Onko soija ekologista? Vegefrendit

Onko soija ekologista?

Mietit varmaan onko soija ekologista. Me kaikki haluamme tehdä oman osuutemme ympäristönsuojelussa. Viime vuosina yksi suosituimmista tavoista tehdä tämä on ollut siirtyä lihansyönnistä kasvipohjaisten elintarvikkeiden, kuten soijapapujen ja niistä tehtyjen tuotteiden syömiseen. Mutta onko soija todella ympäristöystävällinen vaihtoehto? Tarkastellaanpa soijan syönnin hyviä ja huonoja puolia.

Mitä asioita soijapavusta pitäisi ottaa huomioon?

Kun harkitset soijapapuja ruoanlähteenä, on otettava huomioon useita tärkeitä asioita. Ensinnäkin on otettava huomioon soijan tuotannon ympäristövaikutukset. Soijapavut ovat erittäin kysytty viljelykasvi, ja laajamittainen viljely johtaa maan tilan heikkenemiseen, metsäkatoon ja vesien saastumiseen viljelyssä käytettävien lannoitteiden ja rikkakasvien torjunta-aineiden vuoksi.

mitä asioita soijapavusta pitäisi ottaa huomioon? Vegefrendit
Soijapavun viljelyssä eläinten rehuksi on paljon huonoja puolia

Soijaa käytetään sekä eläinten että ihmisten ruuaksi, suurin osa menee eläimille, tuotantoeläinten ruuaksi. Eläimille soijasta menee noin kolme neljäsosaa, joten ihmisravinnoksi tuotettu soija on ekologinen valinta lihaan verrattuna. Soijaa ei kannata syödä lihana, eli eläimen kautta kiertäneenä soijana.

Kaikki maatalous saastuttaa jonkin verran, ja parempi tietenkin on syödä lähellä tuotettua ruokaa, sekin luomuna. Kasviproteiineista Suomessa viljeltäviä ovat mm. härkäpapu, kvinoa, hamppu ja lupiini, sekä viljat.

Soija on hyvä proteiininlähde kasvissyöjälle

Soija on ravitsemuksellisesti mahtava ruoka-aine, sillä siinä on huippulukemat kasviproteiinia. Soijassa on kaikki välttämättömät aminohapot, joita ihminen tarvitsee.

Soija on hyvä proteiininlähde kasvissyöjälle Vegefrendit
Soijapavusta saa päivän proteiinin ja kaikki tärkeät aminohapot

Soijasta on hyviä ja laadukkaita tuotteita tarjolla, joilla korvata liha ruokavaliossa. Se onkin loistava lihankorvike moniin ruokiin. Esimerkiksi suomalaisten rakastama jokapaikan jauheliha korvautuu soijarouheella mainiosti. Lisää soijatuotteita tulee tarjolle koko ajan, mikä on mahtava juttu, lisäksi myös lähellä tuotettuja vegaanisia proteiinin lähteitä tulee jatkuvasti lisää.

Älä syö soijaa lihan muodossa

Eniten saastuttava muoto syödä soijaa on sen syöminen lihana. Tämä tarkoittaa sitä, että suurin osa maapallon soijasta käytetään eläinrehuksi. Nimenomaan rehusoijan viljely aiheuttaa metsäkatoa ja luonnon monimuotoisuuden häviämistä esimerkiksi sademetsäalueilla.

Älä syö soijaa lihan muodossa Vegefrendit
Rehusoijan viljely aiheuttaa metsäkatoa ja lajien vähenemistä

Jos soija syötäisiin ihmisten ravintona suoraan, ei tilanne olisi ollenkaan yhtä paha ympäristölle. Kohtuuttoman suuri viljelymäärä mitä tahansa kasvia eläinten rehuksi haavoittuvilla alueilla aiheuttaa valtavaa lajikatoa.

Suurin osa soijasta eläinrehuksi

Suomessa käytetty soija päätyy pääasiassa eläinten ruuaksi. Eläinrehuksi käytetään soijaa siipikarjan eli broilerinlihan ja kananmunien tuotantoon, sianlihan tuotantoon sekä kalan lihan tuotantoon. Lihansyöjä syö usein soijansa siis eläimen lihan muodossa.

Soijaa viljellään laajalti, mutta Brasiliassa, Argentiinassa ja Yhdysvalloissa tuotetaan suurin osa soijasta, 95 prosenttia Suomeen tuodusta soijasta käytetään eläinrehuksi.

Suurin osa soijasta eläinrehuksi Vegefrendit
Soija menee pääasiassa eläinrehuksi

Eläintuotannon määrä saadaan toivottavasti laskuun, kun yhä useammat siirtyvät kasvisruokailijoiksi tai enemmän siihen suuntaan. Jatkossa tarvitaan myös vähemmän soijan ja muiden rehukasvien viljelyä. Sen vuoksi eläinten lihantuotannon lopettaminen on tärkeää ja siinä voi auttaa jokainen meistä vähentämällä lihankulutusta tai lopettamalla sen kokonaan. Silloin maapallomme resursseilla pystytään paremmin elättämään suurempia ihmismääriä kun ruuantuotannon ilmastovaikutukset ja muut ympäristövaikutukset pienenevät.

Kannattaako soijaa syödä?

Kun pohdit, kannattaako soijaa syödä vai ei, on muutama asia, jotka kannattaa pitää mielessä.

Soijan syömiseen liittyvät kysymykset ja ongelmat

Ensiksi: Miten soijapapuja tuotetaan? Monet ihmiset ovat huolissaan siitä, että soijapapujen tuotanto on erittäin saastuttavaa torjunta-aineiden, rikkakasvien torjunta-aineiden ja lannoitteiden käytön vuoksi. Luonnonmukaiset tuotantomenetelmät voivat kuitenkin vähentää näitä ympäristövaikutuksia merkittävästi. Etsi siis luomuvaihtoehtoja aina kun mahdollista.

Toiseksi: Ota huomioon soijapapujen lähde. On tärkeää varmistaa, että soija on vastuullisesti tuotettua. Eri papulajikkeilla on erilaisia ravitsemuksellisia hyötyjä ja ympäristövaikutuksia; esimerkiksi jotkin lajikkeet vaativat enemmän vettä kuin toiset. Lisäksi jotkin lajit kasvatetaan maissa, joissa työntekijöitä ei välttämättä kohdella oikeudenmukaisesti tai makseta heille elämiseen riittävää palkkaa. Tee tutkimusta varmistaaksesi, että ostat eettisesti hankittuja papuja ja tuotteita.

Kolmanneksi: Lihansyömisen vähentäminen on ympäristöteko. Sillä jos vaihtoehtona on lihansyöminen, jolloin eläin, jota syödään on syönyt soijaa, niin soija kannattaa syödä ennemmin kuin tuo eläin, joka on syönyt soijaa. Jos ajattelet ympäristöä, kannattaa soija syödä soijana eikä eläimen lihana. Eläimiä siis ruokitaan soijalla ja karjatalous on maapallon ja ilmakehän saastuttaja. Suuri osa kasvissyöjistä syö soijaa säännöllisesti sen hyvän proteiinikoostumuksen ja -pitoisuuden takia. Se on loistava lihankorvike ja kasviproteiinin lähde.

Soijan syömiseen liittyvät kysymykset ja ongelmat Vegefrendit
Soija on terveellistä

Neljänneksi: Terveellisyys. Kuinka paljon soijaa päivässä? Soijaa voi optimaalisen terveysvaikutuksen saamiseksi syödä 2-4 annosta päivässä, joka tarkoittaa esimerkiksi 100 grammaa tofua. Soija on erinomainen proteiinin, ravintokuitujen sekä välttämättömien vitamiinien ja kivennäisaineiden lähde.

Tämän lisäksi tutkimukset ovat osoittaneet, että soija voi vaikuttaa myönteisesti terveyteemme monin tavoin. Sen on esimerkiksi todettu auttavan alentamaan kolesterolitasoja ja vähentävän sydänsairauksien riskiä fytosterolien ja kasvipohjaisten proteiinien ansiosta. Se voi myös auttaa ehkäisemään syöpää sen suuren isoflavonipitoisuuden ansiosta. Tämän lisäksi soijaruokatuotteet ovat kolesterolittomia, vähärasvaisia ja sisältävät runsaasti välttämättömiä aminohappoja. Lisäksi useimmat soijaruoat ovat luonnostaan gluteenittomia, mikä voi olla ihanteellista gluteeniherkille.

Onko soija ympäristöystävällinen vaihtoehto?

Lyhyt vastaus on kyllä – kun se tehdään oikein, kun soija ei ole kiertänyt eläimen kautta ja vasta sitten päätynyt ruuaksi! Lisäksi kun valitset luomuvaihtoehtoja ja hankit ne eettisesti ja vastuullisesti, voit olla varma, että ateriasi on mahdollisimman ympäristöystävällinen.

Ympäristön osalta on vaikea tehdä selkeää johtopäätöstä soijapavun ympäristövaikutuksista. Toisaalta voidaan väittää, että soijapavut ovat ympäristöystävällinen vaihtoehto, koska ne ovat kasvipohjainen proteiininlähde ja voivat auttaa vähentämään maailmanlaajuista lihankulutusta. Hiilijalanjälki soijasta tehdyssä ruuassa on selvästi pienempi kuin liharuuassa, sen vuoksi se on aina parempi valinta tulevaisuutta ajatellen.

Onko soija ympäristöystävällinen vaihtoehto? Vegefrendit
Purilainen soijapihvillä on huomattavasti ekologisempi vaihtoehto kuin lihapihvillä

Soijan syöminen proteiinin lähteenä on teko myös terveytesi hyväksi. Koska soijapavut eivät sisällä kolesterolia ja niissä on vähän tyydyttyneitä rasvoja verrattuna muihin proteiinilähteisiin, kuten naudan- tai sianlihaan, eläinperäisten proteiinien vaihtaminen kasviperäisiin proteiineihin voi auttaa vähentämään sydänsairauksien ja tyypin 2 diabeteksen riskiä samalla, kun ne tarjoavat välttämättömiä ravintoaineita, kuten rautaa ja sinkkiä (joita vegaanien ja kasvissyöjien voi olla vaikeampi saada).

Miksi sinun pitäisi syödä soijaa?

Syömällä enemmän soijapohjaisia tuotteita voi olla monia myönteisiä hyötyjä: se ei ainoastaan auta pienentämään hiilijalanjälkeäsi vähentämällä eläinperäisten proteiinien kulutusta (joiden tuottaminen vaatii paljon enemmän energiaa ja resursseja), vaan se voi myös tarjota välttämättömiä ravintoaineita ja edistää samalla parempaa terveyttä kokonaisuudessaan! Lisäksi on niin paljon herkullisia reseptejä, joissa soijapapuja tai niistä valmistettuja raaka-aineita on mukana – tacoista ja paistoksista keittoihin ja salaatteihin – että vaihto ei tunnukaan enää niin työläältä!

Johtopäätös Onko soija ekologista?

Yhteenvetona – kyllä, soija on ekologista! Soijatuotteiden lisääminen on ympäristöystävällinen vaihtoehto. Soijaa ei kannata syödä lihan muodossa, vaan soija soijana. Lihäntuotantoa ei siis kannata tukea jos haluaa pelastaa maapallon. Nykyään 95 prosenttia Suomeen tuodusta soijasta menee eläinten rehuksi. Soija ei ainoastaan vähennä eläinproteiinien kulutukseen liittyviä ympäristövaikutuksia, vaan tarjoaa myös tärkeitä ravintoaineita ja edistää samalla terveyttä. Aloita siis jo tänään erilaisten soijaruokatyyppien tutkiminen ja sisällytä ne ruokavalioosi vihreämpää huomista varten!

Samankaltaiset artikkelit