Puolukka
Puolukka kasvaa viileässä ilmastossa matalakasvuisina varpuina ja se kuvaa hyvin suomalaista kansanluonnetta. Sen kanssa on vaikea tulla toimeen kun ei oikein tiedä mihin se sopii, se on rehellinen ja mehukas, mutta happamalla tavalla. Mutta mitä siitä voi valmistaa ja mihin ruokiin suomalainen puolukka sopii? Entä mitkä ovat puolukan ravintoarvot ja terveysvaikutukset? Otetaan selvää! Tässä blogikirjoituksessa vastaamme kaikkiin kysymyksiisi näistä pienistä punaisista marjoista!
LUE MYÖS: Puolukka, Mustikka, Vadelma, Karpalo, Mustaherukka, Mansikka, Karhunvatukka, Tyrni
Mikä puolukka on?
Puolukka, Vaccinium vitis-idaea on 5–30 senttimetriä korkea ainavihanta kanervakasveihin kuuluva varpu, joka kasvaa laajalla alueella pohjoisella pallonpuoliskolla. Puolukka on kotoisin Pohjois-Euroopasta, Venäjältä ja Pohjois-Amerikasta. Puolukan lehdet ovat suipot kiiltävät ja vihreät. Lehdet ovat pienet, 10 – 25 mm mittaiset. Puolukka kukkii touko-kesäkuussa ja punainen syötävä pohjusmarja on kypsä syyskuussa. Puolukka viihtyy parhaiten kuivien kangasmetsien puolukkatyypin metsissä.
Puolukka on Suomen tärkein luonnonmarja
Puolukka on Suomen tärkein luonnonmarja. Vuosittainen puolukkasato on Suomessa huikea, noin 200-500 miljoonan kiloa vaihtelevasti. Sadosta poimitaan ainoastaan noin 100 miljoonaa kiloa, josta kaupalliseen käyttöön noin 5-10 miljoonaa kg.
Puolukan marja on pieni ja punainen, ja marjojen maku on hapan, ja se on suosittu monissa skandinaavisissa ruokalajeissa. Puolukan marjoja käytetään usein hilloissa, kastikkeissa ja jälkiruoissa. Sitä käytetään myös luonnollisena elintarvikeväriaineen lähteenä. Puolukan lehtiä käytetään joskus yrttiteessä.
Nämä kirpeät mutta herkulliset marjat ovat suomalaisen keittiön peruskamaa, ja niitä voi löytää hilloista, hyytelöistä, kastikkeista ja monista muista ruuista. Näitä rubiininpunaisia marjoja on perinteisesti käytetty lihan ja muiden suolaisten ruokien maustamiseen.
Puolukka kasvaa viileässä ilmastossa kuten Skandinaviassa, Siperiassa, Alaskassa ja Kanadassa. Ericaceae – kanervakasvien heimoon kuuluva varpukasvi, johon kuuluvat myös mustikat ja karpalot.
Lue lisää puolukasta Wikipediasta.
Puolukan kukka
Puolukan kukka on todella valkoinen, herkkä ja pieni kellomainen kukka, jossa on vaaleanpunaisen vivahteita. Läheltä katsottuna näkee että puolukan kukka on todella herkkä ja kaunis.
Puolukan kukkia voidaan nähdä kesä- ja heinäkuussa. Puolukan kukka on kooltaan 5-8 mm pituudeltaan ja kukkia on varressa monta. Puolukan kukat sijaitsevat varren päässä terttuina kuten sitten marjatkin syksyllä.
Puolukan lehti
Puolukan lehti on melko paksu, tummanvihreä ja vankka. Sen pinta on kiiltävä ja se kapenee kummassakin päässä. Puolukan lehdet ovat melko pienet, 10 – 25 mm mittaiset.
Puolukka kasvupaikka
Puolukka kasvaa yleensä kuivahkoissa kangasmetsissä, niin sanoituissa puolukkatyypin metsissä. Muita kasvupaikkojakin on kuten kalliot, korpimetsät, rämeet ja tunturit. Puolukka on siis monipuolisesti ja laajasti levittäytynyt Suomessa. Sitä voikin löytää melkein mistä tahansa varmimmin kuitenkin kangasmetsistä.
Puolukan poiminta
Puolukkaa voi hyvin poimia myös poimurilla, sillä se ei yhtään murskaannu poimittaessa. Ämpäri täyttyy myös nopeasti sormilla poimiessa, sillä tertun voi vetää kämmenellä varvusta👋
Puolukka aika
Puolukkaa voidaan poimia syys- ja lokakuussa, välillä jopa marraskuussa vielä Etelä-Suomessa varsinkin. Puolukka on satoisin luonnonmarjamme, ja sitä poimitaankin eniten sekä kotitalouksiin että elintarviketeollisuuteen. Puolukkaa on myös helppo poimia sekä käsin että poimurilla. Puolukka ei niin vain murskaannu kuten jotkin muut marjat saattavat tehdä.
Yhteenveto puolukasta
Yhteenvetona voidaan todeta, että puolukat ovat loistava antioksidanttien, vitamiinien ja kivennäisaineiden lähde. Niillä on monia terveyshyötyjä, kuten kroonisten sairauksien riskin vähentäminen. Lisäksi niissä on vähän sokeria ja kaloreita, joten ne ovat terveellinen valinta niille, jotka etsivät ravitsevaa välipalaa tai lisäystä ruokavalioonsa. Oletko kokeillut puolukoiden sisällyttämistä aterioihisi? Puolukka on kirpeä, herkullinen ja ravinteikas marja, jota voi nauttia monin tavoin.
Kun seuraavan kerran käyt ruokakaupassa, pidä siis silmällä puolukoita. Tämä kirpeä marja on suomalaisen keittiön peruskamaa ja tarjoaa runsaasti terveyshyötyjä. Runsaasti antioksidantteja, vitamiineja ja kivennäisaineita sisältävässä pienessä marjassa on suuri teho. Mikset siis lisäisi puolukkahilloa aamupaahtoleivän tai smoothien joukkoon? Saatat vain huomata olosi terveemmäksi ja energisemmäksi. Hilloista ja kastikkeista smoothieihin ja cocktaileihin, leivonnaisista patoihin on loputtomasti mahdollisuuksia nauttia tästä vähän aliarvostetusta marjastamme. Mikset siis kokeilisi puolukoita jonkin muun tilalle, saatat juuri löytää uuden suosikkisi.
Puolukka FAQ
Voiko puolukkaa syödä joka päivä?
Onko puolukka terveellistä?
Mitä vitamiineja puolukka sisältää?
Onko puolukka hyväksi vatsalle?
Voiko puolukkaa syödä liikaa?
Mikä on sianpuolukka (arctostaphylos uva ursi)?
Löydät lisää Kasvit & Hyvinvointi -aiheisia artikkeleita Vegefrendit.fi etusivulta tai yläpalkin valikosta