Kurkuma

Kurkuma – värikäs superjuuri

Kurkuma on inkivääreihin kuuluva kasvi. Saatat tuntea kurkuman intialaisessa keittiössä käytettynä mausteena. Et ehkä kuitenkaan tiedä, että kurkuma on itse asiassa superfood! Tässä artikkelissa selvitämme, miksi kurkuma on superfood, mitä terveyshyötyjä se tarjoaa ja miten voit sisällyttää sen ruokavalioosi.

Mikä kurkuma on?

Kurkuma on inkivääreihin kuuluva kasvi. Kasvin juuret kuivataan ja jauhetaan jauheeksi, jota käytetään sitten mausteena tai väriaineena elintarvikkeissa. Kurkuman yleisin käyttö on intialaisessa keittiössä, jossa se antaa currylle tyypillisen keltaisen värin.

mikä kurkuma on?
Kurkuma kuuluu inkiväärikasveihin

Miksi kurkuma on superfood?

Kurkumaa on käytetty perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä ja intialaisessa ayurveda-lääketieteessä vuosisatojen ajan. Vasta viime aikoina tiede alkoi kuitenkin saavuttaa ja vahvistaa sen, minkä nämä perinteiset lääketieteelliset järjestelmät jo tiesivät: kurkuma on todella superfood! Kurkuman kohdalla kurkumiinin imeytymistä on tutkittu, ja on todettu, että imeytyminen ei ole kovin tehokasta, ei luontaistuotteissa eikä myöskään raa’assa kurkumassa, joten tutkimuksia jatketaan ja yritetään selvittää, olisiko kurkuman terveysvaikutus jokin muu kuin juuri sen vereen imeytymiseen liittyvä.

Kurkuma terveysvaikutukset

Kurkuma sisältää kurkuminoideja, jotka ovat voimakkaita antioksidantteja, joiden on osoitettu tarjoavan lukuisia terveyshyötyjä. Näihin etuihin kuuluvat tulehduksen vähentäminen, kolesterolin alentaminen sekä suojaaminen sydänsairauksilta ja syövältä. Kurkuminoidit tunnetaan myös tulehdusta ehkäisevistä ominaisuuksistaan, jotka voivat auttaa lievittämään esimerkiksi niveltulehdukseen liittyvää kipua ja jäykkyyttä.

Mitä kurkuma sisältää?

Kurkuma sisältää C-, E- ja K-vitamiineja sekä kivennäisaineita, kuten kalsiumia, kuparia, rautaa, magnesiumia, mangaania, fosforia, kaliumia ja sinkkiä. Se sisältää myös kurkuminoideja, jotka ovat voimakkaita antioksidantteja, joiden on osoitettu tarjoavan lukuisia terveyshyötyjä (kuten edellä mainittiin).

Kurkuman käyttö

Kurkumaa voi luovasti käyttää ruuissa, sekä raakaa kurkumaa, että kuivattuna jauhetta. Myös mehuissa ja smoothieissa kurkumaa voi käyttää sekä raakana, että jauheena. Sitä voidaan lisätä ruokiin paloina hautumaan tai raastettuna suoraan juuresta. Erityisesti intialaisiin ruokiin se sopii, ja sitä voi laittaa reilustikin. Se tuo ruokien makuun herkullisen sävyn ja loistavan värin.

Kurkuma kaytto
Kurkuma sopii monella tavalla ruokiin

Kurkumasta voidaan valmistaa mausteeksi kuivattua kurkumaa, teetä, lisäravinteita, tinktuureja, öljyjä, voiteita, saippuoita ja kosmetiikkaa.

Kurkumaa voidaan käyttää myös luonnollisena väriaineena kankaisiin tai paperiin.

Kurkuma lisäravinne

Jos ostat kurkumavalmisteita, lue huolellisesti etiketistä, kuinka paljon kurkuminoideja tuote sisältää – näin saat käsityksen siitä, kuinka voimakas tuote on. Esimerkiksi lisäravinne, joka sisältää 95 % kurkuminoideja, on tehokkaampi kuin sellainen, joka sisältää vain 5 % kurkuminoideja. Mutta todellakin kurkuman imeytyvyyden kanssa on kamppailua. Miten ihmisen elimistö saisi kaikkein tehokkaimmin käyttöönsä kurkuman edut?

Kurkuma lisäravinne
Kurkumasta tehdään myös lisäravinteita

Miten kurkumaa käytetään ruoanlaitossa?

Kurkumaa voidaan käyttää sekä makeissa että suolaisissa ruokalajeissa. Sitä käytetään usein maustamaan tai värjäämään riisiruokia, kuten pilafeja ja biryaneja. Sitä voidaan käyttää myös keitoissa, pataruoissa ja curryissä. Kun käytät kurkumajauhetta, aloita ¼ teelusikallista 2 kuppia nestettä kohti ja lisää maun mukaan. Jos maku on mielestäsi liian voimakas, voit tasapainottaa sitä lisäämällä lisää nestettä tai muita ainesosia. Tuoretta kurkumanjuurta voi myös raastaa smoothieihin, kastikkeisiin ja salaattikastikkeisiin.

Tuore kurkuma

Tuoretta kurkumaa saa nykyään päivittäistavarakaupoista. Esimerkiksi lidlissa on edullista tuoretta kurkumaa. Paketillinen, jossa on muutama kurkuman juuri maksaa 1,49 euroa.

tuore kurkuma
Tuore kurkuma näyttää tältä

Tuore kurkuma käyttö

Tuorekurkuma kuoritaan siihen asti mikä osuus käytetään juuresta. Sen jälkeen kurkumaa voi siivuttaa, murskata tai raastaa ruokien joukkoon. Kurkuman paloja voi myös laittaa hautumaan ruokiin.

Tuore kurkuma käy smoothien joukkoon. Palat vain tehosekoittimeen muiden smootthieainesten kanssa ja se on siinä.

tuore kurkuma käyttö
Lisää kurkumaa tuoreena muiden smoothieainesten joukkoon

Yhteenveto kurkuma

Kurkuma on todella superruoka! Se ei ainoastaan sisällä antioksidantteja, joilla on lukuisia terveysvaikutuksia, vaan sitä voidaan myös käyttää monin eri tavoin. ruoanlaitto, seuraavan kerran kun etsit tapaa lisätä makua – tai väriä – ruokaan, kokeile kurkumaa! Saatat yllättyä siitä, kuinka paljon pidät siitä .

Kurkuma FAQ

Onko kurkuma sama kuin Kurkumiini?

Kurkumiini on kurkuman (Curcuma longa L, Inkiväärikasvit) keltainen väriaine, joka antaa currylle sen ominaisen värin. Kurkumiini auttavaa monenlaisiin sairauksiin.

Löydät lisää Kasvit & Hyvinvointi -aiheisia artikkeleita Vegefrendit.fi etusivulta tai yläpalkin valikosta

Samankaltaiset artikkelit