Kiinankaali – mitä hyvää kiinankaalista?
Kiinankaali, tuo vaalea, kevyt, rapea ja kuohkea kaalityyppi, jota ei niin usein nykyään resepteissä näy, on valloittava juuri keveytensä ja notkeutensa ansiosta, se taipuu monenlaiseen käyttöön ja on lisäksi terveellinen. Kiinankaali on ehdottomasti tustumisen arvoinen kumppani keittiöön. Kiinankaali on kaali, jota käytetään yleisesti aasialaisessa keittiössä. Kiinankaalia voi syödä raakana tai kypsennettynä lämpimissä ruuissa, joten se sopii monipuolisesti monenlaisille aterioille. Reseptit kiinankaalille ovat moninaiset. Se on rakenteeltaan notkean rapea ja maultaan hieman makea, joten se sopii erinomaisesti ruokiin, joissa sekoitetaan hapanta ja imelää, rapeaa ja pehmeää. Terveellisyyttä siitä löytyy, esimerkiksi C- A- ja K-vitamiineja sekä useita kivennäisaineita. Kiinankaali on erittäin hyvä vaihtoehto laihduttajalle, sillä siitä löytyy ainoastaan 15 kaloria per 100 grammaa. Tervetuloa tutustumaan lähemmin kiinankaaliin. Toivottavasti sinäkin innostut tästä keveästä kaalikaverista.
LUE MYÖS: Parsakaali, Ruusukaali, Lehtikaali, Kukkakaali, Valkokaali, Kiinankaali, Savoijinkaali, Punakaali, Romanesco, Kaalit
Mikä kiinankaali on?
Kiinankaali, Brassica rapa Pekinensis on salaattikiinankaali. Suomessa kiinankaaliksi kutsutaan tätä salaattikiinankaalia, mutta on toinenkin, jonka nimi varsinaisesti myös on kiinankaali (Suomessa Pinaattikiinankaali), nimittäin Brassica rapa var chinensis. Tässä artikkelissa käsittelemme kiinankaalina tätä, joka Suomessa on kiinankaali nimeltään eli Brassica rapa Pekinensis. Suomessa kasvatetun kiinankaalin sato on kesäkuusta lokakuuhun, tällöin kotimaista kiinankaalia saa edullisesti ja sitä kannattaa käyttää erilaisissa resepteissä. Varastosta suomalaista kiinankaalia saa vielä helmikuussakin, jonka jälkeen ulkomaalaiset kiinankaalit valtaavat alaa.
Kiinankaali Brassica rapa Pekinensis on lehtivihreä vihannes ja sinappisukuinen vihanneslaji, jota käytetään yleisesti aasialaisessa keittiössä. Tämä vihannes, joka tunnetaan myös nimellä Napa-kaali, kuuluu Brassicaceae-heimoon, johon kuuluvat myös parsakaali, lehtikaali ja ruusukaali. Kiinankaali on keveydestään huolimatta ravitsemuksellinen voimanpesä, ja se sisältää vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja. Lisäksi tällä vihanneksella on lukuisia terveyshyötyjä.
Se on lehtivihreä kasvi, jossa on vaaleat tai vaaleanvihreät uloimmat lehdet. Sisälehdet ovat vielä vaaleammat ja melkein valkoiset. Lehdet ovat ryppyisiä ja mureita, ja maku on mieto ja hieman makea. Kiinankaalin uskotaan olevan peräisin Kiinasta, jossa sitä on viljelty vuosisatojen ajan. Nykyään kiinan kaali on suosittu kaikkialla maailmassa, ja sitä käytetään usein salaateissa, ruokasekoituksissa, paistettuna lisukkeena ja keitoissa. Kiinankaalia kannattaa käyttää erityisesti myös lämpimissä ruuissa, koska niin se on maun puolesta parhaimmillaan. Lisää sinäkin kiina kaali keittiösi perus elintarvikkeisiin ja saat keveyttä ja aasialaisia vaikutteita ruokiin.
Kiinankaali historia
Kiinankaali on tiettävästi kotoisin Kiinasta, jossa sitä viljeltiin ainakin jo 400-luvulla. Kiinankaali on saapunut Eurooppaan vasta 1900-luvulla ja Suomeen vasta 1960-luvulla.
Lue lisää kiinankaalista Wikipediasta.
Miksi kiinankaalia?
- Se on erinomainen valinta niille, jotka haluavat vahvistaa immuunijärjestelmäänsä.
- Kiinankaalin lehdet sisältävät runsaasti antioksidantteja, jotka voivat auttaa suojaamaan soluvaurioilta ja vähentämään joidenkin kroonisten sairauksien riskiä.
- Kiinankaali on hyvä kuitulähde, joka on välttämätöntä terveen ruoansulatuskanavan ylläpitämiseksi.
- Kiinankaali sisältää vähän kaloreita ja hiilihydraatteja, mutta runsaasti ravintoaineita, joten se on ihanteellinen valinta painoa tarkkaileville.
- Kiinankaalia voi syödä raakana tai kypsennettynä lämpimissä ruuissa, joten se sopii monipuolisesti monenlaisille aterioille. Reseptit kiinankaalille ovat moninaiset.
- Kypsennettynä kiinankaali saa makeamman maun, joten se sopii erinomaisesti ruokiin joissa kaivataan hieman makeutta happaman tai tulisen ohelle ja lisäksi pehmeyttä ja runsautta lisukkeen muodossa.
- Kiinankaalia käytetään usein ainesosana aidossa aasialaisessa keittiössä, kuten erilaisissa rullissa tai sekoitetuissa paistoksissa.
- Ylijäänyt kypsennetty kiinankaali säilyy jääkaapissa noin kolme päivää tai pakastettuna pidempään.
Kiinankaali on herkullinen ja ravitsevaa vihannes, jota voi nauttia monin eri tavoin. Nautitpa sitä sitten raakana tai keitettynä, tämä vihannes tuo varmasti makua seuraavaan ateriaasi.
Katso miten kiinankaalia viljellään Kiinassa lumen keskellä
Kiinankaali ravintosisältö
Kiinankaali ravintoarvo:
100g kiinankaalia sisältää:
- Energia 15 kcal
- Rasva 0,1 g
- Tyydyttynyt 0,1 g
- Kertatyydyttymätön 0,1 g
- Monityydyttymätön 0,1 g
- Hiilihydraatti 1,6 g
- Sokeri 1,5 g
- Proteiini 1,2 g
- Suola 0,0 g
- Kuitu 1,1 g
Kiinankaali terveysvaikutukset
Kiinankaali terveellisyys: Muiden ristikukkaisten vihannesten, joihin kuuluvat kaali tyypit: kukkakaali, parsakaali, ruusukaali ja lehtikaali, tavoin kiinankaali on täynnä ravintoaineita ja antioksidantteja, joilla on todettu olevan lukuisia terveysvaikutuksia.
Kiinankaali on erinomainen C-vitamiinin lähde. Tämä vitamiini on tärkeä vastustuskyvylle, ihon terveydelle ja haavojen paranemiselle. Lisäksi kiinankaali sisältää A- ja K-vitamiineja. A-vitamiini on tärkeää näön ja ihon terveydelle, kun taas K-vitamiini auttaa veren hyytymisessä. Tämä vihannes sisältää myös pieniä määriä B-vitamiineja, kuten folaattia ja riboflaviinia. Nämä ravintoaineet ovat tärkeitä energiantuotannolle, aineenvaihdunnalle ja solujen kasvulle.
Kiinankaali ravinto: hyvä kivennäisaineiden, kuten magnesiumin, kaliumin ja kalsiumin, lähde. Magnesium osallistuu energiantuotantoon ja lihasten supistumiseen. Kalium auttaa säätelemään verenpainetta ja sydämen sykettä. Kalsium on tärkeää luuston terveydelle. Tämä vihannes sisältää myös pieniä määriä rautaa, fosforia ja sinkkiä. Nämä kivennäisaineet osallistuvat kehon eri prosesseihin, kuten aineenvaihduntaan, solujen kasvuun ja immuunijärjestelmän toimintaan.
Vitamiinien ja kivennäisaineiden lisäksi kiinankaali sisältää antioksidantteja, jotka voivat auttaa suojaamaan kehoa vapaiksi radikaaleiksi kutsuttujen haitallisten molekyylien aiheuttamilta vaurioilta. Näihin antioksidantteihin kuuluvat fenolit, flavonoidit, karotenoidit ja sulfuroidit. Kiinankaalin fenoleihin kuuluvat klorofylli a ja b, jotka antavat vihannekselle sen vihreän värin. Karotenoidit vastaavat hedelmissä ja vihanneksissa esiintyvistä oransseista ja keltaisista väriaineista. Rikkiyhdisteet, kuten myös valkosipulissa ja sipulissakin esiintyvät, antavat kiinankaalille sen pistävän maun.
Kimchi terveys
Fermentoitu kimchi on korealainen kansallisruoka ja se on erittäin terveellistä suolistolle ja aineenvaihdunnalle. Hapattaminen itsessään on terveellistä. Maitohappokäymisen avulla saadaan ruoka sellaiseen muotoon, joka on suolistolle erityisen hellivä. Kimchiä pidetään yhtenä maailman terveellisimmistä ruuista, joten sitä kannattaa valmistaa kotona.
Kiinankaali painonpudotus
Kiinankaali on loistava ruoka painonpudottajalle, sillä se sisältää vähän kaloreita ja hiilihydraatteja, mutta runsaasti ravintoaineita. Esimerkiksi kiinankaalista valmistettu keitto tai haudutettu kiinankaali-sipuli lisuke tuntuvat ruokaisilta, mutta sisältävät hyvin vähän kaloreita. Reseptit, joissa kiinankaalia voi hyödyntää, ovat monipuolisia ja muokattavissa, sillä kiinankaali voi ruokaohjeissa korvata joitakin enemmän kaloreita sisältäviä ruoka-aineita ja näin ruuasta tulee huomattavasti kevyempää ja laihduttavampaa. Sen lisäksi kiinankaali on kasviproteiinin lähde ja se sisältää myös laihduttajalle tärkeitä proteiineja 1,2g/100g. Kiinankaali onkin ihanteellinen valinta painoa tarkkaileville. Lisää kiinankaali kauppalistaasi ja voit hyödyntää sen keveyttä painonhallinnassa.
Kiinankaali kalorit
Kiinankaalissa on hyvin vähän kaloreita, ainoastaan 15 kaloria / 100 grammassa. Se sopiikin painonpudottajan salaatteihin, keittoihin, gratiineihin, kaalipatoihin ja laatikoihin oikein hyvin.
Kiinankaali käyttö
Kiinankaali kuuluu erityisesti aasialaiseen keittiöön. Monet reseptit sisältävät kiinankaalia ja kun pöytä on pullollaan Aasian ruokia, kiinankaalia on varmasti jossain ruokalajissa. Lämpimissä ruuissa kiinankaalia käytetään Aasiassa erityisesti, mutta esimerkiksi kimchi on tehty hapattamalla.
Kiinankaali on siitä mukava kasvis, että valmistaa nopeasti. Se on niin ohut ja kypsyy helposti ja nopeasti, että ruoka on hetkessä valmis. Monet reseptit, joiden pääosassa kiinankaali on, ovat yleensä syötävissä syömäpuikoilla, kannattaakin kokeilla erikoisia aasialaisia reseptejä, joita ei etnissä ravintoloissakaan saa.
Kiinankaalia syödään sekä raakana tai kypsennettynä. Raakana sitä voidaan silputa tai pilkkoa ja lisätä salaatteihin tai voileipiin. Sitä voidaan myös mehustaa tai sekoittaa smoothieksi. Lämpimissä ruuissa kiinankaali loistaa yllättävän täyttävän oloisena, vaikka kaloreita siinä on hyvin vähän. Kiinankaalin kypsennystapoja ovat paistaminen (joka on erittäin suosittu ja herkullinen tapa nauttia kiinankaalista), paahtaminen, grillaaminen, höyrystäminen tai keittäminen. Paistettu kiinankaali sopii erinomaisesti riisi- tai nuudeliruokien lisukkeeksi. Kiinankaali sopii hienosti myös salaatteihin ja keittoihin, ja sitä voidaan käyttää nyyttien tai won-tonien täytteenä. Kiinassa kiinankaalia yleensä kypsennetään, eikä syödä raakana kuten Suomessa joskus syötiin. Korealaiset käyttävät kiinankaalia eniten maailmassa, heidän kansallisruokansa kimchi sisältää runsaasti juuri kiinankaalia.
Kiinankaali maustaminen
Kiinankaalin kanssa sopivia mausteita ovat soijakastike, inkivääri, kurkuma, valkosipuli, korianteri, kumina, sitruunaruoho ja sitruunamelissa, jeera, paprika ja tomaattipyre. Monia muitakin mausteita kannattaa luovasti käyttää. Esimerkiksi monet pippurit ja hunaja sopivat myös kiinankaalin kanssa. Paistettuun tai haudutettuun kiinankaaliin sopii myös ihan vain suola ja öljy mausteeksi.
Kiinankaali säilytys
Kiinankaali säilyvyys: Kiinankaali säilyy muovissa jääkaapissa +2-+4 asteessa hyvin ainakin viikon ja usein parikin viikkoa. Kiinankaali kannattaa kuitenkin syödä melko nopeasti koska silloin se on parhaimmillaan ja rapeimmillaan.
Kiinankaali resepti
Ruokia kiinankaalista:
Kiinankaali salaatti
Kiinankaali sopii moniin salaatteihin, joissa tarvitaan rapeuden lisäksi hieman enemmän makua, kuin mitä jäävuorisalaatista tai lehtisalaatista saa.
Hyvä idea on kiinankaalin marinoiminen etukäteen jääkaapissa muutaman tunnin ennen salattiin lisäämistä. Erilaisia marinoituja kiinankaalisalaatteja ovat esimerkiksi: Sitruuna-oliiviöljy-valkosipulimarinoitu kiinankaalisalatti, soija-sipuli-marinoitu kiinankaalisalaatti, tai kermaviilikastike marinoituna (tai vegaaninen vastaava) kiinankaali-salaatti. Kokeile, niin huomaat miten herkulliseksi erityisesti marinadi tai kastike kiinankaalin tekee.
Kiinankaalin kanssa salaatteihin sopivat hyvin kurkku, sipuli, valkosipuli, paprika, parsakaali, pavut, herneet, linssit, parsa, omena, kuivatut hedelmät ja pähkinät.
Myös paistettua kiinankaalia kannattaa käyttää salaateissa. Se antaa ruokaisan ja täyteläisen tunnun salaattiin. Lämpimät salaatit kiinankaalista valmistuvat myös nopeasti sillä kiinankaali kypsyy hetkessä. Se kypsyy jopa niin nopeasti, että pitää olla koko ajan valmiina ottamaan ruoka pois, jottei se kypsy liikaa.
Lämmin kiinankaali lisuke
Kiinankaali on parhaimmillaan juuri ja juuri hieman kypsennettynä. Paistaminen ja höyrytys ovat esimerkiksi tapoja tehdä herkullinen lisuke muun ruuan oheen. Myös kiinankaali uunissa on hyvä ratkaisu kuten kesällä grillaaminenkin. Lämpimän kiinankaali lisukkeen päälle sopivat erityisesti mm. erilaiset pähkinät ja siemenet.
Paistettu kiinankaali
Tämä klassinen ruokalaji valmistetaan paistamalla kiinankaalia inkiväärin, valkosipulin ja soijakastikkeen kanssa.
Mausteinen Sichuanin kaali
Tämä ruokalaji paistetaan sekoittaen chilipippurien ja Sichuanin pippurien kanssa, mikä antaa sille tulisen potkun.
Haudutettu kiinankaali
Tämä ruoka kypsennetään hitaasti suolaisilla ainesosilla, kuten soijakastikkeella, riisiviinillä ja sienillä. Voit erottaa myös lehdet ja hauduttaa ne sellaisenaan kokonaisina.
Grillattu kiinankaali
Kokeile grillausta. Kiinankaalia kannattaa myös grillata kesällä grillissä puolikkaina tai neljäsosiksi lohkottuina. Sivele pintaa vain maustetulla öljyllä tai voisulalla.
Kiinankaali uunissa
Kiinankaaliin voi paahtaa uunissa ruskean pinnan. Voit paahtaa uunissa joko kokonaiset lehdet tai sitten repiä kiinankaalista pienempiä paloja. Sivele pintaa soijakastikkeen ja riisiöljyn tai oliiviöljyn sekoituksella.
Kiinankaali wokki
Kokeile laittaa kiinankaalia erilaisiin wok ruokiin, sipulin, porkkanan ja vaikka tofun tai soijasuikaleiden kanssa.
Kasvis Mapo Tofu
Tässä suositussa kasvisruoassa tuoreen tofun kuutiot haudutetaan mausteisessa kastikkeessa, joka on valmistettu kiinankaalista ja doubanjiang-tahnasta.
Kevätkääryleitä kiinankaalin kera
Nämä herkät kevätkääryleet on täytetty silputulla kiinankaalilla ja muilla vihanneksilla ja paistettu rapeiksi.
Kermainen perunakeitto kiinankaalin kanssa
Tässä lohdullisessa keitossa kiinankaali ja peruna tekevät yhteistyötä, sillä täyteläistä perunamuusia yhdistetään kermaiseen maitoon ja hienonnettuun kiinankaaliin.
Kung Pao -kanaa – tai vegaaninen versio soijasuikaleilla
Tämä rakastettu Sichuan-ruoka valmistetaan paistamalla kanaa sekoittaen maapähkinöiden, chilipippurien ja paloitellun kiinankaalin kanssa. Voit tehdä tämän vegaanisena esimerkiksi soijasuikaleista.
Paistettua riisiä kiinankaalilla
Tämä herkullinen paistettu riisi sisältää sekä hienonnettua kaalia että silputtua porkkanaa, jotka antavat makeutta ja rapeutta.
Kiinankaalipata soijarouheella ja vihanneksilla
Kiinankaali sopii hyvin myös pata-aineeksi muiden vihannesten ja monipuolisen soijarouheen kanssa.
Kiinankaali laatikko
Tee perinteinen kaalilaatikko kiinankaalista vegaanisena.
Kimchi
Tee itse tulinen kimchi, korealainen kansallisruoka.
Kiinan kaali on parasta kypsennettynä
Kiinan kaali on Aasiassa raakana, tai tuoreena vain kanojen ruokaa. Niinpä kiinan kaali kannattaa kypsentää. Tapoja kiinan kaalin kypsennyksessä on lukuisia, itse pidän eniten paistamisesta, grillaamisesta ja uunissa paahtamisesta. Paistettu kiinakaali lisukkeena on todella hyvää kun sen maustaa oikein. Leikkaa kiinankaali siivuiksi ja paista miedolla lämmöllä öljyssä ja mausteissa, voit tiputella himan myös soijakastiketta kiinakaaliin. Kaalikääryleet kiinan kaalista onnistuvat hyvin ja ovat jollain lailla aivan erityisen makuisia. Kiinankaali sopii lämpimänä myös salaatteihin ja patoihin sekä vuokaruokiin. Se tuo salatteihin ruokaisuutta, mutta silti sen kalorimäärä on pieni.
Johtopäätökset kiinankaalista
Kuten huomaat, kiinankaali on ravitsemuksellisesti hyvä lisä ruokavalioon ja se tarjoaa lukuisia terveyshyötyjä korkean vitamiini- ja mineraalipitoisuutensa sekä antioksidanttivoimansa ansiosta. Tätä monipuolista hieman aliarvostettua kasvista voidaan nauttia raakana tai kypsennettynä monenlaisissa ruokalajeissa. Kun seuraavan kerran käyt ruokakaupassa, poimi kiinankaalia ja kokeile sitä luovasti.
Kiinankaali FAQ
Onko kiinankaali terveellistä?
Vitamiinien ja kivennäisaineiden lisäksi kiinankaali sisältää antioksidantteja, jotka voivat auttaa suojaamaan kehoa vapaiksi radikaaleiksi kutsuttujen haitallisten molekyylien aiheuttamilta vaurioilta.
Kaalilaatikko kiinankaalista
Onko kiinankaali kaali?
Löydät lisää Kasvit & Hyvinvointi -aiheisia artikkeleita Vegefrendit.fi etusivulta tai yläpalkin valikosta