kasvishampurilainen

Kasvishampurilainen – Parhaat vegeburgerin täytteet

Kasvishampurilainen, vegehampurilainen, vegeburger, vegepurilainen tai vegeburgeri on kaikkia kiinnostava. Se on siis hampurilainen, joka ei sisällä lihaa. Tässä artikkelissa esittelemme parhaan kasvishampurilaisen pihvit ja kaikki muut täytteet. Vaihtoehtoja on runsaasti. Lue eteenpäin niin osaat tehdä maailman parhaan vegehampurilaisen.

Burger – kasvis burger

Englanninkielessä kaupan tuotteissa burger tarkoittaa yleensä pihviä, joka on hampurilaisen välissä, mutta Suomessa burgerilla tarkoitetaan koko hampurilaista.

Kasvishampurilaisia on niin monta kuin vegehampurilaisen tekijääkin

Kasvishampurilaisia on todella suuia ja monikerroksisia, mutta myös minihampurilaisia. Kaikki sopivat esimerkiksi illanistujaisten tarjoiluun, lounastarjoiluun tai palaverin ja kokouksen tarjoiluksi. Myös eri teemaisiin juhliin hampurilaiset ovat herkullisia ja moniulotteisia, voit tehdä esimerkiksi texmex tyyliseen juhlaan texmex hampurilaiset. Lue lisää texmex ruoasta täällä.

Mitä täytteitä vegehampurilaiseen?

Vegaanisen tai vegetaarisen hampurilaisen voi koota paljon suuremmasta valikoimasta aineksia kuin tavallisen hampurilaisen. Jos mietitään tavallista lihahampurilaista, on se melko tylsä ja ennalta-arvattava. Kasvishampurilainen taas.. voi sisältää mitä mielenkiintoisimpia täytteitä. Jos syö maitotuotteita niin valikoima on vieläkin laajempi.

vegeburger burger vegefrendit
Kvinoa punajuuripihvit toimivat hyvin vegaanisessa hampurilaisessa

Esimerkiksi halloumijuusto on suosittu hampurilaispihvinä ja se onkin maukas sillä se on melko suolainen jo itsessään. Monet muutkin juustot käyvät, ja huomaa, myös juustoja voi maustaa.

Täällä on seitan resepti, sen mukaan voit tehdä hampurilaispihvit seitanista itse.

Katso video ohje vegaanisten kasvishampurilaisten valmistamisesta:

Itsetehtyjen soijarouhepihvien maku on todella lähellä lihaa sisältävää pihviä tai jauhelihapihviä, että eroa ei välttämättä ollenkaan huomaa. Soijarouhe kannattaa maustaa hyvin esimerkiksi sipulilla, valkosipulilla, pippureilla ja majoneesilla. Lisää pihvin päälle sulamaan juusto tai vegaaninen juustovalmiste, kuten tavallisessa hampurilaisessakin.

mitä täåytteitä vegaaniseen hampurilaiseen vegefrendit
Kokeile kasvikunnan tuotteita kuten bataattia, aurinkokuivattua tomaattia ja sieniä purilaisessa

Myös erilaisia sämpylä- ja leipävaihtoehtoja kannattaa kokeilla kasvishampurilaisessa. Artikkelissa Kasvispizza – Parhaat kasvispizza täytteet on myös hyviä kasvishampurilaiseen sopivia täytteitä ja päinvaistoin. Kannattaa käyttää mielikuvitusta sekä pizzan että hampurilaisen täytössä.

Sipuli antaa makua runsaasti kasvishampurilaiseen

Sipuli monissa muodoissaan antaa mahtavan maun sämpylän väliin. Sipulia voi laittaa raakana, marinoitua sipulia, hillottuja sipuleita, sipulipikkelsiä tai paistettua sipulia.

paahdettu kuivattu sipuli vegefrendit
Sipulia voi myös paahtaa ja kuivata itse, mutta sitä saa kaupastakin

Sipulista on kaupassa myös paahdettu versio, ne ovat kuivattuja paahdettuja sipulilastuja, jotka ovat erittäin herkullisia vegeburgerin välissä.

Kasvishampurilaisen kastike

Majoneesi tietysti on vegehampurilaisen kastike, mutta on muitakin. Voit valmistaa itse tahnoja siemenistä, pähkinöistä ja pavuista. Lisäksi kasviksista ja juureksista voi kehitellä levitteitä, jotka käyvät myös purilaiskastikkeeksi. Omatekoinen nokkospesto tai pinaattipesto on herkkua burgerin välissä niin ikään. Älä unohda myöskään sinappia ja ketsuppia, jos pidät niistä.

Valmiina löytyy myös BBQ -kastikkeita ja chilikastikkeita vegaanisena.

Majoneesi tekee kasvishampurilaisesta herkun – 2 rkl majoa per purilainen

Majoneesiin kannattaa kiinnittää huomiota kun kyseessä on hampurilainen. Majoneeseja saa kaupasta valmiina, mutta parhaan teet itse. Vegaanisiakin majoneeseja on tarjolla monelta valmistajalta.

Kokeile tehdä terveellistä muka majoneesia avocadosta, quacamolen tapaista mutata eri tavalla maustettua kastikkeeksi hampurilaisen väliin. Tai meksikolaistyyliset hampurilaiset nimenomaan quacamolella.

quacamole kasvishampurilainen vegefrendit
Terveelllistä muka-majoneesia saa avocadosta

Majoneesia voi laittaa jopa 2 rkl per hampurilainen. Jos se tuntuu liioitellulta, lisää vain 1 rkl. Majoneesiin maku tulee usein suolakurkusta ja sipulista, sekä valkosipulista. Myös paprika on hyvä mauste ja sopii erinomaisesti hampurilaismajoneesiin. Maku on tietysti aina henkilökohtaisista mieltymyksistä kiinni.

Ketsuppia vai ei vegepurilaiseen

Jotkut pitävät ketsupista hampurilaisessa, itse en kuulu näihin henkilöihin. En oikeastaan pidä edes tomaatista kun kyseessä on hampurilainen. Jollain tavalla tomaatti on liian vetinen ja valtaa makua liikaa. Mutta laita tomaattia jos olet sen ystävä mitä hampurilaiseen tulee.

Vegaaninen hampurilaispihvi

Kasvishampurilaisen pihvin voi itse valmistaa erilaisista proteiinipitoisista ruoka-aineista kuten pavuista, erityisesti soijapavuista tai vaikka murskatusta tofusta, tempestä, pähkinöistä, jyvistä, siemenistä tai sienistä. Myös itse tehty seitan on hyvä kasvishampurilaisen raaka-aine. Lähes kaikki kasvikset, vihannekset, siemenet ja palkokasvit käyvät jollain tavalla kasvishampurilaisen pihvin valmistamiseen.

tempeh ja tofu kasvishampurilaisessa vegefrendit
Tempehista ja tofusta saa paistettuna hyviä hampurilaispihvejä

Kasvishampurilaiseen voi tehdä pihvin myös kasviksista tai juureksista tai valmiista kaupassa myytävistä raaoista vegaanisista hampurilaispihveistä tai vegejauhiksesta, jotka muistuttavat lihaa ja toimivatkin kuten liha. Myös valmiit kasvispihvit, juures- ja vihannespihvit pakastealtaasta tai eineshyllystä voivat myös toimia hampurilaispihveinä tosin niiden maku ei aivan vastaa vaikutelmaa lihaisasta hampurilaisesta.

kasvispihvi hampurilainen vegefrendit
Kasvis- ja juurespihvejäkin voi käyttää purilaisissa

Jauhelihaa muistuttavat vegejauhis ja vegejauhispihvit ovat hyviä lihankorvikkeita ja proteiininlähteitä vegaanille, kunhan niitä ei liian usein syö. Onhan hampurialaiset tunnetusti kuitenkin roskaruokaa, ja niissä on paljon rasvaa, suolaa ja yleensä myös hiilihydraatteja. Mutta toisaalta, kasvishampurilainen voi olla myös terveellinen, riippuu siitä mitä itse sämpylän väliin laittaa. Kannattaa käyttää luovuuttaan suureellisesti luodessaan hampurilaista.

Kasvispihvi vai kasvisjauhelihapihvi?

Vaihtoehtojen runsaus on kaupassa nähtävillä. On jos jonkinmoista pihviä vegeburgersämpylän väliin laitettavaksi.

kasvisburger vegefrendit
Kaikkea voi käyttää kasvishampurilaisessa kuten herneenversoja

Hyvän hampurilaispihvin ominaisuuksiin kuuluu se, että se pysyy hyvin kasassa, se voi muistuttaa rakenteeltaan lihapihviä ja tietysti maistuu herkulliselta. Hampurilaissämpylä ja itse tehty hampurilaispihvi on vasta täydellisen hampurilaisen kaava.

Miten tehdä itse kasvis hampurilainen?

Kasvishampurilaisen voi tehdä hyvin monella tavalla. Kasvishampurilaiseen voi joko ostaa hampurilaissämpylän kaupasta tai leipoa sen itse. Sämpylä lämmitetään uunissa. Kasvishampurilaisen voi tehdä valmiista pihvistä, joka on kypsä ja tehty esimerkiksi pavuista tai kasviksista. Itse tehdyt pihvit ovat kuitenkin parhaita, esimerkiksi soijarouheesta saa mahtavan hampurilaispihvin sipulilla ja mausteilla ryyditettynä.

siemenpihvit papupihvit pähkinäpihvit hampurilainen vegefrendit
Siemenistä, pähkinöistä ja pavuista saa oikeanlaisia vegepihvejä burgereihin

Pihvin voi tehdä kuitenkin valmiista vegaanisesta jauhelihasta itse maustamalla ja paistamalla tai käyttämällä valmiiksi tehtyä vegejauhelihasta tehtyä pihviä, joka paistetaan ja maustetaan. Monilla valmistajilla on tarkoitukseen sopivia valmiita vegehampurilaispihvejä. Myös pavuista, sienistä, siemenistä ja vihanneksista voi itse raastamalla ja paistamalla tehdä pihvin hampurilaisen väliin. Lisäksi tarvitaan suolakurkkua, sipulia, majoneesia, jäävuorisalaattia ja tomaattia. Mahdollisesti vielä juusto – tai vuusto siivu.

Superhyper kasvishampurilainen

Testaa miten korkean kasvishampurilaisen saat tehtyä ja miten saat sitten vielä haukattua sitä. Eli kokeile monenlaisia kasvispihvejä ja täytteitä hampurilaisen väliin. Yllätä vieraasi näillä ulkoavaruuden purilasilla.

kerros kasvishampurilainen vegefrendit
Tässä superhyper kerroshampurilaisessa on kolmea eri kasvispihviä

Missä järjestyksessä hampurilainen – kasvishampurilainen kootaan?

missä järjestyksessä hampurilainen kootaan vegefrendit
Hampurilainen kootaan tietyssä järjestyksessä, syystä
 1. Sämpylä avataan ja paahdetaan uunissa tai vaikka voileipägrillissä.
 2. Ensin kohdistetaan huomio sämpylän alapuoleen, ja siihen laitetaan salaatti, joko jäävuorisalaatti/amerikansalaatti tai romainesalaatti. Huom! Salaatin rapeus ratkaisee. Salaatti estää myös sämpylää kostumasta liikaa.
 3. Seuraavaksi asetetaan paistettu ruskistettu pihvi salaatin päälle. Pihvi on siis tässä vaiheessa jo paistettu etukäteen. Kasvispihvi hampurilainen on valittu monista vaihtoehdoista ja mausettu ja paistettu pannulla.
 4. Seuraavaksi lisätään juusto sulamaan kuuman pihvin päälle, ja jos olet vegaani laitat vuuston.
 5. Seuraavaksi laitetaan suolakurkku, sipuli ja tomaattisiivu.
 6. Majoneesi tiputellaan lopuksi kaiken päälle ja sen jälkeen painetaan sämpylän kansipuoli. Sitten vain nautitaan.
missä järjestyksesää hampurilainen kootaan? vegefrendit
Tarjoiluvinkki: Hampurilaiset voi laittaa tarjolle salaattipedille

Tämä oli peruskaava, mutta sitten… kun kuitenkin vege hampurilaisen vaihtoehtoja on tuhansia, voi järjestys ja täytteet olla miten vain ja mitä vain. Esimerkiksi sienet ja erilaiset paahdetut kasvikset ovat hyviä pienessä määrin myös purilaisessa.

Parhaat kasvishampurilaisen täytteet

Tässä ne tulevat. Parhaat kasvishampurilaisen täytteet – lista:

 • Sipuli – raaka
 • Sipuli – paistettu tai paahdettu
 • Marinoitu sipuli
 • Paahdettu sipulihiutale tai -lastu
 • Friteeratut sipulirenkaat
parhaat täytteet kasvishampurilaiseen vegefrendit
Sipulirenkaat sopivat hampurilaisen ohelle, mutta myös sen sisälle
 • Friteeratut turkinpippurit
 • Friteeratut mozzarellatikut
 • Ranskalaiset perunat French fries
 • Halloumi
halloumi hampurilainen vegefrendit
Halloumi on ikäänkuin pihvi hampurilaisessa
 • Cheddarjuusto
 • Suolakurkku
 • Soijarouhepihvi
 • Punajuuripihvi
 • Siemenpihvi
 • Seitanpihvi
 • Paistettu tai grillattu tofu
 • Herkkusieni
 • Keltavahvero eli kanttarelli
 • Siitakesieni
 • Osterivinokas
paistetut sienet kasvishampurilainen vegefrendit
Paistetut sienet ovat hyviä pihvien imitoijia vegepurilaisessa
 • Tomaatti
 • Aurinkokuivattu tomaatti
 • Marinoitu ja säilötty paprika
 • Valkosipuli – siivutettu
 • Turkinpippuri
 • Amerikansalaatti – jäävuorisalaatti
 • Avocado
 • Paahdettu peruna, punajuuri, parsakaali, kukkakaali
paahdettu kukkakaalipihvi kasvishampurilainen vegefrendit
Paahdettu kukkakaali käy pihvistä
 • Grillattu parsa
 • Majoneesi
 • Chilikastike

Kasvispihvit hampurilaiseen DIY:

Härkäpapurouhe hampurilaispihvit – Kasvishampurilainen

Tee itse!

Soijarouhe hampurilaispihvit – Vegeburger

DIY! Valmista itse soijarouheesta pihvit, niistä saa aivan lihapihvien makuisia.

Itse tehty seitan -pihvi – Kasvishampurilainen

Kasvishampurilainen seitanista on herkullinen kunhan sen osaa maustaa oikein ja runsaasti.

Kaupan vegaaninen hampurilaispihvi – raa’at pihvit

Muu Royale Burger pihvi Meeat – Kasvishampurilainen

Muu Royale Burger pihvi on herneestä valmistettu vegeburgerpihvi.

Muu Premium Burger pihvi Meeat – Kasvishampurilainen

08c0b042 48e6 442e a7ea 37b4f9231bf3

Muu Premium Burger pihvi on vehnästä valmistettu vegeburgerpihvi.

Next Level Vegeburger pihvi Lidl – Vegehampurilainen

Lidlin versio vegeburgerpihvistä

Lidl Next Level Vegeburger pihvit tai Vegejauhis. Niistä saa edullisesti DIY roskaruokaa.

Beyond Burger Beyond Meat pihvit – Vegeburger

Beyond Meat, Beyond Burger pihvit

Beyond Burger on hyvä vaihtoehto herkullisen kasvispurilaisen tekoon.

Kaupan valmiit kypsät pihvit – vegaaniset einespihvit

Vaikka valmiita eineksinä myytäviä kasvispihvejä ei mainosteta hampurilaispihveinä, niin jotkin niistä sopivat silti oikein hyvin kasvishampurilaiseen. Niiden maku ei vastaa tietenkään lihamaista makua, joka vegaanisissa hampurilaispihveiksi kehitetyissä tuotteissa tai vege jauhelihapihveissä on, mutta ne ovat silti kokeilemisen arvoisia vaihtoehtoja.

Mausteita kannattaa laittaa paljon, tosin suolaa ei niinkään, sillä niissä on suolaa jo valmiina.

Sekä kaupan pakastealtaassa, että eineshyllyssä on monia vaihtoehtoja, on punajuuripihvejä, sekalaisia juures- ja kasvispihvejä ja herneistä sekä pavuista tehtyjä pihvejä.

Mustapapupihvi Hoviruoka kasvishampurilaiseen

Hoviruoka, valmis mustapapupihvi

Hoviruoka tarjoaa mustapavusta tehdyn valmiin tuotteen, pihvin, joka hyvin maustettuna ja oikeiden kasvisten kanssa sopii erinomaisesti hampurilaissämpylän väliin. Sitä ei varsinaisesti mainosteta hampurilaispihvinä, mutta testattu on ja sopii oikeain maustettuna hyvin purilaiseen.

Makua kannattaa tehostaa esimerkiksi muutamalla tipalla soijakastiketta ja chilimurskaa tai -kastiketta, sekä viipaloidulla valkosipulilla, niin se on herkullinen ja ruokaisa pihvi hampurilaisessa.

Paketissa on neljä kpl 55 grammaa painavaa pihviä ja siitä saa siis neljä hampurilaista. Lue lisää valmistajan sivuilta mustapapuhvistä.

Sadassa grammassa mustapapupihviä on proteiinia 6 g.

Kaupan muut tuotteet joita voi käyttää vegeburgerissa

Esimerkiksi Härkistä tai Nyhtökautraa voi hyvin käyttää hampurilaisen täytteenä korvaamaan lihaa. Lue lisää lihankorvikkeista täällä.

Seitania eri muodoissaan voi käyttää lihankorvikkeena hampurilaisissa, vegaanisesta salamista lisää täällä. Seitanista on monia tuotteita, jotka sopivatr kasvishampurilaiseen. Seitanista löydät lisää tietoa täältä.

Lue lisää vegehampurilaisesta Wikipediasta

Johtopäätökset Kavsihampurilainen

Täydellisen kasvishampurilaisen valmistaminen on helppoa, kun tiedät, mitä ainesosia käyttää. Valitse maukas pihvi – vaihtoehtoja on paljon tai tee itse – ja ole sitten luova täytteiden suhteen. Älä unohda myöskään kastikkeita – ketsupista ja sinapista vegaaniseen majoneesiin tai BBQ-kastikkeeseen, jokaiselle löytyy jotakin! Valmiit lihattomat pihvit ovat maukkaita ja sopivat hyvin nopeaan hampurilaisen tekoon. Hampurilainen kannattaa kuitenkin tehdä itse sillä silloin siitä tulee maailman paras. Kun otat eri täytteet ja valmistusvaiheet huomioon, saat maailman herkullisimman vegeburgerin hetkessä. Ihanaa pikaruokahetkeä ja luovuutta kokkailuun!

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Mistä hampurilainen on kotoisin?

mistä hampurilainen on kotoisin vegefrendit

Jauhelihasta tehty hampurilainen on kotoisin Saksasta kuten nimikin antaa ymmärtää. Sitä syötiin yleisesti Hampurissa jo 1800-luvulla, jolloin leivän väliin laitettiin sianlihaa, ei siis naudanlihaa. Jättisuosion ja kuuluisuuden hampurilainen saavutti Yhdysvalloissa, jonne se tuli eurooppalaisten siirtolaisten mukana 1900-luvun alussa.
Vegaaniburgeri on vasta nykypäivinä alkanut valloittaa markkinoita. Ensimmäiset vegaaniset hampurilaiset varmaan on tehty 1970-luvulla.

Mitä hampurilainen sisältää?

mitä hampurilainen sisältää? vegefrendit

Perinteisesti hampurilaisessa on seuraavat ainesosat:
Hampurilaissämpylä halkaistuna, joko seesaminsiemenillä tai ilman
Pihvi vegaaninen kasvikunnan tuotteista peräisin oleva pihvi (tai lihapitoinen joko naudanlihasta, sianlihasta, kanasta tai kalasta.)
Juusto tai vegaani vastaava
Jäävuorisalaattia
Raaka sipuli siivutettuna
Suolakurkkua
Majoneesia
Mausteita
Tomaattia
Ketsuppia.
Nämä olivat perusainekset mutta kasvishampurilaisissa täytteitä on lukemattomia, ja ne ovatkin paljon mielenkiintoisempia kuin perinteiset lihahampurilaiset.

Onko hampurilainen epäterveellinen?

onko hampurilainen epäterveellinen? vegefrendit

Hampurilainen on tunnetusti roskaruokien aatelia tai ainakin sitä kaikkein roskaisinta eli epäterveellisintä roskaruokaa pitsan ohella. Jos ostat ravintolakejusta kuten hampurilaisesi voit olla vakuuttunut että se on suhteellisen epäterveellinen. Mutta sen ei todellakaan tarvitse olla! Itsetehtynä se voi olla aivan päinvastainen, sillä kotona onnistuu huipputerveellinen vegehampurilainen oikeilla aineksilla ja valmistustavoilla.

Mikä on Smash Burger idea?

mika on smash burger idea? vegefrendit

Smash burger tai smash pihvi tarkoittaa sellaista hampurilaispihviä, jota on paiston aikana painettu joko pannua tai parilaa vasten, jotta saadan ruskea ja hieman rapeahko paistopinta, vahän kuin grillattu pihvi.

Samankaltaiset artikkelit