karpalo terveys

Karpalo terveys

Mitä vitamiineja ja ravintoaineita karpaloissa on? Karpalot ovat erinomainen C-vitamiinin, E-vitamiinin, mangaanin, kuparin ja ravintokuidun lähde. Ne sisältävät voimakkaita antioksidantteja, kuten kversetiiniä ja antosyaaneja, joilla on tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia. Lisäksi ne ovat vähäkalorisia mutta sisältävät runsaasti ravintoaineita, kuten kaliumia, magnesiumia, rautaa, sinkkiä, fosforia, B-vitamiineja (tiamiinia ja folaattia), riboflaviinia, niasiinia ja pantoteenihappoa. Lue lisää niin tiedät mitä karpalo tekee terveydellesi.

Karpalo ravintosisältö

100 g karpaloa sisältää

 • Energia 32 kcal
 • Rasva 0,1 g
  • Tyydyttynyt 0,1 g
  • Kertatyydyttymätön 0,1 g
  • Monityydyttymätön 0,1 g
 • Hiilihydraatti 4,6 g
  • Sokeri 4,5 g
 • Proteiini 0,4 g
 • Suola 0,0 g
 • Kuitu 3,5 g

Karpalo terveellisyys eli onko karpalo terveellistä?

Karpaloita on käytetty vuosisatojen ajan elintarvikkeena ja lääkkeenä. Ne ovat hyvä C- ja K-vitamiinin lähde, ja ne sisältävät antioksidantteja, jotka voivat auttaa suojaamaan sydänsairauksilta ja syövältä.

Karpalo on sydänterveellinen marja vegefrendit
Karpalo on sydänterveellinen marja

Karpalossa on C-vitamiinia 14 mg/100g. Lisäksi karpalo sisältää paljon antioksidantteina toimivia fenoliyhdisteitä. Karpalon on todettu vähentävän aivohalvauksien ja keuhko -ja mahasyövän sekä sepelvaltimotaudin riskiä. Kuten puolukka on myös karpalo täynnä antibioottisia yhdisteitä, jotka auttavat virtsarakkotulehdukseen sekä maha- ja suolistovaivoihin. Karpalossa on myös E-vitamiinia, A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia, C-vitamiinia, rautaa, flavonoideja ja muita fenolisia yhdisteitä, kuten tanniineja. Siemenet sisältävät myös terveydelle tärkeitä omega 3- ja omega 6 -rasvahappoja.

Karpalo terveyshyödyt

Karpalomehua on käytetty vuosisatojen ajan erilaisten vaivojen, kuten virtsatietulehdusten (UTI), iensairauksien (ientulehdus), mahahaavan ja ripulin hoitoon. Sitä on käytetty myös kolesterolitason ja verenpaineen alentamiseen. Tutkimuksissa on havaittu, että karpalomehun nauttiminen voi auttaa vähentämään sydän- ja verisuonitautien riskiä vähentämällä LDL (huono) kolesterolipitoisuutta ja lisäämällä HDL (hyvä) kolesterolipitoisuutta.

karpalo terveyshyödyt
Karpalo vahvistaa sinua

Lisäksi se auttaa vahvistamaan vastustuskykyä tarjoamalla tärkeitä vitamiineja, kuten A- ja C-vitamiineja, jotka auttavat torjumaan vilustumista ja flunssaa!

Mitä sairauksia karpalo ehkäisee?

Karpaloissa olevat voimakkaat antioksidantit voivat auttaa suojaamaan syöpäsolujen muodostumiselta elimistössä. Tutkimuksissa on havaittu, että säännöllinen nauttiminen voi vähentää tiettyjen syöpätyyppien, kuten rintasyövän, paksusuolen syövän ja jopa keuhkosyövän, riskiä. Lisäksi se auttaa ehkäisemään munuaiskiviä vähentämällä kalsiumoksalaattikiteiden määrää virtsassa, joka voi johtaa kivien muodostumiseen, jos sitä ei valvota. Säännöllinen nauttiminen voi myös vähentää Alzheimerin tautiin liittyviä oireita sen tulehdusta ehkäisevien ominaisuuksien ansiosta.

Mitä sairauksia karpalo ehkäisee vegefrendit
Karpaloja voi kuivata myös itse talven varalle

10 karpalon terveyshyötyä

 • Karpalot ovat hyvä C-vitamiinin lähde, joka on tärkeää vastustuskyvylle ja ihon terveydelle.
 • Karpaloissa on myös runsaasti polyfenoleja, jotka ovat voimakkaita antioksidantteja, jotka voivat auttaa suojaamaan soluja vaurioilta ja vähentämään kroonisten sairauksien, kuten syövän, riskiä.
 • Karpalot voivat myös edistää sydänterveyttä vähentämällä LDL (huono) kolesterolipitoisuutta ja lisäämällä HDL (hyvä) kolesterolipitoisuutta.
 • Karpalot sisältävät yhdisteitä, jotka voivat auttaa ehkäisemään virtsatieinfektioita estämällä bakteerien kasvua virtsarakossa.
 • Karpalot voivat olla tehokkaita myös muuntyyppisten infektioiden, kuten Helicobacter pylori -bakteerin aiheuttamien mahahaavojen, hoidossa.
 • Karpalot voivat auttaa parantamaan suoliston terveyttä edistämällä terveiden bakteerien kasvua suolistossa.
 • Karpalot voivat myös auttaa vähentämään tulehduksia koko kehossa ja suojaamaan rappeutuvilta sairauksilta, kuten niveltulehdukselta.
 • Karpalot voivat auttaa parantamaan kognitiivisia toimintoja ja muistia niiden korkean antioksidanttipitoisuuden ansiosta.
 • Karpalot voivat myös auttaa suojaamaan aivoja vapaiden radikaalien aiheuttamilta vaurioilta ja vähentää hermoston rappeutumissairauksien, kuten Alzheimerin taudin, riskiä.
 • Karpalot ovat vähäkalorinen ja kuitupitoinen ruoka-aine, joten ne ovat erinomainen valinta niille, jotka haluavat laihtua tai ylläpitää terveellistä painoa.

Johtopäätökset – Karpalo terveys

Karpalo on yksi superruoka-aine, joka kannattaa ehdottomasti lisätä ruokavalioon. Tämä hapokas marja ei ainoastaan maistu hyvältä, vaan se tarjoaa myös monia terveyshyötyjä aina vastustuskyvyn vahvistamisesta tiettyjen sairauksien, kuten syövän, ehkäisyyn. Mikset siis ottaisi tätä hämmästyttävää hedelmää osaksi päivittäistä rutiinia jo tänään? Et tule katumaan! Karpaloiden voimakas antioksidanttipitoisuus yhdistettynä moniin välttämättömiin vitamiineihin ja kivennäisaineisiin saa sinut tuntemaan olosi terveemmäksi kuin koskaan ennen. Aloita siis jo tänään lisäämällä karpaloa elämääsi – kehosi kiittää sinua myöhemmin!

Samankaltaiset artikkelit