Karpalo reseptit – Mitä karpalosta?
Karpalo on hapokas ja mehukas marja, jota voi käyttää monissa eri ruokalajeissa. Vaikka useimmat ihmiset ajattelevat karpalomehua, kun he ajattelevat karpaloita, on itse asiassa monia erilaisia tapoja nauttia tätä monipuolista marjaa. Karpaloita voi käyttää makeissa tai suolaisissa resepteissä, ja niitä voi nauttia tuoreena, pakastettuna tai kuivattuna. Karpalo sisältää paljon pektiiniä, minkä ansiosta se säilyy hyvin ilman lisättyä sokeria. Lue lisää niin tiedät mitä karpalosta voi tehdä.
12 herkullista reseptiä karpaloista
1. Karpalokastike
Tämä klassikko valmistetaan keittämällä karpaloita sokerin ja veden kanssa, kunnes marjat puhkeavat ja vapauttavat luonnollisen mehunsa.
2. Karpalokakku
Tämä juhlava jälkiruoka valmistetaan laittamalla tuoreet karpalot esipaistetun kakku- tai piiraspohjan päälle, (voit peittää vielä karpalot taikinalla tai jättää sen tekemättä) ja kääntämällä kakku sitten ympäri, kun se on kokonaan paistettu. Tuloksena on kostea ja maukas kakku, joka on täynnä mehukkaita karpaloita.
3. Karpalosalaatti
Tämä virkistävä salaatti valmistetaan karpaloista, omenakuutioista, selleristä ja majoneesista. Se on täydellinen lisuke mihin tahansa syksyiseen ateriaan.
4. Karpaloleipä
Tämä nopea leipä valmistetaan tuoreista tai pakastetuista karpaloista, jauhoista, munista, voista ja leivinjauheesta. Se on herkullista sellaisenaan tai voin tai tuorejuuston kera.
5. Karpalomuffinssit
Nämä mureat muffinssit valmistetaan tuoreista tai pakastetuista karpaloista, jauhoista, sokerista, munista, voista ja leivinjauheesta. Ne sopivat erinomaisesti kahvipöytään tai välipalaksi.
6. Karpalokiisseli
Perinteinen suomalainen karpalokiisseli valmistetaan karpaloista ja joko maissijauhoista tai perunajuhoista, vedestä ja sokerista. Päälle kermavaahtoa tai vegaanista vastaavaa. Voit tehdä karpaloista myös näyttävämmän kerroskiisselin.
7. Karpalopiirakat
Nämä pikkupiirakat valmistetaan tuoreista tai pakastetuista karpaloista, jauhoista, sokerista, munista, voista ja leivinjauheesta tai vaihtoehtoisesti vegaanisista vastaavista. Ne tarjoillaan parhaiten lämpiminä uunista, ja niiden päällä voi olla tilkka voita tai vaniljakastiketta.
8. Karpalococktailit
On monia herkullisia tapoja nauttia karpaloita cocktaileissa! Kokeile lisätä niitä vodkamartineihin, gin fizzes -juomiin, Cosmopolitaneihin tai vaikkapa pelkkään kuohuveteen virkistäväksi mocktailiksi.
9. Karpalo Chutney
Tämä intialaisvaikutteinen mauste valmistetaan keittämällä tuoreita tai pakastettuja karpaloita sipulin, inkiväärin, valkosipulin, kuminan ja muiden mausteiden kanssa. Se on herkullista curryjen , naan-leivän tai riisin kanssa. Chutneyt vaihtelevat suuresti maultaan , joten voit vapaasti kokeilla, kunnes löydät reseptin, jota rakastat.
10. Karpalomehu
Valmista itse terveellistä karpalomehua. Voit tehdä mehun myös raakamehuna. Raakamehu karpaloista on paljon terveellisempää kuin kypsytetty.
11. Karpalo Relissi – relish
Tämä kirpeä lisuke valmistetaan tuoreista tai pakastetuista karpaloista ja sekoittamalla ne kuutioituihin sipuleihin, sokeriin ja etikkaan. Se on täydellinen lisä mihin tahansa juhla-ateriaan.
Seuraavan kerran, kun etsit jotain uutta karpaloiden suhteen, kokeile jotakin näistä resepteistä ja olet iloinen, että teit sen.