marjojen kuivaus

Marjojen kuivaaminen

Marjojen kuivaaminen kokonaisiksi välipaloiksi tai oman marjajauheen valmistamiseksi on hyvä tapa säilyttää marjat myöhempää käyttöä varten. Voit käyttää kuivattuja marjoja ja marjajauhetta monin tavoin, ja niillä on monia terveysvaikutuksia. Lue lisää ja opi, miten voit valmistaa omaa marjajauhettasi tai kuivattuja välipalamarjoja.

Marjojen kuivaaminen ja jauhaminen jauhemuotoon saattaa tuntua vaikealta tehtävältä, mutta se on itse asiassa melko yksinkertaista. Kuivaaminen säilyttää marjojen maut ja ravintoaineet hyvin, jolloin saat marjoista säilyvän ja tehokkaan superruoan, jota voidaan käyttää monin eri tavoin. Lue eteenpäin oppiaksesi kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää oman puutarhan marjojen tai metsämarjojen kuivaamisesta sekä ikioman marjajauheen valmistamisesta aina marjajauheiden säilyttämisestä marjajauheiden terveyshyötyihin. Hyppää mukaan artikkeliin kuivatuista marjoista.

Mistä marjoista tehdään marjajauhetta?

Mahdollisuuksia on loputtomasti, mitä tulee siihen, mistä marjoista voit valmistaa marjajauhetta. Joitakin suosikkejamme ovat mustikat, karpalot, mustaviinimarja, vadelmat ja marja-aronia.

mistä marjoista tehdään marjajauhetta

Marjajauheita voi tehdä mistä tahansa marjoista

Mutta todella, kaikki marjat käyvät, mitä tahansa marjoja voi kuivata. Muita hyviä kuivattavia ovat kaikki herukat, karviaiset, kirsikat, tyrni ja ruusunmarja. Muista vain, että erityyppisillä marjoilla on erilaiset ravitsemukselliset profiilit ja käyttötarkoitukset. Esimerkiksi mustikat sisältävät runsaasti ja C-vitamiinia, mikä tekee niistä erinomaisia ​​vastustuskyvyn vahvistamisessa. Lisäksi mustikassa on runsaasti kuitua, mikä tekee niistä vielä ihanteellisia suoliston terveydelle. Valitse siis marjasi sen mukaan, mitä toivot saavasi niistä ravitsemuksellisesti irti.

Marjojen kuivaaminen jauheeksi on paitsi hauskaa, myös taloudellista. marjajauheiden hinta kaupassa on todella korkea, pusseissa olevat määrät ovat pieniä ja kilohinta on melko suolainen. Kun kerran marjojen voi kuivaaminen on helppoa kotona, ja kuka tahansa voi kuivata marjoja ja mistä metsämarjoista tahansa, mikset tekisi kuivaamista itse.

Omia “kalliimpiakin” puutarhamarjoja kannattaa kuivata, koska marjajauheet ja kivatut kokonaiset marjat ovat huippukalliita, esimerkiksi mansikka ja karhunvatukka ovat kokeilemisen arvoisia.

Lue kuivatuista hedelmistä Wikipediasta.

Miten marjoja voi kuivata?

Marjojen kuivaaminen onnistuu ihan tavallisissa kodin olosuhteissa, kunhan on siistiä, puhdasta ja pölytöntä. Kuivaaminen ei sanottavammin muuta marjojen vitamiinipitoisuuksia, kunhan varmistaa ettei lämpö nouse yli 50 asteen, ja säilyttää niiden ravintoaineet hyvin.

miten marjat kuivataan

Kuivattuja herukoita

Marjojen kuivaaaminen auttaa säilömään ne ja estää niitä pilaantumasta. Voit kuivata marjoja ruoankuivaimessa tai ilmavassa, ehdottoman puhtaassa ja pölyttömässä lämpimässä paikassa kotona. Tällaisia paikkoja ovat esimerkiksi leivinuunien päälliset, lämpöpatterien läheisyys tai muu vastaava lämmin, mutta ei kuuma paikka. Myös uunissa marjoja voi kuivata, kunhan ei lämpö nouse liikaa, kiertoilmauuni on hyvä tähän tarkoitukseen.

Katso opettavainen video kuivaamisesta

Marjojen kuivaus

Kuivattavat marjat levitetään tasaisesti (ei toistensa päälle) alustalle, joka voi olla verkko, joko uusi hyttysverkko tai metallinen verkko, jossa on jonkinlaiset reunat tai kehykset. Kuivaus säilyttää marjojen maut ja ravintoaineet hyvin. Kuivata voi myös leivinpaperin päällä uunipellillä.

Marjojen kuivaus kuivurilla

Myös kuivuri on hyvä marjojen kuivaamiseen. Jos haluat kuivata kokonaisia marjoja kasvikuivurissa, levitä marjat alustalle ja aseta lämpötila 35 asteeseen. Kuivaa marjoja, kunnes ne ovat kutistuneet ja nahkamaiset, mikä kestää noin 8-12 tuntia. Tarkista muutaman tunnin välein, että marjat kuivuvat tasaisesti ja säilyttävät makunsa ja ravintoaineensa hyvin.

marjojen kuivaaminen kuivurilla

Pätevä, suuri kuivuri kuivaa kerralla paljon

Jatka kuivaamista kunnes marjat ovat napsahtavan kuivia, eikä yhtään nahkeita. Voit valmistaa tämän jälkeen marjajauhetta kuivatuista kokonaisista marjoista tai jos alkuperäinen ideasi olikin valmistaa marjajauhetta, marjat voi levittää kuivumaan myös soseena.

Lue kuivurista lisätietoa Wikipediasta.

Marjojen kuivaus saunassa

Marjojen kuivaaminen saunassa onnistuu, kun sauna pidetään matalassa, noin 40–50 °C lämpötilassa. Marjat levitetään tasaisesti ritilöille tai pellille ja niitä käännellään säännöllisesti. Kuivaus kestää useita tunteja, kunnes marjat ovat täysin kuivia.

Marjojen kuivaaminen uunissa

Marjoja voi kuivata myös sähköuunissa, joka säilyttää marjojen maut ja ravintoaineet hyvin. Kiertoilmauuni on tähän tarkoitukseen parempi.

Mustikan kuivaus

Mustikat laitetaan ritilälle, verkolle tai uunipellille leivinpaperin päälle. Mustikat voi kuivata joko leivinuunin päällä, lämpöpatterien läheisyydessä tai uunissa. Myös kuivuria voi käyttää. Kuivauslämpötila on noin 35-40 astetta. Lämpötila ei saa nousta yli 50 asteen. Muutaman vuorokauden kuluessa mustikat ovat kuivuneet rapeiksi ja napsahtavat sormissa. Voit murskata mustikat esimerkiksi morttelissa, kahvimyllyssä tai tehosekoittimessa.

mustikan kuivaus 1

Mustikka kuivuu hyvin naposteltavaksi välipalaksi tai jauheeksi melko nopeasti.

Karpalon kuivaus

Karpalot laitetaan ritilälle, verkolle tai uunipellille leivinpaperin päälle, jos ne kuivataan kokonaisina. Kokonaisina kuivattavat karpalot kestävät kuivua kauan koska kuori on paksu ja napakka, kuivumiseen voi mennä viikkokin ja jopa yli. Kuivaus kuitenkin säilyttää karpaloiden maut ja ravintoaineet hyvin. Voit murskata karpalot soseeksi ja kuivata ne levynä. Levyksi kuivunut sose sitten murskataan jauheeksi. Ohje yllä. Karpalot voi kuivata joko leivinuunin päällä, lämpöpatterien läheisyydessä tai uunissa. Myös kuivuria voi käyttää. Kuivauslämpötila on noin 35-40 astetta. Lämpötila ei saa nousta yli 50 asteen. Muutaman vuorokauden kuluessa karpalot ovat kuivuneet rapeiksi ja napsahtavat sormissa. Voit murskata karpalot esimerkiksi morttelissa, kahvimyllyssä tai tehosekoittimessa.

Karpaloiden kuivaaminen uunissa

Karpaloiden kuivaaminen uunissa onnistuu hyvin niin, että laitat kiertoilmauunin pienelle lämmölle noin 25-30 astetta. Uunissa marjoja kuivatessa voi uunin luukun jättää raolleen ja kuivauksen jälkeen vielä jatkaa niiden kuivaamista huoneen lämmössä, jotta majat ovat täysin rapeita.

Puolukan kuivaus

Puolukat laitetaan ritilälle, verkolle tai uunipellille leivinpaperin päälle, jos ne kuivataan kokonaisina. Kokonaisina kuivattavat puolukat kestävät kuivua kauan koska kuori on paksu ja napakka. Puolukoiden kuivumiseen voi mennä jopa yli viikon. Voit myös murskata puolukat soseeksi ja kuivata ne levynä. Levyksi kuivunut sose sitten murskataan jauheeksi. Ohje yllä. Puolukat voi kuivata joko leivinuunin päällä, lämpöpatterien läheisyydessä tai uunissa. Myös kuivuria voi käyttää. Kuivauslämpötila on noin 35-40 astetta. Lämpötila ei saa nousta yli 50 asteen. Muutaman vuorokauden kuluessa puolukat ovat kuivuneet rapeiksi ja napsahtavat sormissa. Voit murskata puolukat esimerkiksi morttelissa, kahvimyllyssä tai tehosekoittimessa.

puolukan kuivaaminen

Puolukan vankka kuori hidastaa sen kuivumista, mutta kuivattaminen säilyttää niiden maut ja ravintoaineet hyvin.

Marja-aronian kuivaus

Marja-aronioita voi kuivata kokonaisina, mutta ei välttämättä kannata kuivata kokonaisina, sillä niiden kuivuminen vie iäisyyden, kuoren ollessa erittäin paksu. Marja-aronian voi murskata soseeksi ja kuivata sitten sose levyksi. Ohje yllä. Levyksi kuivunut sose sitten murskataan jauheeksi. Ohje yllä. Soseutetut marja-aroniat voi kuivata joko leivinuunin päällä, lämpöpatterien läheisyydessä tai uunissa. Toki kokonaiset marja aroniat voi myös kuivata samalla tavalla kuin muut marjat, mutta kuivaus vie kauan aikaa. Myös kuivuria voi käyttää. Kuivauslämpötila on noin 35-40 astetta. Lämpötila ei saa nousta yli 50 asteen. Muutaman vuorokauden, (voi mennä viikkokin) kuluessa marja-aroniasose on kuivunut rapeaksi napsahtavaksi levyksi. Voit murskata levyn palat esimerkiksi morttelissa, kahvimyllyssä tai tehosekoittimessa.

marja-aronian kuivaaminen

Marja-aroniajauhe on huipputerveellistä ja kaunista ruuissa. Kuivaus säilyttää marja-aronian maut ja ravintoaineet hyvin, mikä tekee siitä erinomaisen lisän ruokavalioon.

Mansikan kuivaus

Mansikat kannattaa siivuttaa ennen kuivausta. Mansikan siivut laitetaan ritilälle, verkolle tai uunipellille leivinpaperin päälle. Mansikat voi kuivata joko leivinuunin päällä, lämpöpatterien läheisyydessä tai uunissa. Myös kuivuria voi käyttää. Kuivauslämpötila on noin 35-40 astetta. Lämpötila ei saa nousta yli 50 asteen. Kuivaus säilyttää mansikoiden maut ja ravintoaineet hyvin, ja muutaman vuorokauden kuluessa mansikan siivut ovat kuivuneet rapeiksi ja napsahtavat sormissa. Jos eivät vielä ole tarpeeksi kuivuneet, odota että vesi haihtuu niistä kokonaan. Jos teet mansikoista jauhetta, voit murskata mansikat esimerkiksi morttelissa, kahvimyllyssä tai tehosekoittimessa.

mansikan kuivaaminen

Mansikkajauhe on vaaleanpunaista

Tyrnin kuivaus

Tyrnin kuivaaminen on erinomainen tapa säilyttää sen ravinteet ja maku. Kuivausmenetelmä säilyttää tyrnin ravinteet ja maun hyvin, varmistaen, että ne pysyvät laadukkaina ja maukkaina kuivauksen aikana.

Miten kuivattuja marjoja voi käyttää?

Kuivattuja marjoja on mukava laittaa aamiaskulhoon, jogurtin tai puuron päälle, smoothien joukkoon, välipalapusseihin kourallisen pähkinöitä kanssa tai vaikka leivonnaisiin tai raakaruokaherkkuihin. Kuivattuja marjoja voi siis syödä sellaisenaan kokonaisina marjoina tai kuivatuista marjoista voi tehdä myös marjajauhetta.

välipaloina kuivatut marjat

Kuivatut marjat sopivat myös kuivattujen hedelmien kanssa välipaloiksi

Miten marjajauhetta valmistetaan?

Marjajauhetta valmistetaan kuivattamalla marjat ja jauhamalla ne sitten hienoksi jauheeksi. Marjoja kuivatessa lämpö ei saa nousta yli 50 asteen, jotta ravintoaineet säilyvät hyvin. Marjat menettävät ravintoaineitaan liian kuumassa lämmössä. Marjajauhetta voit tehdä myös marjasoseesta tai pakastetuista marjoista, näin saat lisättyä niiden elinkaarta. Jos pakastimessasi ei ole enää tilaa uusille marjoille, voit kuivata vanhat, jotta uuden sadon marjoja mahtuu taas tilalle pakasteeseen.

miten marjajauhetta valmistetaan

Marjajauhetta voi valmistaa myös pakastetuista marjoista näin saat lisää tilaa

Marjajauheeksi kuivatut marjat tai marjalevyn palat voi laittaa tehosekoittimeen tai kahvimyllyyn ja seurata jauheen koostumusta. Jos et halua aivan jauhemaista tai jopa puuterimaista marjajauhetta, voi marjajauheen jättää myös karkeammaksi marjarouheeksi, jos haluaa.

Marjajauheen valmistusmenetelmä

Marjajauhe voidaan valmistaa myös soseuttamalla marjat ja levittämällä sose leivinpaperille ritiän tai verkon päälle. Huomaat kun marjasose kuivuu hieman ja pysyy ikäänkuin levynä, silloin voit poistaa leivinpaperin kokonaan ja jatkaa kuivaamista. Sitten kun marjalevyn kaikki palat ovat kokonaan kuivuneet, eivätkä yhtään nahkeat, voit rikkoa taas pienemmäksi levyä, ja kuivata vielä vuorokauden, jonka jälkeen levyn palaset murskataan ja jauhetaan marjajauheeksi tehosekoittimessa tai kahvimyllyssä.

Kun marjat ovat kuivuneet hyvin, jauha ne hienoksi jauheeksi kahvimyllyssä tai tehosekoittimessa.

Marjajauheen säilytys

Marjajauhe säilytetään kuivassa ja valolta suojatussa paikassa ilmatiiviissä astiassa huoneenlämmössä. Marjajauheet säilyvät oikein säilytettynä useita vuosia ja ovat riittoisia. Yksi ruokalusikallien vastaa noin 1,5 desilitraa tuoreita marjoja.

Miten marjajauheita voidaan käyttää?

Marjajauheita voi käyttää lukemattomin tavoin! Lisää marjajauhetta smoothieihin, jogurttiin, kaurapuuroon, leivonnaisiin tai mihin tahansa muuhun, mitä voit ajatella!

marjajauheiden käyttö

Marjajauheita voi käyttää myös väriaineena

Marjajauhetta voidaan käyttää myös luonnollisena elintarvikeväriaineena esimerkiksi jälkiruokien kuorrutteen värjäämisessä. Tai jos olet seikkailunhaluinen, kokeile käyttää marjajauhetta osana tee-se-itse-kasvonaamion reseptiä. Vaihtoehdot ovat todella loputtomat.

Millaisia terveysvaikutuksia kuivattujen marjojen ja marjajauheiden käytöllä voi olla?

Sen lisäksi, että marjajauheet ovat uskomattoman monipuolisia, ne ovat myös täynnä ravintoaineita ja tarjoavat erilaisia ​​terveyshyötyjä. Marjajauheet tarjoavat runsaasti ravintoaineita, kuten vitamiineja, kivennäisaineita, antioksidantteja ja kuituja. Kuivausprosessi säilyttää hyvin marjojen ravintoaineet, kuten vitamiinit ja kivennäisaineet, mikä varmistaa niiden laadun ja maun. Näillä ravintoaineilla on monia terveyshyötyjä, kuten sydämen terveyden parantaminen, immuniteetin vahvistaminen, tulehdustasojen alentaminen, kognitiivisten toimintojen parantaminen ja paljon muuta! Marjajauheen lisääminen ruokavalioosi on helppo tapa saada nämä terveyshyödyt.

kuivattujen marjojen terveysvaikutukset

Ruusunmarja on todella terveellinen myös kuivattuna

Koska marjajauheet sisältävät runsaasti , ne voivat auttaa suojaamaan solujasi vapaiden radikaalien aiheuttamilta vaurioilta. Vapaat radikaalit ovat epävakaita molekyylejä, jotka voivat aiheuttaa tulehdusta koko kehossa ja ne on yhdistetty kroonisiin sairauksiin, kuten sydänsairauksiin ja syöpään. Ja viimeisenä mutta ei vähäisimpänä, marjajauheet ovat loistava vitamiinien ja kivennäisaineiden, kuten C-vitamiinin, K-vitamiinin, mangaanin, raudan ja kaliumin lähde. C- ja K-vitamiinit ovat välttämättömiä immuunitoiminnalle ja luuston terveydelle. Mangaani puolestaan osallistuu energian tuotantoon ja kudoskehitykseen.

Marjajauheet sisältävät myös runsaasti kuitua, mikä on välttämätöntä ruoansulatukselle ja suoliston terveydelle. Kuitu auttaa pitämään meidät kunnossa edistämällä suolen toimintaa ja ehkäisemällä ummetusta. Ravintokuidut ovat tärkeä osa ruuansulatuksen kokonaisvaltaista terveyttä, painonpudotusta ja verensokerin hallintaa.

Johtopäätös – Marjojen kuivaus

Marjojen kuivaus, eli marjajauhe on helppo valmistaa kotona vain yhdellä ainesosalla ja tarvikkeella, joita sinulla todennäköisesti jo on käsilläsi. Marjajauhe ei ainoastaan maistu hyvältä, vaan sillä on myös monia terveyshyötyjä, joiden vuoksi sinun se kannattaa lisätä ruokavalioosi. Marjajauheet tarjoavat korkean antioksidanttipitoisuuden ja runsaan vitamiinien ja kivennäisaineiden ansiosta loistavan pohjan terveydelle.

Omien marjojen kuivaaminen jauhemuotoon on yksinkertainen tapa valmistaa ravinteikas superruoka, jota voi käyttää mielikuvituksella mitä erilaisemmissa resepteissä. Kuivaus säilyttää marjojen maut ja ravinteet hyvin, joten ne pysyvät laadukkaina ja maukkaina. Smoothie-kulhoista kotitekoisiin kasvonaamioihin. Älä myöskään unohda marjoihin pohjautuvia detox-kuureja. Ei ole mitään rajaa, mitä voit tehdä marjajauheella. Joten seuraavan kerran kun sinulla on tuoreita marjoja käsilläsi, harkitse niiden kuivaamista jauheeksi – kehosi kiittää sinua!

Miten kuivattaa mustikkaa?

Mustikat asetetaan ritilälle, verkolle tai uunipellille leivinpaperin päälle. Mustikat voi kuivata joko leivinuunin päällä, lämpöpatterien läheisyydessä tai uunissa. Myös kuivuria voi käyttää. Kuivauslämpötila on noin 35-40 astetta. Lämpötila ei saa nousta yli 50 asteen. Kuivaus säilyttää mustikoiden maut ja ravintoaineet hyvin, ja 2-6 vuorokauden kuluessa mustikat ovat kuivuneet rapeiksi ja napsahtavat rikki sormissa. Jos teet mustikkajauhetta, voit murskata mustikat esimerkiksi morttelissa, kahvimyllyssä tai tehosekoittimessa.

Mistä marjoista kannattaa tehdä oma marjajauhe?

Kaikista marjoista voi tehdä marjajauhetta, mutta jotkut marjatyypit ovat parempia kuin toiset. Pienemmät marjat ja pehmeäkuoriset, kuten mustikat ja siivutetut mansikat kuivuvat nopeammin ja jauhautuvat hienommaksi jauheeksi kuin suuremmat marjat. Kaikissa marjoissa on runsaasti antioksidantteja ja niitä todella kannattaa käyttää ruokavaliossa säännöllisesti, kuivaaminen on oiva tapa sisällyttää marjoja ruokavalioon ympäri vuoden.

Voiko puolukoita kuivata?

Puolukoita voi kuivata aivan kuten muitakin marjoja, joko uuninpankolla, lämpöpatterien läheisyydessä, uunissa tai kuivurissa. Lämmön tulee olla alle 50 astetta, jotta puolukat säilyttävät makunsa ja ravintoaineensa hyvin.

Löydät lisää Kasvit & Hyvinvointi -aiheisia artikkeleita Vegefrendit.fi etusivulta tai yläpalkin valikosta

Samankaltaiset artikkelit