kukkakaali Brassica oleracea var. botrytis

Kukkakaali

Kukkakaali on ristikukkainen vihannes, joka kuuluu kaalien sukuun. Se on vähäkalorinen, runsaskuituinen ja vitamiinipitoinen. Kukkakaali sisältää myös runsaasti kasviproteiinia, joten sitä syömällä saat monipuolistettua kasviproteiinin lähteitäsi. Tässä artikkelissa kerromme lisäksi vinkkejä kukkakaalin käyttöön erilaisissa ruokalajeissa.

Mikä on kukkakaali?

Kukkakaali kuuluu ristikukkaisten vihannesten heimoon ja on läheistä sukua parsakaalille, valkokaalille ja lehtikaalille. Se on väriltään valkoinen, vaaleanvihreä tai violetti ja sen pää on pienistä kukannupuista koostuva tiivis nykerö. Kukkakaali sisältää runsaasti erilaisia vitamiiniineja ja fytokemikaaleja, jotka voivat auttaa suojaamaan syövältä. Kypsennettynä kukkakaalia voi nauttia monissa eri ruokalajeissa perunamuusista ja riisistä pizzapohjaan ja tortilloihin. paahdettu kukkakaalikeitto, Kaikkien, jotka haluavat lisätä kasvistensa saantia, kannattaa ehdottomasti kokeilla kukkakaalia!

Kukkakaali ravintosisältö

100g kukkakaalia sisältää

 • Energiaa 104,6 kJ/25 kcal
 • Proteiinia 2 g
 • Hiilihydraattia 5,3 g
  • josta sokereita 2,7 g
 • Rasvaa 0,1 g
  • josta tyydyttynyttä 0,032 g
  • kertatyydyttymättömät rasvat 0,014 g
  • monityydyttymättömät rasvat 0,099 g
 • Ravintokuitua 2,5 g
 • Natriumia 30 mg
 • Kaliumia 303 mg

Ajatuksia kukkakaalin terveysvaikutuksista

Kaalit tunnetaan erityisesti terveyttä edistävistä ominaisuuksistaan, eikä kukkakaali ole poikkeus. Tutkimukset ovat osoittaneet, että kukkakaali voi auttaa suojaamaan tietyiltä syöpätyypeiltä, kuten munasarjasyöpää vastaan. Lisäksi kukkakaali sisältää sulforafaania, yhdistettä, jonka on osoitettu edistävän sydämen terveyttä vähentämällä tulehdusta ja puhdistamalla valtimoita.

Lisäksi kukkakaali on hyvä kuitulähde, joka voi edistää ruoansulatuskanavan terveyttä ja säädellä verensokeritasoja. Viimeisenä muttei vähäisimpänä tämä vihannes on myös täynnä vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten C-vitamiinia, K-vitamiinia ja folaattia. Jos siis etsit ravintorikasta ruokaa, joka voi tukea yleistä terveyttäsi, älä etsi kauempaa kuin kukkakaalia.

Miten kukkakaalia kasvatetaan?

Kukkakaali on suosittu vihannes, jota kasvatetaan ympäri maailmaa. Kukkakaalin viljely on vaikeampaa kuin muiden kaalilajikkeiden. Kukkakaalin viljely Suomessa aloitetaan useimmiten taimien esikasvatuksella. Kukkakaalin taimet on esikasvatetaan 12-20 asteen lämpötilassa 4-5 viikon ajan. Kun taimeen on kehittynyt neljä tai viisi kasvulehteä, niin se voidaan istuttaa avomaalle. Nopeakasvuisimmat lajikkeet ehtivät tuottaa hyvin satoa jopa suoraan avomaalle kylvettynä. Kukkakaali on herkkä tuhohyönteisille. Suomessa kukkakaali voidaan istuttaa aikaisin keväällä ja korjata loppukesästä tai alkusyksystä. Avain kukkakaalin menestyksekkääseen viljelyyn on se, että kasvit saavat runsaasti kosteutta ja ravinteita. Kukkakaali suosii viileää ilmastoa, sillä liian lämpimässä ilmastossa kukkakaali ei tuota kukintoja.

Kukkakaalin sadonkorjuu ja käsittely

Sadonkorjuun ajoitus on tärkeää. Kun kukkakaalin päät ovat valkoisia ja kiinteitä, ne ovat valmiita korjattaviksi. Sadonkorjuussa kasvi leikataan terävällä veitsellä irti juuresta, jotta kukinto ei vaurioidu. Kukkakaalia voi syödä raakana, keitettynä tai käyttää monissa eri resepteissä. Kasvatitpa kukkakaalia itse tai ostit sitä ruokakaupasta, tämä monipuolinen vihannes tuo varmasti makua ja ravintoa ruokavalioosi.

Miksi kukkakaalia olisi hyvä lisätä ruokavalioon

Kukkakaali on terveellinen ja herkullinen vihannes, jota voi nauttia monin eri tavoin. Tässä on vain muutamia syitä, miksi kukkakaali kannattaa lisätä ruokavalioosi:

01.Kukkakaali on täynnä ravintoaineita

Jo yksi kupillinen kukkakaalia sisältää yli 75 % päivittäisestä C-vitamiinin saantisuosituksesta sekä runsaasti B6-vitamiinia, folaattia ja kaliumia. Lisäksi kukkakaali on hyvä kuitulähde, joka on välttämätöntä terveelle ruoansulatuskanavalle.

02.Kukkakaali on vähäkalorinen

Yksi kupillinen kukkakaalia sisältää vain 25 kaloria, mikä tekee siitä erinomaisen valinnan painoa tarkkaileville.

03.Kukkakaali on monipuolinen

Kukkakaalia voi paahtaa, höyrystää, soseuttaa tai käyttää keitoissa ja pataruoissa. Sitä voi syödä myös raakana, joko osana salaattia tai terveellisenä välipalana.

9 kukkakaalipohjaista ruokaehdotusta ja reseptit

Kukkakaali on herkullinen ja monipuolinen ainesosa, jota voi käyttää monissa eri resepteissä. Tässä on 10 herkullista reseptiä, joissa kukkakaali on tärkein ainesosa:

 1. Paahdettu kukkakaalikeitto: Tämä kermainen keitto on täynnä makua ja sopii täydellisesti koleaan päivään.
 2. Kukkakaali-pizzapohja: Tämä terveellinen vaihtoehto perinteiselle pizzapohjalle on yhtä herkullinen ja jättää sinut tyytyväiseksi.
 3. Kukkakaaliriisi: Tämä viljaton versio riisistä on loistava tapa saada päivittäinen annos kasviksia.
 4. Kukkakaalisiivet: Nämä siivet ovat rapeita ja maukkaita, joten ne ovat täydellinen välipala pelipäivänä.
 5. Kukkakaali-paimenpiirakka: Tämä runsas piirakka on täynnä vihanneksia ja makua, joten se sopii täydelliseksi arki-illan ateriaksi.
 6. Kukkakaali ja paistettua riisiä: Tämä ruokalaji on täynnä terveellisiä ainesosia, ja siitä saa loistavan lisukkeen tai pääruoan.
 7. Kukkakaaligratiini: Tämä täyteläinen ja kermainen gratiini sopii loistavaksi lisäkkeeksi tai pääruoaksi.
 8. Kukkakaalikeitto parmesaanikrutongeilla: Tämä maukas keitto sopii täydellisesti talvipäivään.
 9. Paahdettu kukkakaali valkosipulikastikkeella: Tämä yksinkertainen mutta maukas ruokalaji sopii erinomaisesti lisukkeeksi tai pääruoaksi.

Yhteenveto kukkakaalista

Kukkakaali on suosittu vihannes, jota on vaivaton kasvattaa ympäri maailmaa. Se on täynnä ravintoaineita, kuten C-vitamiinia, B6-vitamiinia, folaattia ja kaliumia. Kukkakaali on vähäkalorinen ja monipuolinen, joten sitä voi nauttia monella eri tavalla. Jos haluat lisätä ruokavalioon ravinteikasta ja vähäkalorista vihannesta, niin kukkakaali on loistava valinta. Nauti siis tästä herkullisesta vihanneksesta – kehosi kiittää sinua!

Muista että ruokasuosituksissa suositellaan vihanneksia syötävän vähintään puoli kiloa päivässä.

Usein kysyttyä kukkakaalista

Voiko kukkakaalin lehdet syödä?

Kukkakaalin lehdet voi syödä ihan samalla tavalla kuin muutkin kukkakaali. Kukkakaalin lehdet ovat sekä herkullisia että ravinteikkaita. Lehdet ovat samalla tavalla miedon makuisia kuin kukkakaali, ja niitä voidaan käyttää salaateissa, piirakoissa, muhennoksissa, curryissä, keitoissa tai kasvisliemissä. Niitä voidaan myös paahtaa uunissa rapeiksi.

Voiko kukkakaalia paistaa pannulla?

Kukkakaalia voidaan paistaa pannulla samalla tavalla kuin mitä tahansa muutakin kaalia. Sen rakenne kypsyy helposti ja paistoaika vaihteee muutamasta minuutista 10 minuuttiin riippuen siitä minkä kokoiseksi kukkakaali on pilkottu.

Mitä kukkakaalista saa?

Tiesitkö, että jo 100 grammaa kukkakaalia syömällä voit kattaa 77 % päivittäisestä C-vitamiinin tarpeestasi? Lisäksi saat 20 prosenttia suositellusta K-vitamiinin päiväannoksesta, vähintään 10 prosenttia B6-vitamiinista ja folaatista sekä pienempiä määriä muita tärkeitä vitamiineja, kivennäisaineita ja hivenaineita.

Kuinka paljon proteiinia sisältää 100g kukkakaalia?

100g kukkakkaalia sisältää proteiinia 2g, joten se on hyvä kasviproteiinin lähde. Kukkakaalilla ei voi täyttää päivittäistä proteiinin tarvetta, mutta sen avulla voi monipuolistaa proteiinin lähteitään. Esimerkiksi 100g parsakaalia, 100g kukkakaalia ja 100g tofua sisältävät yhteensä on 25g proteiinia, ei paha👋

Kukkakaali Wikipedia

Lue lisää kukkakaali wikipedia tai alta.

Löydät lisää Kasvit & Hyvinvointi -aiheisia artikkeleita Vegefrendit.fi etusivulta tai yläpalkin valikosta

Samankaltaiset artikkelit