puolukka metsämarja

Puolukka

Puolukka kasvaa viileässä ilmastossa matalakasvuisina varpuina ja se kuvaa hyvin suomalaista kansanluonnetta. Sen kanssa on vaikea tulla toimeen kun ei oikein tiedä mihin se sopii, se on rehellinen ja mehukas, mutta happamalla tavalla. Mutta mitä siitä voi valmistaa ja mihin ruokiin suomalainen puolukka sopii? Entä mitkä ovat puolukan ravintoarvot ja terveysvaikutukset? Otetaan selvää!  Tässä blogikirjoituksessa vastaamme kaikkiin kysymyksiisi näistä pienistä punaisista marjoista!

Mikä puolukka on?

Puolukka, Vaccinium vitis-idaea on 5–30 senttimetriä korkea ainavihanta kanervakasveihin kuuluva varpu, joka kasvaa laajalla alueella pohjoisella pallonpuoliskolla. Puolukka on kotoisin Pohjois-Euroopasta, Venäjältä ja Pohjois-Amerikasta. Puolukan lehdet ovat suipot kiiltävät ja vihreät. Lehdet ovat pienet, 10 – 25 mm mittaiset. Puolukka kukkii touko-kesäkuussa ja punainen syötävä pohjusmarja on kypsä syyskuussa. Puolukka viihtyy parhaiten kuivien kangasmetsien puolukkatyypin metsissä.

Mitä ovat puolukat
Puolukkaa kasvaa kaikkialla Suomessa

Puolukka on Suomen tärkein luonnonmarja

Puolukka on Suomen tärkein luonnonmarja. Vuosittainen puolukkasato on Suomessa huikea, noin 200-500 miljoonan kiloa vaihtelevasti. Sadosta poimitaan ainoastaan noin 100 miljoonaa kiloa, josta kaupalliseen käyttöön noin 5-10 miljoonaa kg.

Puolukan marja on pieni ja punainen, ja marjojen maku on hapan, ja se on suosittu monissa skandinaavisissa ruokalajeissa. Puolukan marjoja käytetään usein hilloissa, kastikkeissa ja jälkiruoissa. Sitä käytetään myös luonnollisena elintarvikeväriaineen lähteenä. Puolukan lehtiä käytetään joskus yrttiteessä.

Nämä kirpeät mutta herkulliset marjat ovat suomalaisen keittiön peruskamaa, ja niitä voi löytää hilloista, hyytelöistä, kastikkeista ja monista muista ruuista. Näitä rubiininpunaisia marjoja on perinteisesti käytetty lihan ja muiden suolaisten ruokien maustamiseen.

Puolukka kasvaa viileässä ilmastossa kuten Skandinaviassa, Siperiassa, Alaskassa ja Kanadassa. Ericaceae – kanervakasvien heimoon kuuluva varpukasvi, johon kuuluvat myös mustikat ja karpalot.

Lue lisää puolukasta Wikipediasta.

Puolukan kukka

Puolukan kukka on todella valkoinen, herkkä ja pieni kellomainen kukka, jossa on vaaleanpunaisen vivahteita. Läheltä katsottuna näkee että puolukan kukka on todella herkkä ja kaunis.

puolukan kukkia
Puolukan kukasta tulee lopulta itse marja

Puolukan kukkia voidaan nähdä kesä- ja heinäkuussa. Puolukan kukka on kooltaan 5-8 mm pituudeltaan ja kukkia on varressa monta. Puolukan kukat sijaitsevat varren päässä terttuina kuten sitten marjatkin syksyllä.

Puolukan lehti

Puolukan lehti on melko paksu, tummanvihreä ja vankka. Sen pinta on kiiltävä ja se kapenee kummassakin päässä. Puolukan lehdet ovat melko pienet, 10 – 25 mm mittaiset.

Puolukka kasvupaikka

Puolukka kasvaa yleensä kuivahkoissa kangasmetsissä, niin sanoituissa puolukkatyypin metsissä. Muita kasvupaikkojakin on kuten kalliot, korpimetsät, rämeet ja tunturit. Puolukka on siis monipuolisesti ja laajasti levittäytynyt Suomessa. Sitä voikin löytää melkein mistä tahansa varmimmin kuitenkin kangasmetsistä.

Puolukan poiminta

Puolukkaa voi hyvin poimia myös poimurilla, sillä se ei yhtään murskaannu poimittaessa. Ämpäri täyttyy myös nopeasti sormilla poimiessa, sillä tertun voi vetää kämmenellä varvusta👋

puolukan poimiminen puolukkasato
Kypsän puolukan poimintaa poimurilla

Puolukka aika

Puolukkaa voidaan poimia syys- ja lokakuussa, välillä jopa marraskuussa vielä Etelä-Suomessa varsinkin. Puolukka on satoisin luonnonmarjamme, ja sitä poimitaankin eniten sekä kotitalouksiin että elintarviketeollisuuteen. Puolukkaa on myös helppo poimia sekä käsin että poimurilla. Puolukka ei niin vain murskaannu kuten jotkin muut marjat saattavat tehdä.

Puolukan ravintosisältö

100 g puolukkaa sisältää

  • Energia 56 kcal
  • Rasva 0,7 g
    • Tyydyttynyt 0,1 g
    • Kertatyydyttymätön 0,0 g
    • Monityydyttymätön 0,3 g
  • Hiilihydraatti 8,9 g
    • Sokeri 8,2 g
  • Proteiini 0,5 g
  • Suola 0,0 g
  • Kuitu 2,6 g

Yhteenveto puolukasta

Yhteenvetona voidaan todeta, että puolukat ovat loistava antioksidanttien, vitamiinien ja kivennäisaineiden lähde. Niillä on monia terveyshyötyjä, kuten kroonisten sairauksien riskin vähentäminen. Lisäksi niissä on vähän sokeria ja kaloreita, joten ne ovat terveellinen valinta niille, jotka etsivät ravitsevaa välipalaa tai lisäystä ruokavalioonsa. Oletko kokeillut puolukoiden sisällyttämistä aterioihisi? Puolukka on kirpeä, herkullinen ja ravinteikas marja, jota voi nauttia monin tavoin.

Kun seuraavan kerran käyt ruokakaupassa, pidä siis silmällä puolukoita. Tämä kirpeä marja on suomalaisen keittiön peruskamaa ja tarjoaa runsaasti terveyshyötyjä. Runsaasti antioksidantteja, vitamiineja ja kivennäisaineita sisältävässä pienessä marjassa on suuri teho. Mikset siis lisäisi puolukkahilloa aamupaahtoleivän tai smoothien joukkoon? Saatat vain huomata olosi terveemmäksi ja energisemmäksi. Hilloista ja kastikkeista smoothieihin ja cocktaileihin, leivonnaisista patoihin on loputtomasti mahdollisuuksia nauttia tästä vähän aliarvostetusta marjastamme. Mikset siis kokeilisi puolukoita jonkin muun tilalle, saatat juuri löytää uuden suosikkisi.

Puolukka FAQ

Voiko puolukkaa syödä joka päivä?

Puolukkaa voi huoletta syödä joka päivä. Kaksi desilitraa on hyvä, ja enemmänkin voi syödä. Puolukalla on todettu olevan monia terveysvaikutuksia, joten sitä kannattaa todella syödä päivittäin.

Onko puolukka terveellistä?

Puolukka on todella terveellistä. Monet tutkimukset ovat osoittaneet puolukalla olevan tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia, tulehduksista esimerkkeinä esim. virtsatietulehdusten ja munuaistulehduksen ehkäsy. Puolukka sisältää runsaasti polyfenoleita, jotka alentavat sydän- ja verisuonisairauksien riskiä.

Mitä vitamiineja puolukka sisältää?

Puolukka sisältää paljon C- ja E-vitamiinia sekä kuitua. Lisäksi puolukassa on runsaasti mangaania ja kaliumia ja sitä suositellaan kohonneen verenpaineen hoitoon. Puolukassa on hyvin runsaasti polyfenolisia yhdisteitä jotka ehkäisevät sydän- ja verisuonisairauksia. Puolukan tulehduksia ehkäsievät ominaisuudet on tunnettu jo perinteisessä kansanlääkinnässä, ja nyt myös lääketieteellisesti todistettu, että puolukka auttaa matala-asteisten tulehdusten ehkäisemisessä ja hoidossa. Puolukka on hyvä myös painonhallinnassa ja lihavuuden haittojen ehkäisyssä. Puolukka nimittäin ehkäisee sisäelinten rasvan muodostusta ja huonon ruuan vaikutuksia.

Onko puolukka hyväksi vatsalle?

Puolukka on hyväksi vatsalle ja muullekin elimistölle, puolukka nimenomaan edistää vatsan, maksan ja sapen toimintaa.

Voiko puolukkaa syödä liikaa?

Puolukkaa tuskin voi syödä liikaa, ellei sitten ihan litratolkulla ala vetämään niitä. Varmasti kolme desilitraa riittää päivässä ja vähempikin. Terveyshyötyjen saamiseksi riittää todennäköisesti kaksi desilitraa.

Mikä on sianpuolukka (arctostaphylos uva ursi)?

Sianpuolukka eli kangassianpuolukka (arctostaphylos uva ursi) ei ole tutumman puolukan veroinen marja. Sianpuolukan marja on puolukan tapaan punainen, mutta suutuntumaltaan kuiva ja jauhoinen. Sianpuolukka ei ole sukua tavallaiselle puolukalle vaikka sen siihen saattaa sekoittaa. Rohdoskasvina sianpuollukka on puolukkaa merkittävämpi. Sianpuolukan marjat maistuvat monille elämille – varsinkin linnut kuljettavat lajin siemeniä uusille kasvupaikoille. Sianpuolukka kiinnostaa myös karhuja, jotka herätessään talviunesta, voit ensi töikseen hamuilla sianpuolukoita kankailta.

Löydät lisää Kasvit & Hyvinvointi -aiheisia artikkeleita Vegefrendit.fi etusivulta tai yläpalkin valikosta

Samankaltaiset artikkelit