Detox

Detox kuuri – Opas kehon puhdistukseen

Useimmat ihmiset ovat kuulleet termistä detox, mutta eivät ehkä ole aivan varmoja, mitä se tarkoittaa. Detox-ruokavalio on eräänlainen puhdistusohjelma, joka auttaa poistamaan elimistöstäsi myrkkyjä ja antaa elimistöllesi uuden alun. Myrkkyjä voi olla peräisin syömästämme ruoasta, hengittämästämme ilmasta ja ihollamme käyttämistämme tuotteista. Ajan myötä nämä toksiinit voivat kerääntyä kehoomme ja johtaa terveysongelmiin. Detox-kuuri ruokavalioineen ja liikuntoineen voi auttaa pääsemään eroon näistä toksiineista ja parantamaan yleistä terveydentilaamme. Detox-kuurit ovat erilaisia. Artikkeli ei käsittele kaupallisia detox-tuotteita, eikä perehdy niihin. Emme usko mihinkään vippaskonsteihin ja pilleriin eli “laiskan ihmisen detoxiin”, vaan suosimme luonnonmukaista prosessoimatonta detoxia eli terveellisellä ravinnolla tapahtuvaa puhdistautumista, joka on kaikkein terveellisin ja vaarattomin. Tässä detoxissa sinun pitää itse tehdä työ, sitä ei tee ihmepilleri X. Luontaistuotteet ja ravintolisät saattavat kuitenkin olla hyödyksi jollekulle lisänä, mutta ne eivät ole minkään detoxin pääasiallinen elintarvike. Tule tutustumaan terveelliseen ja kehollesi hyödylliseen detoxiin kanssamme. Tästä oppaasta saat startin mahdollisesti muuhunkin elämäntaparemonttiin!

Detox luonnonmukaisesti
Detox- tummanvihreät vihannekset, valkosipuli, lime ja oliiviöljy detoxiin

Mikä Detox on?

Sana “detox” tulee latinan sanasta “toxicum”, joka tarkoittaa “myrkkyä” Detox-ruokavalio on tapa puhdistaa kehosi ajan myötä kertyneistä myrkyistä. Nämä myrkyt ovat peräisin syömästämme ruoasta, hengittämästämme ilmasta ja ihollamme käyttämistämme tuotteista. Ne voivat olla peräisin myös stressistä, negatiivisista tunteista ja altistumisesta ympäristön epäpuhtauksille. Ajan myötä nämä myrkyt voivat kerääntyä kehoomme ja aiheuttaa terveysongelmia, kuten väsymystä, päänsärkyä, ruoansulatusongelmia, painonnousua ja iho-ongelmia.

Detox-ruokavalio auttaa pääsemään eroon näistä toksiineista, jotta voit paremmin ja saat enemmän energiaa. Se auttaa myös edistämään painonpudotusta, kirkasta ihoa ja parempaa ruoansulatusta. Detoxin toteuttamiseen on useita tapoja. Luonnonmukaisen ruokavalion voima on tärkein. Detox sisältää terveellisten ruokien syömistä, runsaan veden juomista ja prosessoitujen elintarvikkeiden, alkoholin, kofeiinin, sokerin, vehnäjauhojen, tyydyttyneiden rasvojen, maitotuotteiden ja tupakan välttämistä. Detox on elimistön ihana rentouttava loma.

Kun useimmat ihmiset kuulevat sanan detox, he ajattelevat pelkästään ravinnolla tapahtuvaa puhdistusta. Sanalla “detox” on kuitenkin paljon laajempi merkitys. Yksinkertaisesti sanottuna “detox” viittaa prosessiin, jossa myrkkyjä poistetaan kehosta. Tämä voidaan toteuttaa monin eri tavoin, mutta yksi tehokkaimmista keinoista ruuan lisäksi on liikunta. Jotkin detox-kuurit perehtyvät pääasiassa raakaruokaan, jotkin detox-kuurit sallivat myös lämmitettyjä ruokia, molemmissa on hyvät puolensa.

mitä detox tarkoittaa?
Kunnollinen liikunta kuuluu käsitteen detox alle

Kun liikumme, hikoilemme, mikä auttaa poistamaan epäpuhtauksia ihostamme. Lisäksi liikunta auttaa parantamaan verenkiertoa ja edistämään imunesteen poistumista, jotka molemmat auttavat poistamaan myrkkyjä kehosta. Kun siis seuraavan kerran haluat detoxata, älä mieti pelkästään ruokavaliota, vaan mene myös urheilemaan. Esimerkiksi ripeä, tavoitteellinen kävely auttaa ja tehostaa detoxin toteutumisessa ja elimistön virkeyden sekä voiman ylläpitämisessä.

Elimistön kuona-aineet tarkoittavat elimistön aineenvaihdunnasta syntyviä lopputuotteita, jotka saattavat sisältää elimistölle haitallisia aineita. Munuaiset, maksa, keuhkot ja iho tekevät työtä kuona-aineiden poistamiseksi elimistöstä. esimerkiksi virtsan, ulosteen, hengityksen ja hien mukana poistuu kuona-aineita ihmisen elimistöstä.

Detox kuurin ruoka-aineet auttavat maksan toimintaa. Keho itsessään jo poistaa kuona-aineita, mutta terveellinen ravinto ja liikunta tehostaa ja auttaa kehoa tekemään työtä kuona-aineiden poistamiseksi. Munuaiset, maksa, keuhkot ja iho poistavat jo myrkyllisiä aineita kehosta, mutta sinäkin voit tehdä oman osuutesi. Aivan aluksi “myrkkyjen” käyttö pitää poistaa eli lopettaa elimistön tarpeeton kuormittaminen, tupakointi ja alkoholin ylikulutus, prosessoitujen elintarvikkeiden, leivonnaisten, sokerin ja valkoisen viljan ylikulutus ja liikkumattomuus. Sen jälkeen kuona-aineiden poistamista voi tehostaa terveellisillä ruoka-aineilla ja liikunnalla elimistön eduksi. Terveellisiä ruoka-aineita ovat puhtaat kasvikset, kuten juurekset, vihannekset, palkokasvit, marjat, hedelmät, siemenet, pähkinät ja hyvät kasviöljyt.

Lue lisää myrkyttömäksi tekemisestä Wikipediasta

Mikä detox-kuuri?

Detox-kuuri on lyhytaikainen (yleensä 7-10 päivää) ruokavaliosuunnitelma, joka auttaa vapauttamaan kehosi myrkyistä nauttimalla tiettyjä elintarvikkeita ja juomia ja välttämällä toisia. Tällainen puhdistusohjelma tehdään usein 1-2 kertaa vuodessa keinona parantaa yleistä terveyttä ja hyvinvointia. Detox voi tarkoittaa myös muunlaisten terveellisten elämäntapojen liittämistä detox-kuuriin.

mikä detox-kuuri?
Mikä oikeastaan on detox-kuuri? Tiedätkö sinä?

Ensimmäinen asia detoxissa on karsia pois myrkyt kuten tupakka, alkoholi, huumausaineet, kofeiini, prosessoidut elintarvikkeet ja sokeri. Detox-kuureja on monia erilaisia, mutta useimmat niistä sisältävät runsaasti vihanneksia ja mahdollisesti myös marjoja sekä hedelmiä, ja välttävät prosessoituja elintarvikkeita, alkoholia, kofeiinia ja tupakkaa. Joissakin myrkyistä puhdistumisruokavalioissa otetaan myös lisäravinteita tai juodaan erityistä teetä tai mehuja, jotka auttavat kehoa pääsemään eroon myrkyistä.

Detox-kuuri on siis lyhytaikainen puhdistusohjelma, jonka tarkoituksena on poistaa elimistöstä myrkkyjä ja edistää yleistä terveyttä. Detox-kuuriin on monia eri tapoja, mutta useimpiin ohjelmiin kuuluu detox-ruokien ja -juomien nauttiminen, liikunta ja stressinpoistotekniikoiden harjoittaminen. Yleisiä detox-ruokia ovat vihannekset, lisäksi voivat olla (jotkin kuurit ovat tiukempia ja eivät suosittele ollenkaan sokeripitoisia elintarvikkeita kuten hedelmiä ja marjoja) vähäsokeriset marjat ja hedelmät ja runsaskuituiset viljat, vähärasvainen proteiini ja terveelliset rasvat. Detox-juomia ovat usein vesi, vastapuristetut vihannesmehut ja yrttiteet. Ruoka-aineet ovat kuin pikku apulaisia ja antavat oman panoksensa tehostaakseen maksan toimintaa.

mikä detox?
Raakoja kasvikunnan edustajia osana detoxia

Ruokavalioon kannattaa lisätä liikunta, joka sopii detoxin kevesiin kalorimääriin ja mielenterveyden parantaminen, mielen rauhoittamisen avulla. Detoxin aikana kannattaa siis puhdistaa kehon lisäksi mieli samanaikaisesti. Tämä voi tapahtua esimerkiksi meditoinnin, hiljentymisen ja keskittymisen avulla. Hyviä apukeinoja mielen puhdistukseen on luonnossa liikkuminen, kirjoittaminen, musiikkiin syventyminen ja ihan vain pelkkä oleminen itsensä kanssa. Liikunta auttaa liikuttamaan imusuonistoa ja parantamaan verenkiertoa, kun taas syvä hengitys ja meditaatio auttavat vähentämään stressitasoja. Detox kannattaa ottaa osaksi omaa hyvinvointisuunnitelaa. Lue lisää hyvinvoinnista täältä, artikkelista Hyvinvointi.

Detoxin aikana saattaa lähteä liikkeelle myös yleinen elämäntapamuutos ja elimistön kunnon paraneminen. Vaikka detox-kuuria ei pidä käyttää pitkäaikaisena painonpudotusratkaisuna, se voi olla tehokas tapa aloittaa terveellinen elämäntapa.

Lue vaihtoehtoisen lääketieteen detox määrittelystä Wikipediasta

Millaisia detox-kuureja on?

Netissä markkinoidaan jos jonkinlaisia detox-kuureja. Itse kannatamme luonnonmukaista ravinnon ja liikunnan avulla tapahtuvaa puhdistautumista ja myrkkyjen poistoa elimistöstä.

Luonnollinen ravinto -detox

Tämän artikkelin ohjeet käsittelevät tätä detoxia.

Mehu-detox

Tässä detox-kuurissa juodaan vain mehuja.

Happo-emästasapaino -detox

Happo-emästasapaino-detox eli pH-dieetti on määritelmä asialle, jossa pyritään elimistön happo-emästasapainon saavuttamiseen detoxin avulla. Happoa tuottavia ruokia voi kyseisen käsityksen mukaan ruokavaliossa olla 30 % ja emäksisöiviä 70 %.

Lue lisää Happo- emästasapainosta Wikipediasta.

Detox-suolihuuhtelu

Suolihuuhtelu on eräänlainen detox kuuri. Suolihuuhtelu on monille tuttu paaston yhteydessä. Markkinoilla on detox-suolihuuhtelupusseja, joiden avulla suolihuuhteluja voi tehdä. Detox-suolihuuhtelupussin käyttötarkoitus on omatoiminen kuonanpoisto peräsuolesta ja paksusuolesta. Emme perehdy tässä artikkelissa tähän kuuriin.

Hiiva-detox

Tässä detoxissa uskotaan hiivan epätasapainoon kehossa ja pyritään detoxin avulla saamaan asia kuntoon.

Muut detox-kuurit

Markkinoilla on lisäksi lukemattomia apteekista, luontaistuotekaupoista ja päivittäistavarakaupoista ostettavia detox-kuureja, jotka ovat niin sanottuja ravintolisiä. Näihin emme ole sen tarkemmin tutustuneet. Perehdymme ainoastaan terveelliseen ravintoon ja liikuntaan tässä artikkelissa.

Rakasta itseäsi ja kehoasi

Rakasta itseäsi ja kehoasi niin, että haluat parasta.

rakasta itseäsi
Rakasta itseäsi

Mitä voi syödä detoxin aikana?

Parhaita ruokia detoxiin ovat kokonaiset, käsittelemättömät elintarvikkeet, kuten vihannekset, juurekset, marjat, hedelmät ja hyvät rasvat. Nämä elintarvikkeet ovat täynnä ravintoaineita, jotka auttavat tukemaan kehosi luonnollista vieroitusprosessia myrkyistä. Hyviä vaihtoehtoja proteiininlähteiksi ovat muun muassa palkokasvit sekä siemenet kuten hamppu ja eri pähkinät. Rasvoista hyviä ovat monityydyttymättömät öljyt kuten hampunsiemenöljy, avocadoöljy ja oliiviöljy kylmämenetelmällä tuotettuina. Vitamiinit tulevat kasviksista ja marjoista luonnostaan.

mitä voi syödä detoxin aikana?
Detoxin aikana voi syödä retiisejä

Juomista vesi on aina paras valinta, sillä se auttaa huuhtelemaan myrkyt pois elimistöstäsi. Voit myös juoda makeuttamatonta yrttiteetä, sillä se sisältää myös antioksidantteja, jotka auttavat vahvistamaan immuunijärjestelmääsi. Jos kaipaat jotain hieman maukkaampaa, lisää veteen tuoretta sitruunamehua tai mintunlehtiä, mikä tuo piristyksen veteen.

Kun yrität nollata elimistöäsi ja poistaa myrkkyjä, on tärkeää valita detox-ruokia, jotka edistävät puhdistumista ja tarjoavat samalla kehosi tarvitsemia ravintoaineita.

RUOKAVIRASTO – “Kasvikset, joihin lasketaan myös hedelmät ja marjat sekä sienet, sisältävät runsaasti elimistölle välttämättömiä vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita sekä kuituja. Lisäksi niissä on terveyttä edistäviä antioksidantteja ja flavonoideja, mutta niukasti energiaa”
“Kasvisten runsas käyttö vähentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, aikuisiän diabetekseen ja tiettyihin syöpätyyppeihin. Lisäksi ne auttavat painonhallinnassa, koska ne lisäävät ruoan tilavuutta syrjäyttäen näin muita energiatiheämpiä ruokia”

LUE LISÄÄ Ruokavirasto

Detox ruokavalio

detox ruokavalio
Tee runsaita salaatteja detoksifioivista ruoka-aineista

Lista detox ruuista. Tämä lista kannattaa pitää kaupassa mukana.

Paras detox ruoka

Paras detox ruoka syntyy seuraavien ruoka-aineiden mixaamisesta.

paras detox ruoka
Pähkinät antavat runsautta detox ruokaan

Detox-juoma

Paras detox-juoma on vesi. Lisää veteen sitruunasta tai limetistä tippoja.

detox juoma
Paras detox-juoma on vesi
 • Vesi
 • Limevesi
 • Sitruunavesi
 • Yrttitee (luonnonmukainen yrttitee ilman kofeiinia, kuten kamomilla tai vastaava)
 • Itsetehty kuuma juoma, hauduke esimerkiksi sitruunasta ja omenasta, tai inkivääristä ja sitruunasta)
 • Vihanneksista puristettu raakamehu
 • Vihannes – marjasmoothie
detox juoma smoothie
Vihannessmoothiet ovat hyviä detox-juomia

Mitä terveysvaikutuksia detoxilla on?

Detox -kuurin hyödyt ovat kehon puhdistuminen ja mielen virkistyminen. Säännöllisen puhdistus- tai detox-ruokavalion tekemiseen liittyy monia mahdollisia terveyshyötyjä. Näitä etuja ovat muun muassa ruoansulatuksen paraneminen, painonpudotus, energiatasojen nousu, kirkkaampi iho, ahdistus- ja masennusoireiden väheneminen ja parempi unenlaatu.

mitä vaikutuksia detoxilla on?
Heräät pirteämpänä kun unenlaatu on parempi

Monet näistä hyödyistä johtuvat siitä, että detox-ruokavalio auttaa poistamaan elimistöstäsi haitallisia myrkkyjä, jotka voivat aiheuttaa ongelmia, kun niitä kertyy elimistöön. Kun pääset eroon näistä myrkyistä terveellisen ruokavalion ja elämäntapamuutosten (kuten runsaan veden juomisen, tyydyttyneiden rasvojen, sokerin ja vehnäjauhojen välttämisen) avulla, annat kehosi toimia parhaalla mahdollisella tavalla. Vitamiinit ja kivennäisaineet ovat jokapäiväisessä ruokavaliossa automaattisesti kun syöt kasvikunnan tuotteita riittävästi. Täältä voit kätevästi ostaa lisää vitamiineja, jotta detoxinkin aikana varmistat vitamiinien saannin.

Katso video, jossa esitellään faktoja detoxista

Detox-kuuri

Detox-kuuri on puhdistava ja detoxin aikana kannattaa suosia puhdistavia kasviksia kuten luomulaatuisia kotimaisia vihanneksia, juureksia ja yrttejä.

detox-kuuri
Lisää salaatteihin luomu porkkanaa, kukkakaalia ja pinaattia
 • Vesi – Varmista, että juot runsaasti vettä päivän mittaan, jotta voit huuhtoa myrkkyjä elimistöstäsi.
 • Sitruunavesi – Aloita päiväsi lasillisella sitruunavettä, jotta kehosi saa vauhtia ja makua.
 • Kasvisliemi – Nauti kasvislientä pitkin päivää hellävaraisen, mutta ravitsevan detoxin aikaansaamiseksi. Lisää siihen tuoreita yrttejä.
 • Vihermehu – Nauti vihreät kasvikset ravinnepitoisen vihreän mehun tai smoothien avulla. Valitse pinaatin, lehtikaalin, kurkun ja inkiväärin kaltaisia ainesosia, jotka puhdistavat ja antavat antioksidantteja, eivätkä sisällä juurikaan sokereita.
 • Hedelmäsmoothie – Hedelmäsmoothie on täydellinen kevyt ateria tai välipala. Valitse hedelmiä ja marjoja, joissa on vähemmän sokereita. Marjoissa ja hedelmissä on runsaasti antioksidantteja.
 • Salaatti – Suuri salaatti on loistava tapa saada runsaasti detoksifioivia kasviksia, kuten tummaa lehtivihreää, porkkanoita ja tomaatteja. Lisää proteiinia siemenillä tai palkokasveilla ja lisää vielä päälle oliiviöljyä kastikkeeksi.
 • Välipaladippi – Napostele detoksifioivia dippikasviksia, kuten valkokaalia, ruusukaalia, selleriä ja punajuurta. Tee dippikastike tehsekoittimessa pähkinöistä ja lisää tilkka hamppu- tai avocadoöljyä.
 • Kvinoa-kulho – Tuhti ateria on kvinoa-kulho. Se on täyttävä ja tyydyttävä ateria, joka tarjoaa myös proteiinia ja kuituja, jotka auttavat detoksifikaatiossa. Lisää päälle keveyesti höyrytettyjä vihanneksia ja kastiketta, jossa on sitruunaa ja kylmäpuristettua kasviöljyä.
 • Kylmät sosekeitot – Sosekeitot viileinä ovat toinen loistava tapa saada runsaasti ravinteikkaita ainesosia ja samalla pysyä nesteytettynä. Kokeile tehdä detox-keitto, jossa on puhdistavia ainesosia, kuten inkivääriä, kurkumaa, lehtikaalia ja porkkanoita. Lisää päälle tuoreita yrttejä.
 • Höyrytetty kasvissekoitus – Kasvissekoitus on nopea ja helppo tapa saada runsaasti myrkkyjä poistavia kasviksista. Höyrytä tuoretta luomu parsakaalia, kukkakaalia, porkkanaa ja punajuurta, kunnes ne ovat lievästi pehmeitä, ja tarjoile sitten kuorittujen hampun siemenien päällä. Lisää halutessasi ohuita sipulirenkaita ja kurpitsansiemeniä. Katsikkeeksi käy limemehusta, valkosipulista ja kylmäpuristetusta avocadoöljystä sekoitettu kastike.
 • Smoothiet – Tee päivän aikana useampi smoothie vihreistä kasviksista, sitruunasta ja kotimaisista metsämarjoista tai vaikka marja-aroniasta, joka kasvaa puutarhassasi.
marja-aronia sopii detoxiin
Marja-aroniasta voi napata itselleen antioksidantteja

Syvenny detox-tuotteiden maailmaan: ymmärrä niiden käyttö ja valitse sopivin

Detox-tuotteet, kuten teet, pillerit, smoothiet ja ravintolisät, ovat monipuolisia keinoja tukea kehon luonnollista puhdistusprosessia. Esimerkiksi detox-teet voivat sisältää yhdistelmiä yrttejä ja muita kasviuutteita, jotka edistävät nesteenpoistoa ja tukevat maksan toimintaa. Pillerit ja ravintolisät voivat puolestaan tarjota vitamiineja, mineraaleja ja muita ravintoaineita, jotka auttavat elimistöä torjumaan toksiineja. Smoothiet, jotka ovat usein rikastettu hedelmillä, vihanneksilla ja superfoodeilla, voivat toimia ravitsevina välipaloina tai ateriankorvikkeina detox-kuurin aikana. Ennen detox-tuotteen valitsemista on tärkeää arvioida omat tarpeesi, tutkia tuotteen ainesosat ja konsultoida tarvittaessa terveydenhuollon ammattilaista.

Aloita detox-ohjelma: löydä paras tapa tukea kehon puhdistumista

Detox-ohjelmat tarjoavat ohjatun tavan tukea kehon puhdistumista. Ne voivat sisältää suosituksia ruokavalioon, liikuntaan ja elämäntapamuutoksiin. Esimerkiksi ohjelma voi suositella tiettyjä ruoka-aineita, jotka tukevat maksan ja munuaisten toimintaa, tai liikuntaa, joka edistää hikoilua ja lymfakiertoa. Jotkut ohjelmat voivat sisältää myös ohjeita mielenhallintaan ja stressinhallintaan, koska myös henkinen hyvinvointi on tärkeä osa kehon puhdistumista. Kun valitset detox-ohjelmaa, on tärkeää ottaa huomioon omat yksilölliset tarpeesi ja elämäntilanteesi. Etsi ohjelma, joka on realistinen, joustava ja tukee kokonaisvaltaista hyvinvointiasi.

Tunnista detoxin terveyshyödyt ja mahdolliset riskit: opi kuuntelemaan kehoasi

Detoxin vaikutukset voivat vaihdella yksilöstä toiseen. Jotkut ihmiset saattavat kokea parantuneen energiatason, selkeämmän ihon ja paremman ruoansulatuksen. Toisaalta, joillakin ihmisillä voi olla väliaikaisia sivuvaikutuksia, kuten väsymys, päänsärky tai ruoansulatusongelmat, kun keho puhdistuu kuonasta.

Detox-ruokavalioon kuuluu tyypillisesti terveellisten ruokien syöminen, runsas veden juonti ja prosessoitujen elintarvikkeiden, alkoholin, kofeiinin, sokerin, vehnäjauhojen, tyydyttyneiden rasvojen, maitotuotteiden ja tupakan välttäminen​. Liikunta on myös tärkeä osa detoxia, koska se auttaa parantamaan verenkiertoa ja edistämään imunesteen poistumista, jotka molemmat auttavat poistamaan myrkkyjä kehosta​.

Kehon aineenvaihdunnan lopputuotteet, jotka voivat sisältää haitallisia aineita, poistuvat elimistöstä esimerkiksi virtsan, ulosteen, hengityksen ja hien mukana​​. Näin ollen, detox-ruokavalion ja liikunnan noudattaminen voi auttaa tehostamaan näitä luonnollisia puhdistusprosesseja.

Mutta vaikka detox-ruokavaliot voivat auttaa puhdistamaan kehoa ja edistämään yleistä terveyttä, on tärkeää huomata, että ne eivät korvaa lääketieteellistä hoitoa. Mikäli sinulla on terveydellisiä huolenaiheita, kuten suoliston toiminnan ongelmia, suosittelen keskustelemaan lääkärin tai ravitsemusasiantuntijan kanssa ennen detox-ruokavalion aloittamista.

Johtopäätökset Detox

Detox-ruokavalio on erinomainen tapa puhdistaa kehosi haitallisista toksiineista ja palauttaa järjestelmäsi takaisin alkuperäiseen tilaansa. Detox- kuurin toteuttamiseen on monia eri tapoja, mutta tässä artikkelissa käsittelimme kuuria, joka perustuu terveellisten elintarvikkeiden nauttimiseen ja prosessoitujen elintarvikkeiden ja sokeripitoisten juomien välttämiseen. Tyypillinen myrkyistä vieroitusruokavalio, joka tehostaa maksan toimintaa kestää 7-10 päivää, mutta se voi olla lyhyempi tai pidempi riippuen yksilöllisistä tarpeistasi. Jaksottaiseen puhdistus- tai detox-ruokavalioon liittyy monia mahdollisia terveyshyötyjä, muun muassa ruoansulatuksen paraneminen, painonpudotus, energiatasojen nousu, kirkkaampi iho, ahdistus- ja masennusoireiden väheneminen, parempi unenlaatu ja monet muut. Jos haluat terveyttä elämääsi lisää ja keinoa puhdistaa kehoasi ja parantaa mielialaasi, harkitse detox-ruokavaliota.

Detox FAQ

Mikä on detox?

mikä on detox?

Detox on kehon puhdistamista tietoisesti kuona-aineista ruokavalion, liikunnan ja positiivisen ajattelun avulla. Kehosta puhdistetaan huonojen elintarvikkeiden vaikutuksia, haitallisia aineenvaihduntatuotteita, mahdollisia sairauksien aiheuttajia, mahdollisesti ympäristömyrkkyjä, lääkejäämiä, alkoholin ja tupakan haittavaikutuksia. Detox tehdään terveellisten ruoka-aineiden avulla eli kasviperäisillä elintarvikkeilla ja terveellisillä elämäntavoilla kuten liikunnalla, hikoilulla ja meditaatiolla. Myös jonkinlainen paastoaminen voidaan lukea detox termin alle.

Mitä syödä ja juoda detox kuurin aikana?

mitä syödä ja juoda detox kuurin aikana

Detox kuurin aikana kannattaa syödä terveellistä ja puhdistavaa ravintoa kuten vihreitä vihanneksia, joita ovat lehtikaali, pinaattia ja parsakaali, juureksista punajuuri ja porkkana ovat hyviä, hedelmistä vähäsokeriset hedelmät kuten sitruuna, lime, vesimeloni, avocado greippi ja kiwi, marjoista karpalo, mustikka, puolukka. tyrni ja marja-aronia ovat loistavia. Erilaisia sosekeittoja kannattaa suosia ja isoja salaatteja, joiden kastikkeena on hyvät kasviöljyt ja sitruunan mehu. Juomista kannattaa suosia vettä. Lisää veteen mausteeksi esimerkiksi sitruunasta tai limetistä puristettua mehua. Vihanneksista, marjoista ja vähäsokerisista hedelmistä voi tehdä myös raakaa puristettua mehua tai sekoittaa smoothieita. Kuumiksi juomiksi käyvät kofeiinittomat yrttiteet ja itsetehdyt kasvis- ja hedelmähaudukkeet. Detoxin aikana kannattaa välttää kahvia, alkoholia, prosessoituja elintarvikkeita, sokeria, vehnäjauhoja, huonoja rasvoja ja kaikkia makeita herkkuja kuten leivonnaisia ja karkkeja.

Mihin detox auttaa?

mihin detox auttaa?

Detox auttaa puhdistamaan kehoa kuona-aineilta eli terveydelle haitallisten elintarvikkeiden vaikutuksilta, haitallisilta aineenvaihduntatuotteiden jäämiltä, mahdollisten sairauksien aiheuttajilta, ympäristössä olevilta myrkyiltä, lääkejäämiltä ja mahdollisesti alkoholin ja tupakan joiltain haittavaikutuksilta. Detox tehdään terveellisen ruokavalion avulla eli kasviperäisillä käsittelemättömillä elintarvikkeilla ja terveellisillä elämäntavoilla kuten liikunnalla, hikoilulla ja meditaatiolla. Maksan toiminta tehostuu ja keho puhdistuu. Detox auttaa mahdollisesti myös käynnistämään terveellisemmät elämäntavat pidemmäksi aikaa, vaikka itse detox-kuuri kestääkin vain 3 – 10 päivää yleensä. Detox lisää energiaa, parantaa ihon ja koko elimistön kuntoa, tehostaa aineenvaihduntaa ja suoliston hyvää mikrobien tasapainoa, lisäksi detox yleensä parantaa unenlaatua ja keskittymiskykyä.

Onko detox kuurista hyötyä?

onko detox kuurista hyötyä?

Detox kuurista on hyötyä. Niin monet todistavat tämän tiedon puolesta. Terveellisen ruuan syömisestä on hyötyä ja kun sen tekee intensiivisesti ja kuuriluontoisesti voimakkaammin, hyöty on nähtävissä nopeasti. Monien ruoka-aineiden hyöty samoin kuin haittavaikutuskin voi olla välitön tai vähintään muutamassa vuorokaudessa havaittava. Kaupallisten detox-kuurien tai sillä nimikkeellä myytävien tuotteiden luotettavuudesta, turvallisuudesta tai hyödyllisyydestä ei ole varmuutta mutta puhtaan ja terveellisen ravinnon sekä liikunnan hyödyllisyydestä ja terveellisyydestä on varmuus.

Miten puhdistaa kehoa?

miten puhdistaa kehoa

Kehoa voi puhdistaa monin tavoin esimerkiksi jatkuvalla terveellisen, puhtaan ja luonnollisen ravinnon syömisellä, (Tätä ovat: kasvikset, marjat, hedelmät, siemenet, pähkinät ja kylmäpuristetut kasviöljyt), lyhyellä detox kuurilla, paastolla, saunomisella ja kylpemisellä, urheilulla ja myrkyllisten tai keholle haitallisten aineiden pois jättämisellä. Haitallisia aineita ovat esimerkiksi tupakka, alkoholi, huumausaineet, prosessoidut elintarvikkeet, huonot tyydyttyneet rasvat, sokeri ja vehnäjauhot. Harkinnan alle poistoon kannattaa laittaa myös punaisen lihan syöminen, roskaruuan syöminen, leivonnaisten ja makeisten ylikulutus ja tv:n katsomisen runsaus suhteessa esimerkiksi liikunnan määrään.

Mikä on kuona-aine?

mikä on kuona-aine?

Elimistön kuona-aine tarkoittaa elimistön aineenvaihdunnasta syntyviä lopputuotteita, jotka saattavat sisältää elimistölle haitallisia aineita. Munuaiset, maksa, keuhkot ja iho tekevät työtä kuona-aineiden poistamiseksi elimistöstä. esimerkiksi virtsan, ulosteen, hengityksen ja hien mukana poistuu kuona-aineita ihmisen elimistöstä. Ruokavalion muutoksella maksan toiminta tehostuu ja keho puhdistuu. Lisää terveyssunnitelmaasi detox-kuuri ja saat pieniä tuloksia jo lyhyessä ajassa.

Miten poistaa kuona-aineita?

Vegefrendit kasvit hyvinvointi

Kuona-aineita voi itse auttaa poistumaan esimerkiksi detox -kuurilla tai pidemmällä lopullisella elämäntapojen muutoksella. Keho itsessään jo poistaa kuona-aineita, mutta terveellinen ravinto ja liikunta tehostaa ja auttaa kehoa tekemään työtä kuona-aineiden poistamiseksi. Munuaiset, maksa, keuhkot ja iho poistavat jo myrkyllisiä aineita kehosta, mutta sinäkin voit tehdä oman osuutesi. Aivan aluksi “myrkkyjen” käyttö pitää poistaa eli lopettaa tupakointi ja alkoholin ylikulutus, prosessoitujen elintarvikkeiden, leivonnaisten, sokerin ja valkoisen viljan ylikulutus ja liikkumattomuus. Sen jälkeen kuona-aineiden poistamista voi tehostaa terveellisillä ruoka-aineilla ja liikunnalla. Terveellisiä ruoka-aineita ovat puhtaat kasvikset, kuten juurekset, vihannekset, palkokasvit, marjat, hedelmät, siemenet, pähkinät ja hyvät kasviöljyt.

Löydät lisää Kasvit & Hyvinvointi -aiheisia artikkeleita Vegefrendit.fi etusivulta tai yläpalkin valikosta

Samankaltaiset artikkelit