Marja-aronia eli aronia
Marja-aronia, aronia, Aronia mitschurinii, on terveyspommi. Englanniksi chokeberry. Se on marja, jota et todennäköisesti syö, mutta pitäisi. Marja-aronia on monipuolinen supermarja, joka on helppo poimia. Sitä kasvaa monilla pihoilla ja yleensä pensaat ovat syksyisin täynnä isoja marjoja. Superfoodinakin tunnettu marja-aronia on terveysvaikutuksiltaan aivan omaa luokkaansa.
Mikä on marja-aronia?
Marja-aronia kuuluu aronioiden sukuun. Se on pensas, jota viljellään syötävien marjojensa takia. Aronian on todettu vaikuttavan tulehdusta ehkäisevästi, parantavan aivojen toimintaa ja muistia, auttavan verensokerin säätelyssä, suojaavan sydänsairauksilta ja syövältä, lisäävän energiatasoa ja paljon muuta!
Marja-aronian tieteellinen nimi tulee venäläiseltä kasvitieteilijältä Ivan Mitsurinilta, joka teki 1900-luvun alussa laajoja risteytyskokeita kehittääkseen uusia hyötykasveja. Marja-aronia on todennäköisesti hybridi, joka syntyi sukujenvälisessä risteytyksessä kotipihlajan kanssa.
Marja-aronian terveysvaikutukset
- Aronia laskee verenpainetta. Aronia estää sydän- ja verisuonisairauksia, laskee verenpainetta ja alentaa kolesterolia
- Aronia saattaa estää syöpää ja diabetesta.
- Aronia parantaa verisuoniston toimintaa. Tämän johdosta voi muistin ja aivojen toiminta voi parantua, ja näkökyky tehostua.
- Aronia ehkäisee virtsatieinfektioita tehokkaasti.
- Aronia vilkastuttaa aineenvaihduntaa. Ruuansulatus ja maksan toiminta tehostuvat.
- Aronia parantaa immuniteettia, tulehdukset ja haavat paranevat myös nopeammin.
- Aronia puhdistaa elimistöä eli sopii myös mukaan detox-kuuriin.
Marja-aronia viihtyy suomalaisilla pihoilla laajalti, mutta sen käyttö on vähäistä, monikaan ei tiedä, että tuota marjaa voi syödä saatika sitä, että se on huipputerveellinen. Mustikkaan verrattuna marja-aroniassa on noin viisi kertaa enemmän antioksidantteja, jotka estävät elimistön hapettumista. Antosyaani on antioksidantti, jota aroniassa on erityisen runsaasti ja juuri se antaa marjalle tuon tumman värin. Marja-aronia sisältää runsaasti C-vitamiinia, folaattia, mangaania, magnesiumia ja rautaa.
Aronian on todettu vaikuttavan tulehdusta ehkäisevästi, parantavan aivojen toimintaa ja muistia, auttavan verensokerin säätelyssä, suojaavan sydänsairauksilta ja syövältä, lisäävän energiatasoa ja paljon muuta! Aronian superterveellisyys johtuu nimenomaan antioksidanteista antosyaanista, peinidiinistä, delfinidiinistä, kversetiinistä, petunidiinistä ja malvidiinistä. Antosyani hidastaa solujen tuhoutumista ja tulehduksia ja se suojaa elimistöä ikääntymisen aiheuttamilta muutoksilta. Antosyaani vähentävää virtsatieinfektioiden riskiä ja parantaa ääreisverenkiertoa.
Marja-aronia – ulkonäkö – Miten tunnistaa marja-aronia?
Marja-aronia on hyvin esteettinen ja kuvauksellinen, syksyisin upeissa väreissä liekehtivä lehvästö ilahduttaa kauneudellaan monilla pihoilla ja kaupunkien puistoissa.
Aronia on helppo tunnistaa, yleensä pensaat ovat hyvinkasvavia ja kiitollisia viljeltäviä. Syksyisin ne leimuavat upean värisinä ja notkuvat suuria pulleita tumman violetteja, melkein mustia marjoja. Aronioita on Suomessa kaksi, koristearonia ja marja-aronia, mutta niiden sekoittaminen keskenään ei haittaa, koska kumpikin on syötävä.
Marja-aronia kasvaa 1–3 metrin korkuiseksi. Pensas kukkii keväällä, ja kukat ovat valkoiset. Marja-aronian kukat muistuttavat pihlajan kukkia ja ne kasvavat 1,5–6 senttimetriä leveässä kertohuiskilossa, jossa on 2–25 kukkaa. Lehdet aronialla ovat sahalaitaiset ja kiiltävät. Koristearonian marjat ovat pienempiä kuin marja-aronian, ja ne eivät ole myöskään aivan yhtä hyviä.
Miltä marja-aronia maistuu?
Aronia ei ole maultaan kaikkein helpoimmin lähestyttäviä. Suoraan pensaasta se maistuu harvoille.
Marja-aroniasta voi tehdä mm. muffineja, kakkuja, leipää, kiisseleitä, pikkuleipiä, hilloja ja mehuja. Jos haluaa ottaa kaiken irti sen terveellisyydestä, niin sitä voi syödä raakanakin esim. smoothien joukossa, jossa sen maku ei hallitse liikaa. Pakastettuna marja-aronian kitkeryys hieman laimenee.
Mitä valmistaa marja-aroniasta?
Marja-aroniasta voi tehdä esimerkiksi mehua, hilloa ja hyytelöä, mutta se on erittäin tehokasta smoothien joukossa, jossa se tietysti on vieläpä raakana. Pakastaminen vaikuttaa marja-aronioiden kitkeryyteen ja karvauteen laimentavasti, ja niitä kannattaakin laittaa pakkaseen talven varalle. Marja-aroniasta voi tehdä myös jälkiruokia ja piirakoita.
Marja-aronian viljely
Marja-aronia on kiitollinen kasvi, se viihtyy monenlaisilla kasvupaikoilla kunhan multa on suhteellisen vettä läpäisevää. Marjoja aronia tuottaa parhaiten aurinkoisella paikalla. Yksi pensas voi tuottaa satoa jopa 15-25 kiloa. Oksia kannattaa leikata noin 6-10 vuoden välein, jotta marja-sato pysyisi runsaana.
Usein kysyttyjä kysymyksiä marja-aroniasta
Onko marja-aronia terveellinen?
Miten käyttää marja-aroniaa?
Onko marja-aronia myrkyllinen?
Milloin marja-aronia on kypsä?
Löydät lisää Kasvit & Hyvinvointi -aiheisia artikkeleita Vegefrendit.fi etusivulta tai yläpalkin valikosta