Kikherne
Kikherne on palkokasvi, jota on syöty vuosisatojen ajan. Kikherneet sisältävät runsaasti kuitua ja proteiinia, sen lisäksi sillä on monia tunnettuja terveyshyötyjä. Tässä blogikirjoituksessa keskustelemme kikherneiden ravintoarvosta, niiden terveyshyödyistä ja muutamista resepteistä, joita voit tehdä niistä!
Mikä se on kikherne?
Kikherne eli Cicer arietinum on yksivuotinen palkokasvi, joka kasvaa 20-50 cm korkeaksi. Kasvi tuottaa pieniä, valkoisia, kupinmuotoisia kukkia, jotka muuttuvat palkoiksi, joissa kussakin on 4-12 kikhernettä.
Kikherneet ovat kotoisin Välimeren alueelta, ja niitä on viljelty tuhansia vuosia. Nykyään niitä viljellään monissa osissa maailmaa, kuten Intiassa, Pakistanissa ja Yhdysvalloissa.
Kikherneet ovat keskeinen ainesosa monissa suosituissa ruokalajeissa, kuten hummuksessa ja falafelissa. Niitä käytetään myös salaateissa, keitoissa ja pataruoissa. Kikherneet ovat hyvä kuitujen, raudan ja kasviproteiinin lähde. Niissä on vain vähän rasvaa ja kaloreita.
Kikherneen muita nimityksiä ovat chickpea, kahviherne, garbanzopapu, Bengalin gram, egyptiläinen herne, ceci, cece tai chana, tai Kabulin chana.
Kikherne historia
Kahvihernettä eli kikhernettä alettiin kasvattaa Lähi-Idässä jo neoliittisella kaudella ja pronssikaudella se oli jo levinnyt tärkeäksi viljhelykasviksi Kreikkaan ja Italiaan. Muinaisessa Roomassa se levisi kaikkialle, roomalaisen poliitikon Ciceron nimen uskotaan juontuvan kikherneestä (lat. Cicer).
Kikherne terveellisyys
Kikherneet ovat hyvä proteiinin, kuitujen ja vitamiinien lähde, ja ne on yhdistetty moniin terveysvaikutuksiin.
Kikherneiden syömisen on osoitettu alentavan kolesterolitasoja ja edistävän ruoansulatuskanavan terveyttä. Lisäksi tutkimukset ovat osoittaneet, että kikherneissä olevat antioksidantit voivat auttaa suojaamaan tietyiltä syöviltä. Kikherneet ovat erinomainen vitamiinien ja kivennäisaineiden, kuten raudan, folaattien, kalsiumin ja mangaanin, lähde.
Kikherneiden syöminen on yhdistetty veren kolesterolipitoisuuden alenemiseen ja verensokerin hallinnan paranemiseen. Kikherneet voivat myös auttaa suojaamaan sydänsairauksilta ja joiltakin syövän muodoilta. Lisäksi kikherneiden sisältämä kuitu voi edistää suoliston terveyttä ja auttaa ehkäisemään ummetusta. Kaiken kaikkiaan kikherneet ovat ravintorikas ruoka, joka tarjoaa lukuisia terveyshyötyjä.
Kikherne käsittely
Kuivatut kikherneet käsittely: huuhtelu – liotus yön yli 6 – 8 h. – keittäminen 45 – 75 min.
Kikherne liotus
Kikherneet liotetaan yön yli 6-8 h ja liotusvesi kaadetaan pois.
Kikherne keittäminen
Ruokavirasto suosittelee että kuivattuja kokonaisia kikherneitä keitetään 45–75 minuuttia. Älä heitä pois kikherneiden keitinlientä se on aquafabaa eli ihmelientä.
Kikherneitä myydään myös valmiina säilyketölkeissä. Säilyke-kikherneiden liemi eli aquafaba kannattaa käyttää ruuanlaitossa, sillä on monia käyttötarkoituksia.
Mitä on Aquafaba?
Aquafaba, on kikhernepurkissa oleva suolaliemi. Se kannattaa käyttää sillä se on hyvä ja monipuolinen lisä vegaanisessa ruoanlaitossa. Liemi sisältä runsaasti tärkkelystä ja toimii kuten kananmunanvalkuainen. Se vaahdottuu täydellisesti ja suo ihanan kuohkeutensa leivonnaisiin.
Kikherneiden lientä sanotaan siis aquafabaksi ja nykyään myös Ihmeliemeksi, se sopii käytettäväksi kuten kananmunan valkuainen, sillä on nimittäin samoja ominaisuuksia. Kikherneliemi sopii monenlaisiin vegaanisiin ruokavaihtoehtoihin korvaamaan kananmunan valkuaisen tai kananmunan valkuaisvaahdon. Aquafaballa voi tehdä esimerkiksi vegaanisia marenkeja, ja ne todellakin onnistuvat aivan samalla tavoin kuin valkuaisvaahdosta tehdyt ja ovat lisäksi paremman makuisia. Valmista itse marenkeja aquafaban, sokerin, sitruunamehun ja vaniljan kanssa. Muihinkin vegaanisiin leivonnaisiin niiden avulla syntyy haluttu kuohkeus ja muhkeus. Niillä voi tehdä myös vegaaniseen majoneesiin täyteläisyyttä, mieti runsasta Cesar-kastiketta tai valkosipulimajoneesia, nam!
Kikherneliemi on monikäyttöinen
Aquafaba, joka on kikherneen lientä, on vegaaniystävällinen vaihtoehto kananmunanvalkuaiselle. Sitä voidaan käyttää monissa resepteissä. Aquafabaa voidaan käyttää esimerkiksi sitovana aineena leivonnassa tai kananmunan korvikkeena esimerkiksi munakkaissa tai piiraissa. Lisäksi keitetyistä kikherneistä saatavasta vedestä voidaan valmistaa kikhernejauhoa, joka on gluteenitonta ja sopii erinomaisesti niille, joilla on ruokavalion rajoituksia. Aquafabasta voidaan myös valmistaa maidotonta jäätelöä tai tehdä suolaisia kastikkeita ja dippejä. Mitä tahansa tarvitsetkin ruoanlaittoon, kokeile aquafabaa!
Aquafaba itse tehty
Voit tehdä aquafabaa itse aivan hyvin. Ihmeliemen eli aquafaban ei tarvitse olla purkkiherneiden lientä. Eikä se ei siis ole kikherneiden liotuslientä (tietenkään :D),vaan kikherneiden keitinlientä. Kannattaa keittää kikherne liemi kokoon, eli keittää ja keittää kunnes se saostuu tarpeeksi, jotta siitä tulee mahdollismman vatkattavaa “valkuaista”.
Kikherneinen idättäminen
Kikherneiden idätys [täydellinen versio)
- Kun olet liottanut kikherneet oikealla tavalla 6-8 tuntia ja sen jälkeen huuhdellut ne huolellisesti ja kaatanut liotusveden pois, voit nyt laittaa kikherneet idätykseen.
- Ota kookas lasipurkki ja laita kikherneet lasipurkkiin. Kikherneitä laitetaan lasipurkkiin vain noin neljäsosa purkin koosta.
- Ota sideharsokangas tai jokin vastaava puhdas “verkkomainen” kangas, jonka asetat narulla tai kumilangalla purkin suulle. Näin purkin voi huuhtomisen ja veden valuttamisen yhteydessä ja säilytyksen aikana kääntää ylösalaisin.
- Huuhtele idut joka päivä vedellä 2-3 kertaa. Laita ne pimeään aina huuhtelun jälkeen.
- Pidä purkki pimeässä, purkin suu loivasti alaspäin, esimerkiksi astiankuivauskaapin lautasosasto on hyvä tähän tarkoitukseen. Tämä pimeä vaihe kestää muutaman päivän, noin neljä päivää, kunnes ituja alkaa näkyä. Kun idut ovat sopivan (1-6 cm) mittaisia 4-5 päivän kuluttua voit asettaa purkin ikkunalaudalle, jotta idut vihertyvät.
- Kun vihreys on asettunut ituihin, ne siirretään jääkaappiin, josta niitä kannattaa heti alkaa popsia.
- Kikherneen idut pitää kiehauttaa ennen käyttöä.
- Idut kannattaa syödä alle viikossa.
Kikherne idätys [yksinkertainen versio)
Voit idättää kiherneitä ja muitakin siemeniä ja viljoja myös pelkässä keittiöstä löytyvässä siivilässä, lävikössä tai verkossa. Se on helppoa ja vaivatonta, idut pysyvät raikkaina. Huuhtelet ituja vain siivilässä veden alla ja siirrrät siivilän takaisin astiankuivauskaappiin. Kun olet liottanut kikherneet oikealla tavalla 6-8 tuntia ja sen jälkeen huuhdellut ne huolellisesti ja kaatanut liotusveden pois, voit laittaa kikherneet idätykseen astiankuivauskaappiin siivilässä. Huom! Kikherneen ituja suositellaan kiehautettavaksi ennen käyttöä.
Kikherne – ruokalajeja
Kikherneitä käytetään erityisesti Välimeren ja Intian keittiössä. Kikherneet voidaan valmistaa monella eri tavalla, esimerkiksi paahdettuina, paistettuina tai dipiksi soseutettuina. Yksi suosituimmista tavoista nauttia kikherneitä on lisätä niitä keittoihin ja pataruokiin. Kikherneistä tehdään usein myös salaatteja ja riisiruokia. Suosituimpia kikherneistä valmistettuja ruokia ovat muun muassa hummus, falafel ja chana masala.
13 kikherne resepti vinkkiä
1. Paahdetut kikherneet
Täydellinen välipala tai lisuke, nämä paahdetut kikherneet ovat rapeita ja täynnä makua. Sekoita keitetyt kikherneet oliiviöljyyn ja suosikkimausteisiisi ja paahda ne esilämmitetyssä uunissa tai pannulla kullanruskeiksi.
2. Kikhernecurry
Tämä maukas curry valmistetaan kikherneistä, tomaateista ja aromaattisista mausteista. Tarjoa se riisin tai naan-leivän kera, niin saat täydellisen aterian.
3. Kikhernesalaatti
Tämä yksinkertainen salaatti on loistava tapa käyttää ylijääneet keitetyt kikherneet. Lisää vain pilkottuja kasviksia, haluamasi kastike ja valmista on!
4. Hummus
Hummus on klassinen dippi tai levite, joka valmistetaan soseutetuista kikherneistä ja tahinikastikkeesta. Tarjoile sitä pitaleivän tai kasvistikkujen kanssa dippailua varten.
5. Falafel
Nämä paistetut kikhernepallerot ovat loistava alkupala tai pääruoka. Tarjoile niitä pitataskuissa salaatin, tomaattien ja jogurttikastikkeen kanssa maukkaaksi voileiväksi.
6. Kikhernekeitto
Tämä ravitseva keitto sopii täydellisesti talviselle aterialle. Se on täynnä terveellisiä ainesosia, kuten kikherneitä, lehtikaalia ja kvinoa, ja sitä voi helposti muokata oman maun mukaan.
7. Paistetut kikhernepihvit
Nämä pihvien muotoiset paistokset ovat loistava lihaton vaihtoehto hampurilaispihveille tai kananuggeteille. Tarjoile ne täysjyvävehnäsämpylöiden välissä kaikkien lisukkeiden kanssa herkullisen aterian aikaansaamiseksi.
8. Kikhernejauhopannukakut
Nämä gluteenittomat pannukakut on valmistettu kikhernejauhoista, ja ne ovat loistava brunssivaihtoehto. Lisää niiden päälle tuoreita hedelmiä tai hilloa herkutteluksi!
9. Kikherne-vegaanipurilaiset
Jätä naudanliha pois ja kokeile sen sijaan näitä täyttäviä vegaanipurilaisia! Ne on valmistettu kikherneistä, kvinoasta ja runsaista kasviksista, ja ne miellyttävät varmasti kaikkia pöydässä istuvia.
10 .Paahdettu punajuurihummus
Tämä värikäs muunnelma klassisesta hummuksesta on valmistettu paahdetuista punajuurista ja kikherneistä, ja se sopii kauniiksi alkupalaksi tai välipalaksi, kun se tarjoillaan dippinä pitasipsien tai kasvistikkujen kanssa. Kikhernehummuksia voi tehdä monia erilaisia versiota, ne ovat myös kauniin värisiä ja niitä voi sekoitella keskenään raidoiksi ruokiin.
11 .Suklaahippu-kikherne-blondies
Et usko, että nämä täyteläiset blondiesit ovat itse asiassa hyväksi sinulle! Ne on valmistettu proteiinipitoisista kikherneistä ja koristeltu suklaalastuilla, ja ne ovat herkullinen jälkiruoka tai välipala
12 . Garbanzo Vegan Chili
Tämä täyteläinen ja runsas chili on valmistettu kahdesta eri palkokasvista mustapavusta ja kikherneestä, kvinoasta ja runsaista kasviksista kuten munakoisosta, paprikasta ja tomaatista, ja siitä syntyy täyteläinen ateria, joka varmasti miellyttää jopa kaikkein kovimpia lihansyöjiä keskuudessamme!
13 . Kikherneen itu-hummusleivät
Ihanat ja rapsakat kikherneen iduista ja maukkasta hummuksesta tehdyt illallisleivät viehättävät. Ne ovat lisäksi erittäin kauniita versoineen ja värikkäine hummuksineen. Hummuksesta voi tehdä punaisen version, vihreän version tai kirkkaan keltaisen version, tai vaikka kaikki kolme ja laittaa niitä raidoitukseksi leiville. Päälle muutamia ihania ituja.
Siinäpä se: 12 reseptiä, jotka osoittavat, miten herkullisia ja monipuolisia kikherneet voivat olla! Kokeile niitä seuraavan kerran, kun haluat jotain uutta ja jännittävää keittiössä.
Yhteenveto
Kikherneet ovat erinomainen kasvipohjaisen proteiinin lähde, ja ne ovat perusruokaa monissa keittiöissä ympäri maailmaa. Niitä käytetään esimerkiksi hummuksessa, curryissä, salaateissa, falafeleissa ja kikherneen liemi aquafaba on korvike kananmunan valkuaiselle esimerkiksi vegaanisessa leivonnassa. Kikherneet ovat myös hyvä kuitujen ja vitamiinien lähde, joten ne ovat ravinnepitoinen ruoka, josta kaikki voivat nauttia. Kun siis seuraavan kerran etsit herkullista ja terveellistä vaihtoehtoa seuraavalle ateriallesi, kokeile ehdottomasti kikherneitä!
Kikherneet ovat monipuolisia ja helppoja lisätä ruokavalioosi, joten ei ole mitään tekosyytä olla nauttimatta niiden monista eduista!
Usein kysyttyä
Mitä ruokaa voi tehdä Kikherneistä?
Kikherneistä voi tehdä monelaisia ruokia padoista, keitoista, kastikkeista ja salaateista aina leivonnaisiin asti. Monet ruuat, joissa kikherneet soseutetaan tai murskataan ovat myös suosittuja, kuten falafelit ja hummus. Lisäksi vegaanisten pihvien, pyöryköiden ja murekkeen toteuttaminen sujuu hyvin kikhernesoseesta. Kokeile tulista kikherne-kasvispataa, erilaisia leivänpäällistahnoja tehosekoittimessa, vegaanista hampurilaispihviä tai kikhernecurrya.
Onko kikherneet terveellisiä?
Kikherneet ovat erittäin terveellisiä. Niissä on runsaasti hyvää kasviproteiinia ja kuitua. Lisäksi ne ovat kivennäisaineiden ja antioksidanttien lähde. Kikherneet on yhdistetty moniin terveysvaikutuksiin. Kikherneiden syömisen on osoitettu alentavan kolesterolitasoja ja edistävän ruoansulatuskanavan terveyttä. Lisäksi tutkimukset ovat osoittaneet, että kikherneissä olevat antioksidantit voivat auttaa suojaamaan tietyiltä syövän muodoilta. Kikherneet ovat erinomainen vitamiinien ja kivennäisaineiden, kuten raudan, folaattien, kalsiumin ja mangaanin, lähde. Kikherneiden syöminen on yhdistetty veren kolesterolipitoisuuden alenemiseen ja verensokerin hallinnan paranemiseen. Kikherneet voivat myös auttaa suojaamaan sydänsairauksilta. Lisäksi kikherneiden sisältämä kuitu voi edistää suoliston terveyttä ja auttaa ehkäisemään ummetusta. Kaiken kaikkiaan kikherneet ovat ravintorikas ruoka, joka tarjoaa lukuisia terveyshyötyjä.
Kikherne liotus
Kikherneitä liotetaan 6 – 8 tuntia. Liotusvesi kaadetaan pois. Tämän jälkeen kikherneet keitetään 45 – 75 min.
Kikherne keittoaika?
Kikherneen keittoaika Ruokaviraston suosituksen mukaan on 45 – 75 minuuttia.
Kikherne idätys
Huom! Kikherneen ituja suositellaan kiehautettavaksi ennen käyttöä. Kikherneet voi idättää seuraavalla tavalla: Kun olet liottanut kikherneet oikealla tavalla 6-8 tuntia runsaassa vedessä (vettä 3-4 kertaa kikherneiden määrään nähden) ja sen jälkeen huuhdellut ne huolellisesti ja kaatanut liotusveden pois, voit nyt laittaa kikherneet idätykseen. Ota kookas lasipurkki ja laita kikherneet lasipurkkiin. Kikherneitä laitetaan lasipurkkiin vain noin neljäsosa purkin koosta. Ota sideharsokangas tai jokin vastaava puhdas “verkkomainen” kangas, jonka asetat narulla tai kumilangalla purkin suulle. Näin purkin voi huuhtomisen ja veden valuttamisen yhteydessä kääntää ylösalaisin. Huuhtele idut joka päivä vedellä kaksi tai kolme kertaa ja laita ne pimeään aina huuhtelun jälkeen. Pidä purkki pimeässä purkin suu loivasti alaspäin, esimerkiksi astiankuivauskaapin lautasosasto on hyvä tähän tarkoitukseen. Tämä pimeä vaihe kestää muutaman päivän, noin neljä päivää, kunnes ituja alkaa näkyä. Kun idut ovat sopivan (1-6 cm) mittaisia 4-5 päivän kuluttua voit asettaa purkin ikkunalaudalle, jotta idut vihertyvät. Kun vihreys on asettunut ituihin, ne siirretään jääkaappiin, josta niitä kannattaa heti alkaa popsia. Kikherneen idut pitää kiehauttaa ennen käyttöä. Ituja kannattaa kerran huuhtaista vielä ennen syömistä. Idut syödään alle viikossa.
Voiko kikherneitä paistaa?
Kikherneitä voi paistaa kunhan ne on ensin liotettu 6 – 8 tuntia ja sen jälkeen keitetty noin tunnin. Paistaessa kannattaa laitta pannulle öljyä ja mausteita kuten suolaa, chiliä, valkosipulia ja sipulia, myös tomaattimurskaa voi käyttää antamaan makua.
Voiko kikherneet pakastaa?
Keitetyt kikherneet voi pakastaa. Voit säilyttää niitä pakkasessa noin 4 – 6 kk.
Miten tehdään kikhernemuhennos?
Nopean kikhernemuhennoksen voit tehdä noin 20 minuutissa esimerkiksi seuraavalla tavalla. Säilöttyjä kikherneitä 2 purkkia, 1 iso sipuli, 1 iso paprika, 1/2 parsakaalin nuppuja tai paloja, kasvislientä, kurkumajauhetta, 4 valkosipulin kynttä murskattuna, savupaprikajauhetta, chilirouhetta, tölkki paseerattua tomaattia, yhden limen mehu, timjamia, basilikaa ja salviaa, yrtit joko kuivattuna tai tuoreena. Jos haluat muhennoksesta kermaisemman voit laittaa tilkkasen kookoskermaa. Laita ensin kovat kasvikset liemeen hautumaan vähäksi aikaa, sen jälkeen vasta kikherneet ja muut ainekset.
Miten kikherneitä voi käyttää?
Säilykekikherneitä voi käyttää sellaisenaan, mutta kuivattuja kikherneitä pitää ensin liottaa ja sitten vielä keittää ja vasta sitten ne ovatkäyttövalmiita ruokiin. Ne sopivat patoihin, keittoihin, salaatteihin curryyn, kastikkeisiin ja niistä voi tehdä tahnoja dippejä ja leivonnaisia. Myös vegaanisia pyöryköitä ja pihvejä voi valmistaa kiherneestä.
Löydät lisää Kasvit & Hyvinvointi -aiheisia artikkeleita Vegefrendit.fi etusivulta tai yläpalkin valikosta