Mungpapu eli mungopapu

mungpapu

Mungpavut tai mungopavut ovat pieniä, vihreitä papuja, joita käytetään yleisesti aasialaisessa keittiössä. Mungpapu on erinomainen proteiinin, kuitujen ja antioksidanttien lähde, ja sillä on osoitettu olevan tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia. Mungopapuja voi käyttää monella eri tavalla, ja niitä voi lisätä keittoihin, muhennoksiin, salaatteihin tai jopa jälkiruokiin. Tässä blogikirjoituksessa tutustumme mungpapujen terveyshyötyihin ja tarjoamme reseptivinkkejä herkullisista ruokalajeista, joita voit valmistaa tästä ravinteikkaasta kasvista.

Mikä mungpapu on?

Mungpapu tai mungopapu Vigna radiata, englanniksi mung bean, on monipuolinen ravinnoksi viljelty hernekasvi, jota voi käyttää monissa eri ruokalajeissa. Mungpavun syötävät siemenet ovat ovaalinmuotoisia, pieniä ja vihreitä papuja, joita sanotaan myös mungopavuiksi.

mika mungpapu on 1
Mungpavut ovat säännöllisen muotoisia ja kirkkaita

Mungpapuja viljellään mm Yhdysvalloissa ja Kiinassa. Mungpavut myydään kuivattuna ja niitä liotetaan vedessä ennen käyttöä. Mungopavusta on olemassa musta muoto, jota pidetään eri lajina.

Mungopavut ovat terveellinen ja herkullinen ainesosa ruokiin. Ne ovat hyvä proteiinin, kuitujen, vitamiinien ja kivennäisaineiden lähde. Mungopavut ovat myös vähäkalorisia ja vähärasvaisia. Ne ovat hyvä valinta ihmisille, jotka yrittävät laihtua tai hallita painoaan.

Mungpavut ovat varsin mielenkiintoisia, ja niillä on pitkä historia kulinaarisen ja lääketieteellisen käytön alalla. Mungopavut ovat hyvä kuitujen ja kasviproteiinien lähde, ja niiden mieto, pehmeä maku tekee niistä monipuolisen ainesosan monissa eri ruokalajeissa. Kun siis seuraavan kerran etsit uutta reseptiä kokeiltavaksi, älä unohda vaatimatonta mungopapua.

mikä mungpapu on
Mungpapu kasvi

Lue lisää mungpavusta Wikipediasta.

Mungpapu terveys

Ne ovat erinomainen vitamiinien, kivennäisaineiden ja kuitujen lähde, ja niillä on monia terveysvaikutuksia. Mungopavut sisältävät runsaasti antioksidantteja, jotka voivat auttaa suojaamaan soluja vaurioilta ja vähentämään syöpien kaltaisten sairauksien riskiä. Lisäksi mungopavut ovat hyvä proteiinin ja välttämättömien aminohappojen lähde, mikä tekee niistä ihanteellisen ruoan kasvissyöjille ja vegaaneille.

munpapu terveysvaikutukset
Mungpapu on monipuolinen

Mungopavut ovat hyvä tiamiinin, riboflaviinin, niasiinin, B6-vitamiinin, folaatin, magnesiumin, mangaanin ja fosforin lähde. Ne sisältävät myös jonkin verran kaliumia.

Mungpavut sisältävät myös vähän kaloreita ja hiilihydraatteja, mikä tekee niistä terveellisen vaihtoehdon diabeetikoille. Kaikista näistä syistä mungopavut ovat erittäin ravitsevaa ruokaa, joka pitäisi sisällyttää jokaisen ruokavalioon. Mungopavut ovat erinomainen proteiinin, kuitujen ja antioksidanttien lähde. Niillä on myös osoitettu olevan tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia. Mungopavut ovat erinomainen lisä mihin tahansa ruokavalioon, ja niistä voi olla monia terveyshyötyjä. Mungopavut sisältävät myös eräänlaista liukenevaa kuitua eli prebiootteja, jotka edistävät terveiden bakteerien kasvua suolistossa.

Mungpavun hiilihydraatit ovat helposti sulavia, mikä aiheuttaa vähemmän ilmavaivoja verrattuna muihin palkokasveihin. Sekä mungpavun siemenissä että iduissa on vähemmän kaloreita kuin monissa muissa viljoissa ja palkokasveissa, mikä tekee siitä paljon houkuttelevamman ylipainosta kärsiville ja diabeetikoille.

Mungpapu – prebiootti

Idätetyt mungpavut sisältävät prebiootteja, jotka edistävät terveiden bakteerien kasvua suolistossa. Tämä on tärkeää, koska hyvä suolistoterveys on olennaisen tärkeää kaiken muun yleisen terveyden ja hyvinvoinnin kannalta. Tutkimusten mukaan mungopavun itujen prebiootit voivat parantaa ruoansulatuskanavan toimintaa, vahvistaa immuunijärjestelmää ja jopa vähentää joidenkin kroonisten sairauksien riskiä. Mungpapujen idut sisältävät myös antioksidantteja, jotka osaltaan auttavat korjaamaan soluvaurioita. Jos siis etsit ravintorikasta ruokaa, joka voi hyödyttää yleistä terveyttäsi, mungopavun idut ovat erinomainen vaihtoehto.

Mungopapujen terveyshyötyjä 

  • Painonhallinta: Siksi ne ovat hyvä valinta ihmisille, jotka yrittävät laihtua tai hallita painoaan 
  • Sydämen terveys: Se voi auttaa alentamaan huonon kolesterolin määrää ja pienentää sydänsairauksien riskiä 
  • Verenpaine: Mungopavut sisältävät runsaasti kaliumia, joka voi auttaa säätelemään verenpainetasoja 
  • Diabetes: Se tarkoittaa, että ne eivät aiheuta verensokerin nousua. Siksi ne ovat hyvä valinta diabeetikoille 
  • Monien sairauksien ehkäisy: Mungopavut sisältävät antioksidantteja, jotka voivat auttaa suojaamaan sairauksilta.

Mungpavut käyttö

Mungpapuja liotetaan ennen käyttöä 8 tuntia. Liotusvettä ei käytetä. Pavut keitetään kypsiksi 20 -30 minuuttia. Mungopapuja voi idättää. Idut ovat erittäin tervellisiä.

mungpapu käyttö
Mungpapuja kannattaa aina pitää keittiössä

Mungpavut liotus

Mungpapujen liotusaika on 8 tuntia.

Mungpavut keittoaika

Mungpapujen keittoaika on 20 – 30 minuuttia.

Katso video mungpavun tehokkaasta idätyksestä kotona

Mungpavun idut

Mungpavuista kannattaa myös idättää ravinteikkaita ituja. Ituja voi syödä sellaisenaan tai lisätä ruokiin. Ne ovat erittäin terveellisiä ja sopivat hyvin salaatteihin, leipiin, pizzan päälle, tortilloihin ja patojen päälle. Mung pavun idut tekevät rapeutta, raikkautta ja eksoottisuutta lähes mihin tahansa ruokiin. Myös välipalana mungo pavun idut toimivat hyvin, ota välipalarasia täyteen ituja ja popsi ne terveellisenä välipalana.

mungpapujen idut
Mungpavun ituja kannattaa lisätä luovasti menenlaisiin ruokiin

Mungpapujen idätys

Mungopapujen idättäminen on helppoa ja vaatii ainoastaan vähän aikaa ja vaivaa. Liota papuja ensin vedessä yön yli. Huuhtele ja valuta pavut sitten ja laita ne lasipurkkiin tai astiaan. Peitä astian tai lasipurkin yläosa juustokankaalla, sideharsolla tai kahvisuodattimella, jotta ilma pääsee kiertämään, mutta lika ja roskat eivät pääse sinne. Aseta astia huoneenlämpöön, pimeään paikkaan ja tarkista se päivittäin. Huuhtele papuja pari kertaa päivässä. Muutaman päivän kuluttua, 3-5 vuorokautta, pavuista pitäisi näkyä pieniä versoja. Kun versot ovat noin 2,5 cm pituisia, ne ovat valmiita käytettäväksi. Huuhtele ituja huolellisesti ja nauti niitä salaateissa, ruokien joukossa, leivän päällä tai sellaisenaan terveellisenä välipalana. Säilytä ituja jääkaapissa ja syö mahdollisimman nopeasti kuitenkin alle viikossa. Lue lisää idätyksestä täältä.

Mungpapu ruoka

Mungopavut ovat monipuolinen ja herkullinen ainesosa, jota voi käyttää monissa eri ruokalajeissa. Mungpavut ovat monipuolinen ainesosa, jota voidaan käyttää monissa eri ruokalajeissa. Niitä käytetään yleisesti aasialaisessa keittiössä, mutta ne ovat kasvattamassa suosiotaan myös muissa etnisissä keittiöissä. Mungpavuista voidaan esimerkiksi valmistaa herkullinen vegaaninen hummus. Niitä voidaan käyttää myös linssien korvikkeena intialaisissa dal-ruoissa. Lisäksi mungopavuista voidaan valmistaa keittoja, pataruokia ja jopa jälkiruokia. Esimerkiksi suosittu kiinalainen jälkiruoka nimeltä liang pi valmistetaan mungopaputärkkelyksestä, ja vietnamilaisessa cheen chaudissa mungopapuja käytetään makeiden riisikakkujen täytteenä. Kidneypapuresepti: kidneypapucurry tai suosittu papupata voidaan tehdä myös mungpavuista. Etsitpä sitten täyteläistä ruokaa tai kevyttä välipalaa, mungopavut miellyttävät varmasti.

Mungpavut resepti

1. Mungpapucurry

Tämä runsas mausteinen curry sopii täydellisesti talviajan ateriaksi. Mungopavut tuovat ruokaan kermaisuutta ja syvää makua.

2. Mungpapukeitto

Tämä keitto on kevyt ja maukas, ja mungopavut antavat kauniin vihreän värin. Lisää keittoon vielä mungpavun ituja niin saat keitosta veilä maukkaampaa.

mungpapukeitto

3. Dal – Mungpapukeitto

Dal on klassinen intialainen ruokalaji, joka valmistetaan mungopavuista ja joka on sekä ravitsevaa että herkullista.

4. Mungpapusalaatti

Salaatissa mungopavut ovat ihana runsas proteiinipitoinen lisä.

mungpapu salaatti
Mungpapuja voi laitta salattiin sekä idätettyinä että ilman idätystä

5. Malesialainen kookoscurry

Tässä kookoscurryssa on kikherneitä ja mungopapuja 

6. Mungpapupihvit

Mungpapupihvi on herkullinen ja helppo tehdä. Nämä pihvit ovat loistava kasvisvaihtoehto hampurilaisiin tai voileipiin. Niitä voi tarjoilla myös pääruokana riisin ja vihannesten kanssa. Mungpapupihvi on erittäin ruokaisa ja täyttävä ja siinä on runsaasti proteiinia.

mungpapu pihvi
Herkullisia mungpapu-kasvispihvejä

7. Brasiliainen mustapapupata bataatin ja mungpapujen kera

Bataatti antaa maeutta ja väriä pataan.

8. Mungopapupannukakut

Nämä pannukakut ovat kevyitä ja kuohkeita, ja niistä saa loistavan aamiais- tai välipalavaihtoehdon. Ne voidaan tarjoilla erilaisten täytteiden, kuten jogurtin, hedelmien tai mansikkahillon kanssa.

9. Kasvischili

Kasvischili mustapavun, pintopavun, kidneypavun ja mungpavun kera. Voit käyttää mitä tahansa muita papuja mungpavun kanssa. Tämä täyttävä vegaaninen kasvis-chili kannattaa maustaa  reilulla kädellä.

kasvischili mungpapu vegaani
Kasvischiliin sopii mungpavut muiden papujen ohella

10. Mungopapu-browniet

Nämä perinteisiä brownieita terveellisemmät browniet valmistetaan mungopapujauhoista, ja ne tyydyttävät varmasti makeanhimosi.

11. Paahdetut mungopavut

Yksinkertainen mutta herkullinen välipala, jota voi nauttia sellaisenaan tai lisätä salaatteihin tai muihin ruokiin lisämaun ja ravinnon saamiseksi.

12. Lämmin vuohenjuustoleipä mungpavun iduilla

Mungopavun iduilla rapeutettu lämmin vuohenjuustoleipä.

13. Aasialainen salaatti seesami-inkiväärivinagrettella

Mungpapuja ja ituja muiden vihannesten kanssa, raikkaalla seesami-inkiväärivinagrettella.

14. Mungpaputortillat

Kokeile tortilloihin mungpapua täytteeksi

mungpapu tortillat
Luovuutta lisää ja uskalla laittaa myös tortilloihin mungpapuja

15. Mungpapu-kasvisgratiini

Lisää klasvisgratiiniin mungpapuja antamaan proteiinia ja runsautta.

kasvisgratiini mungpavuilla
Myös uuniruokiin kannattaa lisätä valmiiksi keitettyjä mungpapuja

Yhteenveto Mungopapu

Mungpavut ovat Intiasta kotoisin oleva palkokasvityyppi. Mungpapu on pieni, vihreä ja ovaalinmuotoinen, sisältä papu on keltainen. Mungpapuja käytetään usein aasialaisessa ja intialaisessa keittiössä, ja niitä voidaan syödä kokonaisina tai idätettyinä. Mungpavun idut ovat erityisen suosittuja salaateissa, keittojen päällä ja paistoksissa. Sen lisäksi, että mungpavut ovat maukas ja monipuolinen ruoka, niillä on myös monia terveysvaikutuksia. Ne ovat hyvä proteiinin, kuitujen, vitamiinien ja kivennäisaineiden lähde. Mungpapujen on osoitettu parantavan ruoansulatuskanavan terveyttä, alentavan kolesterolitasoja ja edistävän painonpudotusta. Lisäksi mungopavut sisältävät antioksidantteja, jotka voivat suojata syövältä ja muilta sairauksilta. Söitpä niitä sitten kokonaisina tai idätettyinä, mungpavut ovat herkullinen ja terveellinen lisä ruokavalioosi.

Mungpapu FAQ

Mikä on mungpavun tieteellinen nimi?

Mungpapu tieteellinen nimi

Mungpavun tai mungopavun tieteellinen nimi on Vigna radiata. Mungpavut ovat Intiasta kotoisin oleva palkokasvityyppi. Mungpapu on pieni, vihreä ja ovaalinmuotoinen, sisältä papu on keltainen. Mungopavusta on olemassa musta muoto, jota pidetään eri lajina. Mungpapuja käytetään usein aasialaisessa ja intialaisessa keittiössä, ja niitä voidaan syödä kokonaisina tai idätettyinä.

Mungpapu englanniksi

mungpapu englanniksi

Mungpapu, mungopapu on englanniksi mung bean. Mungpapuja viljellään mm Yhdysvalloissa ja Kiinassa. Mungpavut myydään kuivattuna ja niitä liotetaan vedessä ennen käyttöä. Mungopavusta on olemassa musta muoto, jota pidetään eri lajina.
Mungopavut ovat terveellinen ja herkullinen ainesosa ruokiin. Ne ovat hyvä proteiinin, kuitujen, vitamiinien ja kivennäisaineiden lähde. Mungopavut ovat myös vähäkalorisia ja vähärasvaisia. Ne ovat hyvä valinta ihmisille, jotka yrittävät laihtua tai hallita painoaan.

Mungpapu resepti

mungpapu reseptit

Mungpapuihin reseptejä on lukemattomia. Mungpavuista tehdään ruokia ympäri maailman ja erityisesti Intiassa ja ympäri Aasiaa. Mainitsemisen arvoisia reseptejä ovat esimerkiksi: Mungpapukeitto, mungopapusalaatti, mausteinen intialainen mungpapucurry, thaimaalainen vihreä curry mungpavuilla, malesialainen kookoscurry, kasvis-chili mungpavuilla, brasilialainen mustapapupata bataattien ja mungpapujen kera, marokkolainen linssimuhennos kasvisten ja mungopapujen kanssa, pakistanilainen Daal Masala pinaatin ja mungpapujen kanssa, mungitu-salaattivoileipä vuohenjuustolla, aasialainen salaatti seesami-inkiväärivinaigrettella, mungpapu-kulhoja mausteisella tahini-kastikkeella.

Mungpavun idut

mungpavun idut

Mungpavun idut ovat erittäin tervellisiä. Ne ovat varsinaisia vitamiinipakkauksia. Ne sisältävät myös hivenaineita ja entsyymejä. Kun idätetään syntyy C-vitamiinia, A-vitamiinia, E-vitamiinia, B-ryhmän vitamiineja ja K-vitamiinia. Lisäksi idätys aiheuttaa raudan, kaliumin, seleenin, natriumin, magnesiumin, kalsiumin ja sinkin muodostumisen tai vahvistumisen. Kun haluat idättää mungpapuja, tee näin: Mungpavut huuhdotaan aluksi, sen jälkeen ne laitetaan veteen. Liota mungpapuja vedessä yön yli. Huuhtele ja valuta pavut sitten ja laita ne lasipurkkiin tai astiaan. Peitä astian tai lasipurkin yläosa juustokankaalla, sideharsolla tai kahvisuodattimella, jotta ilma pääsee kiertämään, mutta lika ja roskat eivät pääse sinne. Aseta astia huoneenlämpöön, pimeään paikkaan ja tarkista se päivittäin. Huuhtele papuja pari kertaa päivässä. Muutaman päivän kuluttua, 3-5 vuorokautta, pavuista pitäisi näkyä pieniä versoja. Kun versot ovat noin 2,5 cm pituisia, ne ovat valmiita käytettäväksi. Huuhtele ituja huolellisesti ja nauti niitä salaateissa, ruokien joukossa, leivän päällä tai sellaisenaan terveellisenä välipalana. Säilytä ituja jääkaapissa ja syö mahdollisimman nopeasti kuitenkin alle viikossa.

Mungpapu kasvatus

Mungpapu kasvatus

Mungpapu on helppo kasvattaa eli idättää kotona tervelliseksi lisäksi ruokavalioon. Mungpavun iduista saa monia terveyshyötyjä. Idätä mungpapuja seuraavasti: Mungpapuja huuhdellaan ja sen jälkeen laitetaan yöksi liokomaan veteen. Pavut huuhdellaan ja valutetaan. Sitten mungpavut laitetaan lasipurkkiin tai astiaan itämään. Peitä astian tai lasipurkin yläosa juustokankaalla, sideharsolla tai kahvisuodattimella, jotta ilma pääsee kiertämään ja pystyt helposti kallistamaan purkin tai astian. Aseta astia huoneenlämpöön, pimeään paikkaan ja tarkista se päivittäin. Huuhtele papuja pari kertaa päivässä ja valuta vesi pois. Muutaman päivän kuluttua, 3-5 vuorokautta, pavuista pitäisi näkyä pieniä versoja. Kun versot ovat noin 2,5 cm pituisia, ne ovat valmiita käytettäväksi. Huuhtele ituja vielä ennen käyttöä ja nauti niitä salaateissa, ruokien joukossa, leivän päällä tai sellaisenaan terveellisenä välipalana. Säilytä ituja jääkaapissa ja syö mahdollisimman nopeasti kuitenkin alle viikossa.

Löydät lisää Kasvit & Hyvinvointi -aiheisia artikkeleita Vegefrendit.fi etusivulta tai yläpalkin valikosta