Texmex ruoka 1

TexMex ruoka – Texmex resepti – vinkit

TexMex ruoka on huippuhyvää – meksikolaisten ja texasilaisten makujen houkutteleva yhdistelmä – ja monien amerikkalaisten ravintolakeittiöiden perusruoka. Tämä mausteinen ja maukas keittiö tacoista enchiladoihin on ilahduttanut makunystyröitä sukupolvien ajan. Mutta mitä texmex keittiö oikeastaan on? Se on tortilloja, nachoja, tacoja, guacamolea, quesadilloja, salsaa ja burritoja mutta myös Chiles en Nogada, Sopa de Frijoles Negros ja Tacos al Pastor. Mikä tekee texmexistä ainutlaatuisen, ja miksi sinun kannattaa sisällyttää se ruoanlaittorepertuaariisi? Tässä artikkelissa paljastamme texmex ruoan salat ja esittelemme sinulle texmex ruokia, joita et tunne. Tutustutaanpa herkullisiin ruokalajeihin, jotka muodostavat TexMex-ruoan herkullisen maailman!

TexMex keittiö – Maku ja miten se muodostuu

TexMex keittiö tulee sanoista Texan and Mexican. Siinä sekoittuu teksasilainen ja meksikolainen. TexMex-ruoka sisältää monenlaisia kasvispohjaisia ruokia, kuten papuja, maissia, avocadoa, paprikaa ja sipulia. Vaikka nämä ainesosat ovat yleisiä sekä meksikolaisessa että texasilaisessa keittiössä, ero on siinä, miten ne valmistetaan.

Tex-mex -ruualle on tunnusomaista papujen, lihan (erityisesti kana-, naudan- ja sianlihan), juuston, maissin, avocadon, limetin, chilipippurien ja mausteiden runsas käyttö jauhotortillojen lisäksi. Texmex ruuassa tortillat ovatkin yleensä vehnätortilloja ei maissi-. Kaikki liha voidaan texmexissa korvata kasvipohjaisilla vaihtoehdoilla, lihankorvikkeilla, kanankorvikkeilla, jauhelihankorvikkeilla tai suoraan autenttisina kasvisvaihtoehtoina.

texmex keittiö maut
Vietä illanistujaiset Texmex hengessä

Esimerkiksi perinteisessä meksikolaisessa ruoanlaitossa ainekset kypsennetään yleensä rasvassa tai öljyssä korkealla lämmöllä lyhyen aikaa ja maustetaan voimakkaasti. Sen sijaan teksasilaisessa keittiössä aineksia kypsytetään hitaasti miedolla lämmöllä ja runsaasti mausteita käyttäen. Tämä ainesosien ja valmistustekniikoiden yhdistelmä luo TexMex-ruoalle ominaisen ainutlaatuisen makuprofiilin. Lue eteenpäin niin löydät tapoja herättää henkiin nämä klassiset ruoat.

Lue lisää Texmexista täältä.

Tyypilliseen TexMex-illalliseen kuuluu esimerkiksi tacoja, burritoja, quesadilloja, nachoja, enchiladoja ja chalupoja. Nämä termit kuten fajitat, tortillat ja burritot menevät usein sekaisin ja niillä tarkoitetaankin suhteellisen samankaltaista ruokaa eli tortillaleipiä joihin on kääritty eri aineksia.

texmex keittiö tarjoilut vegefrendit
TexMex on herkullisen värikästä

Texmex ruoka ominaisuudet

Texmex ruuille tyypillistä on sekoittuneisuus. Eri kansallisuuksien ruokakulttuurien yhdistyminen. Siirtolaisuus on siis vaikuttanut voimakkaasti texmex keittiöön. Tyypillistä texmex ruokaa ovat monenlaiset täytetyt leivät jotka yleensä ovat tortilloja (joko vehnä tai maissi, texmexissa yleensä vehnästä tehdyt), rullattuna taiteltuna tai muuten. Niitä syödään sekä käsin että haarukalla ja veitsellä.

Mitä on tyypillinen texmex ruoka
Värien loistoa ja juhlaa Texmex pöydässä

TexMex reseptit – mahtavat vinkit texmex tarjoiluun

Herkullinen Aito Texmex ruoka -lista

Tacos al Pastor – marinoitua seitania, seitan -kebablastuja (perinteisesti sianlihaa) tarjoillaan pehmeillä maissitortilloilla, joissa on kuutioitua ananasta ja korianteria.

Tacos al Pastor
Tacos al Pastor – Tee se vegaanisena seitankebabista

Carne Asada Tacos – seitan -kylkipihvi tarjoillaan pehmeillä maissitortilloilla, joissa on kuutioitua sipulia ja korianteria.

Salsa – Salsoja on erilaisia, yhteistä niille on se, että ainekset kuutioidaan hyvin pieneksi ja mehukkaaksi sekä mausteet joihin kuuluvat yleensä aina lime mehu ja korianteri tuoreena. Lue myös Pico de Gallo.

Pico de Gallo – eli Kukonnokka – Salsa, joka valmistetaan hyvin pieneksi hakatuista aineksista: tomaatti, jalapeno, punasipuli, limetti, tuore korianteri (ainakin kourallinen) ja suola.

Pico de Gallo
Mehukasta Pico de Galloa

Salsa Verde – eli vihreä salsa. Salsa Verde tehdään tomatilloista, lyhykoisoista eli vihreistä koisokasveista joita kasvaa meksikossa. Ne muistuttavat ananaskirsikkaa ja ovat sukua sille. Suomalaiset salsa verde -reseptit eivät siis ole “oikeita” salsa verdejä. Tomatilloja ei yleensä ole saatavilla, mutta niitä voi kasvattaa itse! Salsa Verde tehdään niinikään sipulista limetin mehusta ja korianterista kuten punainenkin salsa. Voit tietysti tehdä feikki salsa-verden esimerkiksi vihreistä tomaateista ja ananaskirsikoista.

salsa verde vegefrendit
Aito salsa verde

Chicken Fajitas Vegan- Grillattuja vegekanasuikaleita jauhotortilloilla, joissa on paistettua paprikaa ja sipulia

Chalupa – Chalupa on niinikään leipä joka täytetään erilaisilla aineksilla kuten kasviksilla ja lihankorvikkeilla. Chalupa tehdään erityisestä Masa leivästä. Masat voit tehdä itse, niitä ei Suomessa saa kaupoista.

Enchiladas Verdes – Maissitortillat, jotka on täytetty silputulla vegekanalla tai juustolla ja joiden päälle on laitettu vihreää tomaattisalsaa

Chile Relleno – Täytetty poblanopaprika tarjoillaan tomaattikastikkeen tai salsa verden kera.

chile relleno
Voit tehdä Chile Rellenot esimerkiksi suippopaprikoista

Chiles en Nogada – Maustetulla picadillolla – ->vegejauheliha-kasvisseos – täytetty poblanopaprika (voit käyttää kookkaita suippopaprikoja), joka tarjoillaan saksanpähkinäpohjaisessa kermakastikkeessa.

Picadillo on perinteinen ruokalaji monissa Latinalaisen Amerikan maissa ja Filippiineillä. Se on valmistettu tomaateista, jauhelihasta, rusinoista, oliiveista ja muista aineksista, jotka vaihtelevat alueittain. Näissä Vegefrendien resepteissä picadillo tehdään tietysti vegejauhelihasta kuten soijarouheesta!

Chile con Queso – Amerikkalaisesta juustosta tai Velveeta-juustosta valmistettu sulatejuustodippi, jonka päälle laitetaan kuutioituja jalapenoja. Jos et löydä Velveeta juustoa voit korvata sen esimerkiksi koskenlaskijalla tai hyvin pehmeällä kermajuustolla.

Chile con Queso
Juustodippi & nachos

Sopa de Frijoles Negros – Mustapapukeitto, joka on keitetty valkosipulin ja sipulin kanssa ja jonka päälle on lisätty hieman kermaviiliä.

Arroz con Pollo – Tomaattikastikkeessa keitettyä vegaanista kanamuhennosta valkoisen riisin kera.

Tamales– Maissikuorissa höyrytetty maissijauhotaikina, joka on täytetty suolaisilla täytteillä

Queso Flameado – Monterrey Jack -juustosta valmistettu sulanut juustodippi, jonka päällä on chorizoa – eli vegaanista pepperonisalamia – Lue lisää vegaanisesta salamista täältä.

Elote– Grillattua sokerimaissia, joka tarjoillaan tikulla tai tikunvarressa chilijauheella, majoneesilla ja limemehulla höystettynä.

elote texmex
Eloteja tarjoillaan myös katukeittiössä

Guacamole – avokadodippi, joka nautitaan tortillojen tacojen ja nachojen kera. Aitoon guacamoleen tulee tuoretta korianteria, limeä, tomaattia, jalapenoa ja sipulia sekä tietysti suolaa.

Tostadas – paistetut tortillakuoret, joiden päällä on paistettuja papuja, salaattia, tomaattia, juustoa ja oliiveja.

Nopales-salaatti- kaktussalaatti, joka on valmistettu kuutioiduista nopales-kuorista (kaktuksen lavat), sekoitetuista kasviksista, tomaateista, sipulista, korianterista, limetin mehusta, oliiviöljystä, suolasta, pippurista ja oreganosta. Nam!

nopales salaatti kaktussalaatti
Nopales salaatti

Quesadilla Original – Tortillat täytetään juustolla ja mahdollisesti mieluisilla kasviksilla ja taitetaan (ei rullata) ja eikun uuniin. Tarjoiltaessa quesadillat voi leikata vielä puolikkaiksi. Quesadillat syödään yleensä haarukalla ja veitsellä. Ne ovat pehmeitä ja kosteita.

quesadillas vegefrendit
Quesadillas

Nachopelti tai nachovuoka – Tee nachopelti vegaanisena jauhelihan korvikkeesta kuten soijarouheesta nachoista, jalapenoista, maissista, sipulista, paprikasta, juustoista tai juustokastikkeesta sekä texmex mausteista. Tunge koko komeus uuniin ja uunin jälkeen lisää vielä ennen tarjoilua avocadoa, salaattia, tuoretta korianteria ja kurkkua sekä ranskankermaa. Nauttikaa isolla porukalla!

nacho pelti nachovuoka
Juhlaan tai illanistujaisiin nachopelti on oiva

Tortillavuoka – Tortillavuoka on nopea ja helppo arkiruoka tai vaikka juhliin. Se tehdään samaan tapaan kuin lasagne. Soijarpuhe ja sipuli paistetaan. Tehdään tomaattikastike ja mahdollisesti juustokastike. Tortillaleipiä kerrostetaan vuorotellen kastikkeen ja kasvisten kanssa. Nams!

Tacot – Osta taco kuoria valmiina, ja täytä mieluisilla täytteillä, kuten vegekanalla, vegejauhelihalla, pavuilla, guacamolella, tomaatilla, paparikalla, sipulilla ja jalapenoilla.

tacot
Kasvistacot ovat nopeita tehdä

Taco tubs – Taco kuoria on myös neliön mallisina. Täytä samaan tapaan kuin muutkin tacokuoret.

Tortillat Osta valmiita tortilla leipiä ja kuumenna sekä täytä mieluisilla vegetäytteillä.

Fajitas – Tortilloja jotka täytetään niin ikään.

Burritot – Burritoihin käytetään vehnätortilloja ei maissitortilloja. Burritojen ideana on rullata tortilla sylinteriksi ja sitten sulkea ja leikata se keskeltä joko vinottain tai suoraan. Burritot voi grillata tai paahtaa uunissa. Burritot syödään käsin.

burrito texmex
Burritot syödään käsin

Texmex voileipäkakku – Kokeile tehdä voileipä kakku texmex täytteillä ja yllätä vieraasi!

Texmex kiusaus – Tee helppo texmex kiusaus uunissa texmex aineksista ja muista maustaa hyvin, niin siitä tulee texmex. Aineksia voit laittaa esimerkiksi peruna-sipulisekoitus pussin, tomaattisiivuja, mustia papuja, chiliä, valkosipulia ja pepperonipaprikaa siivuina. Tarjoile texmex kiusaus salsan ja nachojen kera.

Tacosalaatti – herkullinen tacosalaatti syntyy mustapavuista, jäävuorisalaatista, pepperoni(paprika)siivuista, avocadosta, punasipulista, tacomausteista, juustokastikkeesta ja tortillasipseistä (nachoista). Kauho sipseillä salaattia ennen kuin muut ehtivät tehdä sen!

Katso video aidosta meksikolaisesta street food tacojen valmistamisesta Mexico Cityssa:

Parhaat TexMex ruokien täytteet

 • Sienet
 • Vegejauheliha kuten soijarouhe – jauhelihan korvike
 • Vege kana – kanankorvike
 • Vegaaninen salami. Lue lisää vegaanisesta salamista täältä.
 • Juustot
 • Pavut – mustapapu, mungpapu, kidneypapu, pintopapu, soijapapu, härkäpapu, valkoinen papu
 • Kvinoa
 • Pähkinät murskattuna
 • Hampunsiemenet – kuoritut
 • Rapeat salaatit
 • Pinaatti
 • Mangoldi
 • Maissi
 • Avocado – myös siivuina
 • Ananas
 • Mango
 • Mansikka
 • Guava
 • Ananaskirsikka
 • Guacamole
 • Salsa – erilaiset salsat kuten tomaattisalsa, mangosalsa tai mansikkasalsa
 • Sipuli
 • Punasipuli
 • Valkosipuli
 • Kevätsipulin varret
 • Paprika
 • Tomaatti
 • Jalapenot ja pepperonit
 • Valmiit texmex kastikkeet
 • Chilikastike
 • Piri piri kastike
 • Ranskankerma
 • Tex mex mausteet
itse tehty guacamole
Itse tehty guacamole on huippua!

Texmex mausteet

Mausteina texmex ruuissa ovat:

 • Chili – erilaiset chilipippurit
 • Punapippuri
 • Korianteri – tuore
 • Sipulit – kuten punasipuli, keltasipuli ja valkosipuli
 • Tomaatti
 • Limetti – lime
 • Sitruuna
 • Juustokumina eli jeera
 • Paprika
 • Savupaprika
 • Jalapeno
 • Habanero
 • Mustapippuri
 • Oregano
 • Erilaiset tacomausteet ja texmex sekoitukset ovat suosittuja, mutta voit tehdä sen myös itse.
texmex mauste
Paprikat ja chili ovat olennainen osa texmexia

Texmex mauste itse tehty – ainekset:

 • Chilijauhe – kuivattu jauhettu chilipippuri (ei chilisekoitus)
 • Juustokuminajauhe eli jeera
 • Korianterijauhe
 • Paprikajauhe
 • Valkosipulijauhe
 • Oregano – kuivattu rouhe / silppu
 • Suola

Johtopäätökset – TexMex ruoka

Etsitpä sitten jotain kevyttä, kuten guacamolea, tai jotain täyteläisempää, kuten carne asada -tacoja, texmex-keittiöstä löytyy vegeversiona jokaiselle jotakin! Täydellinen sekoitus meksikolaisia ainesosia yhdistettynä perinteisiin texasilaisiin makuihin luo kokemuksen, joka kutkuttaa makunystyröitäsi enemmän kuin mikään ennen! Joten jos haluat vaihtaa tarjoilua seuraavissa illallisjuhlissasi, miksi et kokeilisi näitä herkullisia texmex-reseptejä? Taatusti et kadu, ja vieraasi kiittävät!

Löydät lisää Kasvit & Hyvinvointi -aiheisia artikkeleita Vegefrendit.fi etusivulta tai yläpalkin valikosta

Samankaltaiset artikkelit