausteet esimerkiksi soijakastike, inkivääri ja vihreät sipulit ovat kaikki hyviä vaihtoehtoja. Paista 3-5 minuuttia, kunnes kaikki on tasaisesti sekoitettu ja kaalit hieman pehmenneet. Tarjoile heti.
6. Haudutettu valkokaali
Hauduttaminen on hidas kypsennysmenetelmä, jonka tuloksena on pehmeitä ja maukkaita vihanneksia. Liemeen kannattaa kiinnittää huomiota ja tehdä se huolella esimerkiksi kasvisliemikuutiolla ja tuoreilla yrteillä saa täyteläisen maun. Yksinkertaisesti lisää viipaloitu valkokaali ja muut vihannekset kuten porkkanat, perunanpalat, lantut ja muut mieluisat kasvikset uunivuokaan tai haudutuspannuun. Lisää liemi ja anna hautua.
Valkokaalin viljely
Keräkaali tarvitsee viihtyäkseen hyvin lannoitetun kuohkean maan. Maahan kannattaa lisätä typpeä kananlannan muodossa koko kasvukauden ajan. Keräkaalin ympärillä maan voi myös peittää ruohosilpulla, sillä siitäkin irtoaa typpeä ja samalla se kosteuttaa kaalin herkkiä juuria. Ruohosilppu osaltaan estää myös rikkaruohojen kasvua.
Istuta Valkokaalin siemenet maaliskuun alkupuolella sisätiloihin, joista sitten siirrät taimet huhtikuun lopussa tai toukokuun alussa avomalle. Taimet istutetaan 40–50 cm:n välein ja noin 50 cm:n rivien välein.
Valkokaali FAQ
Onko valkokaali terveellistä?
Onko kaali hyvä vatsalle?
Mitä voi tehdä kaalista?
Mitä valkokaali sisältää?
Onko valkokaali sama kuin keräkaali?
Löydät lisää Kasvit & Hyvinvointi -aiheisia artikkeleita Vegefrendit.fi etusivulta tai yläpalkin valikosta