Mitä on soijajauho

Soijajauho – mitä se on ja miten sitä voi käyttää terveellisen ruuan laittoon?

Soijajauho on jauhetuista soijapavuista valmistettu gluteiiniton jauho. Se on rakenteeltaan kevyttä ja kuohkeaa, ja sitä voidaan käyttää terveellisten ruokien valmistukseen. Soijajauhossa on runsaasti proteiinia ja kuitua, ja se sisältää tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita. Tässä blogikirjoituksessa keskustelemme soijajauhon hyödyistä ja annamme muutamia reseptejä, joita voit kokeilla kotona!

Mitä on soijajauho?

Soijajauho on soijaöljyn tuotantoprosessin sivutuote. Soijapavut murskataan ja öljy uutetaan, jolloin jäljelle jää runsaasti proteiinia sisältävä jauho. Tätä jauhoa voidaan käyttää sekä ihmisten että eläinten ravinnonlähteenä.

Ihmisten käyttämän ja eläinten käyttämän soijajauhon ero

Ihmisravinnoksi soijajauhoa käytetään usein proteiinilisänä, proteiinijauheissa tai proteiinipirtelöiden ja -patukoiden ainesosana. Se on myös yleinen ainesosa eläinten rehussa.

Tärkein ero näiden kahden soijajauhotyypin välillä on jalostusaste

 • Ihmisravinnoksi tarkoitettu jauho on yleensä hienojakoisempaa ja sen proteiinipitoisuus on korkeampi.
 • Eläinten rehuksi tarkoitettu soijajauho on usein karkeampaa ja sen proteiinipitoisuus on alhaisempi.

Molemmat soijajauhotyypit ovat kuitenkin hyviä välttämättömien ravintoaineiden lähteitä.

Mistä soijajauho peräisin – soijajauhon historia

Soijajauhoa valmistetaan soijapavuista, ja sitä on käytetty Itä-Aasian keittiössä vuosisatojen ajan. Ensimmäiset merkinnät soijajauhosta ovat peräisin Han-dynastian ajalta Kiinasta, jossa sitä käytettiin eräänlaisen happamattoman leivän valmistukseen. Seuraavina vuosisatoina soijajauhosta tuli perusaine monissa eri ruokalajeissa nuudeleista nyytteihin sekä pannukakkuista ja puuroihin.

Soijajauhoa on Suomessa nykyään laajalti saatavilla supermarketeissa, ja sitä voidaan hyödyntää monissa eri resepteissä. Se on hyvä kasviproteiinin lähde, on vähärasvainen ja siinä on paljon vitamiinia.

Soijajauho on aika kivanmakuinen vaihtoehto vehnäjauhoille ja sillä saa lisättyä kivasti makuja eri ruokiin.

Mikä on soijajauhon ravintosisältö

Mitä hyötyjä soijajauhon käytössä on?

 1. Soijajauhossa on runsaasti proteiinia, se on gluteiiniton ja sitä voidaan käyttää monissa resepteissä.
 2. Se valmistetaan jauhetuista soijapavuista, ja se on hyvä kuitujen ja tärkeiden ravintoaineiden lähde.
 3. Soijajauhoa voidaan käyttää vehnäjauhon korvikkeena leivonnaisissa, tai sillä voidaan lisätä proteiinia ja kuitua patukoihin, smoothieihin ja muihin resepteihin.
 4. Soijajauhoa käytetään joskus myös sakeuttamisaineena keitoissa ja kastikkeissa.
 5. Soijajauhosta voidaan valmistaa tempehiä, tofua ja muita lihankorvikkeita.
 6. Soijajauhoon liittyy monia terveyshyötyjä, kuten sydänsairauksien ja syövän riskin pienentyminen, luuston terveyden paraneminen ja vaihdevuosioireiden helpottuminen.
 7. Soijajauhon uskotaan myös auttavan painonpudotuksessa ja verensokerin hallinnassa.

Jos etsit terveellistä vaihtoehtoa vehnäjauhoille, niin gluteiiniton soijajauho on hyvä vaihtoehto.

Miten soijajauhosta valmistetaan ruokaa

Pienellä luovuudella soijajauhosta voidaan valmistaa monenlaisia herkullisia ruokia.

 • Esimerkiksi soijaburgerit ovat maukas vaihtoehto perinteisille hampurilaisille, ja soijapapuleivistä voi tehdä täyteläisen voileivän.
 • Soijapohjaiset aamiaisruoat, kuten pannukakut ja vohvelit, ovat myös yhä suositumpia.
 • Lisäksi soijajauhoa voidaan käyttää jauhona tai panerointina monissa resepteissä, jolloin se lisää ravintoarvoa mihin tahansa ruokaan.
 • Sitä voidaan käyttää myös kanan tai kalan panerointiin.

Koska mahdollisuuksia on niin paljon, on helppo ymmärtää, miksi soijajauhosta on tulossa keittiön perusruokavalio.

Ota huomioon soijajauhoa käytettäessä

Soijajauhoa käytettäessä on tärkeää muistaa, että se imee nestettä helpommin kuin muut jauhotyypit. Tämän vuoksi reseptit saattavat vaatia lisänestettä tai niitä on kypsennettävä lyhyemmän aikaa. Parhaiden tulosten saavuttamiseksi soijajauho on säilytettävä ilmatiiviissä astiassa viileässä ja kuivassa paikassa. Pienellä kokeilulla soijajauho voi olla herkullinen ja terveellinen lisä mihin tahansa reseptiin.

Yhteenveto soijajauhosta

Soijajauho on jauhetuista soijapavuista valmistettu jauhotyyppi. Sitä on käytetty itäaasialaisessa keittiössä vuosisatojen ajan, ja nykyään sitä on laajalti saatavilla supermarketeissa ympäri Suomea. Soijajauho on hyvä proteiininlähde, vähärasvainen ja vitamiinipitoinen. Sitä voidaan käyttää proteiinin tarpeen tyydyttämiseen vehnäjauhon korvikkeena leivonnaisissa tai lisäämään proteiinia ja kuituja patukoihin, smoothieihin ja muihin resepteihin.

Soijajauhoa käytetään joskus myös sakeuttamisaineena keitoissa ja kastikkeissa. Soijajauhoon liittyy monia terveyshyötyjä, kuten sydänsairauksien ja eturauhas-syövän riskin väheneminen, luuston terveyden paraneminen ja vaihdevuosioireiden helpottuminen. Jos etsit terveellistä vaihtoehtoa vehnäjauhoille, gluteeniton soijajauho on hyvä vaihtoehto.

Suomalaiset soijajauho -tuotteet

 • Soyappetit – soijajauho 300 g
 • Spielbergin soijajauho 250g
 • Risenta soijajauho 250g
 • Sallisen soijajauho 350g
 • Soyolk soijajauho 375g

100 g soijajauhoa sisältää n. 40 g kasviproteiinia

Usein kysyttyä soijasta

Mitä on soijarouhe?

Soijarouhe on soijapavuista valmistettu teksturoitu kasviproteiini (TVP). Sitä käytetään usein jauhelihan korvikkeena. Soijarouhetta käytetään myös kotieläinten ravintona niiden proteiinitarpeen tyydyttämiseksi. Myös kalsiumia, rautaa ja sinkkiä on soijarouheessa merkittäviä määriä.

Soijarouhe valmistetaan leikkaamalla soijapavut hiutaleiksi, joista poistetaan soijaöljy uuttamalla maaöljystä valmistettavan heksaaniliuottimen avulla. Liuottimen haihtumisen jälkeen rasvattomista hiutaleista saadaan hyvälaatuista soijaproteiinia. Tämän jälkeen soijahiutaleet voidaan jauhaa myös soijajauhoksi.

Mistä tofu valmistetaan?

Tofu valmistetaan tavallisesti soijapavuista, vedestä ja hyytymisaineesta. Tavallisin hyytymisaine on merivedestä saatava nigari. Muita tofun hyytymisaineita ovat kalsiumsulfaatti, magnesiumkloridi ja glukonodeltalaktoni (GDL)

Soijajauhosta valmistetaan myös kanankorvikkeita

Löydät lisää Kasvit & Hyvinvointi -aiheisia artikkeleita Vegefrendit.fi etusivulta tai yläpalkin valikoista

Samankaltaiset artikkelit