vanhempien kasvojen ilmeet vaikuttavat lasten kasvisten syöntiin

Vanhempien kasvojen ilmeet vaikuttavat lasten kasvisten syöntiin


Positiivisten kasvojen voima on totta! Kasvikset ovat tärkeitä terveydelle, mutta monet lapset välttävät niitä. Viime vuonna ilmestyneen tutkimuksen perusteella on osoitettu, että vanhempien positiiviset kasvojen ilmeet vaikuttavat lasten kasvisten syöntiin merkittävästi ja motivoivat lapsia syömään enemmän kasviksia.

aikuisen esimerkki kasvisten syömisestä
Positiivinen mielikuva kasviksista syntyy esimerkillä

Tutkimus kasvojen ilmeiden vaikutuksista

Vanhemmat, jotka kamppailevat kannustaakseen lapsiaan syömään vihanneksia, voivat nyt olla vaikutusvaltaisempi osa lastensa kasvisaterioita, päättelee Astonin yliopiston terveys- ja biotieteiden korkeakoulun psykologien tutkimus.

Vanhemmat, jotka joutuvat houkuttelemaan lapsiaan syömään vihanneksia, voivat vaikuttaa lastensa kasvisten syöntiin itse kasvojen ilmeillään aterioiden aikana. Tohtoritutkija Katie Edwards havaitsi, että lapset, jotka katsovat aikuisten syövän vihreää kasvista positiivinen ilme kasvoillaan, maistoivat ja söivät enemmän kuin kaksinkertaisen määrän tuota vihannesta.

Miten tutkimus kasvojen ilmeistä tehtiin?

Ryhmä rekrytoi 111 brittiläistä 4–6-vuotiasta lasta ja esitti jokaiselle heistä yhden kolmesta videosta.

Kahdessa videossa lapset näytettiin tuntemattomia aikuisia syömässä raakaa parsakaalia joko positiivisella tai neutraalilla ilmeellä. Kolmas video, jota käytettiin vertailussa, ei liittynyt ruokaan.

Videoiden näyttämisen jälkeen tutkijat arvioivat lasten halukkuutta kokeilla raakaa parsakaalia. Tätä mitattiin seitsemän pisteen asteikolla pois kääntymisestä sen nielemiseen ja hyväksymiseen. Lasten vihannesten saantia mitattiin kulutetun raa’an parsakaalin grammamäärällä ja tarkasteltiin raa’an parsakaalin maistamisen lukumäärää.

Tutkimustulos kasvonilmeistä

Tutkimuksen löydökset voivat auttaa lapsia hyväksymään vähemmän suosittuja vihanneksia, kuten raa’an parsakaalin, ja yleensä helpottamaan lasten terveellisempää syömistä. Tutkimus keskittyi siis pieniin lapsiin, jotka eivät olleet koskaan aiemmin maistaneet parsakaalia.

tutkimustulokset kasvojen ilmeistä
Lapsikaan ei halua parsakaalia jos vanhemman ilme sitä syödessä on negatiivinen

Ryhmä havaitsi, että lapset, jotka olivat altistuneet videoille, joissa aikuiset nauttivat parsakaalin syömisestä, tekivät maistamisia lukumääräisesti enemmän ja söivät ruokaa keskimäärin yli kaksi kertaa enemmän kuin vertailuryhmän lapset: tarkkaan ottaen yksitoista grammaa viiden gramman sijaan. Yksi selitys positiivisten ilmeiden suotuisalle vaikutukselle syömisen aikana voi olla se, että ruoan nauttimisen välittäminen kasvojen ilmeiden avulla antaa tarkkailijalle tietoa ruoan turvallisuudesta ja mausta. Raaka parsakaali oli uusi useimmille osallistujille, näin ollen lapset olivat saattaneet syödä enemmän parsakaalia nähtyään aikuisen kasvoilta, että aikuinen nauttii sen syömisestä, ja niin lapset uskoivat, että parsakaalin syöminen on nautinnollista.

kasvojen ilmeet kasvissyonti

Yhteenveto kasvojen ilmeet

Tulokset osoittivat, että nähtyään aikuisia, jotka nauttivat raa’an parsakaalin syömisestä, lapset söivät yli kaksinkertaisen määrän raakaa parsakaalia kuin lapset, jotka olivat nähneet negatiivisia ilmeitä aikuisten kasvoilla parsakaalia syödessä.

yhteenveto kasvojen ilmeet
Kannattaa näyttää lapsille esimerkkiä kasvisten syöntiin

Tämä viittaa siihen, että hymyileminen syödessä vihreitä vihanneksia voi rohkaista lapsia maistamaan ja syömään enemmän kyseistä vihannesta. Tutkimuksen täydelliset tulokset julkaistiin Appetite-lehdessä 2021.

Löydät lisää Kasvit & Hyvinvointi -aiheisia artikkeleita Vegefrendit.fi etusivulta tai yläpalkin valikoista

Similar Posts