Härkäpapu valmistus – vaikeaa vai helppoa?
Oletko miettinyt miten härkäpapu valmistetaan? Härkäpapuja voi käyttää sekä kuivattuna että tuoreena. Tuoreita härkäpapuja on saatavillanoin kuukauden ajan elokuussa ja syyskuun alussa. Härkäpapu on monikäyttöinen kasvi ja sitä voi lisätä helposti moniin ruokiin.
Taustatietoa härkäpavusta
Härkäpapu eli vicia faba on maukas ja ruokaisa suuri palkokasvi, jota tuoreena voi käyttää palkoineen, kuivattuna jauhona jopa leivonnaisiin. Siitä tehdään myös nykyään paljon valmisruokia.
Härkäpapu sisältää paljon proteiinia, ja sitä käytetään korvaamaan lihaa. Se on vegaanille oiva proteiinin lähde 8,8g /100g. Härkäpapu sisältää lisäksi muun muassa B-ryhmän vitamiineja kuten folaattia ja paljon suolistolle hyviä kuituja.
Härkäpavussa on etukäteisvalmisteluja, jotka pitää muistaa ennen käyttöä. Jos itse viljelee härkäpapuja voi ne kuivata ja sitten ruuanlaittoa ennen liottaa. Seuraa näitä ohjeita ja nauti härkäpavuista.
Miten kuivattu härkäpapu käsitellään?
Kuivatun härkäpavun peruskäsittely etenee seuraavasti: pavut liotetaan pitkään, vaikka yön yli (8-10h), sitten keitetään noin puoli tuntia, ja sen jälkeen ne voidaan syödä tai sitten jatkokäsitellä esimerkiksi paistamalla, paahtamalla tai säilömällä.
Kuinka kauan härkäpapuja liotetaan ennen keittämistä?
Ennen härkäpapujen keittämistä tai säilöntää on tärkeää käsitellä ne asianmukaisesti liottamalla. Härkäpapujen liotusaika 8-10 tuntia. Liotusvesi heitetään pois ja pavut huuhdellaan vielä.
Pavut turpoavat paljon liotuksen aikana, joten kannattaa varautua suurella kulholla. Tuoreita härkäpapuja ei tarvitse liottaa.
Härkäpapujen kypsennys
Härkäpapuja kypsennettään vähän yli puoli tuntia keittämällä ja sen jälkeen niitä voi jatkokäsitellä esimerkiksi paistamalla, paahtamalla tai marinoimalla. Tämä koskee siis kuivattuja jo liotettuja härkäpapuja.
Härkäpavut voidaan käsitellä keittämisen jälkeen grillaamalla, paahtamalla uunissa, pakastaa tai tuoreena pelkästään keittää. Jokaisella menetelmällä on omat hyötynsä ja makunsa.
Voiko härkäpapuja käyttää raakana?
Tuoreet pavut keittyvät helposti liikaa, joten kannattaa tarkkailla se muutama minuutti kattilan vierellä. Härkäpapujen purutuntuma on tärkeä säilyttää ja maku on paljon parempi napakkana kuin ylikypsänä.
Tuoreena härkäpavun palot ainoastaan keitetään, niitä ei lioteta ensin. Keittoaika on vain 3–5 minuuttia. Tuoreista pavuista kannattaa keittämisen jälkeen poistaa papujen pinnalla oleva kalvo.
Tuoreista härkäpavuista palkoineen huuhdotaan mullat pois ja leikataan kannat saksilla. Aivan tuoreita juuri poimittuja papuja kannattaa kypsentää vain kolme minuuttia, koska ne kypsyvät yleensä vielä lautasella kuumina tarjoiltaessa.
Jos tuoreista pavuista haluaa syödä ainoastaan siemenet, niin ne voi kiehauttaa joko palkoineen tai ilman palkoa. Salaatteihin keitetyt pavut kannattaa jäähdyttää pikaisesti kylmässä vedessä. Tuoreet kokonaiset pavut voi myös grillata, paahtaa uunissa tai paistaa pannulla.
Voiko härkäpapua pakastaa?
Härkäpapuja om mahdollista pakastaa tuoreena irrottamalla paloista siemenet ja keittämällä ne ennen pakastusta, tai kuivattuja härkäpapuja voi pakastaa liotuksen ja keittämisen jälkeen.
Härkäpapujen paistaminen
Kuivatut härkäpavut voi paistaa pannulla öljyssä suolan, valkosipulin tai sipulin kera liotuksen ja keittämisen jälkeen. Härkäpavuista saa muiden vihannesten kera mahtavia wok-ruokia. Tuoreita nuoria härkäpapuja on mahdollista paistaa 3 minuutin keittämisen jälkeen.
Paahdettu härkäpapu
Pavut voi paahtaa uunivuoassa tai uunipellillä oliiviöljyn, suolan, chilin ja valkosipulin kera. Uuni vähän alle 200 asteeseen ja noin 15-25 minuuttia tarkkaillen paahtumista.
Voit laittaa papuja myös muiden uunikasvisten kanssa paahtumaan. Paahtaminen tehdään siis esikäsittelyn jälkeen.
Härkäpapujen grillaaminen
Tuoreista härkäpavuista tulee herkkuruokaa grillaamalla ne parsan tapaan grillissä. Tuoreet härkäpavut keitetään nopeasti 3-5 minuuttia, ja sen jälkeen ne nostetaan grillille. Kannattaa tehdä valmiiksi grillimarinadi esimerkiksi oliiviöljystä, suolasta, valkosipulista ja chilistä.
Härkäpapujen maustaminen
Härkäpapujen maustaminen on mielenkiintoista, jos haluaa enemmän tuoreiden härkäpapujen omaa aromia esiin, niitä ei kannata paljonkaan maustaa vaan keittää kevyesti ja lisätä hieman suolaa ja öljyä tai voita. Jos taas haluaa niistä vaikkapa itämäistyylisiä voi kokeilla esimerkiksi juustokuminaa ja sitruunaruohoa maustamiseen.
Sekä kuivattuihin että tuoreisiin härkäpapuruokiin voi mausteeksi laittaa esimerkiksi valkosipulia, sipulia, chiliä, paprikaa, cayennepippuria, myös tuoreet yrtit kuten basilika ja oregano sopivat. Kokeile myös kirveliä, timjamia, ruohosipulia ja persiljaa. Myös kaupan valmiskastikkeita voi kokeilla makua tuomaan.
Härkäpapu marinointi
Härkäpapuja voi myös marinoida. Härkäpavuille voi tehdä marinointiliemen etikasta, suolasta, vedestä, sipuleista ja pippureista. Tai sitten voi perehtyä erilaisten maustekastikkeiden tekemiseen. Esimerkiksi Lähi-Idän keittiössä, Meksikossa ja Välimeren maissa on pavuille paljon hyviä kastikkeita.
Miten kuivattua härkäpapurouhetta käytetään?
Härkäpapurouhetta liotetaan ensin vedessä noin kymmenen minuuttia ja sen jälkeen se maustetaan hyvin. Sitä voi käyttää jauhelihan ja soijarouheen tapaan lukemattomissa resepteissä.
Härkäpapurouhe on nopea valmistaa ja sitä kannattaa käyttää kuten soijarouhettakin. Härkäpapurouheesta voi tehdä kasvispihvejä, mureketta, pyöryköitä, laittaa pizzan päälle kuten jauhelihaa ja kastikkeissa ja padoissa rouhe on aina hyvä.
Fermentoitu härkäpapu
Fermentointi tarkoittaa hapattamista, myös härkäpapua fermentoidaan. Kaupassa on tarjolla monia tuotteita, joissa ainesosana on fermentoitu härkäpapu esim. Tarhurin Papu, FermFoods, Bean Better ja Gary Renegade tuotteet.
Hapatus on myös vatsalle hyvä vaihtoehto. Helsingin yliopiston väitöstutkimuksessa havaittiin, että herkkävatsaisille vatsa- tai ilmavaivoja aiheuttavat härkäpapujauhon oligosakkaridit hajosivat hapatuksen aikana. Lue lisää väitöksestä Helsingin yliopiston sivustolta: https://helda.helsinki.fi/handle/10138/248733
Uudet kaupasta saatavat härkäpapuvalmisteet
Härkäpavusta on kaupoissa lukusia eri valmisteita sekä kuivattuna että valmiina ruokatuotteena tai eineksenä. Härkäpapurouheita on monenlaisia eri valmistajilta, Härkis taas on yksi suosituimmista valmisruuista ja sitä on helppo käyttää monissa ruuissa lihankorvikkeena. Lue lisää härkäpavusta ja eri tuotteista täältä.
Usein kysyttyä härkäpavusta?
Milloin härkäpapu sato on valmis?
Jos papuja suunnitellaan syötäväksi jo aivan nuorina ja tuoreina, kerätään ne jo palkojen ollessa vihreät ja vain noin 5 cm pituiset. Tämä vaihe alkaa yleensä heinäkuussa. Jos taas papujen annetaan kuivua kauemmin, ne jätetään tuleentumaan, eli kuivumaan pellolle. Tässä tapauksessa pavut kerätään elo-syyskuussa kun palot ovat muuttuneet tummiksi, aivan ruskeiksi, mutta ei vielä mustiksi. Härkäpapujen satoa voi korjata monessa osassa eri aikaan.
Miten tuoreesta härkäpavusta saadaan kuivattu härkäpapu?
Ruuaksi aiotut pavut kuivataan huoneenlämmössä seuraavalla tavalla: Levitä erotellut siemenet / pavut ritilälle huoneenlämpöön. Kuivaa 1–2 viikkoa. Pakkaa aina pavut paperipussiin ja säilytä kuivassa ja viileässä paikassa suojassa auringon valolta. Seuraavan sadon siemeniksi aiotut pavut on mahdollista kuivata palkoineen. Kuivaamiseen voi käyttää kasvikuivuria tai vaikka puuhellaa, tai takkaa, kuivaus tapahtuu noin 45 asteessa, toki huoneenlämmössäkin voi kuivata näitäkin. Palkojen käpristyttyä kuiviksi ovat siemenet kuivuneet tarpeeksi.
Pitääkö härkäpapurouhe liottaa?
Härkäpapurouhetta ei tarvitse liottaa, vaan sen voi laittaa suoraan ruuan joukkoon. Kannattaa kuitenkin varmistaa asia pussin ohjeesta, sillä härkäpapurouheiden valmistajia on jo monia ja ainakin yleensä rouheet ovat valmiiksi esikäsiteltyjä ja niitä ei tarvitse liottaa.