Lihaton lokakuu

Lihaton lokakuu – Se alkaa kohta – Tervetuloa!

Kohta alkaa lokakuu ja jälleen kerran on aika osallistua Lihattomaan lokakuuhun. Lihaton ruoka on siis lokakuun juttu.

Lihaton lokakuu järjestettiin ensimmäisen kerran lokakuussa 2013 ja sen jälkeen joka vuosi. Se on kampanja joka kannustaa ihmisiä lopettamaan lihan syömisen lokakuun ajaksi. Voit osallistua lihattomaan lokakuuhun kotonasi joko lopettamalla lihan syönnin kuukaudesksi tai vähentämällä sitä. Asiasta kannattaa puhua myös muille, työpaikalla ja muissa yhteisöissä, jotta tietoisuus siitä lisääntyisi.

Lihattoman lokakuun haaste sai alkunsa Docventuresin vieraan Leo Straniuksen aloitteesta, jossa hän haastoi Riku Rantalan kuukaudeksi lihattomalle dieetille.

Mikä Lihaton lokakuu?

Tee esimerkiksi herkullisia kasvispihvejä lokakuulle

Lihaton lokakuu tapahtuu siis jokaisen omassa elämässä, se on haaste, jonka voi toteuttaa kuka vain. Lihattomaan lokakuuhun voi osallistua jokainen noudattamalla lihatonta ruokavaliota kuukauden ajan. Voit osallistua myös pienemmällä panoksella, eli vähentää reilusti lihan syömistä lokakuun aikana.

Lihaton lokakuu säännöt:

 1. Ei lihaa – kananliha, sianliha, naudanliha, lampaanliha, riista, eikä mitään muutakaan lihaa
 2. Kyllä kananmunia
 3. Kyllä juustoa

(Kala -kala on kalanlihaa, mutta itse päätät)

Kokoa oma porukka Lihattoman lokakuun haasteeseen

Lihattoman lokakuun voi aloittaa joko yksin, perheen kanssa tai isommalla joukolla, esimerkiksi työpaikan henkilökunnan kanssa. On hauskempi toitottaa asiasta jos osallistujia on enemmän. Lihattoman lokakuun teho on myös suurempi jos saat haalittua kunnon porukan kasaan.

Pro Animalia -palkinto

Eläinten oikeudet ja hyvinvointi ovat tärkeitä

Eläinsuojeluliitto Animalia myönsi Docventures -sarjan Riku Rantalalle ja Tuomas Milonoffille Pro Animalia -palkinnon Lihaton lokakuu -kampanjan aloittamisesta. Animalia kiitti Rantalaa ja Milonoffia keskustelun herättämisestä eläinten tehotuotannosta ja huomioi että kampanja sai monet miettimään suhdettaan eläintuotantoon ja tutustumaan kasviperäiseen ruokavalioon.

Miksi Lihaton lokakuu?

Lihaton lokakuu on erityisesti eettinen ja ekologinen haaste, sen lisäksi että se on hyväksi omalle terveydellesi. Lihaton lokakuu siksi, että tuotantoeläinten elinolosuhteet ovat huonot ja eläinten oikeudet eivät toteudu.

Lihattoman lokakuun avulla voit miettiä ja tehdä valintoja paremman huomisen puolesta myös ympäristöä ja maapallon tulevaisuutta ajatellen. Ilmastonmuutos on todellinen ja jokainen korsi kekoon kannattaa. Tiedä vaikka innostuisit jatkamaan lihattomalla linjalla.

Nykyään on niin paljon vaihtoehtoja lihan korvaamiseen ruokavaliossa. Myös reseptejä on runsaasti tarjolla. Kasvisruoka on sitäpaitsi herkullista.

Miten toteutan Lihaton lokakuu haasteen itse?

Tee kasvispainotteista pastaruokaa lihapastan sijaan

Haasta itsesi! Ja pidä lupauksesi! Siinä se. Lihattoman lokakuun voit suunnitella hyvissä ajoin etukäteen. Voit esimerkiksi miettiä jokaisen viikon ruokalistan ja kauppalistan, ja silloin Lihattoman lokakuun toteuttaminen tuntuukin helpommalta. Myös reseptit kannattaa tutkia ajoissa, jos et ole tottunut tekemään kasvispainoitteista ruokaa aiemmin.

Kannattaa ostaa valmiiksi myös muita ruoka-aineksia, kuin mitä varsinaisissa resepteissä mainitaan, nimittäin kasvisruuan maustaminen voi ensin tuntua vaikealta. Mausteita pitää yleensä laittaa aika paljon enemmän, jotta ruuan saa maistumaan herkulliselta.

Esimerkiksi soijatuotteita kannattaa myös ostaa valmiiksi, sillä niissä on korvaavia proteiineja runsaasti. Jos esimerkiksi soijarouhe ei ole ennestään tuttu niin tutustu artikkeliimme: Mitä on soijarouhe?

Voit samalla osallistua ilmastonmuutoshaasteeseen kun osallistut lihaton lokakuu haasteeseen, sillä sitähän se on, ilmastoteko myös.

Parhaat ruoka-aineet Lihattoman lokakuun toteutukseen

Ruoka-aineita, joita kannattaa ostaa kotiin Lihattomaksi lokakuuksi:

 • Soijarouhe
 • Soijakastike – maustamiseen
 • Härkäpapurouhe
 • Härkäpaputuotteita
 • Tofu
 • Seitan – Vegvursti pizzaan, seitanlastuja kebabiin
 • Kananmunia – jos kuuluu ruokavalioosi
 • Juustoja – jos syöt maitotuotteita
 • Pähkinöitä – Lidl tarjoaa edullisesti monenlaisia pähkinöitä
 • Hampunsiemeniä
 • Pellavansiemenrouhetta
 • AB-jogurttia tai AB-piimää
 • Kurpitsansiemeniä
 • Auringonkukansiemeniä
 • Erilaisia kuivattuja papuja
 • Herneitä
 • Kasvisliemikuutioita
 • Mausteita kuten pippureita, paprikaa, chiliä, valkosipulirouhetta
 • Yrttejä

Hyvät valmistuotteet Lihattomaan lokakuuhun

Tex Mex Härkiksestä tehtyä meksikolaistyylistä ruokaa

Muista, että kaupassa on runsaasti etarjolla erilaisia lihankorvikkeeksi tarkoitettuja proteiinipitoisia vaihtoehtoja nykyään. Selaa vaikka tältä sivustolta artikkeleja, jossa esitellään lihankorvaamiseen sopivia ruoka-aineita ja valmiita tuotteita. Netistä voit selailla valmistajien sivuilta niihin sopivia reseptejä.

Härkäpavusta on tarjolla monia ruokatuotteita, samoin soijapavusta. Suosituimpia tuotteita ovat soijarouhe, härkäpapurouhe, valmiit ruokatuotteet Härkis, erilaiset seitanista tehdyt tuotteet, tofu, quorn, mifu, valmiit kasvispihvit ja vegaaniset lihankorvikepihvit, vegejauhikset, pyörykät, vegenuggetit ja vegemakkarat. Monia tuotteita voi käyttää ruokien resepteissä kuten lihaa, jauhelihaa tai kanaa.

12 vinkkiä Lihattoman lokakuun toteuttamiseen – Muistilista

 • Älä osta kaupasta lihaa (kana, sika, nauta, kalkkuna, riista, lammas)
 • Muista myös makkarat ja leikkeleet ovat lihaa.
 • Eineksissä ja puolivalmisteissa on lihaa.
 • Hampurilaisissa ja muissa pikaruuissa on yleensä lihaa.
 • Jos päätät että kalakin on lihaa, älä osta sitä. Mutta, jos ajattelit syödä kalaa, korvaa osa lihasta sillä.
 • Jos syöt kananmunia ja maitotuotteita, korvaa lihaa niillä.
 • Tutki vegetaristin tai vegaanin lautasmallia ja ota opiksi
 • Suunnittele ruokalista viikko kerrallaan ja noudata sitä.
 • Suunnittele kauppalistat.
 • Tutki kasvisruokareseptejä ja kuvittele mistä sinä ja perheesi voisitte pitää.
 • Korvaa perinteisten ruokien resepteissä liha lihankorvikkeilla, pavuilla, linsseillä ja viljasta tehdyillä tuotteilla.
 • Muista hyvät ja helpot lihankorvikkeet: Seitan, tofu, quorn, härkis, vegejauhis, vegaaniset pihvit, vegaaniset makkarat ja erilaiset rouheet.
 • Osta mausteita, yrttejä ja maustekastikkeita.
 • Jos mietit jauhelihan korvaamista kasvisvaihtoehdolla, niin tutustu artikkeliimme: Jauhelihan korvike – opas jauhelihan korvaamiseen vegejauhelihalla

Lihattoman lokakuun voi toteuttaa monella tavalla, yksi niistä on sinun tapasi. Älä stressaa, jos et täysin onnistu. Olet kuitenkin yrittänyt, ja se on jo hyvä.

Ole itsellesi armollinen

Kaikki ei tapahdu hetkessä, joten voit olla itsellesi armollinen. Lihattoman lokakuun toteuttaminen voi mielen tasolla tuntua erityisen vaikealta, koska niin moni asia liittyy malleihin, jotka olemme kauan sitten oppineet. Voi olla vaikea edes hetkeksi päästää irti ruokailutottumuksista ja rakkaista resepteistä, ja varsinkin ruokien mauista.

Muutos, jos sen ajattelee lopulliseksi siirtymiseksi kasvisruokavalioon, on todennäköisesti vaikea ja sen voi tehdä vaiheittain. Lihaton lokakuu onkin hyvä sysäys siihen suuntaan.

Voit myös herkutella – Roskaruokaakin on vegenä

Setanvurstista voi tehdä salaminmakuisen pizzan

Jos mietit pizzaa, kebabia ja hampurilaisia, voit syödä myös niitä lihattoman lokakuun aikana. Tilaa hyvä vegepizza lähipizzeriasta lihapizzan sijaan, tai tee se vaikka seitanpohjaisesta salamimakkarasta itse. Häåmmästyt miten hyvää ja salamipizzaa muistuttavaa se on.

Syö hampurilaisesi ja kebabisi vegaanisena. Onnistuu hyvin nykyään. Joko itse tehden, tilaten tai kaupasta valmiina ostaen.

Suomalainen syö lihaa 80 kg vuodessa

Lihan kulutus Suomessa ei ole laskussa, vaikka moni onkin vähentynyt sen käyttöä, mikä tarkoittaa sitä, että pienempi osa ihmisistä syö entistä enemmän lihaa. heidät voi lukea lihan suurkuluttajiksi. Kaikkea lihaa yhteensä syödään noin 80 kg / henkilö vuodessa. Sen tuotantoon kuluu yli 550 000 litraa vettä.

Kun olet lihattomalla lokakuulla 6,5 kiloa lihaa ja 45 500 litraa vettä.

Lue lisää Lihatiedotuksen sivuilta lihankulutuksen kehityksestä.

Eniten suomalaiset syövät sianlihaa, toiseksi eniten siipikarjaa eli lintuja, kolmanneksi eniten naudan lihaa. Punaista lihaa, joka on sian- naudan- lampaan, hevosen ja isojen riistaeläinten liha, suositellaan syötäväksi enintään 500 grammaa viikossa, joka sekin on hurjan paljon.

Punaisen lihan lopettaminen on teko terveydelle

Hyviä rasvoja pähkinöistä ja avocadosta

Lihaton lokakuu auttaa eteenpäin kohti terveellisiä valintoja. Sen aikana voi muutenkin päivittää elämäntapojaan. Myös esimerkiksi liikunnan määrää voi lisätä. Kuukauden ajan kun syö kasvisruokaa niin se jo virkistää sekä mieltä että kehoa.

Punaisen lihan lopettamisella on suotuisat vaikutukset terveyteen. Sydänterveytesi paranee, kun lopetat punaisen lihan syömisen, kakkostyypin diabeteksen riski pieneneee, syöpäriski vähenee, suoliston bakteeristo paranee, ravaintoaineet imeytyvät helpommin ja tulehdusriski vähenee.

Lihankulutusta voi myös vähentää reilusti, sillä sekin auttaa jo paljon. Punaista lihaa tulisi syödä korkeintaan noin puoli kiloa viikossa.

Vaihtoehtoja punaiselle lihalle on lukuisia, jos et halua kokonaan lopettaa eläintuotteiden syömistä, syö mieluummin kananmunia ja maitotuotteita, ja mahdollisesti kalaa. Voit korvata lihaproteiineja kasviproteiineilla hyvin monipuolisesti muun muassa soijalla, jossa on erilaisia “täydellisiä” proteiineja ihmiselle, maitoproteiiinilla ja esimerkiksi monenlaisten palkokasvien proteiineilla.

Löydät lisää Kasvit & Hyvinvointi -aiheisia artikkeleita Vegefrendit.fi etusivulta tai yläpalkin valikosta

Samankaltaiset artikkelit