Idättäminen eli idätys
Idut (englanniksi sprouts) ovat kasvien pieniä versoja, joita kannattaa idättää kotona. Idätys on yksinkertaista ja nopeaa, saat itujen avulla huimasti terveellisiä aineita ruokavalioosi kun lisäät siihen idut. Idättäminen on sitä paitsi mielenkiintoista ja hauskaa. Kun idätät, sinulla on aina kotona jotain, jonka terveysvaikutukset ovat mahtavat. Idut ovat siis siemenistä, jyvistä, palkokasveista tai pähkinöistä kasvatettavia kasvien pieniä taimia, joita syödään. Niitä voi laittaa salaatteihin, leivälle, tortilloihin, pataruokien päälle, kastikkeisiin ja syödä sellaisenaan ravitsevana välipalana. Tässä artikkelissa tarkastellaan lähemmin itäneitä siemeniä, jyviä ja palkokasveja sekä niiden terveyshyötyjä.
Kun syöt ituja, saat tiivistetyn ravintoaineiden lähteen, joka voi edistää terveyttäsi monin tavoin, sanotaan. Asiasta ollaan monta mieltä, mutta täyttä totuutta asiasta ei ehkä ihan heti löydetäkään. Etenemme kuitenkin niin tässä artikkelissa, että kerromme itujen syömisen terveellisyydestä, itujen ravintoarvot ja mahdolliset terveysvaikutukset ja annamme yksityiskohtaiset ohjeet, itujen idättämiseen kotona. Annamme myös ohjeen olla idättämättä ituja, jos ei keittiösi, välineesi ja työskentelyprosessisi ole mahdollisimman puhdas, koska idättäminen vaatii harvinaisen hygieenistä ympäristöä ja työskentelyä. Jos ajattelet, että tämä on mahdollista, aloita itujen idättäminen jo tänään, varmasti kaapistasi löytyy jotain mikä itää. Lue eteenpäin, annamme sinulle kattavan listan syötävistä iduista ja versoista muiden muassa pähkinöistä ja vihanneksista. Idätys on kivaa, tule mukaan!
LUE MYÖS: Kvinoa, Hampunsiemen, Idätys
Mitä idut ovat?
Idut ovat erittäin ravitsevia kasvien pieniä versoja, ja ne ovat hyvä lisä mihin tahansa ruokavalioon.
Idut ovat siis itäneitä siemeniä, joita on liotettu vedessä ja joiden on annettu kasvaa muutaman päivän ajan. Idut sulavat erittäin hyvin ja ne ovat hyvä vitamiinien, kivennäisaineiden ja entsyymien lähde. Monet ihmiset syövät ituja mielellään raakana, salaateissa tai voileivän päällä. Ituja voi myös kypsentää, ja niitä käytetään usein monelaisissa paistoksissa tai lisukkeena.
On olemassa monia erilaisia kasvien siemeniä, joita voidaan idättää ruoaksi. Yleisiä ituja ovat esimerkiksi sinimailanen, retiisi, parsakaali ja papujen idut. jokaisesta siemenestä syntyy erilainen itu, jolla on oma ainutlaatuinen makunsa ja koostumuksensa. Idut ovat erinomainen tapa lisätä ruokavalioon lisää vitamiineja, kivennäisaineita ja entsyymejä. Ne ovat myös hyvin vähäkalorisia ja vähärasvaisia, mikä tekee niistä terveellisen valinnan painoa tarkkaileville.
Mitä idätys on?
Idätys on käytäntö, joka on saavuttanut suosiota jo kauan terveysharrastajien keskuudessa.
Itäneiden jyvien ja palkokasvien väitetään olevan ravintoainepitoisempia ja helpommin sulavia kuin itämättömät lajikkeet. Jotkut tutkimukset jopa ehdottavat, että ne voivat suojata tietyntyyppisiltä sairauksilta ja auttaa painonpudotuksessa.
Idättää voi kotona ihan tavallisessa astiankuivauskaapissa ja keittiön ikkunalaudalla. Idätykseen voi myös hankiia kauniita lasipurkkeja ja korkeita lasimaljakoita ja nauttia myös itujen ulkonäöstä.
Lue idätyksestä yleistietoa Wikipediasta.
Idut terveysvaikutukset
Idut ovat terveellisiä ja jotkin idut moninkertaisesti terveellisempiä kuin alkuperäinen idätettävä siemen.
Tutkimukset osoittavat, että tiettyjen siemenien, jyvien ja palkokasvien itäminen voi lisätä niiden antioksidantteja, aminohappoja ja B-vitamiineja. Idättämisen on myös osoitettu vähentävän antiravinteita, kuten fytiinihappoa, joka voi estää muiden tärkeiden vitamiinien ja kivennäisaineiden imeytymistä. idättämisestä on erilaisia mielipiteitä ja hyvinkin toistensa vastakohtia. Se kuitenkin on selvää, että ruokamyrkytyksen poissulkemiseksi on työskentely-ympäristön ja -prosessin oltava mahdollisimman hygieeninen kaikissa vaiheissaan.
Idut tai versot ovat erittäin ravintopitoisia ja jotkin niistä monta kertaa ravinteikkaampia kuin itse alkupäinen siemen tai papu. Idättämällä ituja saa terveellistä ja tuoretta ruokiin ympäri vuoden. Kun siemen on itänyt iduksi on esimerkiksi C-vitamiinin määrä moninkertaistunut. Myös entsyymit ja B-ryhmän vitamiinit lisääntyvät. Iduissa on runsaasti myös A-, E- ja D-vitamiineja.
Pähkinöiden idätys – terveysvaikutus
Vaikka jotkut lähteet väittävät, että pähkinöiden liottaminen ja itäminen lisää myös niiden ravintoainepitoisuutta ja vähentää fytaatteja, ei ole saatavilla tieteellistä näyttöä, joka tukisi pähkinöiden itämisen jälkeen tapahtuvaa ravitsemusparannusta. Yhdessä tutkimuksessa verrattiin kokonaisten ja hienonnettujen mantelien, hasselpähkinöiden, maapähkinöiden ja saksanpähkinöiden mineraali- ja fytaattipitoisuuksia. Pähkinät jaettiin 4 ryhmään: raa’at, liotettu suolaliuoksessa 4 tai 12 tuntia tai liotettu vedessä 12 tuntia. Tulokset osoittivat, että pähkinöiden liottaminen itse asiassa vähensi kivennäisaineiden kokonaispitoisuutta eikä muuttanut merkittävästi niiden fytaattipitoisuutta.
Lisäksi saatavilla olevat ravintotiedot raa’ista ja itäneistä saksanpähkinöistä eivät osoita merkittäviä eroja yleisessä ravintoainekoostumuksessa.
Idättäminen – Miten idätys tapahtuu?
On hämmästyttävää, mitä kaikkea voit kasvattaa omassa keittiössäsi vain pienellä määrällä vettä ja panostamalla vähän aikaa.
Idätyksessä alkuun tarvitset vain kulhon tai lasipurkin – vaihtoehtoisesti pelkän siivilän Katso yksityiskohtaiset ohjeet alempana. Muista kuitenkin, että itujen kanssa pitää olla varovainen mahdollisen ruokamyrkytyksen kanssa, koska välineiden ja ympäristön siisteyteen pitää kiinnittää erityistä huomiota, tämä varsinkin pähkinöiden kanssa.
HUOM! Raa’at idut on yhdistetty ruokaperäiseen sairausriskiin! Tämän riskin minimoimiseksi sinun on varmistettava, että idätät pähkinät – ja myös muut siemenet mahdollisimman steriilissä prosessissa ja ympäristössä. Jos et pysty tällaista järjestämään, niin pähkinöitä ei kannata idättää!
Idätettävät siemenet
Idut, minkä kasvien ituja voi syödä? Mitkä ovat sopivat idätettävät siemenet? Vaikka mitkä! Itämiskelpoisia siemeniä, joiden ituja voi siis syödä, on valtaisa määrä, parhaita ovat muun muassa pähkinät, viljat, tietyt pavut, herneet ja linssit.
Katso eteenpäin kattava lista syötävistä iduista ja versoista. Näissä siemenissä on runsaasti ravintoaineita, ja ne tarjoavat monenlaisia terveyshyötyjä. Lisäksi ne ovat suhteellisen helppoja kasvattaa, ja niitä voidaan korjata lyhyessä ajassa.
Miten kasvattaa ituja?
Syötävistä iduista myös sinimailanen, retiisi ja auringonkukan idut ovat kaikki erinomaisia vaihtoehtoja. Ne sisältävät vähän kaloreita mutta runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita, joten ne ovat täydellinen lisä terveelliseen ruokavalioon.
Monikaan ei tiedä, että on lukuisia pähkinöitä, joiden ituja ja versoja voi syödä. Listassamme on mahdollisimman kattavasti esitelty nämä pähkinät ja myös muut siemenet. Pienellä suunnittelulla voit kasvattaa herkullisen ja ravinteikkaan idutussadon.
Useimmat siemenet alkavat itää parhaiten, jos ne pidetään pimeässä, normaalissa huonelämpötilassa. Pienellä mielikuvituksella ja tutkimuksella saatat löytää paljon lisääkin idätettäviä vaihtoehtoja, mahdollisuudet ovat loputtomat. Aloita siis kasvattaminen!
Mungpavut idätys
Mungpapujen idättäminen on helppoa ja vaatii vain vähän aikaa ja vaivaa. Lue lisää mungpavuista täältä.
Liota papuja ensin vedessä yön yli. Huuhtele ja valuta pavut sitten ja laita ne lasipurkkiin tai astiaan. Peitä astian tai lasipurkin yläosa juustokankaalla, sideharsolla tai kahvisuodattimella, jotta ilma pääsee kiertämään, mutta lika ja roskat eivät pääse sinne. Aseta astia huoneenlämpöön, pimeään paikkaan ja tarkista se päivittäin. Huuhtele papuja pari kertaa päivässä. Muutaman päivän kuluttua, 3-5 vuorokautta, pavuista pitäisi näkyä pieniä versoja. Kun versot ovat noin 2,5 cm pituisia, ne ovat valmiita käytettäväksi. Huuhtele ituja huolellisesti ja nauti niitä salaateissa, ruokien joukossa, leivän päällä tai sellaisenaan terveellisenä välipalana. Säilytä ituja jääkaapissa ja syö mahdollisimman nopeasti kuitenkin alle viikossa.
Kikherneiden idätys [täydellinen versio)
- Kun olet liottanut kikherneet oikealla tavalla 6-8 tuntia ja sen jälkeen huuhdellut ne huolellisesti ja kaatanut liotusveden pois, voit nyt laittaa kikherneet idätykseen.
- Ota kookas lasipurkki ja laita kikherneet lasipurkkiin. Kikherneitä laitetaan lasipurkkiin vain noin neljäsosa purkin koosta.
- Ota sideharsokangas tai jokin vastaava puhdas “verkkomainen” kangas, jonka asetat narulla tai kumilangalla purkin suulle. Näin purkin voi huuhtomisen ja veden valuttamisen yhteydessä ja säilytyksen aikana kääntää ylösalaisin.
- Huuhtele idut joka päivä vedellä 2-3 kertaa. Laita ne pimeään aina huuhtelun jälkeen.
- Pidä purkki pimeässä, purkin suu loivasti alaspäin, esimerkiksi astiankuivauskaapin lautasosasto on hyvä tähän tarkoitukseen. Tämä pimeä vaihe kestää muutaman päivän, noin neljä päivää, kunnes ituja alkaa näkyä. Kun idut ovat sopivan (1-6 cm) mittaisia 4-5 päivän kuluttua voit asettaa purkin ikkunalaudalle, jotta idut vihertyvät.
- Kun vihreys on asettunut ituihin, ne siirretään jääkaappiin, josta niitä kannattaa heti alkaa popsia.
- Kikherneen idut pitää kiehauttaa ennen käyttöä.
- Idut kannattaa syödä alle viikossa.
Kikherne idätys [yksinkertainen versio)
Voit idättää kiherneitä ja muitakin siemeniä ja viljoja myös pelkässä keittiöstä löytyvässä siivilässä, lävikössä tai verkossa. Se on helppoa ja vaivatonta, idut pysyvät raikkaina. Huuhtelet ituja vain siivilässä veden alla ja siirrrät siivilän takaisin astiankuivauskaappiin. Kun olet liottanut kikherneet oikealla tavalla 6-8 tuntia ja sen jälkeen huuhdellut ne huolellisesti ja kaatanut liotusveden pois, voit laittaa kikherneet idätykseen astiankuivauskaappiin siivilässä. Huom! Kikherneen ituja suositellaan kiehautettavaksi ennen käyttöä.
Idätettävät pähkinät
Idätettyjen pähkinöiden valmistaminen kotona vaatii liotusvaiheen ja itämisen. Muista, että useimmat pähkinät eivät voi itää täysin, ja ne pysähtyvät liotusvaiheen jälkeen.
HUOM! Jos et kuitenkaan pysty luomaan hygieenistä työympäristöä kotona, on parasta olla tekemättä itäneitä pähkinöitä ja siemeniä itse ruokaperäisen sairastumisen riskin vuoksi.
Mantelien idätys
Voit tehdä täysin itäneitä manteleita kotona seuraavien vaiheiden avulla:
- Laita raa’at mantelit kulhoon, jossa on vettä noin 10 cm. Peitä puhtaalla keittiöpyyhkeellä ja anna liota 8–12 tuntia.
- Tyhjennä, huuhtele ja vaihda vesi muutaman kerran tänä aikana – kerran 3 tunnin välein.
- Tyhjennä vesi liotetuista manteleista siivilän avulla ja siirrä ne matalaan kulhoon, jossa on hengittävä kansi, jotta ilma pääsee vaihtumaan ja mantelit altistumaan ilmalle.
- Lisää muutama ruokalusikallinen vettä pitääksesi mantelit kosteana.
- Anna mantelien itää 3 päivää.
- Siirrä ne hengittävään astiaan jääkaappiin, jossa ne säilyvät 7 päivää. Vaihtoehtoisesti voit säilyttää niitä pakastimessa ja tuoda pöytään rapean huurteisina.
- Syö mantelit mahdollismman nopeasti.
Mitä pähkinöitä, viljoja, kasvin siemeniä, jyviä ja palkokasveja voit idättää kotona?
On olemassa lukuisia syötäviä kasvinversoja, jotka sopivat erinomaisesti salaattien, voileipien ja muiden ruokien lisukkeeksi.
Tässä on luettelo 41:sta syötävästä versosta tai idusta. Joukossa on pähkinöitä, herneitä ja muita palkokasveja, vihanneksia ja juureksia, viljoja ja muita siemeniä.
Syötävät idut – kattava 41 lista
Siemenet idätykseen:
- Manteli
- Cashewpähkinä
- Pistaasipähkinä
- Pekaanipähkinä
- Saksanpähkinä
- Hasselpähkinä
- Macadamiapähkinä
- Auringonkukansiemen
- Kurpitsansiemen
- Seesaminsiemen
- Maapähkinä
- Pellavansiemen
- Chia-siemen
- Kvinoa
- Hamppu
- Amarantti
- Tattari
- Ohra
- Kaura
- Ruis
- Speltti
- Vehnä
- Linssien idut
- Kikherneiden versot
- Mungpavun idut
- Soijapavun idut
- Sinimailasen idut
- Punajuuren versot
- Parsakaalin versot
- Ruusukaalin versot
- Kaalin versot
- Kukkakaalin versot
- Sellerin versot
- Apilan versot
- Fenkolin ituja
- Kaalin versot
- Salaatin versot
- Sinapin versot
- Herneen versot
- Retiisin versot
- Nauriin versot
Pienellä mielikuvituksella ja tutkimuksella saatat löytää paljon lisääkin idätettäviä vaihtoehtoja, mahdollisuudet ovat loputtomat. Aloita siis kasvattaminen!
Mitä siemeniä voi idättää?
Voiko seesaminsiemeniä idättää?
Miten idätetään?
Onko idut terveellisiä?
Mitä voi versottaa?
Herne idätys
Löydät lisää Kasvit & Hyvinvointi -aiheisia artikkeleita Vegefrendit.fi etusivulta tai yläpalkin valikoista