Vegaaninen salami

Vegaaninen salami

Vegaaninen salami on uskomaton tuote, vegaaninen salamimakkara ja jopa pepperonimakkara. Käsittämättömän herkullista ja erehdyttävästi oikean salamin makuista, rakenne ja ulkonäkökin muistuttavat aivan salamimakkaraa. Miten ihmeessä tämä on mahdollista? Onko tällaisia tuotteita todellakin vegeversioina? Kyllä löytyy vuonna 2022! Lue eteenpäin niin yllätyt! Saat myös infoa siitä miten käyttää kasvis salamia ruuanlaitossa ja millaisia herkkuja siitä voi valmistaa.

Vegaaninen salami – Mikä se on?

Vegaaniset salamit tehdään yleensä seitanista. Seitan itsessään on vehnägluteenista valmistettu vegaaninen, runsasproteiininen ruoka-aine, jota käytetään lihankorvikkeena, mutta lisäksi monella muulla tavalla ruokien joukossa. Se muistuttaa rakenteeltaan lihaa, sillä siihen on saatu sitkeä rakenne vaivaamalla. Seitan tehdään vehnän gluteenista eli vehnäproteiinista. Itä- ja Kaakkois-Aasiassa seitania käytetään yleisesti ruuanlaitossa ja Kiinassa seitania on tehty jo yli tuhat vuotta sitten. Englanniksi kasvis salami on vegan salami ja seitan on seitan. Lue lisää seitanista täältä.

vegaaninen salami mika se on
Vegaaninen “kestomakkara, metwursti” on aidon makuista

Vegaanisalami sai ensimmäisen kerran suosiota lihavaihtoehtona 2000-luvun alussa, kun yhä useammat ihmiset alkoivat etsiä tapoja vähentää eläintuotteiden käyttöä. Seitansalamin suosio on kuitenkin kasvanut räjähdysmäisesti viime vuosina, kun veganismista ja vegetarismista on tullut valtavirtaa.

Nykyään vegaanista salamia löytyy useimmista suurimmista ruokamarketeista sekä monista vegaaneille ja kasvissyöjille suunnatuista erikoisliikkeistä. Vegesalamia voit perusseitanista hyvin tehdä itsekin. Ohjeet seitanin valmistamiseen löytyvät täältä. Vegaani salamia voi käyttää pitkälti samalla tavalla kuin perinteistä lihamakkaraa. Sitä voidaan viipaloida ja syödä yksinään kylmänä voileipälihana tai lisätä pizzoihin, pastaruokiin, pataruokiin ja muihin ruokalajeihin lisämaun ja proteiinin saamiseksi. Lue lisää parhaista kasvispizzan täytteistä täältä.

pasta vegaaninen salami
Kokeile erilaisiin pastaruokiin ja -vuokiin vegesalamia

Vegesalami tehdään samasta raaka-aineesta kuin varsinainen seitan, mutta salamimakkaran valmistaminen on tietysti paljon tarkempi, vaativampi ja monivaiheisempi prosessi. Voit ajatella vegaanista seitansalamia tai wurstia artesaaniruokana, joka on yhtä kultivoitunutta kuin hienoimmissa ravintoloissa myytävät À la carte -ruuat, ja mikä parasta, saat sen kaupasta ja se on vegaaninen ruoka, jonka kaltaista ei ole toista.

Vegaaninen salami – Reseptit

Enpä olisi uskonut ennen kuin eka kertaa maistoin vegaanista salamia, että se voi mitenkään maistua sellaiselta, miltä se maistui. Nimittäin salamilta, ihan oikeasti! Mausteetkin olivat kohdillaan, sopiva muttei liiallinen rasvaisuus oli paikallaan, suolaa oli riittävästi muttei liikaa, yllättävää oli vielä se, miten salamilta se näyttää ja tuntuu suussa. Eroa ei yhtään huomaa.

vegaani salami reseptit
Bataattiwokki – Testaa vegaanista salamia bataatti-kasvispannussa

Vegaanisista makkaroista salami on kaikkein mausteisin ja eniten lihaa muistuttava. Se on sitäpaitsi herkullisen kaunis tapaksiin tai antipasto -lautaselle, mutta lisäksi vielä voileipäkakun koristeeksi ja salaattien runsauttajaksi. Se sopii monenlaisiin resepteihin, pizzoihin, leipiin, uuniruokiin, pastoihin, risottoihin, patoihin, laatikkoruokiin, kiusauksiin ja wokeissa se antaa täyteläisen lihaisuuden ja makujen runsauden. Lisäksi se on oivaa täytettä kasviksiin kuten paprikoihin, munakoisoihin ja kesäkurpitsoihin.

täytetyt paprikat kasvis salami
Maukasta täytettä paprikoihin kasvissalamilla, maissilla, tomaatilla ja sipulilla

20 reseptiä vegaani salamista

 • Herkkusienipaistos vegesalamilla
 • Lämpimät voileivät
 • Lasagne
 • Tacot ja burritot vegesalmilla, kasviksilla ja quacamolella
 • Pizza
 • Kasviswokki
 • Perunasalamikiusaus
 • Salamirisotto
 • Pasta
 • Kasvissalamilla ja sipulilla täyteyt paprikat
 • Pastasalamisalaatti
 • Meksikonpata
 • Chili sin carne
 • Täytetyt herkkusienet
 • Kasvis-vegesalami-vartaat grillissä
 • Perinteinen pyttipannu
 • Bataatti-kasvispannu
 • Salami-kasvis-oliivipiirakka
 • Chilijuuresvuoka uunissa
 • Kesäkurpitsa-kukkakaalivuoka vegaanisalamilla
vegaaninen salami reseptit täytetyt herkkusienet
Täytetyt herkkusienet vegaanisalamilla, sipulilla ja paprikalla

Vegaanisen salamin hiilijalanjälki verrattuna lihasalamiin per 1 kg

Lihasalami on niin passé, mennen talven lumia ja maapallon kannalta ajateltuna hölmöläisen teko, vegaanisen salamin hiilijalanjälki on aivan toisenlainen kuin minkään lihasalamin.

Suomessa myytäviä vegaanisia salameja

Santun Seitan Vegvursti

Santun Seitanin vege tuotteet ovat Juhlakinkku, Vegekebab ja Vegvursti, vegaaninen salamimakkara Original ja Pepper. Kaikki seitanpohjaisia huolella suunniteltuja ja valmistettuja suomalaisia herkkutuotteita.

Vegaaninen salami Santun seitan
Santun seitanilta on tarjolla kaksi Vegvurstia

Santun Seitan on yksi vegaanisten salamien edelläkävijä Suomessa ja valmistaa kahta vegaanista salamituotetta Vegvursti Original ja Pepper, kummatkin ovat seitanista eli vehnäproteiinista valmistettuja. Santun Seitan Vegvursti on kasviproteiinipitoinen salamityylinen vegemakkara, joka imitoi täydellisesti aitoa salamia ja on aivan omaa luokkaansa vegaanisten makkaroiden joukossa. Original on miedompi ja Pepper versiossa on tulisuutta ja luonnetta.

Vegvurstit sopivat täydellisesti vegaaniseen pizzaan, lämpimiin leipiin tai vaikka aamiaiselle leivän päälle kahvin kera. Myös illanistujaisiin Vegvurstista saa oivia cocktailpaloja ja pikkuisten ruisleipästen täytteitä. Santun Seitanin Vegvursti Pepper on vegaaninen salamimakkara, joka on hieman väkevämpi vaihtoehto kuin Original versio makkarasta. Lue lisää tuotteista Santun seitanin sivuilta.

Wheaty salami

Wheaty on saksalais-suomalainen yritys joka valmistaa niin ikään seitanista tehtyä salamia, joka on valmiiksi siivutettu seitanleike.

VeganDeli Salami rustica

VeganDeli merkiltä on tarjolla salami, joka on miedompi salami ja sopii hyvin leivälle. Se on niin ikään valmistettu vehnägluteenista eli on myös seitanmakkara. VeganDeli on ruotsalaisen yrityksen merkki.

Amala Salami Extra savustettu makkara

Liettualaiselta Amala -merkiltä vaihtoehto vegesalamista. Amala on myös seitanista tehty.

Vegaani salami – Kasvipohjaisten makkaroiden aatelia

Lihankorvikkeena salamista tekee onnistunutta erityisesti se, että sen maku, rakenne ja ulkonäkö ovat kaikki tasapainossa ja muistuttavat lihaa. Se on täydellinen vaihtoehto lihanhimoon vegaanille ja myös paatuneelle lihansyöjälle. Kasvisruoka ei ole koskaan maistunut tällaiselta, miltä vegaaniset salamit maistuu. Erilaisissa vegaanisissa resepteissä kuten uuniruuissa, pastoissa, risotoissa ja wokeissa ne edustavat upeasti kasviproteiinia sekä antavat täyteläisen lihaisuuden ja makujen runsauden. Salamit sopivat lisäksi arkiruokaan tuomaan uudenlaista potkua.

vegaaninen salami on kasviproteiinipitoinen makkara
Kokeile arkisiin kiusauksiin vegesalamia perunan, sipulin ja papujen ohelle

Harhauta lihansyöjää – Vegesalami maistuu myös karnivorille

Kannustan harhauttamaan liharuuan puolestapuhujaa.

harhauta lihansyöjää vegaanisella salamilla
Kannustan lämpimästi harhauttamaan vannoutunutta lihansyöjää

Pienenä jekkuna voisit kokeilla harhauttaa paatunutta lihansyöjää tai paatoksellista liharuuan puolestapuhujaa tarjoamalla hänelle esimerkiksi vegaanista salamipizzaa tai salamipastaa. On hyvin mahdollista, että hänen oma makuaistinsa harhautuu rakastamaan vegaanista lihankaltaista salamimakkaraa, eikä poloinen huomaa eroa lihaan laisinkaan.

Lapsuusmuistojen salamivoileipä

Itse kuulun ihmisiin, joille lapsuudesta ovat mieleen jääneet voileivät, erityisesti salamivoileivät. Nyt kasvisruokaan jo kauan sitten siirtyneenä aikuisena lapsuus palasi mieleen kun vegaanisia salameja alkoi ilmestyä markkinoille. Sillä salamit olivat todella ensimmäisiä vegaanisia tuotteita, joista tulivat lapsuusajat mieleen.

lapsuuden salamivoileipä nyt vegaanisena
Lapsuusmuistojen salamivoileivän saa nyt vegaanisena

Kaakaomuki talvi-iltana kädessä ja toisessa kädessä salamivoileipä. Se sitten jäi muistoihin siirtyessä vegaaniksi, mutta NYT! Nyt se on tullut takaisin. Ja tässä on se hyvä puoli, että näitä salamivoileipiä on mahdollista syödä hyvällä mielellä, kun tietää, että voileivän takia kukaan ei ole joutunut kärsimään.

Vegaaninen salami on paras leivänpäällys

Aamukahvilla, välipalaksi tai vieraille tarjottuna kahvin kanssa maistuu vegesalami leivällä aivan kuten lihaa sisältävä edeltäjänsä salamimakkara. Kasvis salami on tätä päivää, sen hiilijalanjälki on aivan erilainen kuin naudan-, sian- tai hevosen lihasta tehty salamityylinen makkara. Tee myös lämpimiä voileipiä tai täytettyjä patonkeja.

vegaani salami on paras leivänpäällys
Tee täytettyjä leipiä tai lämpimiä leipiä tarjolle vieraille

Vegaanista salamia cocktailpaloiksi etkoille

Kokeile etkoilla tai jatkoilla ihastuttaa vieraita kasvis salamilla. Tee esimerkiksi niitä pieniä cocktailaploja, joissa on tikun nokassa salamipala ja oliivi tai salamipala ja vegejuusto tai tarjoile pieniä leipäsiä, pizzanpaloja taikka piiraita vegesalamista. Mausta ne yrteillä ja juustolla tai vegejuustolla. Myös Texmex tarjoilussa lihan tilalla kannattaa käyttää vegaanista salamia. Lue texmex ruuasta enemmän täällä.

Miten saa lapset syömään kasvisruokaa?

Lapsille pelkän kasvisruuan laittaminen saattaa olla vähän niin ja näin, jos eivät ole tottuneet siihen ihan pienestä pitäen. Välillä ei syödä ollenkaan, jos on pelkkiä vihanneksia tai muita kasvikunnan aineksia. Lapset voi kuitenkin saada houkuttumaan ja koukuttumaan kasvisruokaan herkullisella lihamaisella vegesalamilla. Lisää salamia milloin mihinkin, niin taatusti muuttuu niin lasten kuin lihansyöjänkin makumieltymykset.

miten saa lapset syomaan kasvisruokaa 1
Kyllä lapsillekin maistuu spaghetti ketsupilla, kasviksilla ja seitanwurstilla

Muita vinkkejä kasvisruuan maistumiseen erityiseltä vegesalamin lisäksi on se, kun ajattelee ja suunnittelee enemmän mausteita ja lisää reilummin niitä ruokaan tai vaihtoehtoisesti mausteet voi laittaa pöydälle valmiiksi, jotta jokainen saa tarvittaessa vahvistaa makua. Erityisesti vegaaniset majoneesit, maustekastikkeet ja maustetut öljyt tuovat vegaaniruokiin lisää ruokaisuutta ja makuja. Tuoreita yrttejä kannattaa aina pitää kotona, jos vain mahdollista. Lisäksi siemenillä ja pähkinöillä kannattaa tuoda uutta makua kasvislautaselle. Ohessa paras vegaaninen salamipizza.

Paras vegaaninen salamipizza

paras vegaaninen pizza
Pannulla Pizza Alta -pizzapohja napolilaiseen tyyliin

Napolinlahden vege salamipizza

Pizzapohja

Ainekset:

 • 600 ml kädenlämpöistä vettä
 • 7 dl jauhoja, tyyppi hienojakoinen pizzajauho – 00
 • 2,5 ruokalusikallista (25 grammaa) tuorehiivaa tai 3 teelusikallista (7-8 grammaa) kuivahiivaa
 • 6 ruokalusikallista ekstra-neitsytoliiviöljyä
 • 2 tl suolaa
 • 0,5 tl sokeria

Pizzan täyte / päällys

 • Oman valinnan mukaan seitansalamia siivuina
 • Mozzarrellajuustoa
 • Pieniä tomaatteja tai kirsikkatomaatteja siivuina
 • Oreganoa
 • Chiliä
 • Mustapippuria
 • Tuoretta rucolaa
 • Päälle vielä väkevämpää juustoa (pecorino lastuja, gorgonzola paloja tai parmesan raaste) tai vegaanista vastaavaa

Sekoita hiiva kädenlämpöisen veden joukkoon. Aseta jauhot tulivuoren, mieluiten Vesuviuksen, muotoiseksi keoksi pöydälle.

Kaada hiivan ja lämpimän veden seos ja muut ainekset tulivuoren “kraatteriin”. Sekoita, sekoita eli vaivaa kaikkea 10-15 minuuttia, kunnes taikina on sileää ja joustavaa. Taikinan pinnan kuuluu olla jauhotettu.

Voitele kulho oliiviöljyllä ja laita taikina sinne kohoamaan, kääntele taikinna, jotta se öljyyntyy kaikkialta. Peitä kulho keittiöpyyhkeellä ja laita taikina lepoon vähintään neljäksi tunniksi.

Esilämmitä uuni noin 200 °C. Kaada taikina pois kulhosta jauhotetulle pinnalle. Lyö se alas kuplien vähentämiseksi. Jaa taikina puoliksi ja anna levätä muutama minuutti.

Tiedät itse kuinka paksusta pohjasta pidät. Jos haluat perinteisen napolilaistyylisen paksumman pohjan, on se Pizza Alta. Jos taas preferoit ohutta ja rapeaa on pitsapohja Pizza Bassa, joka on roomalaistyylinen. Muista että pizzapohja turpoaa jonkin verran paistettaessa.

Siirrä taikina öljyttyyn pizzavuokaan, pannuun, pitsakivelle tai uunipellille.

Jos haluat vaalean pizzan sekoita kastike vain oliiviöljystä ja mausteista, jos haluat punaisen pizzan teet sen kastikkeen tomaattiin pohjautuen. Sitten vain latomaan päällisiä. Mausteet pitkälti oman mielen mukaisia. Mitä sinä haluat pizzassa olevan. Itse laitan valkosipulia, oreganoa, suolaa, mustapippuria, chiliä ja vielä rucolaa. Huomioi suolaa saa aina lisää, mutta sitä ei saa pois. Tuoreet yrtit tuovat aivan erityisen säväyksen pizzaan ja ne laitetaan päälle vasta paistamisen jälkeen.

Siivuta vegaanisalami terävällä veitsellä tai avaa valmiiksi siivutettujen paketti. Muista laittaa tarpeeksi salamisiivuja pitsaan.

Huom! Napolilaispizzaan kuuluu Bufala Mozzarellaa ja tuoreita tomaatteja, mutta ihan tavallinenkin mozzarellajuusto käy. Jos pidät voimakkaista mauista raasta tai paloittele vahvaa maukasta juustoa päälle kuten Gorgonzola, Provolone tai Pecorino. Kun olet juuston tiputellut, paista pizza. Lopuksi paiston jälkeen, lisää revityt tuoreet yrtit oregano ja rucola, jos pidät niiden mausta.

Paista pizza uunin tehosta riippuen, itsepä uunisi tunnet. Oma uunini on erittäin tehokas siinä riittää hieman alle 200 astetta pizzan paistamiseen.

Vegaaninen salami yhteenveto

Salamimakkara on vegaanimakkaroiden joukossa ihan erityinen tuote, joka muistuttaa erehdyttävästi lihaa ja toimii lihankorvikkeena proteiinipitoisuutensa ansiosta.

Salamit vegaanisina käyvät pizzaan, leipiin, ruokien joukkoon, kuten patoihin, kiusauksiin ja pastaan, bileiltoihin, grillikesteihin ja vieraille tarjottavaksi kahvipöytään.

Kasvis salamimakkarat sopivat siis monenlaisiin ruokiin sekä perinteisiin että aivan uudenlaisiin makumaailmoihin. Tuotamme jatkossa monipuolisesti reseptejä, joissa raaka-aineena on vegaaniset salamit.

Parhaat kasvispizza täytteet

parhaat kasvispizza täytteet

Parhaat kasvispizzan täytteet ovat seitanista tehty vegaaninen salami, parsakaalin pienet palat, sipuli, valkosipuli, tuoreet yrtit kuten rucola ja oregano. Täytteistä ollaan toki monta mieltä ja muita hyviä täytteitä ovat esimerkiksi paprika, kanttarelli, musta torvisieni, suppilovahvero tai herkkusieni, myös parsa, oliivi, kesäkurpitsa ja yllättäen esimerkiksi palsternakka sopii kasvispitsaan oikein mainiosti. Pizza on aina tekijänsä näköinen.

Löydät lisää Kasvit & Hyvinvointi -aiheisia artikkeleita Vegefrendit.fi etusivulta tai yläpalkin valikosta

Samankaltaiset artikkelit