karhunvatukka ohjeita reseptit vegefrendit

Karhunvatukka ohjeita – reseptit

Karhunvatukka, Rubus fruticosus jota nimitetään myös karhunvadelmaksi on ruusukasvien heimoon kuuluva köynnösmäinen lehtipensas. Tässä artikkelissa käsitellään mitä karhunvadelmasta voi valmistaa. Karhunvatukat sisältävät runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita, ja niissä on myös runsaasti antioksidantteja. Tutkimukset ovat osoittaneet, että karhunvatukat voivat parantaa sydämen terveyttä, kognitiivisia toimintoja ja ruoansulatusta. Lisäksi karhunvatukat ovat vähäkalorisia ja vähärasvaisia, mikä tekee niistä erinomaisen valinnan painoa tarkkaileville. Todetaan, että karhunvatukat ovat herkullinen ja ravitseva marja, joka tarjoaa monia terveyshyötyjä. Ja mikä hienointa, kaiken lisäksi sitä voi kasvattaa Suomessa omalla kotipihalla ja valmistaa upeita ruokia!

Karhunvatukka resepti eli mitä karhunvadelmasta?

Karhunvatukka on herkullinen marja, jota voit nauttia tuoreena tai tehdä siitä jälkiruokia. Kun ostat karhunvatukoita, etsi marjoja, jotka ovat pulleita ja kiinteitä ja joissa on kiiltävä kuori.

karhunvatukka reseptejä ja ohjeita vegefrendit
Hillot, marmeladit ja hyytelöt ovat ihania karhunvadelmasta

Karhunvatukka on herkullinen ja mehukas marja, joka soveltuu ihanteellisesti terveellisiin juomiin ja smoothieihin, sekä sellaisenaan nautittavaksi jogurtin kera tai jälkiruuissa. Voit syödä karhunvatukoita salaateissa ja muissa kylmissä resepteissä.

karhunvatukka smoothie vegefrendit
Smoothiet tuoreista marjoista, niille ei löydy vertaa terveellisyydessä

Karhunvatukoista voit tehdä vaikka mitä, kakkuja, piirakoita, jälkiruokia, raakoja herkkuja kuten smoothieita, jälkiruokia kuten jäädykkeitä ja rahkoja, raakapatukoita ja raakakarkkeja. Lisää niitä vaikka pikkuleipiin. Marjat ovat herkullisia tietysti sellaisenaan ja siis hyviä välipaloja.

Karhunvatukka resepti eli mita karhunvadelmasta 1
Jogurtin, viilin ja puuron päällä karhunvatukat ovat hyvä lisä aamiaiselle

Karhunvatukoista tehtävät kastikkeet ja hillot sopivat suolaisten ruokien kumppaneiksi ja juustolautasille. Karhunvatukoita voi käyttää jokseenkin samoihin resepteihin kuin vadelmiakin.

Karhunvatukoiden lehdistä voi valmistaa yrttiteetä.

Karhunvatukan lehtitee ohje:

Laita vettä teekannuun ja kiehauta, sitten lisää lehdet. Anna hautua kuumassa vedessä 3-7 minuuttia ja ihana hauduke on valmis, lisää vaikka muutama marja myös joukkoon niin saat niistäkin lisämakua. Kannattaa pitää aina kaapissa vähän kuivattuja lehtiä, jotta teetä voi tehdä vuoden ympäri.

Karhunvatukka reseptit

Karhunvatukoita voidaan käyttää monissa resepteissä. Tässä on monta herkullista reseptiä, joihin voit käyttää karhunvatukoita:

 • Karhunvatukkapiirakka: Tämä leivonnainen sopii täydellisesti kesäisiin kokoontumisiin. Voit sekoittaa joukkoon myös mustikkaa antamaan metsäistä makua.
karhunvatukkapiirakka vegefrendit
Karhunvatukkapiirakka on herkullinen tarjottava vieraille
 • Karhunvatukka-Crisp: Tämä resepti on hauska muunnelma perinteisestä omena-crispistä, ja se sopii erinomaisesti syksyiseksi jälkiruoaksi kuten omena-crisp.
 • Karhunvatukkahillo: Tämä kotitekoinen hillo sopii paahtoleivän päälle, muffineihin tai vaikka suoraan purkista!
 • Karhunvatukat juustotarjottimelle.
karhunvatukoita juustoatarjottimelle vegefrendit
Juustotarjottimelle sopivat tuoreet marjat tai niistä tehty hyytelö
 • Karhunvatukkakastike: Tämä makea ja suolainen kastike sopii täydellisesti suolaisten kera.
 • Karhunvatukkasalaatti: Tämä terveellinen salaatti on täynnä makua, ja siitä saa loistavan lisukkeen tai kevyen lounaan.
 • Karhunvatukka-mojito: Tämä virkistävä cocktail sopii täydellisesti siemailtavaksi päivän päätteeksi.
 • Karhunvatukka-mocktail: alkoholiton herkku vatukoista.
karhunvatukka mojito tai mocktail vegefrendit
Karhunvatukoista hyviä mocktaileja tai mojitoja
 • Karhunvatukka-sangria: Tämä juhlava juoma sopii juhliin ja illanviettoihin. Kokeile metsämarjoja samaan sangriaan, puolukat, mustikat tai karpalot sopivat oikein hyvin. Anna marjojen antaa makua juomaan noin 45 minuuttia – tunnin ennen kuin alatte siemailla sangriaa.
 • Karhunvatukka-smoothie: Tämä energiapitoinen smoothie on loistava tapa aloittaa päivä tai tankata energiaa juuri treenin jälkeen. Samaan sopivat muutkin marjat kuten, tyrni, karpalo, marja-aronia tai mansikka.
 • Karhunvatukka-jäädytetty jogurtti: Tämä viileä ja kermainen herkku on terveellisempi vaihtoehto jäätelölle. Kannattaa kokeilla myös esimerkiksi mustaherukkaa karhunvatukan kanssa jäätelössä.
 • Karhunvatukkajäätelö: Tämä täyteläinen ja kermainen jäätelö tyydyttää varmasti makeanhimosi.
 • Karhunvatukkapannukakut: Nämä pannukakut ovat kuohkeita, maukkaita ja täydellisiä viikonloppuaamuihin.
 • Tee karhunvatukkajauhetta talven varalle. Ohjeet marjojen kuivaamiseen löytyvät täältä.
 • Karhunvatukka-parfait: Tämä sievä parfait on loistava tarjottava tai hemmottelu-jälkiruoka itselle. Karhunvatukan kanssa sopii hyvin mansikka tähän jälkiruokaan.
 • Karhunvatukka-juustokakku: Tämä dekadentti jälkiruoka sopii erinomaisesti erikoistilaisuuksiin tai hemmotteleviin illanviettoihin.
karhunvatukka juustokakku vegefrendit
Jouluksi tai muuksi juhlaksi karhunvatukkajuustokakku on mahtava herkku

Johtopäätökset Karhunvatukka reseptit

Karhunvatukasta saa ihania ruokia, siitä ei pääse yli eikä ympäri. Tämä artikkeli todisti sen oikeaksi.

Similar Posts