Tuore ja kuivattu härkäpapu

Mikä on härkäpapu?

Tiedätkö että härkäpapu tulee yli 8000 vuoden takaa? Ja sitä nimitetään pavuksi, vaikka se ei edes kuulu papujen sukuun? Yhä suositummaksi tuleva härkäpapu on yksi maailman vanhimpiin viljelykasveihin lukeutuva ruuaksi viljelty runsasproteiininen kasvi, joka kuuluu virnakasveihin. Lue lisää…

Härkäpapu lyhyesti

Mikä on härkäpapu? Härkäpapu – vicia faba on suureksi kasvava paljon kasviproteiinia sisältävä palkokasvi, jossa on kookkaat siemenet. Palkoja ja siemeniä käytetään ihmisravinnoksi, mutta lisäksi eläinten ruuaksi. Härkäpapu englanniksi on fava bean tai broad bean.

härkäpapu lyhyesti vegefrendit
Härkäpapuja kasvamassa

Erityisesti vegaanit suosivat härkäpapua, koska se on tärkeä kasviproteiinin lähde. Kuivatussa härkäpavussa on proteiinia 30g sataa grammaa kohden.

Härkäpavut ovat terveellisiä. Papujen sisältäessä paljon kaliumia ja B-ryhmän vitamiineja kuten folaattia.

Härkäpavut ovat hyvä ruoka-aine laihduttajalle. Tuore keitetty ja kuivattu keitetty härkäpapu sisältävät 102 kaloria – Kcal / 100g.

Tuoreena se on erilaisen näköinen verrattuna muihin papulajeihin, sillä se on hyvin kookas, paksu ja noin 10-15 cm pitkä palko. Palon sisällä on vaaleaa nukkaa tai karvaa, sekä tietysti suuret ravinteikkaat siemenet.

härkäpapu lyhyesti vegefrendit
Härkäpavut ovat kookkaita

Härkäpavut pitää aina kypsentää ennen käyttöä. Papujen maku on mieto, täyteläinen, pehmeä ja pähkinäinen.

Härkäpavun viljely aloitettiin vähintään 6000 vuotta ennen ajanlaskun alkua ja Suomessa noin 600 -luvulla.

Suomen yleisin ja suosituin maatiaishärkäpapulajike on Kontu.

Härkäpapua myydään tuoreena palkona, kuivattuna papuina, rouheena ja erilaisina valmisruokina, joita ovat esimerkiksi härkäpapuvalmiste Härkis ja härkäpapupyörykkä Fallero.

Tuoreita härkäpapuja voi syödä palkoineen aivan nuorina, melko ohuina. Tuoreena härkäpapuja ei saa keittää liian kauan, tuoreen keitetyn härkäpavun suutuntuman kuuluu olla napakka.

härkäpapu grillattu
Nuoret härkäpavut ovat hyviä grillattuna

Tuoreet pavut ovat herkullisia ja täyteläisiä, niiden keittäminen tapahtuu nopeasti, keittoaika on ainoastaan 3-5 minuuttia. Se sopii salatteihin, sellaisenaan tai lisäkkeeksi ruokien kanssa.

Kuivattuja papuja pitää liottaa 8-13 tuntia ja sen jälkeen keittää kypsiksi. Kuivatut pavut sopivat käsiteltyinä patoihin, kastikkeisiin ja niitä kannattaa käyttää myös esimerkiksi mexicolaisiin tacoihin ja burritoihin.

Härkäpapurouhe on nopea valmistaa ja sitä voi käyttää kuten soijarouhettakin. Se sopii jauhelihan tapaan esimerkiksi makaronilaatikkoon, bolognesekastikkeeseen ja pitsaan.

Härkis valmis härkäpapusuikale on oiva lisä wokkeihin, laatikkoruokiin, kastikkeisiin, risottoihin ja pastan kanssa. Härkis ja itse härkäpavut sopivat keliaakikolle, koska siinä ei ole gluteenia.

Härkäpavut voivat olla tappava ruoka-aine ihmiselle, jolla on pavun sisältävää visiini-alkaloidia neutraloivan entsyymin geneettinen puutos.

Härkäpapu – hyödyt ja käyttö

  • Terveellinen – sisältää mm. kaliumia ja monia B-ryhmän vitamiineja
  • Runsasproteiininen – 30g./100g. kasviproteiinia
  • Voi korvata lihan ja kalan monissa eri ruuissa
  • Runsaskuituinen ja täyttävä
  • Hyvä laihduttajalle – tuore härkäpapu (keitetty) ja kuivattu keitetty sisältävät 102 Kcal / 100g.
  • Kotimainen
  • Saa luomuna
  • Ilmastoystävällinen
  • Monipuolisesti ekologinen
  • Maistuva, hyvänmakuinen ja pitää nälän poissa kauan
  • Härkäpapua saa monissa eri muodoissa
  • Soveltuvat monenlaiseen ruuanlaittoon
  • Valmisruokia ja puolivalmisteita on monia vaihtoehtoja esimerkiksi härkäpapuvalmiste Härkis ja Fallero falafel -pyörykät
  • Härkis on helppo valmistaa, lisää makaronilaatikkoon, pizzaan tai tee spaghetti bolognesea, voit lisätä sitä myös meksikolaiseen tai aasialaiseen ruokaan
  • Pavut herkullisia myös tuoreena keitettyinä palkoina – palot vain huuhdotaan ja leikataan tyvet, ja sen jälkeen palot kiehautetaan nopeasti
  • Papujen palot sopivat myös korvaamaan muita lisukkeita kuten perunaa ja riisiä
  • Kuivatut keitetyt pavut soveltuvat erinomaisesti patoihin ja vuokiin sekä täytteeksi tacoihinKatso herkullinen resepti egyptiläisittäin:Egyptian Style Fava Beans with Garlic & Tomato

Härkäpapu ravintosisältö

Tuore papu

100 g tuoretta härkäpapua sisältää
ENERGIA102 Kcl
RASVAA 0,6 g josta tyydyttynyttä 0,1 g ja monityydyttynyttä 0,3 gr
HIILIHYDRAATTEJA13,1 g, josta sokeria 1,6 g
RAVINTOKUITU 4,2 g
PROTEIINI 8,8 g
Tuoreen pavun ravintosisältö

Kuivattu härkäpapu

100 g kuivattua härkäpapua sisältää
ENERGIA330,6 Kcl
RASVAA 1,9 g josta tyydyttynyttä 0,3 g ja monityydyttynyttä 0,8 gr
HIILIHYDRAATTEJA42,2 g, josta sokeria 5,3 g
RAVINTOKUITU 13,6 g
PROTEIINI 28,5 g
Kuivatun pavun ravintosisältö

Härkäpavun historia

Välimeren maissa härkäpapua viljeltiin jo 6000 vuotta ennen ajanlaskun alkua, tai jo aiemmin. Suomessa ensimmäinen kirjallinen merkintä härkäpavusta on vuodelta 1324, mutta viljely on alkanut ainakin jo 600 -luvulla meronvingiajalla.

Härkäpapu on englanniksi horse bean, fava bean ja broad bean. Suomessa härkäpapua nimitettiin 1300-luvulla talonpoikaispavuksi ja myöhemmin rokkapavuksi.

Suomalaiset härkäpapulajikkeet

Härkäpapuja voi viljellä pohjoisessa. Se sopii hyvin Suomen olosuhteisiin, sillä se kestää hallaa.

Suomessa suosituin härkäpapulajike on Kontu ja toinen yleinen laji on Ukko. Härkäpavun maatiaiskannat Suomessa ovat väreiltään ruskeita, mustanvioletteja ja kellertävän vaaleita.

Suomessa lajit ovat keskikokoisia tai pieniä, suurikokoisia ei niinkään ole. Pavut erottaa myös mausta. Makueroja lajikkeissa on runsaasti.

suomalaiset härkäpapulajikkeet
Härkäpavuissa on makueroja eri lajikkeiden välillä

Kotitarveviljelyssä kylvetään yleensä erilaisia siemeniä samaan maahan. Harkapapu kasvaa pensasmaisena kun se kasvaa hyvin, yhdestä siemenestä tulee pensas, jossa on noin viisi vartta. Pavut kylvetään keväällä.

Tuore härkäpapu

Tuoreena härkäpavut ovat jotain, mitä monikaan ei ole kokeillut. Niiden satokausi on elo-syyskuun ajan, noin yhden kuukauden kestävänä jaksona. Niitä saa monista ihan tavallisista ruokakaupoista nykyään. Pavun palot ovat 10-15 cm pituisia kookkaita, vihreitä ja näyttävän näköisiä.

Vihannesostastolla kannattaa siis olla tarkkana elo-syyskuussa kun tuoreet härkäpavut ilmestyvät hyllyille. Tuoretta härkäpapua syödään palkoineen nuorina, täysikasvuiset eivät ole syöntikelpoisia palkojen kanssa. Kannattaa ottaa kaupassa mahdollisimman pieniä ja ohuita papuja, koska ne ovat oikeastaan ainoita, jotka ovat herkullisia palkoineen.

Jos ei halua syödä palkoa lainkaan, niin paloista poistetaan siemenet ja keitetään pelkästään ne, tai vaihtoehtoisesti ne keitetään palkojen kera ja poistetaan palko jälkeenpäin.

Tuoreita papuja ei saa keittää kuin hetken, nopeat 3-5 min, sillä rakenteen ja suutuntuman kuuluu olla napakka. Ne ovat maukkaita, täyteläisiä ja pehmeän makuisia.

Ne sopivat melkein minkä tahansa ruuan lisukkeena sellaisenaan hetken keitettynä, mutta myös patoihin ja vuokiin, ja ruokaisuutta antamaan salaatteihin.

Härkäpapu valmistus

Härkäpavut pitää valmistaa ennen käyttöä, niitä ei voi syödä raakana / tuoreena ollenkaan. Lue eteenpäin, sillä ohessa kerrotaan tarkasti monia tärkeitä asioita härkäpavun käsittelystä ja valmistamisesta ruuaksi.

Härkäpavun käsittely

Pavut on kypsennettävä ennen käyttöä, sillä siinä on vaikeasti sulavia ja lievästi myrkyllisiä yhdisteitä.

Härkäpapua myydään tuoreena palkojen kanssa, kuivattuna siemenenä sekä rouheena ja lisäksi vielä monina erilaisina valmiina tuotteina.

Tuoreet pavut

Tuoreita härkäpapuja onnistuu helposti keittämään vahingossa liikaa, eli härkäpapujen purutuntuma on tärkeä säilyttää, lisäksi ne maistuvat paljon paremmilta jos ne eivät ole ylikypsiä. Härkäpapua on mahdollista syödä palkoineen aivan nuorina, melko ohuina. Täysikasvuisina niistä poistetaan palko.

Tuoreena niitä ei saa keittää liian kauan, tuoreen keitetyn härkäpavun suutuntuman kuuluu olla napakka. Tuoreena härkäpavun palot ainoastaan keitetään, eikä siis lioteta ensin. Keittoaika on erittäin lyhyt, 3–5 minuuttia, ja sen kanssa kannattaa olla tarkkana.

Tuoreista pavun paloista kannattaa keittämisen jälkeen poistaa pavun pinnalla oleva kalvo.

Tuoreista härkäpavuista palkoineen huuhdotaan mullat pois ja leikataan kannat saksilla. Aivan tuoreita juuri poimittuja papuja kannattaa kypsentää vain kolme minuuttia, koska ne kypsyvät yleensä vielä lautasella kuumina tarjoiltaessa.

Jos tuoreista pavuista haluaa syödä ainoastaan siemenet, niin ne voi kiehauttaa joko palkoineen tai ilman palkoa.

Salaatteihin laitettavat keitetyt pavut voi jäähdyttää pikaisesti kylmässä vedessä, näin niiden väri ja napakkuus säilyvät. Tuoreet kokonaiset pavut voidaan esimerkiksi myös grillata, paahtaa uunissa tai paistaa pannulla. Härkäpapujen käyttömahdollisuudet ovat lukemattomat

Tuoreiden härkäpapujen käsittely palkoineen:

  • Huuhdo vastapoimitut pienet ohuet pavun palot.
  • Leikkaa härkäpapujen kannat saksilla.
  • Keitä 3-5 minuuttia. Jos tarjoilet ne kuumina, 2-3 min. riittää jälkikypsymisen takia. Ole tarkkana ettet keitä liikaa.
  • Poista sormin pinnalla oleva kalvo.
  • Huuhdo – Jos tarjoilet ne kylminä, huuhdo nopeasti jääkylmässä vedessä, niin väri ja napakkuus säilyvät.
  • Nauti herkullisena lisukkeena kuumana tai ruokaisan salaatin joukossa kylmänä!

Kuivatut pavut

Kuivattuja härkäpapuja liotetaan vähintään 8-13 tuntia, jonka jälkeen ne keitetään kypsiksi. Kuivattuja ei saa käyttää ilman liottamista ja keittämistä, sillä niissä on yhdisteitä, jotka ovat ihmiselle lievästi myrkyllisiä.

Kun pavut on asianmukaisesti käsitelty, kannattaa ne maustaa reilulla kädellä, ne voi myös laittaa marinoitumaan moneksi tunniksi jääkaappiin. Erilaisten papujen kastikkeita kannattaa kokeilla ristiin, niitä löytyy runsaasti perinteisistä Lähi-Idän kastikkeista Meksikoon asti.

Härkäpapurouhe – kuivattu

Härkäpapurouhetta liotetaan ensin vedessä noin kymmenen minuuttia ja sen jälkeen se maustetaan hyvin. Härkäpapua voi käyttää jauhelihan ja soijarouheen tapaan lukemattomissa resepteissä.

Härkäpapurouhe on nopea valmistaa ja sitä kannattaa käyttää kuten soijarouhettakin. Härkäpapurouheesta voi tehdä kasvispihvejä, mureketta, pyöryköitä, laittaa pizzan päälle kuten jauhelihaa ja kastikkeissa ja padoissa rouhe on aina hyvä.

Härkäpapuvalmiste Härkis viipaleperunoilla ja salaatilla
Härkäpapuvalmiste

Härkäpapuruokia

Härkäpapu on yleinen Euroopan, Itä-Aasian, Latinalaisen Amerikan ja myös Pohjois-Afrikan keittiöissä. Härkäpapuja voi käyttää monenlaisiin ruokiin ja ne ovat helppo lihankorvike. Pavut sopivat sekä kasvisruokien, että kala- ja liharuokien lisukkeeksi aterioille.

Härkäpapurouheita ja -suikaleita kannattaa maustaa isolla kädellä. Mausteiksi sopivat esimerkiksi itämaiset mausteet, juustokumina, korianteri, curry ja chili, mutta vielä myös muut pippurit sekä sipulit, valkosipuli, paprika ja yrtit.

Tuore härkäpapu resepti

Ihanimpia nuoret tuoreet härkäpavun palot ovat kevyesti keitettynä (3-5min) ja kuumana lisukkeena suolan ja voin kera. Kokonaiset tuoreet pavut voi myös grillata grillissä, paahtaa uunissa tai paistaa pannulla.

Kuivattu härkäpapu resepti

Kuivatulle härkäpavulle löytyy käyttöä monien ruokien ainesosana. Esikäsitelty härkäpapu sopii pataruokiin kuten meksikonpataan, chili sin carneen, papusalaattiin, papu-vihannesgratiiniin uunissa, papukiusaukseen ja tacoihin, tortilloihin ja burritoihin.

Esimerkiksi härkäpavusta tehdyt falafelpyörykät ovat maukkaita. Ne ovat lisäksi vähäkalorisempia kuin kikherneestä tehdyt falafelit. Härkäpapu falafelpyörykät kalorit noin 100 kaloria / 100 grammaa.

Härkäpapuja voi käyttää mielikuvituksellisesti ruokiin

Vaikea keksiä pääruokaa, johon härkäpapujen valloittava olemus ei jostain syystä kävisi. Se tekee vaikutuksen reseptissä jos toisessakin, mutta myös erillisenä lisukkeena.

Paitsi pääaterioille se soveltuu jopa makeisiin tarjottaviin, jälkiruokiin ja leivonnaisiin, myös esimerkiksi lettuihin, piirakkapohjiin, kuivakakkuihin ja piparkakkuihin. Silloin se on tietysti jauhon muodossa.

Härkäpaputuotteet -valmisruuat

Härkäpaputuotteita on jo runsaasti. Lisää tuotteita tulee markkinoille koko ajan. Jo vuoden kuluttua huomaamme taas uusia ilmestyneen kauppojen hyllyille.

Suosittuja härkäpavusta valmistettuja tuotteita ovat esimerkiksi Härkis, Beanit härkäpapusuikale, Fallero härkäpapupyörykkä, FalaPala fermentoidusta härkäpavusta valmistettu hummuspala ja Pornaisten palkki – nimellä niin ikään fermentoidusta härkäpavusta valmistettu vegemakkara.

Suomessa kehitettiin vuonna 2016 suomalaisista härkäpavuista valmistettu vegaaninen kasviproteiinivalmiste lihankorvike Härkis, jota valmistaa Verso Food.

Vuonna 2019 norjalainen Kavli osti Härkistä valmistavan Verso Foodin ja myöhemmin vuonna 2021 Raisio Oyj taas osti Kavlilta Verso Foodin. Verso Food lanseerasi 2019 uuden härkäpapusuikaleen Beanit-brändin alle.

Härkiksessä valkuaisen lähteinä ovat härkäpapu ja herneproteiini. Härkis on käyttövalmis ruoka, jota voi soveltaa esimerkiksi jauhelihan tapaan ruuissa tai korvaamaan lihaa melkein missä tahansa myös perinteisessä ruuassa.

Härkistä voi käyttää myös soijarouheen korvaamiseen. Härkis sopii erinomaisesti vegaaniseen ruokavalioon ja härkäpaputuote on helppo ja kätevä tapa laskea lihan kulutusta.

Valmis härkäpaputuote Härkis, Beanit
Härkis

Härkäpapu terveellisyys

Härkäpapu on tervellinen ja erittäin proteiinipitoinen. Se sisältää myös runsaasti välttämättömiä aminohappoja, etenkin lysiiniä ja lisäksi siinä on paljon kaliumia ja B-ryhmän vitamiineja kuten folaattia.

Härkäpavun hiilihydraatit ovat hyviä, sillä ne imeytyvät hitaasti ja laskevat huonon kolesterolin tasoa elimistössä. Lisäksi siinä on suolistolle tärkeää kuitua, joka antaa kylläisen olon ja myös nälkä pysyy pois kauan.

Korkean proteiinipitoisuutensa ja hyvän aminohappokoostumuksensa ansiosta se sopii hyväksi proteiininlähteeksi.

Härkäpavut sisältävät vitamiineja, kivennäisaineita ja esimerkiksi kaliumia ja folaattia. Härkäpavuista saa polyfenoleita, jotka toimivat elimistössä antioksidantteina.

Laihduttajan kannattaa ottaa härkäpavut vuoden laihdutusohjelmaansa, sillä laihdutukseen tai normaaliin painonhallintaan papujen kalorisuhde on oivallinen. Tuoreena keitettynä ja kuivattuna keitettynä pavut sisältävät 102 Kcal / 100g.

Härkäpapu haitta-aineet

Härkäpapu pitää käsitellä ja kypsentää ennen käyttöä. Härkäpavun haitta-aineet (visiini, konvisiini ja fytiinihappo) ehkäisevät ravintoaineiden imeytymistä ja hyväksikäyttöä.

Lektiiniä sisältävät ruoka-aineet kuten härkäpapu: “Monet pavut sisältävät proteiineihin kuuluvaa toksista lektiiniä (fytohemagglutiniinia), joka aiheuttaa äkillisen ruokamyrkytyksen. Myrkytys seuraa, jos papuja syödään raakana, pelkästään liotettuna tai riittämättömästi kuumennettuna. Riittävä liotus, sen jälkeinen kuumennus tuhoaa lektiinin täysin.” Ruokavirasto  

Palkokasveissa tavataan myös lyhytketjuisia sokereita eli oligosakkarideja, jotka eivät hajoa normaalissa ruoansulatuksessa ohutsuolessa vaan kulkeutuvat paksusuoleen ja hajoavat siellä mikrobitoiminnan tuloksena aiheuttaen kaasuuntumista ja lisäksi sitten ilmavaivoja.

Osalle ihmisistä härkäpavut eivät sovellu ravinnoksi lainkaan. Lue tutkimuksesta härkäpavun soveltuvuudesta ja soveltumattomuudesta Helsingin yliopiston sivuilta: https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/ruoka-ja-ravitsemus/proteiinirikas-ja-kestava-harkapapu-soveltuu-ravinnoksi-pian-kaikille

Härkäpapu sisältää paljon proteiinia

Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaisesti aikuisen tulisi saada noin 10–20 prosenttia vuorokautisesta energiatarpeestaan proteiineista, 1,1–1,3 grammaa proteiinia painokiloa kohden. Niinpä 60-kiloinen henkilö tarvitsee proteiinia noin 70-80 grammaa päivässä.

Härkäpapu sisältää jopa 30 prosenttia proteiinia, minkä vuoksi se toimii tehokkaana proteiinin lähteenä ravinnossa ja korvaamaan lihan ruokavaliossa.

Linssien, herneiden ja kikherneiden ohella härkäpavut ovat olleet tärkeä osa ruokavaliota ihmiskunnan historiassa. Erityisesti köyhälle väestönosalle härkäpapu on välttämätön proteiinin lähde monissa maissa edelleen.

Tuore härkäpapu - Vicia faba
Tuore härkäpapu

Härkäpavun kuivaus

Jos kasvatat itse härkäpapua, voit kuivata härkäpavut talven varalle seuraavasti. Kun pavut ovat tuuleentuneet syksyllä noin syys-lokakuun vaihteessa, ja kun härkäpavut tummuvat melkein mustiksi, mutta eivät vielä ole alkaneet homehtua, ne kannattaa kaikki korjata. Härkäpavut voi kuivata palkoineen joko uunin tai lämpöpatterin läheisyydessä alle 50 asteessa. Tai jos omistat kasvikuivurin, voit kuivata niitä myös siinä. Palot kuivuvat käpristyen ja myös siemenet alkavat siinä vaiheessa olla kuivuneita. Voit senkin jälkeen vielä varmuuden vuoksi pitää niitä kuivumassa pari päivää.

Härkäpapu on hyvän tulevaisuuden ruokaa

Härkäpavut ovat tulevaisuuden ruokaa, koska ne ovat merkittäviä kestävän kehityksen kasviproteiinilähteitä, niinpä tiedostavan ihmisen keittiössä härkäpapu saakin edustaa esikuvallista proteiinin lähdettä.

Usein kysytyt kysymykset

Mitä härkäpapu on?

Härkäpapu on yksi maailman vanhimmista viljelykasveista, se kuuluu virnakasvien sukuun. Härkäpapua aliarvioitiin ihmisten ruokana pitkän aikaa, sillä pääasiassa härkäpapua viljeltiin eläinten rehuksi. Viimeisten vuosien aikana, kasvissyönti- ja vegaaniboomin johdosta mahdollisesti, sitä on taas alettu viljellä ihmisravinnoksi. Se on hyvä kasviproteiinin lähde.

Voiko härkäpapuja syödä raakana?

Härkäpavut on aina kypsennettävä ruoaksi. Härkäpavuissa on haitta-aineita, jotka keittäminen hajottaa. Tuore härkäpapu on mahdollista syödä pienen keittoajan perästä, joka on 3-5 min.

Mitä härkäpavusta voi tehdä?

Käsittelyn jälkeen kuivatut härkäpavut voit käyttää muiden papujen tapaan vuoka- ja laatikkoruokiin, patoihin, wokkeihin ja risottoihin, kasvispyöryköihin – pihveihin ja murekkeisiin, kastikkeisiin ja jopa joihinkin leivonnaisiin jauhona. Härkäpapuja kannattaa laittaa myös keittoihin niistä saa myös tahnoja ja levitteitä. Kuivatut härkäpavut pitää liottaa ja keittää ennen käyttöä ja tuoreet nuoret pavut voi syödä muutaman minuutin keittämisen jälkeen.

Lue lisää mikä on härkäpapu Wikipediasta:

Löydät lisää Kasvit & Hyvinvointi -aiheisia artikkeleita Vegefrendit.fi etusivulta tai yläpalkin valikoista

Samankaltaiset artikkelit