mansikka fragaria

Mansikka

Mansikka, tuo ihana kesäinen marja. Suomessahan on maailman herkullisimmat mansikat. Me kaikki tiedämme, että mansikat ovat herkullisia, mutta et ehkä tiedä, että ne ovat myös uskomattoman terveellisiä! Mansikka on hyvä ravintoaineiden ja vitamiinien lähde, ja sillä on monenlaisia terveysvaikutuksia. Tässä blogikirjoituksessa käsittelemme mansikoiden ravintosisältöä, niiden tarjoamia terveyshyötyjä ja joitakin reseptejä, joissa mansikoita käytetään ainesosana. Lisäksi kerromme mansikasta muutaman erikoisen faktan, jota et tiennyt. Lue siis eteenpäin ja opi lisää näistä upeista marjoista!

Mikä mansikka on?

Mansikka, Fragaria, on englanniksi strawberry. Puutarhamansikka on tieteelliseltä nimeltään Fragaria × ananassa ja se on hybridilaji, jota viljellään maailmanlaajuisesti hedelmiensä vuoksi. Hedelmää arvostetaan laajalti sen luonteenomaisen aromin, kirkkaan punaisen värin, mehukkaan rakenteen ja makeutensa vuoksi. Sitä kulutetaan suuria määriä joko tuoreena tai hillon, mehujen, piirakoiden, jäätelön, pirtelöiden ja erilaisten jälkiruokien muodossa.

mikä mansikka on
Mansikka on suosittu marja ja suomalaiset mansikat ovat maailman parhaita

Mansikka on herkullinen marja, jota voi nauttia monella eri tavalla. Mutta mikä mansikka tarkalleen ottaen on? Mansikka on monivuotinen, ruohovartinen kasvi, joka kasvattaa rönsyjä. Mielenkiintoista on, että mansikat eivät oikeastaan ole marjoja. Mansikat kuuluvat ruusukasveihin ja vanhan käsityksen mukaan ne luokitellaan epähedelmiin, jotka eivät oikeastaan ole hedelmiäkään. Mansikassa on ikäänkuin monta pientä hedelmää yhdessä, ne pienet “siemenet” mansikan pinnalla ovat noita hedelmiä.

Koska mansikka ei ole varsinainen marja eikä oikeastaan hedelmäkään, niin kuten sanottua sitä nimitetään joskus vanhentuneesti epähedelmäksi. Kasvitieteessä hedelmä merkitsee emin sikiäimestä muodostunutta solukkoa ja tuollaista mansikalla ei ole. Epähedelmä viittaa siis tuohon vanhaan tulkintaan, jonka mukaan hedelmä on vain sikiäimestä peräisin oleva solukko. Mansikassa tuo hedelmä tämän tulkinnan mukaan on se pienen pieni kukin siemen mansikan ulkopinnalla. Suomen kielessä mansikka luetaan marjoihin kuten puolukka, mustikka, karpalo, tyrni, mustaherukka, marja-aronia, juolukka, vadelma ja lakka.

Mansikan lehdet kasvavat ruusukkeisesti, ja lehtilapa on kolmisorminen. Mansikan kukka on valkoinen. Mansikoiden kukkapohjus paisuu hedelmöittymisen jälkeen pohjushedelmäksi eli pohjusmarjaksi, joka on se syötävä mansikaksi kutsuttu “marja”. Keskimääräisessä mansikassa on noin 200 siementä. Yksi mansikkakasvi voi tuottaa jopa 50 mansikkaa kauden aikana. Uuden mansikkakasvin hedelmöittyminen kestää noin neljästä kuuteen viikkoa.

mita mansikat ovat
Mansikoiden kolmilapaiset lehdet, kukka sekä kypsiä että raakoja marjoja

On olemassa myös valkoisia ja keltaisia mansikkalajikkeita. Mansikat ovat kotoisin Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta, mutta niitä viljellään nykyään kaikkialla maailmassa. Makeutensa ja monipuolisuutensa ansiosta mansikoista on tullut yksi maailman suosituimmista marjoista.

Luonnonvarainen mansikka

Luonnonvaraiset mansikat ovat paljon pienempiä kuin viljellyt mansikat. Suomessa mansikka kasvaa luonnonvaraisena. Muistelepa metsämansikoita tai ahomansikoita, joiksi niitä myös kutsutaan. Nehän ovat pikkuruisia ja todella herkullisia myös, mutta eri makuisia kuin puutarhamansikka. Ahomansikka on Fragaria vesca. Mutta tiesitkö että Suomessa on myös kaksi muuta luonnonvaraista mansikkalajia? Näitä ovat ukkomansikka, Fragaria moschata, joka on puutarhakarkulainen, mutta karkumatkallaan ehtinyt melkein koko maahan ja lisäksi on vielä karvamansikka Fragaria viridis, joka on Suomessa uhanalainen laji.

Luomumansikka Suomessa

Etsi Pro-Luomu listalta paikkakuntasi luomumansikan viljelijä.

Mansikka kasvatus

Mansikka istutetaan ennen kesäkuun puoltaväliä tai sitten seuraavia vuosia ajatellen vasta elokuussa. Mansikka haluaa kasvaa aurinkoisessa, lämpimässä ja hyvin kuivuvassa multavassa hietamaassa.

mansikoiden kasvatus
Mansikka istutetaan hietavaan ja hyvin kuivuvaan maahan

Mansikan penkin tulisi olla ainakin 30-45 cm korkea. Loivaan rinteeseen voi myös istuttaa mansikkaa, mikä auttaakin veden valumista pois kasvupaikalta.

Mansikan istutuksessa voi käyttää apuna muovia ja mansikkaan soveltuvia kaupassa myytäviä istutusmateriaaleja, joihin leikataan aukko tainta varten. Taimien istutusvälin tulisi olla 40-60 cm ja rivivälin 80-90 cm. Kun mansikoilla on tilaa kasvaa ja ne kuivuvat hyvin kun eivät ole liian tiiviisti, ei myöskään harmaahome valtaa mansikkapeltoa. Laita mansikkamaalle linnunpelättejä, sillä marjat maistuvat hyvin linnuille.

Katso video miten mansikkaa voi kasvattaa ilman puutarhaa

Mansikka – 8 erikoista faktaa

  1. Suurin rekisteröity mansikka painoi n. 200 grammaa ja se kasvatettiin Ranskassa vuonna 2000.
  2. Voit kasvattaa omia mansikoita sisätiloissa pelkällä ruukulla ja mullalla.
  3. Keskiverto ihminen syö noin kahdeksan mansikkaa vuodessa.
  4. Strawberry Pointissa Iowassa on maailman suurin mansikkapatsas, joka on 8,5 metriä korkea ja painaa 16 000 kiloa.
  5. Mansikat mainittiin ensimmäisen kerran painettuna vuonna 1578 walesilaisen John Lylyn toimesta.
  6. Maailman suurin pakastemansikoiden tuottaja on Kiina.
  7. Helmikuun 27. päivä on kansallinen mansikkapäivä USA:ssa.
  8. Suomessa on kolme luonnonvaraista mansikkalajia.

Voit lukea lisää mansikasta Wikipediasta ja vielä erikseen puutarhamansikasta.

Mansikka FAQ

Miksi mansikka on epähedelmä?

miksi mansikka on epahedelma

Koska mansikka ei ole varsinainen marja eikä oikeastaan hedelmäkään, niin sitä nimitetään joskus vanhentuneesti epähedelmäksi. Kasvitieteessä hedelmä merkitsee emin sikiäimestä muodostunutta solukkoa ja tuollaista mansikalla ei ole. Epähedelmä viittaa siis tuohon vanhaan tulkintaan, jonka mukaan hedelmä on vain sikiäimestä peräisin oleva solukko. Mansikassa tuo hedelmä tämän tulkinnan mukaan on se pienen pieni kukin siemen mansikan ulkopinnalla. Suomen kielessä mansikka luetaan marjoihin.

Mikä on mansikan tieteellinen nimi?

mikä on mansikan tieteellinen nimi

Mansikan tieteellinen nimi on Fragaria ja Puutarhamansikka on tieteelliseltä nimeltään Fragaria × ananassa. Kasvitieteessä mansikka kuuluu ruusukasveihin kuten omenakin.

Mikä on mansikka englanniksi?

mikä on mansikka englanniksi

Mansikka on englanniksi strawberry.

Löydät lisää Kasvit & Hyvinvointi -aiheisia artikkeleita Vegefrendit.fi etusivulta tai yläpalkin valikosta

Samankaltaiset artikkelit